Zo betaal je je volgende vakantie met je beleggingen

Heb jij je vakantie al geboekt voor deze zomer? Grote kans dat je daar best veel geld aan hebt uitgegeven. De gemiddelde Nederlander geeft namelijk zo’n €1.300 uit aan (again, gemiddeld) 2,4 vakanties per jaar volgens het CBS. Best flinke bedragen om zomaar op te hoesten! De oplossing kan zijn om van tevoren te sparen voor je vakantie, maar als je het slim aanpakt kan je er ook voor zorgen dat je beleggingen jouw volgende vakantie voor je betalen en jij helemaal niks hoeft bij te dragen! Hoe je dat aanpakt vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

De klassieke manier om je vakantie te betalen: sparen

Normaal gesproken zal je je vakantie waarschijnlijk betalen van je spaargeld. Je kan bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag opzij zetten, zodat je het niet zo voelt in je portemonnee als het tijd is om je accommodatie, vervoer en activiteiten daadwerkelijk te boeken en betalen. In het geval van een vakantie van €550 zal je, als je een jaar van tevoren al begint met sparen, elke maand €45,83 apart moeten zetten om die te kunnen betalen. Begin je pas een half jaar van tevoren met sparen, dan moet je elke maand €91,66 op je spaarrekening zetten om uit te komen.

Het alternatief: beleggen

Heb je geen zin om jaar in jaar uit elke maand geld apart te zetten voor je vakantie? Dan kan je er ook voor kiezen om het anders aan te pakken en te gaan beleggen! Als je namelijk een groot genoege beleggingsportefeuille hebt opgebouwd, bijvoorbeeld door te indexbeleggen bij Brand New Day, kan je daar volgens de 4% regel jaarlijks 4% opnemen zonder dat je portefeuille ooit in waarde zal dalen. En dan houd je ook nog eens de inflatie bij!

De 4% regel

De 4% regel geldt bij een zeer offensief tot neutraal profiel bij opname 4% over een periode van 30 jaar. Op basis van het historisch rendement tussen 1926 en 1995 wijst deze studie uit dat er bij een withdrawal rate van 4% een kans is van 95% dat je dan je vermogen behoudt én de inflatie bijhoudt (tabel 3 van de studie). Hoe defensiever je belegt en hoe langer je geld wil afromen van je portefeuille, hoe groter de kans is dat je portefeuille op een gegeven moment af zal nemen in waarde of de inflatie niet meer bijhoudt. 

Hoe doe je dat dan?

Om een beleggingsportefeuille op te bouwen waar je jaarlijks €550 van kan afromen om een vakantie van te betalen, heb je volgens de 4% regel een belegd vermogen nodig van €550*25 = €13.750. Dat klinkt misschien als een erg groot bedrag, maar door al jong te beginnen met beleggen kan je toch in best snelle tijd dit potje opbouwen, en dan heb je er daarna voor de rest van je leven plezier van doordat je “gratis” op vakantie kunt gaan!

Optie 1: Elk jaar op vakantie, én straks jaarlijks gratis op vakantie!

Stel je bent nu 20 en je hebt elke maand €100 over om te sparen of te beleggen. Je kunt er dan voor kiezen om te sparen voor één vakantie per maand, en het geld dat je daarnaast overhoudt te beleggen bij bijvoorbeeld Brand New Day. Dat zou er dan zo uitzien: elke maand maak je €45,83 over naar je spaarrekening en €54,17 naar je beleggingsrekening bij Brand New Day. Gemiddeld heeft hun zeer offensieve modelportefeuille de afgelopen 10 jaar een rendement behaald van 9,32%, dus dan zou je vanaf je 32e al elk jaar een keer gratis op vakantie kunnen. En dat dus levenslang!

Optie 2: Zo snel mogelijk elk jaar gratis op vakantie

Mocht je 12 jaar beleggen wat te lang vinden duren om daarna levenslang jaarlijks gratis op vakantie te kunnen gaan, dan kan je er ook voor kiezen om eerst een paar jaar helemaal niet op vakantie te gaan. Dat zou betekenen dat je vanaf je 20e maandelijks €100 zou kunnen beleggen in plaats van €54,17. In dat geval zou je al vanaf je 28e elk jaar gratis op vakantie kunnen gaan!

Conclusie

Natuurlijk is 8 jaar lang helemaal niet op vakantie gaan een groot offer, maar het eerste scenario waarin je maar eens per jaar op vakantie gaat door daarvoor te sparen en daarnaast het overige geld dat je overhoudt belegt, is hartstikke realistisch! Geld geeft je heel veel mogelijkheden, en op termijn jaarlijks gratis op vakantie gaan is er daar dus ook eentje van.

Ook zin gekregen om later gratis met vakantie te kunnen? Start met beleggen bij Brand New Day en open hier je beleggingsrekening. Ohja en ook goed om te weten: als je eenmaal toe bent aan geld afromen van je portefeuille om je vakantie mee te betalen, dan gaat dat heel makkelijk én kosteloos!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken