Goedkoper boodschappen doen? Dit zijn de 15 allerbeste tips om geld te besparen!

Wil jij ook goedkoper boodschappen doen? Op SkereStudent.com vind je de 15 allerbeste tips om te besparen op je boodschappen.
Een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen is: Hoe kan je nou als student goedkoper boodschappen doen? De maandelijkse kosten van je boodschappen kunnen namelijk al snel behoorlijk oplopen. Volgens het Nibud ben je als student zelfs gemiddeld €181 per maand kwijt aan boodschappen!! Dat kan goedkoper! Dit zijn de 15 beste tips om heel veel geld te besparen op je boodschappen.

Deel deze blog:

1) Eet samen met huisgenoten of vrienden

Een van de leukste manieren om te besparen op je boodschappen, is door samen te eten met huisgenoten of vrienden. Vaak (maar niet altijd) is de kiloprijs van grote voordeelverpakkingen namelijk veel goedkoper dan de kiloprijs van kleine verpakkingen. Als je samen met vrienden eet, kan je gebruik maken van voordeelverpakkingen en verlaag je dus de prijs per portie! 

2) Gebruik je vriezer

Als je graag wil profiteren van de lagere kiloprijs van voordeelverpakkingen, maar samen eten met huisgenoten of vrienden geen optie is, kan je ook beslissen om een deel van je boodschappen in te vriezen op de dag van aankoop. Het is dan het slimst om de voordeelverpakking op te delen in eenpersoons porties, zodat je precies uit de vriezer kan halen wat je nodig hebt, zonder eten (én geld) te verspillen. Zo kan je toch mooi besparen op de kosten van je boodschappen!

3) Gebruik je voorraadkast 

Naast je vriezer, is het ook slim om optimaal gebruik te maken van je voorraadkast. Hier heb je vast nog wel wat ingrediënten staan, die nog maar een paar verse producten missen om een complete maaltijd van te maken. Daarnaast zijn houdbare producten vaak een stuk goedkoper dan verse producten die snel bederven. Als je (een deel van) je maaltijden met houdbare producten maakt, kan je veel goedkoper boodschappen doen.

4) Pas op met verse producten

Natuurlijk zijn verse producten ontzettend lekker, maar ze zijn ook een stuk duurder en een stuk minder lang houdbaar dan groente uit blik, pot of de vriezer. Het is daarom heel belangrijk dat je niet te veel verse producten in één keer koopt, om te voorkomen dat je ze niet op tijd op kan eten en uiteindelijk moet weggooien.

Om goedkoper boodschappen te doen raad ik daarom aan om alleen verse producten te kopen als je 100% zeker weet dat je ze binnen een paar dagen op gaat eten. Twijfel je? Ga dan voor de bevroren variant. Diepvries groente en fruit is vaak net zo lekker, een stuk goedkoper, langer houdbaar, en ook nog eens even gezond of misschien wel gezonder omdat ze direct na de oogst zijn ingevroren!

5) Ga naar een goedkopere (super-)markt

Over wat de goedkoopste supermarkt nou precies is, bestaat nogal wat discussie, maar het staat buiten kijf dat bepaalde supermarkten écht significant duurder zijn dan andere. Zo kan je bijvoorbeeld beter niet naar een biologische supermarkt gaan, of naar een hippe supermarkt vol met kant en klare, gezonde maaltijden etc.

Om goedkoper boodschappen te doen kan het lonen om (een deel van) je boodschappen op de markt te doen, of bij een lokale toko. Boodschappen doen bij een andere of meerdere (super-)markt kan in eerste instantie misschien veel werk lijken, maar het is al snel de moeite waard, zeker als je toch de tijd hebt!

6) Maak een boodschappenlijstje 

Dit is waarschijnlijk een tip die je in meerdere lijstjes tegen zult komen, maar een boodschappenlijstje maken werkt dan ook écht om flink te besparen op je boodschappen! Je denkt namelijk bewust na over wat je wil eten, wat voorkomt dat je thuiskomt met allerlei ingrediënten, maar waar je geen lekkere, samenhangende maaltijd mee kan maken.

7) Kies een goedkoper alternatief of kies een huismerk

Afhankelijk van bij welke supermarkt je je boodschappen doet, kan je je boodschappenlijstje invoeren in hun app of website. Zo kan je van tevoren al zien hoe veel je boodschappen je ongeveer zullen gaan kosten. Aan de hand daarvan kan je bijvoorbeeld besluiten om die luxe tonijnsalade te laten staan, en voor een tonijnsalade van een huismerk te kiezen. Of koop een pot pindakaas, dat is sowieso goedkoper broodbeleg dan tonijnsalade! Door voor goedkopere alternatieven of huismerken te kiezen kan je heel makkelijk veel goedkoper boodschappen doen en het kost weinig moeite.

8) Verander je eiwitbronnen

Nadat je de prijs van je boodschappenlijstje hebt bekeken, zie je waarschijnlijk dat de duurste producten op  je lijstje dingen zijn zoals vis, vlees, kaas en vleesvervangers. Oftewel, je eiwitbronnen. Vervang deze producten (deels) door bonen, peulvruchten, dierlijk of plantaardig proteïnepoeder en sojaproducten zoals tofu (oftewel tahoe) en tempeh, en je kan een stuk goedkoper boodschappen doen, zonder dat je te weinig eiwitten binnen krijgt. 

9) Drink meer water

Een ander duur item op je wekelijkse of maandelijkse boodschappenlijstje is drank. Natuurlijk is een biertje, wijntje of een cocktail op zijn tijd heerlijk, maar het kan ook behoorlijk duur zijn. Als je mindert met je alcoholgebruik, is dat beter voor je portemonnee en voor je gezondheid.

En zeg nou zelf, wie wordt er nou écht blij van 3 keer per week een enorme kater? Ik in ieder geval niet! Naast alcohol, is het ook slim om minder frisdrank te drinken. Frisdrank is enorm duur per liter en niet echt gezond. Wil je nou echt graag iets anders drinken dan water? Koop dan aanmaaklimonade, thee of koffie. Allemaal een stuk goedkoper dan een fles frisdrank! Als je erg fan bent van bruiswater kan een soda stream ook een hele goede investering zijn.

10) Koop seizoensproducten

Natuurlijk kan je ook geld besparen op de kosten van je verse groente en fruit. De prijs van de meeste soorten groente en fruit fluctueren sterk door het jaar heen. In de zomer kan je bijvoorbeeld aardbeien kopen voor zo weinig als €2 per kilo, maar in de winter kan de prijs van verse aardbeien oplopen tot wel €10 per kilo. Dit komt doordat de aardbeien in de winter moeten worden geïmporteerd uit warmere landen, of ze worden gekweekt in een dure kas die verwarmd moet worden. Seizoensgroente en fruit zijn in bijna alle gevallen een stuk goedkoper. 

11) Let op aanbiedingen

Het is slim om op aanbiedingen te letten van duurdere supermarkten, want die kunnen soms erg goed zijn. Zo is er een biologische supermarkt die alles met 50% afprijst als het artikel bijna over de datum is en stunten A-merk supermarkten regelmatig met luxe wasmiddel of wc-papier.

Desondanks zijn aanbiedingen niet altijd het geld waard, zelfs als het items zijn met 50% korting. Huismerken kunnen namelijk alsnog goedkoper zijn! Blijf daarom ook tijdens aanbiedingen goed op de kilo- of literprijs van producten letten en vergelijk deze met huismerken bij dezelfde en andere (super-)markten. Koop daarnaast ook niet te veel tijdens een “goede” aanbieding. Als je het eten namelijk niet gebruikt en uiteindelijk weg moet gooien, is aanbiedingen kopen juist een duurdere manier van boodschappen doen en niet een goedkopere.

12) Doe minder vaak boodschappen

Als je moeite hebt met jezelf houden aan je boodschappenlijstje, bijvoorbeeld doordat je “goede” aanbiedingen tegenkomt of doordat je verleidt wordt door iets lekkers, is het slim om minder vaak boodschappen te doen. Je zal dan nooit toevallig iets tegen komen wat je misschien nog wel zou kunnen gebruiken. Niks uitgeven is uiteindelijk de allergoedkoopste manier van boodschappen doen!

13) Overweeg om je boodschappen te laten bezorgen

In plaats van zelf naar de winkel te gaan, kan je ook beslissen om je boodschappen (vaker) te laten bezorgen. Hierdoor kom je, net zoals door minder vaak boodschappen te doen, minder in de verleiding om impulsaankopen te doen.

Daarnaast kan je de totaalkosten zien voordat je gaat betalen en kan je vanuit huis makkelijk de prijzen vergelijken met andere supermarkten. Wel moet je goed letten op de bezorgkosten en op het minimale bestelbedrag. Als die hoog zijn vergeleken met de prijs van je boodschappen, is het waarschijnlijk toch goedkoper om zelf naar de winkel te gaan.

14) Maak meer dingen zelf

Deze tip is vooral voor mensen die nóg goedkoper boodschappen willen doen: In dat geval is het slim om meer dingen zelf te maken, in plaats van ze te kopen. Zo kunnen voorgesneden champignons bijvoorbeeld wel 1,5x zo duur zijn als ongesneden champignons en zitten kant-en-klare groenten mixen vaak vol zitten met goedkope groenten zoals prei, ui en kool.

Als je je champignons zelf snijdt en zelf je groenten mixen snijdt, kan je al snel 50% goedkoper uit zijn. Daarnaast kun je heel veel andere, alledaagse producten ook heel makkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt en brood en snacks zoals ontbijtmuffins en granola repen. Deze dingen zelf maken kost natuurlijk wat tijd, en misschien ook wat moeite als je nog geen keukenprins of prinses bent, maar koken en bakken kan ook een leuke nieuwe hobby zijn – en als je het slim aanpakt kan je met die hobby ook nog geld verdienen!!

15) Check je bon

Als laatste bespaar tip raad ik je aan om altijd bij het afrekening om de bon te vragen, en deze bon ook echt te bekijken. Het komt echt vaker voor dan je denkt dat een korting toch niet wordt berekend, of dat ze de verkeerde code hebben gescand, of dat het verkeerde product is ingetoetst, etc. Als je naar de servicebalie van je supermarkt gaat, krijg je het teveel betaalde bedrag terug, en als het een significant bedrag is krijg je wellicht ook nog een klein goedmakertje. Dat is altijd mooi meegenomen toch?!

Bonus tip: Doe een voorraad challenge

Wil je op korte termijn veel geld besparen op je boodschappen? Doe dan een vriezer- of voorraad challenge. Het idee is super simpel: Voor één, twee of drie weken eet je zo veel mogelijk producten die je al in huis hebt en doe je zo min mogelijk boodschappen. Zelf lukte het me om de challenge ruim twee weken vol te houden!

Bonus tip: Houd cashback acties in de gaten

Cashback acties ken je misschien voornamelijk van TLC programma’s zoals Extreme Couponing, waar mensen proberen zoveel mogelijk producten (bijna) gratis proberen te kopen door middel van cashback acties. Inmiddels is het concept van cashback ook overgewaaid naar Nederland. Dat werkt in de meeste gevallen als volgt: Je koopt een actieproduct in de winkel en bewaart de bon. Vervolgens vul je een formulier in en maak je een foto van de bon. Als je hebt voldaan aan alle actievoorwaarden krijg je (een deel van) het aankoopbedrag teruggestort op je rekening!

Natuurlijk hoef je niet al deze tips (in één keer) toe te passen om goedkoper boodschappen te doen. Het is zelfs slimmer om te beginnen met het toepassen van één tip en elke week of maand daarna een tip erbij te doen. Dan zal je het op de lange termijn ook vol kunnen houden. Uiteindelijk zul je merken dat hoe meer tips je toepast, hoe meer geld je bespaart op je boodschappen! Als ik het kan, kan iedereen het: Gemiddeld ben ik nog maar €75 kwijt aan boodschappen per maand!

Wat is jouw beste tip om geld te besparen en goedkoper boodschappen te doen?

Wil jij ook goedkoper boodschappen doen? Op SkereStudent.com vind je de 15 allerbeste tips om te besparen op je boodschappen.
Wil jij ook goedkoper boodschappen doen? Op SkereStudent.com vind je de 15 allerbeste tips om te besparen op je boodschappen.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Goedkoper boodschappen doen? Dit zijn de 15 allerbeste tips om geld te besparen!”

  1. Wat ook een goede bespaar tip is, gewoon minder gaan eten. En inderdaad eens alle kastjes, bewaardoosjes, lades na te kijken wat er allemaal aan voorraad is, en dit eerst eens op te eten. Wij eten elk jaar voor de vakantie onze diepvries leeg. Kopen er vers bij om zo een lekkere maaltijd te krijgen. En …met de vakantie gaat de diepvries uit. Ook een poos na de vakantie. En kopen we voor 2 a 3 dagen. Wat een enorm bedrag aan electra je dan ook nog eens bespaard. Wij eten niet het goedkoopste van het goedkoopste. Wij kopen wel bij een biologische supermarkt. Vooral vind ik het brood daar lekkerder, het vult veel meer en dus eet je minder, maar meer gezonder. Dus bespaar je ook. Vergeet niet de invloed van kleine stapjes, minder boter, minder beleg. En maak op de aanbiedingen van de supermarkt je menu. En houdt je daaraan. Je kan echt zonder al dat snaaigoed. Beter voor jezelf en het milieu!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken