Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

Er is momenteel veel onrust in de wereld: oorlog in Oekraïne, mega hoge inflatie, beurskoersen stevenen af op een all-time-high en corona is ook nog niet helemaal uit ons leven verdwenen. Je kan je daardoor afvragen of dit wel een goed moment is om te beginnen met beleggen. Misschien denk je dat je beter kunt wachten tot de situatie in de wereld weer wat rustiger is, of tot de beurs een correctie heeft gehad en je op een lager niveau kan instappen. Laat ik je nu maar meteen uit die droom helpen. Nu is een héél erg goed moment om te beginnen met beleggen. Veel beter dan morgen, overmorgen, volgende week of volgend jaar. Hoe dat zit leg ik je uit in deze blog.

Deel deze blog:

Je kan niet beginnen met beleggen op het verkeerde moment

Controversiële opinie misschien, maar: er bestaat wat mij betreft niet zoiets als beginnen met beleggen op het verkeerde moment! Tot op de dag van vandaag is de wereldmarkt na een dip, recessie, of wat dan ook al-tijd hersteld. Altijd! Soms duurde dat een paar jaar, dus daarom is het wel belangrijk dat je een beleggingshorizon hebt van minimaal 5 jaar, maar op termijn is het altijd goed gekomen. Dus waarom zou dat deze keer anders zijn? Hierbij wil ik wel nog even de aantekening maken dat dit dus alleen geldt als je ook daadwerkelijk belegt in de gehele wereldmarkt. Dat kan je o.a. doen door te beleggen in wereldwijde ETF’s of indexfondsen, bijvoorbeeld bij Brand New Day.

Waarom je niet moet wachten op rust in de wereld om te beginnen met beleggen

Laat ik voorop stellen dat rust in de wereld met vrede, geen corona en een normaal niveau van inflatie heel fijn is, en het belangrijk is dat iedereen diens steentje bijdraagt om dat te bereiken. Maar, terwijl we daar met zn allen naartoe werken hoef je niet de rest on hold te zetten, en daaronder valt natuurlijk ook beginnen met beleggen. Het duurt misschien nog wel jaren totdat corona écht uit ons leven is verdwenen, totdat er weer vrede – of op zn minst een wapenstilstand – is bereikt in Oekraïne, en totdat het inflatieniveau weer normale proporties aan heeft genomen. In de tussentijd leeft het grootste gedeelte van de mensen gewoon door! Zij gaan nog steeds naar school of werk, kopen nog steeds nieuwe kleding, gaan nog steeds uit eten, etc. Als je ervoor kiest om gespreid te gaan indexbeleggen, bijvoorbeeld bij Brand New Day, dan genereert het overgrote merendeel van de bedrijven waar je in belegt nog steeds inkomsten – en dat levert jou dus ook in tijden van onrust geld op!

Waarom je niet moet wachten op een beursdip om te beginnen met beleggen

Een beursdip is achteraf gezien altijd een goed moment om te beginnen met beleggen. Het probleem is alleen dat je van tevoren nooit weet wanneer zo’n instapmoment zich voor gaat doen en je heel veel rendement misloopt terwijl je aan het wachten bent op die dip. Ook is het op het moment van zo’n crash mentaal gezien heel lastig om in te stappen: je weet niet of de beurs de volgende dag weer 10% zakt, of dat morgen juist de dag is dat de koers zich weer gaat herstellen. Denk maar eens terug aan maart 2020. We zaten in de langste bull-markt (periode waarin er geen grote beurscorrecties zijn voorgekomen) aller tijden, maar dat werd abrupt beëindigd door een nieuw virus dat zich razendsnel over de wereld had verspreid en ontelbaar veel doden veroorzaakte: COVID-19. Mensen waren in paniek en beleggers haalden hun geld uit de markt waardoor beurskoersen in elkaar zakten. Maar weinig mensen zijn op dat moment begonnen met beleggen. 

Is periodiek beleggen de oplossing?

Als je ondanks deze informatie nog twijfelt over of dit het goede moment is om te beginnen met beleggen kan je periodiek gaan beleggen, oftewel de DCA methode aanhouden. DCA staat voor dollar cost average en is nagenoeg hetzelfde als periodiek beleggen. Het komt er op neer dat je regelmatig een bedrag inlegt bij je beleggingen, in plaats van dat je een groot bedrag in één keer gaat beleggen. De meeste mensen leggen maandelijks geld in bij hun beleggingen, maar het kan ook (twee) wekelijks, dagelijks, jaarlijks of elk kwartaal. Door je instapmoment te verspreiden over heel veel verschillende momenten, is de kans een stuk kleiner dat je op het “verkeerde” moment start met beleggen. En zoals ik al eerder zei, er bestaat eigenlijk niet eens echt zoiets als beginnen met beleggen op het verkeerde moment!

Ondanks alles besloten om te beginnen met beleggen? Overweeg dan om een rekening te openen bij Brand New Day! Lekker laagdrempelig indexbeleggen met lage kosten en zonder gedoe.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken