Had jij vorig jaar een bijbaan? Doe belastingaangifte en krijg geld terug!

Had jij vorig jaar een bijbaan, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of naast je studie? Dan krijg je waarschijnlijk geld terug als je belastingaangifte doet! In de meeste gevallen ben je in een half uurtje klaar en gemiddeld levert het studenten 150 euro op. Lekker cashen!! Doe je vóór 1 mei belastingaangifte, dan weet je vóór 1 juli al of - en zo ja hoeveel - geld je terugkrijgt.

Deel deze blog:

Controleer of je geld terug krijgt en doe aangifte

Met de aangifte-app van de Belastingdienst check je of je geld terugkrijgt en doe je aangifte. De Belastingdienst heeft daarin bijna al jouw gegevens voor je ingevuld. Jij hoeft ‘m alleen maar te controleren. Download ‘m in de App Store of Google Playstore. Houd wel je DigiD bij de hand.  Klopt er iets niet of wil je de gegevens aanvullen? Dan kun je de app niet gebruiken, maar kun je wel online aangifte doen. Ook daar zijn de meeste gegevens al voor je ingevuld en je ziet ook meteen of je geld terugkrijgt.

Vóór 1 april verzonden? Voor de zomer geld terug!

Als je de aangifte vóór 1 april verstuurt, en je krijgt geld terug, dan heb je vóór 1 juli bericht over je teruggaaf en wordt het geld zo snel mogelijk overgemaakt. Zelfs als het niet lukt voor 1 april, maar je de aangifte wel voor 1 mei verstuurt, hoor je vaak vóór 1 juli al iets.

Tot 5 jaar geleden kan je geld terugkrijgen

Veel mensen weten dit niet, maar… Je kunt tot 5 jaar terug geld terugkrijgen van de Belastingdienst! Dus als je de afgelopen jaren hebt gewerkt maar geen aangifte hebt gedaan dat alsnog! Dan krijg je nog veel meer geld terug en dat kan je natuurlijk weer mooi gebruiken om mee te beleggen, op vakantie te gaan, of iets anders leuks mee te doen.

Waarom krijg je geld terug? 

Iedereen betaalt in Nederland belasting over zijn inkomen, de inkomstenbelasting. Als je in loondienst bent, houdt je werkgever die loonbelasting in op je loon en betaalt dit aan de Belastingdienst. Dat staat op je salarisstrook of jaaropgave als “loonbelasting” of “loonheffing”. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Zo betaal je via je werkgever alvast een deel van de inkomstenbelasting (in de vorm van loonbelasting) vooruit en kom je aan het eind van het jaar niet voor een vervelende verrassing te staan.

Wat als je te veel loonbelasting hebt betaald?

In sommige gevallen betaal je door de ingehouden loonbelasting te veel. Bij de berekening van de loonbelasting die je werkgever inhoudt wordt er namelijk geen rekening gehouden met de algemene heffingskorting. In 2021 was deze korting € 2.837. Daardoor het kan zijn dat je werkgever meer loonbelasting heeft ingehouden en voor jou aan de Belastingdienst heeft betaald dan moest. Als je aangifte doet, bekijkt de Belastingdienst hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen over je loon en hoeveel daarvan al betaald is met de ingehouden loonbelasting. Hierin wordt de algemene heffingskorting ook verwerkt. Als uit je aangifte blijkt dat je in de loop van het jaar te veel hebt betaald, krijg je dit geld terug.

Doe belastingaangifte!

Moraal van het verhaal is dus om gewoon even belastingaangifte te doen zometeen. Het is zo gepiept en het kan je veel geld opleveren, dus zonde om het niet te doen!

Heb jij al aangifte gedaan over 2021? En hoeveel geld krijg je dit jaar terug?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken