Hoe kun je als student bijverdienen met affiliate marketing?

Weet jij wat affiliate marketing is? En hoe je het als student kan gebruiken om bij te verdienen? Je leest het op SkereStudent.com!

Deel deze blog:

Als student wil je natuurlijk graag wat geld (bij)verdienen, maar werken in de horeca of de retail is niet altijd een goede oplossing, zeker nu ten tijden van corona veel horecazaken dicht zijn! Gelukkig zijn er sinds de komst van het internet talloze mogelijkheden om online geld te verdienen. Hierbij kan je denken aan dropshipping, e-commerce en natuurlijk affiliate marketing. Zelf ben ik nog niet zo lang bezig met affiliate marketing, maar Dionne van Ondernemen als een baas wel! Daarom heb ik haar gevraagd om een artikel te schrijven over affiliate marketing en hoe je daarmee geld kan bijverdienen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wat is affiliate marketing?

Voordat we verder gaan, zal ik eerst uitleggen wat affiliate marketing is: het promoten van andermans producten of diensten in ruil voor een commissie. Je maakt daarvoor een persoonlijke hyperlink aan die naar het product verwijst en promoot het product via bijvoorbeeld je social media kanalen, je website of een e-mail. Zodra iemand iets koopt via jouw link, krijg je daar commissie over. Daarom is het ook heel belangrijk om te zorgen dat je je eigen affiliate link gebruikt wanneer je een product aanprijst. Gebruik je namelijk een gewone link, of de affiliate link van iemand anders, dan loop je je commissie mis. Hoe veel commissie je krijgt verschilt per affiliate platform en campagne, maar meestal is dat tussen de 2% en 10% over het totale aankoopbedrag. Als je een doorlopende service promoot zoals bijvoorbeeld een tijdschriftabonnement, krijg je meestal een vast bedrag in plaats van een percentage van het aankoopbedrag.

Waar kun je affiliate marketing inzetten? 

Affiliate marketing kun je op allerlei manieren toepassen en gebruiken. Hieronder vind je de meest voorkomende manieren:

  • Je kunt een blog starten;
  • Je kunt een eenmalige informatieve website maken die je vervolgens vol zet met advertenties en affiliate links (bijvoorbeeld Parkeren in Roermond);
  • Je kunt een affiliate webshop maken (bijvoorbeeld Biano);
  • Je kunt je links delen via e-mail marketing;
  • Je kunt je links delen op social media (vooral Pinterest leent zich daar heel goed voor); 
  • Je kunt een YouTube kanaal beginnen.

Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing? 

Zodra je gekozen hebt hoe je affiliate marketing wilt inzetten, kun je beginnen met het creëren van content. Dat werkt het beste als je content maakt over de dienst of het product dat je wil promoten. Je kunt bijvoorbeeld een blog schrijven over de zelfhulpboeken waar je het meeste van geleerd hebt, een website maken over camera benodigdheden, of een YouTube lookbook video filmen met verschillende outfits en er affiliate links bij plaatsen, zodat mensen jouw outfit online kunnen bestellen. 

Welke affiliate platformen zijn er?

Voordat je een zakcentje kunt (bij)verdienen, moet je je eerst inschrijven bij een (of meerdere) affiliate platformen. Dit zijn overkoepelende bedrijven waar allerlei webshops bij aangesloten zijn. Door je hierbij aan te melden, kun je die speciale persoonlijke affiliate links maken, zodat je zeker weet dat je commissie ontvangt als er via jouw link een aankoop wordt gedaan. 

Dit zijn de meest gebruikte affiliate platformen. Uiteraard zijn er nog veel meer, maar dit zijn de bekendste en grootste:

Dingen om rekening mee te houden

Elk affiliate platform en campagne heeft eigen regels. Het is daarom verstandig om te lezen wat je wel en niet mag doen. Soms mag je geen affiliate marketing inzetten via social media en/of e-mail marketing. Voorkom dus dat je sales misloopt als je het verkeerde kanaal inzet bij een bepaald bedrijf en lees de voorwaarden goed door! 

Houd er ook rekening mee dat als je meer dan €5.000 winst maakt in een jaar, je je moet inschrijven als ondernemer voor de Belastingdienst. Maak je minder dan €5.000 winst per jaar, dan kan je dit opgeven als inkomen uit overige werkzaamheden, en hoef je geen BTW te betalen over dit bedrag, maar alleen inkomstenbelasting.

Ten slotte is het ook heel belangrijk dat je je geloofwaardigheid niet op het spel zet. Als je bijvoorbeeld een specifieke outfit promoot die van extreem slechte kwaliteit blijkt te zijn, terwijl jij in je lookbook video hebt gezegd dat je juist zo tevreden was over de kwaliteit? Dan zullen je kijkers jou en je aanbevelingen een stuk minder vertrouwen. Promoot dus alleen dingen of diensten waar je zelf 100% achter staat!

Affiliate marketing is een hele laagdrempelige manier om producten te promoten, waar je heel makkelijk vandaag nog mee kan beginnen. Daarnaast is affiliate marketing ook best wel uitdagend, omdat je alleen (super) succesvol zal zijn als je precies weet wat je publiek interessant vindt!

Gebruik jij wel eens affiliate marketing? Zo ja, wat is je favoriete affiliatepartner en waarom?

Weet jij wat affiliate marketing is? En hoe je het als student kan gebruiken om bij te verdienen? Je leest het op SkereStudent.com!
Weet jij wat affiliate marketing is? En hoe je het als student kan gebruiken om bij te verdienen? Je leest het op SkereStudent.com!

Dit artikel is geschreven door Dionne Knooren. Zij is werkzaam als freelance online marketeer en daarnaast is ze eigenaresse van de blog Ondernemen als een baas. Daar deelt ze allerlei tips & tricks om van jouw (online) bedrijf een succes te maken en hoe je online geld kunt verdienen met o.a. affiliate marketing.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken