Een fietsabonnement: yay or nay?

In bijna iedere fietsenstalling zie je ze wel staan: fietsen van Swapfiets. De ene student zweert erbij, en de ander vindt het maar niks. In deze blog gaan we het hebben over wat de kosten van een fietsabonnement nou eigenlijk zijn, hoeveel het ongeveer kost als je een tweedehands fiets koopt, en wat nou de beste keus is voor jouw portemonnee!

Deel deze blog:

Wat kost een fietsabonnement?

Er zijn veel verschillende bedrijven waar je een fiets kunt huren, en verschillende soorten abonnementen. Maar laten we even kijken naar de kosten een van de populairste opties: een ‘original’ abonnement van Swapfiets. Dit is het goedkoopste abonnement wat zij aanbieden, en kost momenteel €16,58 per maand wanneer je een Loyal membership afsluit van minimaal 6 maanden. Na de eerste 6 maanden ga je €19,90 per maand betalen. Kies je voor een maandelijks opzegbaar fietsabonnement? Dan betaal je bij Swapfiets vanaf de eerste maand al €19,90 per maand, en rekenen ze ook eenmalig €29,90.

Wat als je Swapfiets kapot is of wordt gestolen?

Reparaties en controles zijn bij Swapfiets gratis, maar als je fiets wordt gestolen moet je wel extra betalen voordat ze je een vervanger geven. Heb je je fiets op dubbel slot gezet? Dan betaal je €40. Heb je je fiets niet op dubbel slot gezet, en alleen je ringslot gebruikt? Dan betaal je €40 plus nog eens €60 nalatigheidstoeslag. Komen ze erachter dat je alleen je ringslot hebt gebruikt, terwijl je hebt gezegd dat je fiets met beide sloten op slot stond? Dan betaal je in totaal €200, waaronder €100 oneerlijkheidstoeslag. Heb je je fiets helemaal niet op slot gezet toen hij gejat werd? Dan betaal je €350. De prijs die je betaalt als je fiets gestolen wordt, ligt dus best veel hoger dan die van een goede tweedehands fiets! 

Wat kost een tweedehands fiets?

Laten we zeggen dat een gemiddelde tweedehandsfiets €50 kost, misschien heb je dan nog een ov-kaartje voor je fiets nodig om hem mee naar huis te kunnen nemen in de trein (€7,50). Ook zonder licht fietsen kan een duur grapje worden, dus fietslampjes (ongeveer €3) zijn in veel gevallen ook een must. Reken daarnaast nog €85 per jaar aan onderhoud (als je het laat doen) en de kosten zijn €145,44 voor het eerste jaar dat je de fiets hebt. Dit is met €12,12 per maand een paar euro per maand goedkoper dan een Swapfiets. Doe je reparaties en onderhoud zelf? Dan ben je maar €60,50 kwijt voor je fiets in het eerste jaar, ofwel €5,05 per maand (exclusief eventuele reparatiekosten). Een bijkomend voordeel vind ik persoonlijk ook dat je (ik in ieder geval) meer verantwoordelijkheid voelt voor een fiets die niet met een paar klikken vervangen of gerepareerd wordt. Met een beetje geluk wordt je fiets niet gestolen en kun je er je volledige studententijd wel mee vooruit.

Hoeveel kosten fietsonderhoud en reparaties?

Als je zelf een fiets koopt, betekent dat ook dat je reparaties en onderhoud zelf zult moeten doen en betalen; gemiddeld ben je hier €85 per jaar aan kwijt. Dit lijkt misschien veel, maar alleen het vervangen van je fietsband kost (als je het laat doen bij een goedkope fietsenmaker) al snel €30. Plak daar nog een onderhoudsbeurt bij (smeren ketting, afstellen remmen etc etc) van €40 bij en je zit al op €70. Kun je zelf een bandje vervangen of plakken, en je fiets onderhouden? Dan zullen de kosten voor reparatie en onderhoud natuurlijk een stuk lager liggen. De prijs zal in dan gelijk staan aan de materialen die je nodig hebt.

Waar ga jij voor?

Het is natuurlijk makkelijk om voor een fietsabonnement te gaan; je weet wat de kosten per maand zijn, en is er iets kapot? Dan wordt het gerepareerd zonder dat het jou op dat moment iets kost. Maar als je fiets wordt gestolen moet je daar wel alsnog veel geld voor betalen, en dat bedrag kan oplopen tot de prijs van een gloednieuwe fiets. Als je voor een eigen fiets gaat heb je minder zekerheid wat je per maand kwijt bent, maar is het wel jouw fiets. Hierdoor voel je je er waarschijnlijk meer verantwoordelijk voor, waardoor je beter oplet waar je de fiets zet en waar je fietst. Ook ben je waarschijnlijk een heel stuk goedkoper uit met een eigen fiets dan met een fietsabonnement. Ik weet in ieder geval wel waar ik voor kies, en jij?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken