Boekreview ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma

Deel deze blog:

Wie wil er nu niet miljonair zijn en alles kunnen kopen wat je wil? Maar, hoe wordt je ooit miljonair als je geen rijke familie hebt of de loterij niet wint? Het lijkt een mooi idee, miljonair worden met ‘een gewone’ baan, maar volgens Oeds-Jan Postma is het ook daadwerkelijk mogelijk! Dat is dan ook precies waar het boek ‘Miljonair met een gewone baan: Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk’ overgaat. Wat ik van dit boek vond lees je in deze review.

Wie is Oeds-Jan Postma? 

Oeds-Jan Postma helpt mensen om net als hem ook miljonair te worden. Maar het vergaren van veel geld is niet het doel an sich voor Postma. Volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma is geld eerder als een middel om andere persoonlijke doelen te bereiken, zoals financiële onafhankelijkheid. Een van de dingen die Oeds-Jan Postma wil bereiken met ‘Miljonair met een gewone baan‘ is om het beeld dat mensen hebben van miljonairs veranderen. Daarnaast wil hij laten zien dat ook mensen met een gewone baan miljonair kunnen worden door hard te werken, veilig te investeren en slimmer te consumeren. 

Hoe wordt je financieel onafhankelijk?

Postma’s eerste tip lees je al in de subtitel van het boek: ‘Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk’. Actie ondernemen dus! Om miljonair te worden hoef je namelijk geen bekende voetballer, zanger of topondernemer te zijn of de jackpot te winnen. Ook als je een modaal inkomen hebt is het mogelijk om een miljoen op de bank te hebben. Zijn geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen om je vermogen te laten groeien. Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken dus!

De opbouw van het boek

Miljonair met een gewone baan’ bestaat uit vier thema’s: anders denken over geld, een droom die werkt, sneller bij je droom, en anders doen. De eerste twee delen zijn meer theoretisch en filosofisch en gaan onder andere over de denkfouten omtrent geld die veel mensen maken. Delen drie en vier zijn naar mijn mening praktischer van aard. Hierin wordt er gefocust op manieren om je uitgaven te verminderen en je inkomsten te vermeerderen door middel van budgetteren, besparen en beleggen. Tussendoor kom je geregeld quotes van allerlei soorten mensen tegen, zoals schrijver Albert Camus, filosoof en politicus Francis Bacon of eigenaar van Keuken Kampioen Ben Mandemakers. Het is tijdens het lezen niet altijd duidelijk waarom bepaalde quotes worden genoemd of wat je er verder als lezer mee moet – behalve er op de een of andere manier inspiratie uit halen om financieel onafhankelijk te worden.

Wanneer ben je miljonair?

De titel van ‘Miljonair met een gewone baan’ geeft al aan dat het nog niet vanzelfsprekend is dat miljonairs nog werken en dat je miljonair kunt worden als je een modaal inkomen hebt. Daar komt nog bij dat de term miljonair lastig te definiëren is. Kan je jezelf alleen miljonair noemen wanneer je een miljoen op de bank hebt, of ook als je een miljoen hebt aan vermogen, dus inclusief je auto, huis en andere waardevolle bezittingen? Postma beschouwde zichzelf miljonair toen hij een miljoen aan vermogen had aan bezittingen.

Zo is Oeds-Jan Postma miljonair geworden

In ‘Miljonair met een gewone baan’ deelt Postma openlijk zijn eigen financiële pad. Om miljonair te kunnen worden heeft hij altijd ruim €1.000 per maand gespaard en geïnvesteerd. Daarnaast zorgde hij ervoor dat ook als zijn inkomen steeg, zijn uitgaven ongeveer hetzelfde bleven, zodat hij op termijn nog meer geld opzij kon zetten om te beleggen. Geen lifestyle inflatie voor Oeds-Jan dus! Door zijn hoge maandelijkse inleg en doordat zijn beleggingsportefeuille en koophuis in waarde stegen passeerde hij na 20 jaar werken op zijn 44e de magische grens van €1.000.000 aan vermogen. 

Het laatste taboe: praten over je vermogen

Ondanks Postma’s openheid over zijn eigen reis is een van zijn adviezen om niet te open te zijn over je financiën wanneer je zelf miljonair bent (geworden) of wanneer je dat nastreeft. Volgens hem zal dit vaak leiden tot ‘jaloerse, verwijtende of opportunistische reacties’ en onbegrip. Dit vond ik jammer, omdat hij eerder aangeeft dat geld in de huidige wereld het laatste taboe is en dat er in het onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan financiële educatie. Ik denk daarom dat het beter is dat mensen in gesprek met elkaar blijven gaan, ook over financiën, en dat we elkaar helpen wanneer gevraagd. 

Lees ook: 6 redenen waarom we vaker moeten praten over geld

De magische formule

In het tweede deel van ‘Miljonair met een gewone baan‘, om precies te zijn het hoofdstuk ‘It’s Magic!’ wordt de filosofie van Postma op de meest simpele manier weergegeven in een formule. Deze formule is niet een quick fix waardoor je snel meer geld verkrijgt, maar een manier om te zien hoe je inkomsten, uitgaven en rendement het bereiken van jouw financiële droom beïnvloeden.

Inhoud droompot = ( (inkomsten min uitgaven)  * rendement) EXP (aantal perioden)

De inhoud van de droompot is het bedrag wat je wil bereiken om te kunnen doen wat je wil doen. Dit persoonlijke doel is voor iedereen weer anders. Voor mijzelf zou dit betekenen dat ik wil dat over 10 jaar mijn studieschuld van €33.300 is afgelost. 

Hoe werk je met de magische formule?

Wanneer je je inkomsten verhoogt, bijvoorbeeld door een side-hustle op te zetten of meer te verdienen bij je huidige baan, en je je uitgaven verlaagt, houd je meer geld over om te investeren. Meer geld inleggen laat je vermogen groeien en door met bijvoorbeeld indexfondsen een mooi rendement te halen van gemiddeld 8% per jaar kun je door het rente-op-rente-effect je vermogen nog sneller laten groeien. Oftewel, hoe langer je geld de tijd heeft om voor jou werken, hoe minder geld je zelf hoeft in te leggen. Wil je je doel sneller behalen, dan zal je meer geld moeten inleggen bij je beleggingen of een kleiner doel kiezen.

Zou ik ‘Miljonair met een gewone baan’ aanraden?

Ik zou dit boek aanraden aan mensen die net zijn begonnen met financiële vrijheid, besparen en slimmer met hun geld omgaan. Werkelijk ieder onderdeel van het leven wordt besproken als het gaat om besparen en consumeren. ‘Miljonair met een gewone baan‘ is minder geschikt voor mensen die op zoek zijn naar meer informatie of uitleg over (beginnen met) beleggen, daarvoor kan je beter Emma’s gratis ebook downloaden. Ook zou ik zelf altijd oppassen met het opvolgen van tips om ergens in te investeren. In het boek worden specifieke ETF’s en obligaties genoemd door Postma en die zou ik niet klakkeloos ook kopen. Wat eerder voor iemand anders een goed rendement heeft opgeleverd, hoeft voor jou niet hetzelfde resultaat op te leveren.

In welk format las ik ‘Miljonair met een gewone baan’? 

Ik heb de paperback gelezen à €17,50, maar je kan ook kiezen voor het ebook (à €13,50) of het luisterboek van €14,99.

In het kort

✅ Het boek leest lekker weg en heeft een duidelijke indeling
✅ Veel praktische tips, vooral over je uitgaven verminderen

❌ De tips waren niet zo divers
❌ Weinig achtergrondinformatie bij iedere quote. Waarom zijn juist deze quotes gekozen en wat moeten we hier als lezer verder mee?
❌ Het taboe van in stilte miljonair zijn wordt in stand gehouden door Postma en de tips die hij daarover geeft in zijn boek, terwijl er juist meer openheid over geld en financiën nodig is

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken