Boekreview: ‘You are a badass at making money’ van Jen Sincero

Een beetje hoogmoed, een vleugje risico en een heleboel zweverigheid, zo zou ik het boek ‘You are a badass at making money: adviezen om te krijgen wat je verdient’ van Jen Sincero samenvatten. Dat klinkt misschien heel negatief, maar volgens mij is een beetje hoogmoed en een vleugje risico een belangrijk (doch klein!) onderdeel van een goede money mindset tegenwoordig - zonder risico geen rendement natuurlijk - maar Jen Sincero gaat vaak net iets te ver.

Deel deze blog:

You are a badass at making money: adviezen om te krijgen wat je verdient’ is geschreven door Jen Sincero (56): bestsellerauteur van de ‘Badass’ mindset boeken, waaronder ‘You are a badass’ en ‘Badass habits’. Daarnaast heeft ze als succescoach talloze mensen over de hele wereld geholpen om hun levens te transformeren. Op de achterflap van ‘You are a badass at making money’ staat het volgende: 

“‘You are a badass at making money’ is hét boek dat je nodig hebt als je wel eens naar je bankrekening staart en je afvraagt hoe al het geld dat binnenkomt zo snel weer door je vingers glipt. Jen Sincero zegt dat haar money mindset het allergrootste verschil heeft gemaakt: ze dacht altijd dat ze niet met geld om kon gaan, maar dat veranderde allemaal toen ze besloot haar financiële situatie serieus te nemen. Dat deed ze eigenlijk vooral door de manier aan te passen waarop ze over geld dacht en geloof het of niet, zo kon ze haar doelen waarmaken. 

Met hetzelfde openhartige advies dat van ‘You are a badass’ een bestseller maakte, gaat Jen Sincero in dit fascinerende boek dus in op de kracht van onze gedachten en hoe onze bankrekening een afspiegeling is van onze overtuigingen. Sincero combineert humor met levensveranderende concepten in de vorm van bruikbare tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Jij bent namelijk een badass en dit boek helpt je je financiële doelen helder te krijgen en buiten je comfortzone te treden: allemaal essentieel om het financiële leven op te bouwen dat je wilt. Dus ga ervoor en begin vandaag nog met je new and improved money mindset

– Krijg duidelijkheid over je financiële doelen
– Wees bereid om te veranderen
– Neem maatregelen, maak een plan
– Investeer in dingen die je helpen om financieel te groeien
– Geef niet op”

Klinkt behoorlijk veelbelovend dus! Maar, weet Jen Sincero het ook allemaal waar te maken?

Mijn mening over ‘You are a badass at making money’

Ik heb ontzettend gemengde gevoelens over ‘You are a badass at making money‘. Aan de ene kant vind ik bepaalde adviezen echt ge-wel-dig, zoals bijvoorbeeld haar tips om jezelf goede gewoontes aan te leren (p. 268 – 275). Ook de oefeningen in het boek vind ik bijna allemaal heel goed en hebben me vaak aan het denken gezet. Maar aan de andere kant vond ik bepaalde ideeën erg vergezocht, of gewoon ronduit schadelijk, zoals bijvoorbeeld haar overtuiging dat “armoede en platzak blijven zijn kwalen die we veroorzaken door middel van onze mindset” (p. 255). Daar kan ik me gewoon écht, écht, écht niet in vinden.

Risicovolle adviezen zonder het rendement mee te nemen in de afweging

Ook vond ik sommige van Jen Sincero’s adviezen wel heel risicovol. Alhoewel een tikkeltje onverantwoordelijkheid in de vorm van risico’s nemen in mijn ogen een onderdeel is van een goede money mindset – zolang de risico’s in lijn zijn met de eventuele rendementen die je daarmee kan behalen – zie ik die risico-rendements afweging niet terug in haar adviezen. In plaats daarvan lijken bepaalde adviezen uit ‘You are a badass at making money’ alleen gericht op het potentiële rendement dat het je zou kunnen opleveren, en niet op de schade die het kan opleveren als het advies niet goed uitpakt. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat wat haar mindset echt naar het volgende level heeft gebracht is een 1-op-1 coachingstraject van 6 maanden waar ze $85.000 voor betaalde. 85 duizend dollar. En daar had ze geen geld voor gespaard, maar geld voor geleend. Nou vind ik geld lenen heus niet altijd een slecht idee, maar zo’n astronomisch bedrag lenen voor een coachingstraject van 6 maanden… Dat lijkt me nou niet echt een goed idee voor de meeste mensen.

De schrijfstijl en opbouw

Ik ben volgens Goodreads vorige zomer al begonnen in ‘You are a badass at making money‘, maar ik heb ‘m pas begin deze maand uitgelezen. Voor een groot deel kwam dat door de opbouw en schrijfstijl (of misschien ligt dat aan de stijl van de vertaler?) van het boek. Er wordt namelijk vaak heel veel tijd besteed aan het aanvullen van bepaalde ideeën met allerlei anekdotes uit het leven van Jen Sincero zelf, of met voorbeelden van andere mensen. Op zich leuk, maar daardoor werd het een stuk taaier en voelde het soms echt alsof ik me er doorheen moest worstelen. Niet wat je wil natuurlijk! Door die vele anekdotes voelde de opbouw en volgorde van haar adviezen ook wat rommelig. Persoonlijk lees ik liever strak gestructureerde non-fictie boeken, omdat dat het voor mij makkelijker maakt om later weer dingen terug te vinden en terug te lezen.

Conclusie

Alhoewel ik bepaalde oefeningen en passages uit ‘You are a badass at making money’ echt heel erg goed en treffend vond, komen er wat mij betreft iets te veel twijfelachtige en problematische ideeën voorbij om dit boek echt aan te kunnen raden. Mocht het boek je desondanks aanspreken en ga je het lezen, dan zou ik je op het hart willen drukken om niet alles zomaar voor waarheid aan te nemen en om haar adviezen niet zomaar op te volgen zonder ook informatie uit andere bronnen te putten.

Heb jij ‘You are a badass at making money’ van Jen Sincero al gelezen? Wat vond jij er van?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken