Hoe zorg je voor een gediversificeerde beleggingsportefeuille?

Deel deze blog:

Een  vraag die veel voorkomt bij beleggers die in losse aandelen willen gaan beleggen is hoe je een goede mix van bedrijven uit verschillende sectoren selecteert, oftewel hoe je je beleggingsportefeuille diversificeert. Het doel van die diversificatie is om het risico van koersdalingen zoveel mogelijk te spreiden. Wat is diversificeren nou precies, hoe kan jij het doen en wat zijn de voor- en nadelen? Dit ga ik jullie allemaal uitleggen in deze blog.

Wat is diversificeren?

Simpelweg komt diversificeren neer op het spreiden van je beleggingen in verschillende bedrijven, sectoren, en landen. Hiermee zorg jij ervoor dat wanneer een bepaalde bedrijf, sector, of land even wat minder gaat, je andere beleggingen dit verlies voor jou opvangen. Daarnaast kan je ook spreiden over verschillende asset classes, denk hierbij aan bijvoorbeeld edelmetalen, grondstoffen, obligaties en cryptocurrencies.

Waarom is diversificeren belangrijk?

Een mooi voorbeeld dat laat zien waarom diversificatie zinvol kan zijn, is een situatie zoals de corona-crash in maart 2020. Stel dat jouw beleggingsportefeuille volledig in de reis- of energiebranche had gezeten, dan stort ineens jouw hele portefeuille in elkaar doordat deze sectoren door de strenge coronamaatregelen werden getroffen. Als jij hierbij ook bedrijven uit de levensmiddelen- of technologiebranche (bijvoorbeeld Ahold Delhaize of Microsoft) had gekozen, zouden deze beleggingen de verliezen voor jou kunnen dekken of in ieder geval minimaliseren. Het doel van diversificeren is om de risico’s van beleggen te verminderen.

De voordelen van het diversificeren van je beleggingsportefeuille

Diversificatie heeft vele voordelen, maar het belangrijkste voordeel van diversificeren is natuurlijk de spreiding van risico. Je bent veel minder afhankelijk van één bepaald bedrijf, sector of land. Daardoor vermindert je risico, terwijl de potentiële groei niet verandert. Zit er dan geen addertje onder het gras? Nee, het is echt mogelijk als je het op een goede manier aanpakt. Kijk maar eens naar dit filmpje waar Ray Dialo dit principe uitlegt.

De nadelen van diversificatie

Er zijn een aantal grote beleggers, waaronder Warren Buffett, Charlie Munger en Mark Cuban, die tegen diversificatie zijn, zoals je kan zien in dit filmpje. Buffett en de andere investeerders noemen in het filmpje dat het beter is om in een handvol sterke bedrijven te investeren, omdat diversificatie de potentiële groei van je gehele beleggingsportefeuille te veel naar beneden zal beïnvloeden, doordat je door te diversificeren ook minder goede bedrijven zal aankopen voor je portefeuille. Hiervoor valt natuurlijk wat te zeggen. Als jij écht weet dat een bepaald aandeel het veel beter gaat doen dan alle anderen, waarom zou je dan niet all-in gaan op dat ene bedrijf? 

Helaas worden wij niet allemaal de nieuwe Warren Buffet

De realiteit is echter dat jij geen glazen bol hebt en dus niet met zekerheid kan zeggen dat een bepaald bedrijf goed gaat presteren. Ook moet je je realiseren dat je waarschijnlijk niet evenveel kennis, talent en geluk zal hebben als Warren Buffett. Helaas zal jij altijd wel ergens onwetend over zijn en daardoor is diversificatie een mooie tool om dat risico te minimaliseren. 

Je eigen beleggingsportefeuille diversificeren versus passief indexbeleggen

Waarom zou je niet gewoon in indexen investeren, in plaats van zelf je beleggingsportefeuille te diversificeren? Voor de meeste mensen is beleggen in indexen door middel van indexfondsen of ETF’s echt de beste keuze, omdat het heel erg makkelijk en passief is. Daarnaast hoef je je niet tot nauwelijks te verdiepen in de financiële gegevens van bepaalde bedrijven, omdat je toch in een hele verzameling bedrijven belegt die voor jou wordt bepaald.

Waarom kiezen sommige beleggers toch voor een zelf opgestelde portefeuille?

Beleggers die niet gaan indexbeleggen, maar zelf een gediversificeerde beleggingsportefeuille creëren, doen dat om deze simpele reden: ze willen zelf bepalen in welke bedrijven ze gaan beleggen! Bij beleggen in een ETF of indexfonds wordt er namelijk (indirect) door de maker van de index die gevolgd wordt en door de uitgever van de tracker bepaald welke bedrijven er in de ETF of het indexfonds komen. Stel dat jij – om wat voor reden dan ook – niet in één van die bedrijven wil beleggen, dan kan je dat bedrijf niet uit die tracker laten halen. In plaats daarvan zal je een andere ETF of indexfonds moeten uitzoeken, of zelf een gediversificeerd portfolio moeten opzetten.

Hoe kan jij jouw aandelenportefeuille diversificeren?

Als je eenmaal hebt besloten om te gaan beleggen in losse aandelen, is het natuurlijk de vraag hoe je het diversificeren van je beleggingsportefeuille het beste aan kan pakken. Ik vertel het je in 6 stappen! 

