Wat is dividendlekkage?

Of je nou wil leren budgetteren of gaat starten met beleggen, wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van persoonlijke financiën komen er waarschijnlijk veel nieuwe begrippen op je af. Dit kan best demotiverend werken, zeker wanneer het voelt alsof je de enige bent die niet weet wat het allemaal betekent. In deze blog ga ik je daarom bijpraten over een van die begrippen, namelijk: het dividendlek, oftewel dividendlekkage. 

Deel deze blog:

Dividendlekkage in het kort

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een dividendlek gaat technisch gezien niet om dividend dat weglekt. Het begrip dividendlekkage wordt gebruikt om het deel van de buitenlandse belasting aan te duiden dat je niet terug kan krijgen. Als je meer dan 15% dividendbelasting betaalt en je het overschot niet terug kan vragen is er sprake van een dividendlek. Dividendlekkage kan optreden als je dividend ontvangt in het buitenland of van een bedrijf dat buiten Nederland geregistreerd is. Een dividendlek wordt veroorzaakt doordat verschillende landen dividend op verschillende manieren belasten. Het is een kostenpost om rekening mee te houden omdat het zorgt voor een groter gat tussen je bruto en je netto dividend. 

Zo werkt dividendbelasting in Nederland

Als je dividend ontvangt van een bedrijf dat in Nederland is gevestigd, dan ben je daar in principe dividendbelasting over verschuldigd. Het kan zijn dat je hier zelf niet zo veel van merkt. Het bedrijf dat het dividend uitkeert moet namelijk de belasting inhouden, je hoeft dit niet aan het eind van het jaar zelf af te dragen. Je ontvangt daarom op je rekening direct het dividend na aftrek van de ingehouden dividendbelasting. Voor 2021 is het tarief van de dividendbelasting gesteld op 15%. Dit wil zeggen dat je €0,85 op je rekening krijgt voor iedere €1 aan bruto dividend die aan je wordt uitgekeerd.

Dividendbelasting is een voorheffing

De dividendbelasting is aangewezen als voorheffing voor o.a. de inkomstenbelasting. Dat wil zeggen dat je de in een jaar betaalde dividendbelasting kan verrekenen met je aanslag inkomstenbelasting in Nederland. Stel dat je in een jaar €100 inkomstenbelasting verschuldigd bent en je hebt dat jaar al €10 dividendbelasting betaald doordat het werd ingehouden, dan hoef je nog maar €90 af te dragen aan de belastingdienst. De €10 dividendbelasting was namelijk een voorschot op de inkomstenbelasting die je dat jaar moet betalen. Vaak staat dit op de aangifte inkomstenbelasting al voor je ingevuld. Je krijgt zo dus eigenlijk de betaalde dividendbelasting terug. In internationale situaties is dit niet gegarandeerd, waardoor je te maken kan krijgen met een dividendlek. 

Hoe zit het met dividend uit andere landen?

Wanneer je aandelen hebt in een bedrijf dat in het buitenland is gevestigd, gelden er andere belastingregels dan wanneer je dividend ontvangt van een bedrijf dat in Nederland is geregistreerd. Sommige landen hanteren voor belastingen op dividend bijvoorbeeld een tarief dat hoger is dan 15%. Je zou in die gevallen dus een verschil van meer dan 15% tussen je bruto en je netto dividendrendement hebben. Gelukkig heeft Nederland met een hoop landen belastingverdragen gesloten. Veel van die verdragen zorgen ervoor dat het belastingtarief voor Nederlanders op 15% blijft. Dit geldt bijvoorbeeld voor dividenden uit België. In België moet 30% belasting betaald worden over dividend. Doordat er een belastingverdrag is gesloten tussen Nederland en België hoeven inwoners van Nederland toch maar 15% te betalen.

Hoe krijg ik het verlaagde tarief?

Super natuurlijk dat Nederland belastingverdragen heeft gesloten met andere landen. Nu is de vraag: hoe zorg je ervoor dat je ook van die verdragen profiteert? Welk tarief uiteindelijk van toepassing is hangt af van waar in de wereld het dividend terecht komt. Bedrijven die dividend uitkeren kunnen dit niet altijd weten wie het dividend uiteindelijk ontvangt. Het verlaagde tarief is daarom niet altijd automatisch van toepassing. Soms moet je dus zelf nog actie moet ondernemen om gebruik te kunnen maken van het verlaagde tarief, meestal gaat het om wat formulieren die je moet invullen. Daarmee laat je zien dat je in Nederland woont en recht hebt op toepassing van het verlaagde verdragstarief. Die formulieren moet je indienen bij de belastingdienst van het land waarvan je de te veel betaalde dividendbelasting terug wil krijgen. 

Voorbeeld: Verenigde Staten

We nemen de Verenigde Staten als voorbeeld. De Verenigde Staten hanteren een tarief van 30% op dividenden. Stel: je hebt aandelen in de Verenigde Staten en je ontvangt daar dividend over. Je zal dan als Nederlander ook eerst te maken krijgen met 30% belasting. Gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag gesloten met de VS. Daarin is bepaald dat je als Nederlander recht hebt op toepassing van het verdragstarief. Het verdragstarief is 15%. Dit wordt niet automatisch voor je toegepast. Je moet daarvoor het W-8 BEN formulier invullen. Sommige brokers geven je de optie om dit digitaal in te vullen. Als je dit invult en opstuurt krijg je het teveel betaalde dividend terug.

Hoe zit het dan met ETF’s?

Ook als je in ETF’s belegt kan je te maken krijgen met een dividendlek. De uitgever van de ETF is in een bepaald land gevestigd, maar ontvangt vaak dividenden uit andere landen. Nu kan het zo zijn dat het land van de uitgever van de ETF ook belastingverdragen heeft afgesloten met de landen waaruit het dividend ontvangt. Daardoor zou de uitgever gebruik kunnen maken van het tarief van 15%. Als er 15% belasting wordt betaald blijft er wel maar 85% over bij de ETF. Die 85% wordt dan uitgekeerd aan jou. Zelf kan je nu helaas niet de 15% betaalde belasting terugvragen bij de belastingdienst. Het is namelijk belasting die de uitgever van de ETF heeft betaald. Omdat jij niet de betaler bent kan je het ook niet terugvragen, ook al heb je er indirect wel recht op.

Dividendlekkage voorkomen met fiscale beleggingsinstellingen

Om dit dividendlek bij ETF’s te omzeilen kan je ervoor kiezen om te beleggen in fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s). Dit zijn Nederlandse beleggingsfondsen die in het buitenland betaalde dividendbelasting tot 15% ‘terugvragen’.  Als een fiscale beleggingsinstelling in het buitenland gebruik kan maken van het tarief van 15%, dan kan dit helemaal teruggevraagd worden. Als een fiscale beleggingsinstelling daarna dividend uitkeert aan jou dan moet je daar 15% dividendbelasting over betalen. Dit kan je zelf weer verrekenen met de inkomstenbelasting zoals hierboven uitgelegd. Hierdoor kan je dividendlekkage voorkomen. Niet ieder indexfonds is ook een fiscale beleggingsinstelling en kan gebruik maken van deze regeling! Of een fonds de FBI status heeft kan je terugvinden in de documentatie van het specifieke fonds. 

Is een dividendlek een probleem?

Als je te maken krijgt met een dividendlek kan je jezelf afvragen of je daar wat mee wil doen. Als het om kleine bedragen gaat dan zal het dividendlek in euro’s weinig effect hebben. Het is wel goed om in je overweging mee te nemen dat dividendlekkage wel een kostenpost vormt die een exponentieel effect heeft, net als het rente-op-rente effect. Het dividend dat je misloopt door de ingehouden dividendbelasting had anders geïnvesteerd kunnen worden en iedere euro die je vandaag investeert kan natuurlijk langer renderen dan een euro die je volgend jaar investeert. Het kan dus zeker nuttig zijn om te gaan beleggen in indexfondsen met FBI status in plaats van gewone ETF’s, maar uiteindelijk kan alleen jijzelf die afweging maken natuurlijk.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken