Wie is Robert T. Kiyosaki eigenlijk?
Ik had nog nooit van hem gehoord, maar Robert T. Kiyosaki is al een hele tijd bezig om mensen door boeken en spellen meer te leren over persoonlijke financiën en hoe je je vermogen kan laten groeien. Dat begon allemaal met zijn eerste boek ‘Rich Dad, Poor Dad’, in het Nederlands vertaald als ‘Rijke Pa, Arme Pa’. In het boek ‘Rijke Pa, Arme Pa’ vertelt Kiyosaki over zijn jeugd in een klein stadje op Hawaii, hoe hij ging studeren en over zijn banen bij onder andere de marine en Xerox. Uiteindelijk kon ontsnappen uit de ratrace door de lessen en adviezen die hij meekreeg van de vader van een vriend, Kiyosaki’s “rijke pa”, op te volgen. Spoiler alert: een beetje googelen maakt duidelijk dat zijn “rijke pa” waarschijnlijk niet echt heeft bestaan, maar dat maakt het boek en de lessen die er in staan er niet minder nuttig op.
De 6 beste lessen uit ‘Rijke Pa, Arme Pa’ en hoe je die toepast in de praktijk
Voor de meeste kennis van Robert Kiyosaki’s lessen uit ‘Rijke Pa, Arme Pa’ kan je natuurlijk het beste gewoon het boek lezen, maar mocht je daar geen zin of tijd voor hebben, dan is het doornemen van deze 6 lessen en hoe je ze in de praktijk kan brengen een goed alternatief!
1. Vergroot je financiële intelligentie
Naar mijn mening is de belangrijkste boodschap van ‘Rijke Pa, Arme Pa’ dat alleen jij controle hebt over jezelf. Dat houdt concreet in dat alleen jij kan veranderen hoe je bezig bent met geld en je persoonlijke financiën. Probeer je bewust te worden van jouw houding tegenover geld en probeer meer te leren over geld. Wanneer je meer weet over iets kun je er ook beter omgaan. In andere woorden: verdiep je in financiën en vergroot je financiële intelligentie. Of we het nu leuk vinden of niet, geld is een belangrijk onderdeel van je leven en je maakt het jezelf makkelijker als je er goed mee om kunt gaan.
2. Blijf je hele leven lang leren
De eerste tip sluit mooi aan op de volgende tip van Kiyosaki: blijf je hele leven lang leren. Laat je werk je niet weerhouden om je ook te verdiepen in andere zaken. Het is het beste als je leert van het werk dat je doet. Ga daarnaast op zoek naar mensen van wie je wat wilt leren. Online kun je mensen volgen via sociale media, maar je kan ook webinars volgen of documentaires kijken. Er wordt nu veel online aangeboden en voor wie niet ergens fysiek heen kan of wil is dit een goede oplossing. En wie niet teveel achter een scherm wil zitten, kan boeken lenen bij de bibliotheek of – als het weer kan – fysiek cursussen volgen of lezingen bijwonen.
3. Ga omdenken
Het is veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga omdenken! In plaats van naar een dure designer outfit te kijken en te denken ‘dat kan ik me nooit veroorloven’, kan je ook denken ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me dat wel kan veroorloven?’ Volgens Kiyosaki moet je in elke situatie oplossingen proberen te bedenken en te kijken naar de mogelijkheden, in plaats van je blind te staren op je overtuiging dat iets toch niet lukt of niet kan. Wat je ook denkt, je krijgt waarschijnlijk gelijk, want je money mindset is alles!
4. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen
Wanneer je inkomsten iedere maand alleen bestaan uit salaris, dan ben je super afhankelijk van je werkgever. Mocht er iets gebeuren met je (bij)baan, dan ben je de pineut en heb je van de ene op de andere dag geen inkomsten meer. Ga daarom op zoek naar manieren om meerdere inkomstenbronnen aan te boren. Dat kan iets kleins zijn, zoals het invullen van enquêtes of meedoen aan smaaktesten, maar het kan ook groter zijn, zoals het opzetten van je eigen webwinkel of website met affiliate links. Wat altijd kan, is beginnen met beleggen, want beleggen kan ook met (hele) kleine bedragen.
5. (Be)spaar meer
Naast meerdere inkomsten creëren, is het volgens Kiyosaki ook belangrijk om te kijken aan welke zaken je je geld uitgeeft. Wanneer je alles uitgeeft wat je verdient, houd je niks over om te investeren en leef je van paycheck-to-paycheck. Je kan dan niet ontsnappen uit de ratrace, omdat je geen vermogen hebt om op terug te vallen. Zorg daarom dat je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld door een maand lang alles te pinnen en al deze transacties in een kasboek tool te zetten. Bekijk waar je voortaan op kunt besparen en maak een budget. Alles wat je op die manier kan besparen, kun je gebruiken om een buffer op te bouwen, om extra af te lossen op je studieschuld of om te beleggen zodat je op de lange termijn kan genieten van het rente-op-rente-effect.
6. Betaal jezelf als eerste
De laatste tip van Robert Kiyosaki die ik in deze blog met je wil delen is betaal jezelf als eerste, oftewel ‘pay yourself first’. Daarmee bedoelt Kiyosaki dat je niet het bedrag dat je over hebt aan het einde van de maand moet sparen of beleggen, maar dat je aan het begin van de maand al een bepaald bedrag voor de toekomstige jij opzij zet. Het kan dan een uitdaging zijn om de rest van de maand de touwtjes aan elkaar te knopen, maar dat is juist goed! Volgens Kiyosaki zal dat je motiveren om je inkomsten te verhogen. Natuurlijk moet je hier niet mee doorschieten, want dan moet je gedurende de maand alsnog geld van je spaar- of beleggingsrekening afhalen, en dat willen we natuurlijk niet! Op basis van je gemiddelde inkomsten en uitgaven kan je waarschijnlijk wel een goede inschatting maken van het bedrag wat je maandelijks kan sparen of beleggen.
De makkelijke weg wordt moeilijk en de moeilijke weg wordt makkelijker
Het is niet altijd makkelijk of leuk om goed om te gaan met je financiën en op die manier te kiezen voor de “moeilijke weg”. Lichtpuntje: de moeilijke weg wordt met het verstrijken van de jaren steeds makkelijker, maar de “makkelijke weg” (waarbij je je financiën zo veel mogelijk negeert en van salarisstrookje naar salarisstrookje leeft) wordt juist steeds moeilijker naarmate je ouder wordt. Het gedicht ‘The Road Not Taken’ van Robert Frost, wat ook in ‘Rijke Pa, Arme Pa’ genoemd wordt, geeft dat mooi weer. Kies niet voor de makkelijkste weg, maar maak je eigen pad. Dan komt het helemaal goed met het bereiken van je (financiële) doelen!