Hoe kun je als student bijverdienen met affiliate marketing?

Als student wil je natuurlijk graag wat geld (bij)verdienen, maar werken in de horeca of de retail is niet altijd een goede oplossing, zeker nu ten tijden van corona veel horecazaken dicht zijn! Gelukkig zijn er sinds de komst van het internet talloze mogelijkheden om online geld te verdienen. Voorbeelden zijn dropshipping, affiliate marketing of door het creëren van een passief inkomen. Ben je nieuwsgierig hoe jij met affiliate marketing een zakcentje kunt (bij)verdienen als student? Lees dan snel verder!

Wat is affiliate marketing?

Voordat we verder gaan, zal ik eerst uitleggen wat affiliate marketing is. Het is simpel gezegd het promoten van andermans producten of diensten. Dat doe je zo: Je prijst een bepaald product of dienst aan via je website, social media kanalen of e-mail. Je maakt een persoonlijke hyperlink aan die naar het product verwijst, zodat wanneer er via die link een aankoop wordt gedaan, het bedrijf weet dat de aankoop via jou binnen is gekomen. Vervolgens kun je dat specifieke product of dienst delen en zorgen dat je traffic krijgt. Zodra iemand iets koopt via jouw link, krijg je daar commissie over. De commissies verschillen per bedrijf, maar liggen meestal tussen de 2% en 10%.  

Waar kun je affiliate marketing inzetten? 

Affiliate marketing kun je op allerlei manieren toepassen en gebruiken. Hieronder vind je de meest voorkomende manieren:

 • Je kunt een blog starten;
 • Je kunt een eenmalige informatieve website maken die je vervolgens vol zet met advertenties en affiliate links (bijvoorbeeld Parkeren in Roermond);
 • Je kunt een affiliate webshop maken (bijvoorbeeld Biano);
 • Je kunt je links delen via e-mail marketing;
 • Je kunt je links delen op social media (vooral Pinterest leent zich daar heel goed voor); 
 • Je kunt een Youtube kanaal beginnen.

Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing? 

Zodra je gekozen hebt via welke manier je affiliate marketing wilt inzetten, kun je beginnen met het creëren van content. Content over een bepaalde dienst of product die je vervolgens deelt via het kanaal dat je wilt inzetten voor affiliate marketing. 

Je kunt bijvoorbeeld een overzicht maken van de zelfhulpboeken waar je het meeste van geleerd hebt, een bepaald product of dienst in de hemel prijzen omdat je er oprecht (!) enthousiast over bent of je deelt een outfit met een link naar de producten, zodat mensen items van jouw outfit online kunnen bestellen. 

Aan de slag

Voordat je een zakcentje kunt (bij)verdienen, moet je je eerst inschrijven bij affiliate marketing partners. Dit zijn overkoepelende bedrijven waar allerlei webshops bij aangesloten zijn. Door je hierbij aan te melden, kun je die speciale persoonlijke affiliate links maken, zodat je zeker weet dat je commissie ontvangt als er via jouw link een aankoop wordt gedaan. 

Dit zijn een aantal affiliate marketing partners. Uiteraard zijn er nog veel meer, maar dit zijn de bekendste en grootste:

 • LinkPizza
 • Awin
 • Daisycon
 • Tradetracker
 • Coolblue, Amazon, Bol.com (zij regelen hun affiliate marketing zelf)

Voor je begint

Elk affiliate programma heeft eigen regels. Het is daarom verstandig om te lezen wat je wel en niet mag doen. Soms mag je geen affiliate marketing inzetten via social media en/of e-mail marketing. Voorkom dat je sales misloopt als je het verkeerde kanaal inzet bij een bepaald bedrijf! 

Houd er ook rekening mee dat als je meer dan €5.000 winst maakt in een jaar, je je moet inschrijven als ondernemer voor de Belastingdienst. Maak je minder dan €5.000 winst per jaar, dan kan je dit opgeven als inkomen uit overige werkzaamheden, en hoef je hier geen BTW over te betalen, maar wel inkomstenbelasting!

Gebruik jij wel eens affiliate marketing? Zo ja, wat is je favoriete affiliatepartner en waarom?

Weet jij wat affiliate marketing is? En hoe je het als student kan gebruiken om bij te verdienen? Je leest het op SkereStudent.com!
Weet jij wat affiliate marketing is? En hoe je het als student kan gebruiken om bij te verdienen? Je leest het op SkereStudent.com!

Dit artikel is geschreven door Dionne Knooren. Zij is werkzaam als freelance online marketeer en daarnaast is ze eigenaresse van de blog Ondernemen als een baas. Daar deelt ze allerlei tips & tricks om van jouw (online) bedrijf een succes te maken en hoe je online geld kunt verdienen met o.a. affiliate marketing.

Vond jij dit een interessant artikel? Laat het weten in de comments!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *