4 tips om als student succesvol te sparen

Lukt het jou elke maand om precies dat bedrag te sparen wat je aan het begin van de maand als doel voor jezelf had gesteld? Veel mensen hebben er moeite mee. Daarom deel ik vandaag 4 tips om succesvol te sparen!

Deel deze blog:

Sparen… ik ken weinig mensen die het als grootste hobby hebben. Zeker als student is de kans groot dat er maandelijks meer geld uitgaat dan er binnenkomt: Waarschijnlijk heb je een studielening en is het meer een uitzondering dan de standaard dat je elke maand een bedrag opzij zet op je spaarrekening. Kun jij wel wat motivatie en praktische tips gebruiken om te sparen voor jouw grote dromen? In deze blog vertelt Nicole van The Budget Life hoe zij dat aanpakt en geeft ze je vier concrete tips om succesvol te sparen.  

1. Stel spaardoelen op

Sparen wordt pas écht leuk als je duidelijk voor ogen hebt waar je voor spaart. Jarenlang spaarde ik ‘om het sparen’: Ik stortte elke maand braaf een bedrag op mijn spaarrekening, zoals ik van mijn ouders had geleerd. Het probleem was echter dat ik geen concreet spaardoel had. Daardoor haalde ik de maand erna met gemak weer een paar honderd euro van mijn spaarrekening of liet ik aan het einde van de maand toch nog wat geld op mijn lopende rekening staan in plaats van het op mijn spaarrekening te storten.

Pas toen ik begon met spaardoelen opstellen, lukte het me om echt succesvol te sparen. Ik heb korte termijn spaardoelen en lange termijn spaardoelen. Één van mijn korte termijndoelen is bijvoorbeeld een nieuw vloerkleed in mijn woonkamer. Als het goed is, heb ik volgende maand het gewenste bedrag bij elkaar gespaard. Een lange termijndoel is het aflossen van mijn Starterslening voor mijn koophuis. Daar heb ik €32.000,- voor nodig, maar ik ben nu al op de helft!

Door concrete spaardoelen te bedenken, zul je merken dat je veel gemotiveerder raakt om te sparen.

2. Maak spaarpotjes aan

In plaats van al je spaargeld op één grote hoop op je spaarrekening te storten, kan het slim zijn om voor elk spaardoel een los spaarpotje aan te maken. Dit kunnen natuurlijk fysieke spaarpotjes zijn (gebruik bijvoorbeeld lege, glazen potten), waar je elke maand een bepaald bedrag in stopt.

Zelf maak ik gebruik van digitale spaarpotjes. Bij steeds meer banken kun je via internet bankieren spaarpotjes aanmaken. Ik heb bijvoorbeeld een spaarrekening bij de Rabobank waar je eindeloos veel digitale spaarpotjes aan kunt maken. Elk spaarpotje heeft de naam van het bijbehorende spaardoel gekregen. Aan het einde van de maand verdeel ik mijn geld door middel van percentages over de verschillende spaarpotjes. Door de aparte spaarpotjes kun je precies zien hoe ver je al bent voor elk van je spaardoelen en kan je je verheugen op bijvoorbeeld die nieuwe tv of verre reis!

3. Kies een spaarmethode

Een spaartactiek of spaarmethode helpt je om nog gerichter te kunnen sparen. Ik kijk aan het einde van de maand welk bedrag ik over heb gehouden. Vervolgens kijk ik welke van mijn spaardoelen wel een extra financiële boost kan gebruiken of welk spaardoel deze maand de hoogste prioriteit heeft. Naar dat spaardoel stort ik dan het grootste gedeelte van mijn overgebleven geld, bijvoorbeeld 60%. De overige 40% verdeel ik – op basis van prioriteit – over mijn andere spaarpotjes. Deze methode werkt voor mij heel goed. 

Wat ik ook een interessante methode vind, is weeksparen. Deze methode gebruik je een jaar lang. In die 52 weken stort je elke week een bedrag op je rekening, variërend van 1 tot 52 euro. Alle bedragen tussen die 1 en 52 euro moeten één keer voorbij komen. Je kunt hier bijvoorbeeld zelf een weeksparen-kalender voor maken waarop je elke week noteert welk bedrag je die week stort. Kun je in een week wat meer geld missen? Stort dan direct het hoogste bedrag van dit systeem: 52 euro. Kun je in een week wat minder missen? Stort dan hooguit een paar euro op je spaarrekening. Als je al die bedragen bij elkaar optelt heb je in een jaar tijd €1.378 gespaard!

4. Monitor je spaardoelen

Je hebt je spaardoel(en) gekozen, spaarpotjes aangemaakt en een methode gekozen die voor jou werkt. Ben je nu klaar? Nee! Want net als bij sporten, krijg je nog meer motivatie  als je progressie ziet. Het helpt de meeste mensen enorm om elke maand te zien dat ze dichterbij hun  spaardoel komen!

Zelf check ik elke maand de voortgang van mijn spaardoelen. Niet alleen houd ik mijn inkomsten en uitgaven maandelijks bij, ik houd ook maandelijks bij welk bedrag ik heb gespaard en wat de progressie is per spaardoel. Ik gebruik hiervoor een Google Spreadsheet waarin ik maandelijks mijn inkomsten en uitgaven noteer, net als het bedrag dat ik beleg en spaar. Voor elk spaardoel houd ik bij wat mijn progressie is en welk percentage van het spaardoel ik heb behaald die maand.

Met succesvol sparen kun je dus vandaag nog beginnen! Stel spaardoelen op, creëer spaarpotjes (virtuele of échte spaarpotjes) en kies de spaarmethode die bij jou past. Ik ben benieuwd: Lukt het jou goed om te sparen? Wat is jouw spaarstrategie? En waar spaar je voor?

Dit artikel is geschreven door Nicole van Roekel. Zij is werkzaam als freelance online marketeer en daarnaast is ze eigenaresse van de blog The Budget Life. Daar deelt ze allerlei tips & tricks over financiën, besparen en beleggen. Haar doel? Jou inspireren om meer met minder geld te kunnen doen.

Lukt het jou elke maand om precies dat bedrag te sparen wat je aan het begin van de maand als doel voor jezelf had gesteld? Veel mensen hebben er moeite mee. Daarom deel ik vandaag 4 tips om succesvol te sparen!
Lukt het jou elke maand om precies dat bedrag te sparen wat je aan het begin van de maand als doel voor jezelf had gesteld? Veel mensen hebben er moeite mee. Daarom deel ik vandaag 4 tips om succesvol te sparen!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken