Studeren zonder studieschuld? Kies voor een deeltijd of duale opleiding!

Het huidige leenstelsel is voor velen van ons een bekend systeem, bijna 7 op de 10 (voltijd)studenten gaat een studielening aan van gemiddeld €700 per maand. Maar kun je in deze tijden nog afstuderen zonder studieschuld? Enter de duale/deeltijd opleiding. Tijdens zo’n studie combineer je het studeren met parttime werken, waardoor je dus ook een mooi parttime salaris ontvangt terwijl je nog student bent. Meer weten over de voor- en nadelen van deeltijd of duaal studeren? Lees dan verder!

Deel deze blog:

Welke vormen van studeren zijn er?

In Nederland kennen we drie verschillende vormen van studeren: voltijd, duaal en deeltijd. Voltijd, de bekendste vorm van studeren, houdt in dat je 4-5 dagen in de week onderwijs volgt. Tussendoor studeer je voor tentamens. Wil je geen studieschuld opbouwen bij ome DUO? Dan ben je al snel verplicht om een bijbaantje te nemen! Helaas kan een bijbaan ook nadelen met zich meebrengen: de meeste bijbaantjes leveren niet zo veel op (want minimumloon) en meestal doe je ook geen relevante werkervaring op. Een goed alternatief voor voltijd studeren kan daarom een deeltijd of een duale opleiding zijn.

Voltijd opleidingDeeltijd opleidingDuale opleiding
Wat houdt het in?Een voltijd opleiding is de meest gangbare variant van studeren. Hierbij ben je 4 à 5 dagen per week bezig met je studie.Bij een deeltijd studie kun je parttime studeren. Deze vorm wordt vaak gekozen door werkende mensen die hogerop willen komen. Jouw studie en werk staan niet per se in relatie met elkaar.Bij een duale studie kun je je studie combineren met relevant werk. Deze manier van studeren kan je zien als een 4-jaar durende stage met hier en daar wat colleges.
Heb je recht op studiefinanciering?Ja, je hebt recht op een lening en een aanvullende beurs van DUO.Nee, maar je kan wel een levenlangleren krediet aanvragen.Ja, je hebt recht op een lening en een aanvullende beurs van DUO.
Waar kan je zo’n studie volgen?Vrijwel alle WO bachelors, WO masters, HBO bachelors en HBO masters worden in voltijd aangeboden.Veel WO bachelors, WO masters, HBO bachelors en HBO masters worden in deeltijd aangeboden.Er worden weinig duale WO bachelors en WO masters aangeboden als duale opleidingen. Dit is gebruikelijker voor HBO bachelors en masters.

Goed om te weten: Bij sommige hogescholen is het ook bij een deeltijd opleiding verplicht om een studiegerelateerde werkplek te hebben, ondanks dat dit wordt “verkocht” als een deeltijd. Lees daarom altijd goed de brochure van de opleiding voordat je je inschrijft.

Waarom zou je kiezen voor een deeltijd of duale opleiding?

Door te kiezen voor een deeltijd of duale opleiding hoef je niet te leven van geleend geld of je ouderbijdrage en hoef je niet thuis te blijven wonen om de kosten te drukken. Je ontvangt namelijk gewoon salaris van je parttime baan, en vaak bouw je ook nog eens pensioen op. Na je afstuderen heb je heel veel praktijkervaring opgedaan in de sector waar je (waarschijnlijk) ook in wil gaan werken, waardoor je een streepje voor hebt als je gaat solliciteren voor een fulltime baan. Ook als je geen fan bent van dagenlang colleges, maar eerder praktisch bent ingesteld, kan een deeltijd of duale opleiding een fijne manier van studeren zijn. 

Theorie direct toepassen

Daarnaast is alle informatie die je leert tijdens je opleiding vaak direct toepasbaar tijdens je werk, omdat je leert via een ‘praktische’ weg. Dit kan ook direct invloed hebben op jouw ervaring op de werkvloer: vaak is het doel van een deeltijd/duale student om het bedrijf te verbeteren door de theorie die jij geleerd hebt op school toe te passen in de praktijk. Als je geluk hebt, kan je zelfs onder werktijd studeren! Ten slotte kan de leeftijd van jouw collega’s erg variëren. Hierdoor kom je in contact met verschillende leeftijdscategorieën, waardoor je waardevolle inzichten, perspectieven en mooie connecties op kan bouwen met mensen die al een carrière hebben. 

De nadelen van een deeltijd of duale opleiding

Naast alle voordelen heeft een deeltijd of duale opleiding ook nadelen. Helaas hoeft het contact met ervaren collega’s geen voordeel te zijn, want hierdoor offer je mogelijke connecties met andere studenten op, doordat je ritme erg anders ten opzichte van een gewone student. Doordat je veel werkt, heb je niet altijd tijd voor sociale activiteiten met vrienden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar in principe heb je als deeltijd of duale student minder flexibiliteit met betrekking tot het zelf indelen van je tijd dan voltijdstudenten.

Je kan geen duale studie volgen zonder werkplek en een goed inkomen is niet gegarandeerd

Het kan heel lastig zijn om aan een baan te komen als je een duale opleiding wil gaan doen, afhankelijk van jouw werkervaring en de sector waarin je een baan zoekt en een studie wil gaan doen. Zonder geschikte werkplek kan je in de meeste gevallen ook niet aan de opleiding beginnen. Ten slotte is een goed inkomen als duale of deeltijd student niet altijd gegarandeerd doordat er grote verschillen in compensatie is tussen bedrijven. Websites zoals Glassdoor kunnen een goede indicatie geven van de verdiensten die je als duale student kunt verwachten bij het bedrijf van jouw keuze.

Hoe kan je als duale of deeltijd student afstuderen zonder studieschuld?

Volgens Glassdoor kan een duale student €13 à €14 per uur verdienen op basis van een contract van 24 uur per week waarbij je 2 dagen per week naar school gaat. Je komt dan uit op een bruto bedrag van €1.248 per maand, omgerekend is dat €1.177 netto per maand. Wanneer je dit bedrag tegenover de gemiddelde kosten van een uitwonende student zet, €1.114 per maand, houd je elke maand €63 over. Geen mega groot bedrag wellicht, maar aangezien je ook geen studieschuld opbouwt tijdens je studieschuld en wel gewoon rond kan komen, doe je het financieel gezien veel beter dan je medestudenten die meestal wél een hele hoge studieschuld moeten opbouwen. Een studieschuld van €36.260 is tegenwoordig al gemiddeld namelijk!

Salaris én studiefinanciering

Een ander voordeel van een duale opleiding is dat je naast je salaris ook nog recht hebt op studiefinanciering in de vorm van een studielening van DUO en – afhankelijk van het inkomen van je ouders – een aanvullende beurs. Deze studiefinanciering kan je natuurlijk gebruiken om lekker van te leven, maar het is natuurlijk nog slimmer om dat op te sparen of te beleggen, zodat je na je afstuderen bijvoorbeeld een mooi spaarpotje hebt voor het kopen van een huis.

Hoe kan je duaal studeren?

Je hebt besloten om duaal te gaan studeren, hoe nu verder? Het belangrijkste is het vinden van een studiegerelateerde werkplek, dus dat wordt solliciteren! Heb je al een baan en wil je daarnaast een duale studie gaan volgen? Dan zul je met een leidinggevende moeten overleggen om een toezegging te krijgen van je werkgever. Aangezien je schoolopdrachten gelinkt zijn aan je werk is dat heel belangrijk! Opdrachten zijn namelijk alleen goed uit te voeren als jouw werkomgeving ook meewerkt. Als je een deeltijd studie gaat volgen, is toezegging vanuit je werkgever vaak veel minder belangrijk.

Waar kan je duaal studeren?

Er zijn verschillende bedrijven die actief op zoek zijn naar duale studenten. Zo heeft de belastingdienst een speciaal traject voor duale accountancy en IT studenten, dit zijn één van de betere posities die je kan krijgen. De belastingdienst betaalt namelijk naast het salaris dat je ontvangt ook nog je studiekosten Daartegenover staan wel strenge eisen en eliminatie rondes. Kun je geen werkgever kunnen vinden die jou wilt aannemen? Soms biedt de school die een duale opleiding aanbiedt ook hulp met het zoeken van een relevante werkplek. Raadpleeg altijd de desbetreffende contactpersonen van de opleiding om dit na te vragen, voordat je je inschrijft voor een duale studie!

Waarom zou een werkgever een duale of deeltijd werkplek aanbieden?

Een student aannemen die salaris vereist, geen relevante werkervaring heeft en geen opleiding bezit? Hoe kan dit aantrekkelijk zijn voor een werkgever? Het is belangrijk om te beseffen dat ook je werkgever ook voordelen heeft voor het aanbieden van een werk- en leertraject aan een duale of deeltijdstudent. Op de website Rijksdienst voor Ondernemen, worden alle voordelen voor werkgevers genoemd. Zo kan het bedrijf belastingvoordeel en subsidies ontvangen, afhankelijk van de sector waarin het bedrijf actief is. Ook biedt een duale of deeltijd student een bedrijf een fris perspectief en kennis over (nieuwe) theorie/wetenschappelijk onderzoek. Door zo vroeg mogelijk te investeren in een werknemer bouwt de werkgever ten slotte ook nog eens een goede band op met de duale student, waardoor de kans groot is dat zij er langer blijven werken en betere prestaties zullen leveren. 

Conclusie

Welke beslissing je ook maakt, zowel een voltijd, deeltijd als duale studie heeft zijn voor- en nadelen. Denk dus goed na wat je opgeeft bij de vorm van studeren die je uiteindelijk kiest en of dat bij je past. Mocht je de FIRE filosofie nastreven of na jouw studie een huis willen kopen, dan is duaal/deeltijd studeren zeker een goede optie om te overwegen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken