7 ultieme tips om gratis of goedkoop studieboeken te scoren

De kosten van studieboeken zie je als student nog wel eens over het hoofd. Helaas betaal je al snel zo’n 75 tot 80 euro per stuk. Zonde, want de meeste boeken gebruik je maar een paar weken en daarna nooit meer. Ik gebruik zelf een aantal trucjes om op mijn studieboeken te besparen en ik deel deze graag met je!

Deel deze blog:

1. Wacht met boeken kopen

Mijn eerste tip is om te wachten met het kopen van studieboeken totdat je docent heeft aangegeven welke je echt nodig hebt. Vaak staan er namelijk extra boeken op de leeslijst die bedoeld zijn voor verdieping en die je niet nodig hebt om je vak te halen. Koop dus alleen de boeken die je écht moet hebben zodat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is. 

2. Zoek niet naar een lagere nieuwprijs

Het kopen van nieuwe studieboeken is misschien wel het makkelijkst, maar ook het allerduurst. Van je opleiding krijg je vaak verschillende websites aangewezen waar je nieuwe studieboeken kan kopen. Het maakt echter niet uit waar je ze koopt, want Nederlandse studieboeken zijn overal even duur. Dat heeft te maken met de Nederlandse wet, waarin staat dat boeken een vaste prijs moeten hebben. Verspil dus geen tijd door te onderzoeken waar boeken het goedkoopst zijn: ze zijn overal even duur.  

3. Krijg korting van je studievereniging

Als je nieuwe studieboeken wilt kopen, kan je wellicht gebruik maken van de korting van je studievereniging. Bijna elke studievereniging zorgt er namelijk voor dat studenten die lid zijn nieuwe studieboeken kunnen kopen met korting. Lid zijn van een studievereniging kost eenmalig of jaarlijks meestal minder dan twintig euro, en dan krijg je tussen de vijf en vijftien procent korting op al je studieboeken. Over de jaren heen kan je daar toch aardig wat geld mee besparen. Check dus vooral of dit bij jouw studievereniging ook geldt!

4. Koop tweedehands

Het kopen van tweedehands studieboeken is een hele goede manier om te besparen. Zo betaal je maar de helft van de nieuwprijs of zelfs minder. De boeken zijn vaak maar één blok gebruikt en dus nog van goede kwaliteit. Tweedehands boeken zijn niet alleen een stuk goedkoper, ze zijn ook duurzamer. Bij elk nieuw boek moet er namelijk ook nieuw papier en nieuwe inkt gebruikt worden. Let wel op de editie van het boek: soms bevat een oud boek verouderde informatie. Voorbeelden van plekken waar je tweedehands boeken kan kopen zijn:

5. Gebruik je netwerk

De allergoedkoopste manier om aan studieboeken te komen, is door ze te lenen van mensen uit je netwerk. Dit is mijn favoriete manier, want ik mag ze vaak gratis lenen. Misschien kent je broer of zus wel een ouderejaars van je studie, kennen je huisgenootjes iemand, of hebben je mentoren nog oude boeken. Je kan altijd rondvragen, want dan weten mensen dat je op zoek bent, en is er via via vast iemand die nog boeken heeft. Als je nog niemand kent, wat logisch is als eerstejaars, dan kan je ook een briefje ophangen in het gebouw van je studie met de vraag of iemand zijn boeken kwijt wil. Via de groepsapp of Facebook van je studievereniging boeken scoren is ook altijd een goed idee.  

6. Samenvattingen

Als je niet van plan bent om studieboeken te kopen, dan kan je er voor kiezen om de samenvattingen online te kopen – of vraag je samenvattende studiegenoot of je diens samenvatting mag overnemen. Een samenvatting is sowieso altijd handig om te hebben en kost vaak maar een tientje. Van ouderejaars hoor je zelfs dat ze alleen samenvattingen gebruiken en überhaupt geen boeken meer kopen. 

7. Gratis studieboeken online

Sommige studieboeken staan gratis online. Je kan ze het makkelijkst vinden door in de zoekbalk van Google ‘filetype:pdf’ in te voeren met de naam van het boek er achter. Zolang het met toestemming van de maker gebeurt, is het legaal. Studieboeken worden ook vaak zonder toestemming te vragen gepubliceerd aangezien iedereen toegang zou moeten hebben tot onderwijs. Deze boeken kan je dan ook legaal (en gratis) downloaden! Kan je jouw studieboek niet gratis online vinden? Dan kan het ebook nog steeds een goedkopere optie zijn dan het fysieke boek.

Bespaar op jouw manier!

Er zijn genoeg manieren om geld te besparen bij de aanschaf van je studieboeken. Als je ze nieuw wilt, dan kan je het beste gebruikmaken van de korting van je studievereniging, of het ebook kopen. Tweedehands kan je studieboeken ook een stuk goedkoper krijgen. Als je op deze manier elk semester geld bespaart, scheelt dat toch een hele hoop!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken