Wennen: Koersen worden maar een keer per dag geupdate
Toen ik net overstapte naar indexbeleggen bij ABN Amro moest ik ontzettend wennen aan het beleggen in indexfondsen versus ETF’s. Daarvoor belegde ik namelijk in ETF’s die bepaalde indexen volgden, en niet in indexfondsen. Op zich hebben dat soort ETF’s en indexfondsen dezelfde functie en is er niet heel veel verschil in de functie die ze vervullen in je beleggingsportefeuille, maar er is wel één heel groot verschil: een ETF kan je de hele dag door verhandelen en verandert (zo lang de beurs open is) net zo vaak van koers als aandelen. Een indexfonds heeft maar één koers per dag, welke is gebaseerd op de slotkoers van de aandelen in dat indexfonds. Je kan als belegger dus de hele dag door de koers van je ETF’s volgen, terwijl een indexfonds alleen aan het eind van de dag verandert van koers.
Lees ook: Indexfondsen vs ETF’s: Dit zijn de belangrijkste verschillen
Van drie keer per dag naar één keer per maand
Voor mij was dat aan het begin ontzettend wennen, omdat ik nog wel een beetje in de een-paar-keer-per-dag-mijn-beleggingen-checken-modus zat. Nou, dat is er wel heel snel uitgegaan door mijn overstap naar ABN haha, want drie keer per dag inloggen en precies dezelfde koers zijn, is toch een beetje saai. Uiteindelijk ben ik eigenlijk mega blij dat ik niet meer meerdere keren per dag de behoefte voel om te kijken hoe het gaat, dat doe ik nu vaak maar één keer per maand: wanneer ik mijn spreadsheet bijwerk! Ondanks dat ik het niet had verwacht, heeft dat me heel veel rust gegeven. Ik weet dat mijn beleggingen goed zitten en mijn geld in goede handen is, dus ik kan gewoon door met de rest van mijn leven!
Kosten? Lekker Skeer!
Ook over de kosten van indexbeleggen bij ABN Amro ben ik mega enthousiast! Één van de vereisten om een (gratis) beleggingsrekening aan te vragen bij ABN, is dat je ook een betaalrekening bij ze moet hebben. Normaal kost een betaalrekening €2,95 per maand, maar voor studenten is dat dus gratis. Niceee! Daarnaast zijn de kosten voor het beleggen zelf ook echt heel erg laag: een beleggingsrekening is gratis, er zijn geen transactiekosten voor het aan- of verkopen van beleggingsfondsen en ETF’s, en de servicekosten zijn 0,2% per jaar. En als je heeeel rijk bent (a.k.a. meer dan €100.000 op je beleggingsrekening hebt staan), dan zijn de servicekosten zelfs nóg lager. That’s it! Je hebt verder natuurlijk ook nog wel andere kosten bij het beleggen, maar deze drie die ik net noemde zijn de enige kosten die je aan ABN Amro verschuldigd bent. De rest van je beleggingskosten hangt o.a. af van de beleggingsfondsen en ETF’s die je koopt, hun kosten, en in welk land ze geregistreerd staan.
Verbeterpunt: Analysemogelijkheden in de app
Dit zou natuurlijk geen eerlijke review zijn, als ik niet ook een verbeterpuntje aan zou stippen. In dit geval is dat de beperkte analysemogelijkheden in de app. Ik ben zelf namelijk geen computerbankier, maar een echte telefoonbankier, en doe dus ook het liefst alles wat met beleggen te maken heeft via mijn telefoon. Maar, daar is de ABN Amro app (nog) niet helemaal voor gebouwd. Dat is jammer, maar tegelijkertijd is het ook weer niet zo heel erg: ik indexbeleg voor de lange termijn, en eigenlijk hoef ik ook niet heel veel meer te weten dan wat mijn inleg is, wat mijn rendement op dat moment is, en wat de waarde van mijn portefeuille op dat moment is. En die dingen kan ik dus wel gewoon zien in de app! Maar, als je het leuk vindt om regelmatig grafiekjes te bestuderen en bijvoorbeeld het verloop van je portefeuillewaarde in de gaten te houden, dan kan je beter je laptop erbij pakken.
Waar beleg ik in?
Zoals ik in de intro ook al vertelde, beleg ik zelf nu al ruim twee jaar bij ABN Amro met hun Zelf Beleggen Basis pakket. Zelf heb ik er vanaf het begin al voor gekozen om alleen te gaan indexbeleggen bij ABN Amro. Op de lange termijn verslaat indexbeleggen vrijwel altijd beleggen in losse aandelen namelijk! Beleggen in losse aandelen doe ik daarom ook maar met minder dan 5% van mijn portefeuille, en doe ik vooral voor de leuk. Indexbeleggen daarentegen doe ik voor het opbouwen van vermogen.
Bij ABN Amro ziet dat er voor mij als volgt uit: 78% van mijn portefeuille bestaat uit het Northern Trust World indexfonds (ISIN NL0011225305), 12% bestaat uit het Northern Trust Emerging Markets indexfonds (ISIN NL0011515424) en 10% bestaat uit het Northern Trust Small Caps indexfonds (ISIN NL0013552078). Met deze verdeling bootst je de MSCI All World Index zo goed mogelijk na, met de laagst mogelijke kosten. Met deze verdeling ben ik begonnen met beleggen bij ABN Amro, en dat houd ik momenteel nog steeds aan. Wel heb ik me de afgelopen tijd wat meer verdiept in dividendbeleggen, en zit ik er over na te denken om me wat explicieter op dividenden te gaan richten met mijn verschillende portfolio’s, waaronder natuurlijk ook mijn ABN Amro portfolio. To be continued!
Hoe begin je met beleggen bij ABN Amro?
No worries als je wel wil gaan beleggen bij ABN, maar nog niet helemaal weet hoe je dat nou moet aanpakken. Ik heb een klein stappenplan voor je! Heb je maximaal een middagje voor nodig, en dan ben je all set 🙂
- Open een gratis studenten betaalrekening bij ABN Amro (als je die nog niet hebt). Dit kost je minder dan 30 minuten en kan je helemaal via je telefoon doen.
- Stap twee is om een gratis beleggingsrekening te openen bij ABN Amro. Als je eenmaal een betaalrekening hebt, kun je dit gratis en super snel doen via de app. Kost je minder dan 5 minuten.
- Daarna is het tijd om te bepalen waar je in wil gaan beleggen. Dit is de lastigste, maar ook meteen de leukste stap! Beleggen in indexfondsen en ETF’s is kostentechnisch het meest interessant als je het Zelf Beleggen Basis pakket hebt gekozen, maar je kunt natuurlijk ook voor losse aandelen gaan. Er zijn veel goede websites om je in te lezen over de verschillende ETF’s en indexfondsen die er zijn, zoals bijvoorbeeld JustETF en MorningStar. Voor losse aandelen is Seeking Alpha heel informatief, zeker als je een betaald account hebt. En als je gewoon wat inspiratie op wil doen qua (index)beleggen, zit je op TikTok of YouTube natuurlijk ook altijd goed. Deze stap kan tussen de 30 minuten en 4 uur duren. Of langer natuurlijk, maar ik zou voor jezelf een tijdslimiet zetten. Het is beter om gewoon te beginnen met beleggen en eventueel later over te stappen naar een ander beleggingsinstrument als je niet helemaal tevreden bent met je keuze, dan om het starten met beleggen te blijven uitstellen.
- De laatste stap, als je je beleggingen helemaal wil automatiseren, is om een automatische incasso in te stellen naar je betaalrekening bij ABN Amro (als dit niet je huisbank is) en om een automatische belegging in te stellen. Dit kan je bijvoorbeeld maandelijks doen, maar ook jaarlijks of juist dagelijks. Dit kost je ongeveer 10 minuten. Zelf heb ik dit ook gedaan, waardoor beleggen echt helemaal set it & forget it wordt!
Dus. Ben jij al begonnen met beleggen? Hier lees je meer over beleggen bij ABN Amro als student en young professional, en via deze link kun je een gratis studentenrekening openen.
Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.