Stap 1: Begin vanuit jezelf

De belangrijkste regel bij het beleggen in individuele aandelen, is dat je kiest voor aandelen van bedrijven waar je in gelooft, en waar je veel kennis van hebt. Als je het lastig vindt om een bedrijf uit te kiezen om je in gaan te verdiepen, kan het slim zijn om als eerste te kijken naar de bedrijven om je heen. Heb je bijvoorbeeld een bijbaantje bij de Albert Heijn, ga dan eens op zoek naar de jaarverslagen van Ahold-Delhaize (het moederbedrijf van Albert Heijn) en kijk hoe ze het de afgelopen jaren hebben gedaan en wat hun toekomstplannen zijn. Schrijf op welke bedrijven die jij hebt onderzocht je interessant zou vinden om toe te voegen aan je portefeuille en ga door naar stap 2. Het daadwerkelijk kopen van aandelen komt pas in stap 6 aan bod!

Stap 2: Verschillende sectoren

Beoordeel je lijstje met bedrijven en verdeel ze in sectoren. Heb je tot nu toe alleen maar bedrijven opgeschreven die actief zijn in de levensmiddelensector? Breidt je lijstje dan uit met bedrijven die werkzaam zijn in andere sectoren, zodat je uiteindelijk ook bedrijven op je lijstje hebt staan die actief zijn in de technologiesector, zorgsector, vastgoed, etc. Eventueel kan je je tijdens deze stap ook alvast verdiepen in sectoren waarvan jij verwacht dat ze in de toekomst harder zullen gaan groeien dan andere sectoren.

Stap 3: Verschillende werelddelen

Naast bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn, is het slim om je portefeuille ook te diversificeren qua locatie. Vaak focussen beleggers zich op bedrijven uit eigen land en uit Amerika, maar het kan ook heel interessant zijn om te investeren in bedrijven die actief zijn in opkomende markten. Pak je lijstje met bedrijven er weer bij, en kijk in welke landen deze bedrijven gevestigd zijn, en waar ze (voornamelijk) actief zijn. Mocht je geen of weinig bedrijven op je lijstje hebben staan die actief zijn in bepaalde landen of werelddelen, is het aan jou om te onderzoeken welke bedrijven wel actief zijn op die plekken, deze bedrijven te analyseren, en ze vervolgens toe te voegen aan je lijstje.

Stap 4: Verschillende soorten bedrijven

De volgende stap is om te bepalen wat voor soort bedrijven je op je lijstje hebt staan. Hebben alle bedrijven op je lijstje een grote marktkapitalisatie? Dan is het belangrijk dat je ook wat mid- en small-cap bedrijven onderzoekt en, als ze interessant zijn, op je lijstje zet. Daarnaast wil je ook niet alleen maar groei-bedrijven in je portefeuille hebben, maar ook bedrijven die consistent dividend uitkeren, en bedrijven al jaren achter elkaar gestaag groeien. Bekijk ook hoe gevoelig de bedrijven op je lijstje zijn voor recessies, oftewel hoe cyclisch ze zijn. Bij cyclische aandelen kan je denken aan producenten van luxe goederen, of de reisbranche. Daar tegenover staan defensieve aandelen, waar de vraag (en dus omzet) van het bedrijf niet zo sterk beïnvloed wordt door de rest van de economie, bijvoorbeeld supermarkten.

Stap 5: Selectie

De een na laatste stap is om een selectie te maken uit de bedrijven die je op jouw lijstje hebt staan. Voor de meeste beleggers is een beleggingsportefeuille dat bestaat uit 20 tot 50 verschillende aandelen ideaal, maar in de realiteit hebben de meeste beleggers slechts 15 bedrijven in hun portefeuille. Probeer 20 tot maximaal 50 bedrijven te selecteren uit je lijstje die in verschillende sectoren, landen en werelddelen actief zijn, en probeer ook een balans qua soort bedrijf te vinden. Heb je minder dan 15 bedrijven op je lijstje staan? Doorloop dan stap 1 t/m 4 nog een keer. 

Stap 6: Aandelen kopen!

Als je eenmaal een lijst hebt met 20 tot 50 bedrijven die je in je beleggingsportefeuille wil hebben, is het een kwestie van shoppen! Let hierbij wel op de transactiekosten! Doordat je relatief lage bedragen gaat inleggen en nu 20 tot 50 transacties gaat maken, kunnen hoge transactiekosten een grote hap uit je rendement nemen. Een van de weinige brokers die onder toezicht van de Nederlandse AFM staat én over bepaalde ordertypes geen transactiekosten rekent, is BuxZero.

Moet jij diversificeren?

Nu rest de vraag: is zelf je beleggingsportefeuille diversificeren wat voor jou, of kies je toch voor indexbeleggen? Dat hangt natuurlijk deels af van wat jouw redenen zijn om te gaan beleggen, dus ga vooral bij jezelf na wat je doel is en hoe je dat wilt gaan bereiken. Zelf een gediversificeerde beleggingsportefeuille opstellen kost behoorlijk wat tijd en moeite, en qua rendement weegt het in de meeste gevallen niet op tegen indexbeleggen, maar voor veel beleggers die beleggen in losse aandelen is bedrijven analyseren natuurlijk ook een hobby – eentje die hopelijk nog geld oplevert ook!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken