Waarom een creditcard een must-have is op vakantie

De zomervakantie staat voor de deur en na een (academisch) jaar vol met nachten doorhalen in de bieb, papers schrijven en tentamens maken is het tijd voor ontspanning - er vanuitgaande dat je geen hertentamens hebt natuurlijk. Je rugzak is ingepakt, het vliegticket is geboekt en je bent klaar voor een welverdiende vakantie. Maar, heb je wel aan alles gedacht? Iets wat veel studenten over het hoofd zien (en ik zelf vroeger ook), maar absoluut onmisbaar is op reis, is een creditcard. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

1. Wereldwijde acceptatie

Of je nu kiest voor een roadtrip door Italië zoals ik deze zomer, besluit om te gaan backpacken door Azië, of een mooie reis te maken naar Amerika, een creditcard wordt vrijwel overal ter wereld geaccepteerd. In veel landen wordt contant geld steeds minder gebruikt en worden gewone pinpassen (oftewel debit cards) niet geaccepteerd als betaalmiddel in winkels. Zonder creditcard kan je dan dus eigenlijk niks, en in een vreemd land “gestrand” zijn zonder geld is echt extreem vervelend. Ik spreek helaas uit ervaring!

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Laos. Mooi weer, lekker eten en veel goedkope hostels en leuke dingen om te doen. Heel fijn dat alles zo goedkoop was natuurlijk, maar het was wel onmogelijk om contant geld op te nemen bij ATM’s of om te pinnen met mijn pinpas bij lokale ondernemers. Uiteindelijk moesten mijn ouders vanuit Nederland geld overmaken, wat ik in Laos weer kon ophalen bij een lokaal geldkantoor. Maar als ik een creditcard had gehad, dan had ik wél gewoon geld op kunnen nemen bij een ATM! Dat had tijdens die vakantie heel erg veel stress gescheeld.

2. Extra geld voor noodgevallen

Een andere reden dat ik nu nooit meer zonder creditcard op vakantie ga, is dat ik altijd wat extra geld achter de hand wil hebben voor noodgevallen. Je hoopt natuurlijk dat je vakantie vlekkeloos verloopt, maar wat als dat niet het geval is? Wat als je plotseling medische hulp nodig hebt, je bagage kwijt raakt, of je vliegticket blijkt niet geldig te zijn als je aankomt op het vliegveld? Ook dit heb ik alle drie weleens meegemaakt op vakantie. Natuurlijk heb je voor dit soort noodgevallen ook een spaarrekening als het goed is, maar je spaargeld is niet altijd genoeg. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten. Het komt vaak voor dat je die eerst zelf moet voorschieten voordat je wordt terugbetaald door je verzekering, maar dat kan natuurlijk alleen als je zelf wel eerst die uitgave kan doen. Dan is een creditcard ook heel erg handig.

3. Betere verzekering en bescherming dan bij een pinpas

Tenslotte zijn de aankopen die je doet met een creditcard veel beter verzekerd dan als je je aankopen doet met je pinpas. Als je bijvoorbeeld een mooi souvenir koopt met je creditcard en je laat deze ergens liggen, hij wordt gestolen, of gaat kapot tijdens de reis naar huis, dan ben je daarvoor verzekerd en krijg je het aankoopbedrag terug!

Daarnaast vind ik het zelf ook een fijner gevoel om mijn creditcard te gebruiken bij pinautomaten die ik niet helemaal vertrouw, dan mijn pinpas. Als je kaart geskimd wordt, ben je bij een creditcard namelijk niet aansprakelijk voor frauduleuze transacties, terwijl je bij je pinpas gewoon het geld kwijt bent. Super zonde! Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, en is het beter om ATM’s die je niet vertrouwt te vermijden, maar soms heb je in het buitenland natuurlijk geen keuze.

Is een creditcard dan alleen maar goed en nuttig?

Dit alles gezegd hebbende, is een creditcard wel een financieel product waar je goed mee om moet (kunnen) gaan. Eigenlijk ga je met een creditcard een kortlopende lening aan, die je zo snel mogelijk weer wil afbetalen. Wacht je te lang met het afbetalen? Dan kan een creditcardschuld een heel duur grapje worden met hoge rentes en dus ook hoge kosten. Zorg er dus voor dat je verantwoordelijk met je creditcard omgaat en je niet meer geld uitgeeft dan je met je pinpas zou doen. 

Conclusie

Wat mij betreft is een creditcard dus onmisbaar als je naar het buitenland op vakantie gaat. Persoonlijk wil ik nooit meer ergens in het buitenland zonder geld zitten, en met een creditcard is die kans gewoon een stuk kleiner dan met een gewone pinpas. Hoe denk jij over creditcards op vakantie? Een essential of niet nodig als je je goed voorbereid op je reis? Praat mee in de comments!

Tip: Als je voor 1 augustus een studenten creditcard aanvraagt bij ABN Amro, is het eerste jaar helemaal gratis. Daarna betaal je €1,16 per maand.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Waarom een creditcard een must-have is op vakantie”

  1. Klein stukje nuance: over het algemeen worden Mastercard Debit en VISA Debit in het buitenland ook geaccepteerd. Vanaf vandaag (1 juli 2023) worden alle Maestro- en V-Pay passen in Nederland daardoor vervangen. Dan heb je meestal de bovenstaande voordelen, minus het stukje verzekering en lening. De creditvariant is het dus nog steeds waard bij dure aankopen. Wel kun je ook met de Debit variant bij veel banken in bezwaar gaan tegen transacties en/of je geld “storneren’, vergelijkbaar met PayPal dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken