Van aanvraag tot activatie: Dit moet je weten over het studenten OV

Een van de grootste voordelen van student zijn, is dat je gratis mag reizen met het openbaar vervoer! Ik maak hier dan ook gretig gebruik van, want het scheelt een hoop geld en tijd. Het nieuwe schooljaar begint bijna, dus is het slim om zo snel mogelijk je studenten OV aan te vragen. Hoe je dat precies doet en op je OV-chipkaart krijgt, leg ik uit in deze blog.

Deel deze blog:

Wat is het studenten OV?

Het studenten OV is onderdeel van studiefinanciering voor studenten aan het mbo, hbo of de universiteit. Met het studenten OV kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Met het studenten OV krijg je 40% korting op de trein en 34% korting op de tram, bus, metro en waterbus op de momenten dat je niet gratis kunt reizen. Reizen met je studenten OV is dus altijd goedkoper dan zonder. Wanneer je precies gratis reist en wanneer met korting, hangt af van het abonnement dat je kiest: week of weekend. 

Kies je voor een week- of weekendabonnement?

Als je het studenten OV aanvraagt, kun je kiezen voor een week- of een weekendabonnement. Een weekabonnement betekent dat je doordeweeks gratis mag reizen en in het weekend met korting. Een weekendabonnement betekent dat je doordeweeks met korting reist en in het weekend gratis. Mensen die nog thuis wonen hebben vaak een weekabonnement, omdat ze dan gratis naar hun opleiding kunnen reizen. Echter, veel vrienden van mij (en ikzelf ook) hebben een weekabonnement, ondanks dat we op kamers wonen. Dat is omdat we alsnog vaak het openbaar vervoer gebruiken als we door de stad reizen en zodat we ook doordeweeks gratis naar onze ouders kunnen. Maarrr, het ligt helemaal aan je persoonlijke situatie en voorkeur natuurlijk! 

Extra tip: voor €35 per maand kan je een weekendabonnement kopen bij de NS, het Weekend Vrij abonnement. In deze blog lees je er meer over. 

Wie krijgt allemaal een studenten OV?

Je kunt een studentenreisproduct krijgen als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit. Ook als je nog geen 18 bent. 

Hoe vraag je een studenten OV aan?

Om een studenten OV aan te vragen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig en een DigiD. Je vraagt je studenten OV aan door in te loggen op DUO. Je zou verwachten dat op de site een speciaal kopje is om het studenten OV aan te vragen, maar dat is niet zo. Je kan het studenten OV alleen aanvragen door studiefinanciering aan te vragen. Wil je alleen het studentenreisproduct, zonder lening? Dan kun je dit tijdens het aanvragen aangeven. Goed om te weten: Als je mbo doet, moet je 18 zijn voor studiefinanciering, maar het studenten OV kan je wel al voor je 18e krijgen. 

Hoe activeer je het studenten OV?

Na het aanvragen van je studenten OV, moet je het nog op je persoonlijke OV-chipkaart zetten. Als het goed is, krijg je na het aanvragen een welkomstmail van studentenreisproduct.nl. Ik kreeg die mail dezelfde dag al, maar het zou kunnen dat het wat langer duurt. In die mail staat hoe je het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart kunt koppelen. Het enige wat je moet doen is je gegevens invullen in ‘Mijn omgeving’ van Studentenreisproduct.nl. Vervolgens krijg je een mailtje waarin staat dat je je studentenreisproduct kunt ophalen bij een automaat. Ook kun je het zien in Mijn DUO. Daarvoor moet je naar een gele ophaalautomaat gaan. Je houdt je OV-chipkaart voor de scanner en kiest ‘bestelling ophalen.’ Volg de instructies op de automaat en je OV is nu geüpgrade met het studenten OV!

Wanneer gaat het studenten-OV in?

Je kunt reizen met het studentenreisproduct vanaf het moment dat je staat ingeschreven bij je studie. Dit is meestal vanaf 1 augustus op het mbo en vanaf 1 september voor hbo en universiteit. Als je het later hebt aangevraagd dan je studie begint, dan mag je reizen vanaf de maand die volgt op je aanvraag. Alleen als je het op de eerste dag van de maand hebt aangevraagd, mag je diezelfde maand nog reizen. 

Hoelang heb je recht op studenten OV?

In Mijn DUO kun je zien op hoeveel maanden reisproduct je nog recht hebt. 

OpleidingHoelang heb je (normaal gesproken) recht? 
Mbo 1 of 2Zolang je staat ingeschreven op niveau 1 of 2
Mbo 3 of 47 jaar 
Hbo of universiteit5 jaar

Heb je al eerder studiefinanciering of een reisproduct gehad voor een andere opleiding in het hoger onderwijs? Dan gaan de al verbruikte maanden af van het totaal. Wanneer je langer over je bachelor doet, loopt je stufi door, maar je verbruikt dan al studiefinanciering en reisproduct die bedoeld waren voor je master. Dus als je vier jaar doet over je wo-bachelor, dan heb je nog maar 1 jaar studenten-OV over voor je master, ook al duurt die twee jaar. Duurt je bachelor officieel langer dan 4 jaar? Dan kun je meer dan 5 jaar recht hebben op het studentenreisproduct. 

Ook zijn er manieren om een jaar extra studentenreisproduct te regelen door je resterende maanden prestatiebeurs te verlengen.

Kan je in de vakantie reizen met het studenten OV?

Ja, dat kan. Je kan op dezelfde tijden gratis reizen als je normaal gesproken (wanneer het geen vakantie is) ook doet.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken