Alles wat je moet weten over de nieuwe basisbeurs

Ga jij na de zomer studeren en denk je net als ik ‘shit, het is al augustus en ik heb de basisbeurs nog niet aangevraagd?’ Of misschien ben je al student en vraag je je af hoe het dit jaar zit met die extra moneys die je kunt krijgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog heb ik voor jou (en voor mezelf ;)) alles uitgezocht over de basisbeurs. Ik vertel je wat de basisbeurs precies inhoudt, wie er recht op heeft, hoeveel je kunt krijgen, en natuurlijk hoe je deze moet aanvragen.

Deel deze blog:

De basisbeurs is na acht jaar eindelijk terug! Het kabinet realiseerde zich dat de basisbeurs afschaffen toch niet zo bevorderlijk was voor studenten en heeft daarom besloten om de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs weer in te voeren vanaf studiejaar 2023-2024. Ondanks dat ik had gehoopt dat ze dit iets eerder hadden bedacht, ben ik als skere student toch erg blij met dit gratis geld van de overheid. Nu alleen nog snappen hoe het werkt…

Wat is de basisbeurs?

De basisbeurs is een onderdeel van studiefinanciering, net zoals het studenten ov, de lening en het collegegeldcredit. De basisbeurs is een gift en dus geen lening, mits je binnen 10 jaar je diploma haalt. Als dat dus niet lukt, dan moet je de basisbeurs met rente terugbetalen.

Wie heeft recht op de basisbeurs?

De basisbeurs is voor alle studenten die een opleiding volgen aan een mbo, hbo of universiteit. Je moet voltijd of duaal ingeschreven staan bij een erkende studie. Daarnaast moet je ook nog in de nominale duur van je studie zitten. Dat is de tijd die je over je studie doet als je geen studievertraging oploopt. Voor de uni is de nominale duur van je bachelor 3 jaar en bij hbo-studies is de nominale duur van een bachelor 4 jaar. Een master is vaak 1 of 2 jaar.

Hoe lang krijg ik de basisbeurs?

De periode waarin je recht hebt op de basisbeurs is gelijk aan de officiële duur van je studie. Dus bij een vierjarige studie ontvang je vier jaar de basisbeurs en bij een vijfjarige studie krijg je deze vijf jaar. Eerdere studiejaren worden van deze periode afgetrokken, zelfs als je tijdens die jaren geen basisbeurs hebt gekregen. In Mijn DUO kan je bij ‘Mijn Producten’ zien hoeveel maanden je over hebt onder de noemer ‘resterende maanden prestatiebeurs’. 

Hoeveel moneys krijg ik?

Als je aankomende collegejaar op kamers gaat heb je geluk! De basisbeurs voor uitwonende studenten is voor 2023-2024 tijdelijk verhoogd met € 164,30 per maand. De overheid geeft in 2023 thuiswonende studenten €110,30 per maand en uitwonende studenten €430,20 (€274,90 basisbeurs + €164,30 tijdelijke verhoging) per maand. 

Wanneer moet ik de basisbeurs aanvragen?

Geen paniek. Je hebt nog even de tijd om de basisbeurs aan te vragen. Als je de basisbeurs gelijk in september wilt ontvangen, moet je hem voor 1 september aanvragen. Als je dat gedaan hebt, krijg je 22 september voor het eerst uitbetaald!

Hoe vraag ik de basisbeurs aan?

Je krijgt de basisbeurs niet automatisch, je moet hem zelf aanvragen. Het aanvragen is makkelijker dan je denkt. Je logt in met je DigiD op Mijn DUO en klikt op ‘aanvragen studiefinanciering’. 

Conclusie

Het lijkt erop dat het kabinet heeft geluisterd naar de roep van vele studenten: de basisbeurs is terug en beter dan ooit! Voor zowel aankomende studenten als huidige studenten betekent dit een financiële meevaller die de studietijd aanzienlijk kan verlichten. Zoals altijd is voorbereiding het halve werk. Dus, zorg dat je op tijd je aanvraag indient en profiteer van deze heringevoerde regeling. Als skere student kan elke euro een verschil maken, en dankzij de basisbeurs wordt de last van studeren net iets lichter. Cheers op een financieel zorgelozer studiejaar 2023-2024!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken