Bezwaar indienen als je bent afgewezen voor de energietoeslag omdat je student bent

Ik ben afgewezen voor het ontvangen van de energietoeslag in de gemeente Utrecht, alleen maar omdat ik student ben! Met dat besluit ben ik het natuurlijk helemaal niet eens, want de uitsluiting op basis van “student zijn” is hartstikke onrechtmatig. Daarom heb ik bezwaar ingediend. In deze blog vertel ik je hoe ik dat heb gedaan en hoe jij ook bezwaar in kan dienen bij jouw gemeente als je ook bent afgewezen voor het ontvangen van energietoeslag, alleen omdat je student bent.

Deel deze blog:

Dit is hoe ik bezwaar in heb gediend

In de afwijzingsbrief die ik had gekregen, stond netjes aangegeven naar welke URL ik moest gaan om bezwaar in te dienen. Voor de gemeente Utrecht moet je hier zijn, maar dat verschilt dus per gemeente. Op die website moest ik inloggen met mijn Digid en wat persoonsgegevens invullen. Ook moest ik aangeven waarom ik in bezwaar ging, oftewel waarom ik wél de energietoeslag zou moeten ontvangen. Bij de gemeente Utrecht geven ze daar maximaal 500 tekens voor, dus dat was wel een uitdaging. De tekst die ik uiteindelijk heb gebruikt staat hieronder, en is deels geinspireerd op de voorbeeld bezwaarbrief die is opgesteld door de LSvB. De hele brief was te lang, maar anders had ik die zeker voor het grootste gedeelte 1 op 1 overgenomen denk ik.

Dit is de bezwaartekst die ik heb gebruikt

“Ik ben uitgesloten van het ontvangen van energietoeslag omdat ik student ben. Art. 14 EVRM en art. 1 van Protocol nr. 12 bij het EVRM bepalen dat groepen niet uitgesloten mogen worden van een recht, tenzij daar een gerechtvaardigde grond voor is. Die is hier niet voor, zie ook ECLI:NL:RBGEL:2022:4263. Ik heb een eigen energierekening. Daarom ontvang ik graag de energietoeslag, een vergoeding voor de kosten van dit bezwaarschrift en de wettelijke rente over de tot op heden niet ontvangen toeslag”

Dit moet je ook nog weten

Ik was binnen 15 minuten klaar met het indienen van mijn bezwaar. Misschien zelfs wel minder. Het is echt heel weinig moeite dus, maar het kan je wel €1300 opleveren. En die kans is mega groot, want ondanks dat veel (maar niet alle gelukkig) gemeenten het je als student zo moeilijk mogelijk maken om de energietoeslag aan te vragen, heb je er volgens allerlei juridische experts en zelfs een rechter gewoon recht op. Uitsluiten op basis van “student zijn” of “ingeschreven staan als student” mag gewoon niet!

Conclusie

Maak dus even 15 minuten tijd vrij om bezwaar in te dienen als je bent afgewezen voor de energietoeslag – of vraag ‘m snel aan als je dat nog niet hebt gedaan. Kleine moeite en het kan je heel veel opleveren. Succes!! Stel je vragen vooral hieronder de post ipv door mij een DM te sturen, dan hebben andere mensen er ook wat aan 🙂

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

10 gedachten over “Bezwaar indienen als je bent afgewezen voor de energietoeslag omdat je student bent”

 1. Hoi Emma,
  Bij mij is de aanvraag tot eenmalige energietoeslag afgewezen op basis van een te hoog gezamenlijk inkomen (van mijn partner en ik). Dit inkomen is echter een studiefinanciering, wat in essentie een lening is. Wij zijn dus niet afgewezen op basis van ‘student zijn’. Is het de moeite waard om hier over bezwaar aan te gaan.

  1. Hoi Elza,
   Het is zeker de moeite waard om daartegen in bezwaar te gaan! Zoals je zelf ook aangeeft is studiefinanciering geen inkomen, maar een lening/schuld. Dat is dus echt wel iets heel anders. Er zijn ook veel juristen die studenten gratis bijstaan bij het bezwaar indienen en eventueel wanneer er in beroep gegaan moet worden, dus google daar ook zeker even naar als je die begeleiding graag zou willen hebben 🙂 Succes!!

 2. Hoi Emma,
  Ik ben benieuwd of je reactie hebt ontvangen op jouw bezwaar. Ik hoor graag hoe het is afgelopen.

  Groet,
  Danick

  1. Hee Danick!
   Ik heb toevallig vorige week een telefonische zitting gehad waarbij er een aantal vragen werden gesteld over mijn inkomen, mijn recht op een aanvullende beurs en lening en mijn woonsituatie. Er werd aangegeven dat ik uiterlijk half februari de uitslag zou krijgen, dus tegen die tijd zal ik het zeker delen 🙂

 3. Hé Emma,
  Bedankt voor jouw inzicht en de kant en klare bezwaar motivering!
  Mijn vraag is of je dit bezwaar ook binnen de wettelijke deadline van 6 weken hebt gedaan? Dit gaat voor mij helaas niet gelden en weet je in dit geval ook nog of je bezwaar nog geldig is?

  1. Hee Leroy!
   Helaas zijn ze wel heel streng met de deadline van 6 weken ja. Je kan het natuurlijk proberen, dat zou ik ook zeker doen, maar ik vrees dat het lastig wordt 🙁 Misschien dat je iemand die juridisch goed is onderlegd nog kan vragen om input. Dat kan ook vaak gratis bij Rechtswinkels bijvoorbeeld. Succes!!

 4. Hi Emma, jij hebt hierboven geschreven dat je half februari uitslag zou krijgen op je bezwaar.
  Hoe is dit nu afgelopen?
  Ben heel erg benieuwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken