20 populaire hobby’s waar je geld mee kan verdienen

Wat je hobby ook is, er zijn heel veel manieren om geld te verdienen met het doen van wat jij leuk vindt! Je hoeft natuurlijk niet meteen van je hobby je werk te maken als je er geld mee wil verdienen, een klein zakcentje voor erbij is ook fijn. In deze blog deel ik 20 populaire hobby’s die je geld kunnen opleveren en deel ik meerdere manieren waarop je daar dan geld mee kan verdienen - want ja, zeggen dat je geld kunt verdienen met sporten is één ding, maar de hamvraag is natuurlijk hoe dan!

Deel deze blog:

Mijn favoriete hobby die geld oplevert: bloggen

Zelf heb ik altijd al van schrijven, fotograferen en (online) creatief bezig zijn gehouden, dus bloggen is echt helemaal mijn ding. Dat begon meer dan 10 jaar geleden met een fashionblog, en sindsdien heb ik ook een taartenblog, een receptenblog en natuurlijk een blog over persoonlijke financiën (deze) gehad. Met die fashionblog verdiende ik niks, maar met mijn taarten- en receptenblogs wel!

Hoe kan je geld verdienen met bloggen?

Via de taartenblog heb ik een paar keer taarten en cupcakes mogen maken voor de verjaardagen van bekenden, en dankzij mijn receptenblog kwam ik voor het eerst in aanraking met gesponsorde content. Met Skere Student had ik van tevoren niet verwacht iets er mee te gaan verdienen aangezien persoonlijke financiën voor studenten zo’n niche onderwerp is, maar tot mijn verbazing liep het eigenlijk binnen een paar maanden al zo goed dat ik me moest inschrijven bij de KvK! Naast gesponsorde content en het verkopen van mijn eigen producten in mijn webwinkel, verdien ik nu geld met mijn blog door o.a. affiliate marketing en sprekersklussen. Er zijn ook veel bloggers die een eigen YouTube kanaal beginnen of advertenties (in de vorm van Google Ads bijvoorbeeld) plaatsen op hun website. Zelf heb ik een hekel aan display ads, dus ik heb besloten om dat op dit moment niet te doen.

Lees ook: Geld verdienen met je blog? Zo doe je dat!

Hobby’s waar je geld mee kan verdienen

Ben je nog op zoek naar een nieuwe hobby die geld oplevert, of wil je weten hoe je jouw hobby kan monetizen? Hieronder heb ik (naast bloggen) nog eens 19 hobby’s verzameld waar je makkelijk geld mee kan verdienen!

Sporten

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met sporten! Je kan bijvoorbeeld scheidsrechter worden bij sportwedstrijden of teams coachen bij je sportvereniging. Soms wordt dit gedaan door vrijwilligers, maar bij grotere clubs is er vaak ook een vergoeding beschikbaar – je kan het natuurlijk altijd vragen! Een andere manier om geld te verdienen met sporten is door 1-op-1 sportles te geven, of om apps te gebruiken die je betalen om te sporten, zoals a.s.r. Vitality bijvoorbeeld.

Naaien

Als je plezier hebt in naaien, kun je geld gaan verdienen door de kledingstukken die je naait te verkopen! Dat kan via een online platform als Etsy, Marktplaats, of Vinted, maar ook offline in (vintage) winkels of op markten. Je kan ook kledingstukken in opdracht maken, of kledingstukken van anderen repareren tegen betaling. Als je nog wat meer geld wilt verdienen, kun je ook naailessen geven, je zelfgemaakte naaipatronen verkopen, of je naaimachine verhuren als je hem een tijdje niet gebruikt of op vakantie bent. Genoeg mogelijkheden dus!

Muziek maken

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met muziek maken of een instrument bespelen, zeker als je dat echt goed kan! Je kunt bijvoorbeeld optredens verzorgen in bars en restaurants of gewoon op straat. Je kunt ook je eigen nummers online verkopen of tegen betaling laten streamen, bijvoorbeeld via iTunes, Bandcamp, Spotify of Soundcloud. Als je beats maakt, kun je die verkopen aan (aspirant) rappers en zangers zodat zij die zelf weer kunnen gebruiken. Er zijn ook mogelijkheden om je muziek geplaatst te krijgen in films, videospelletjes en reclamespots, maar daar heb je meestal een agent voor nodig. Ten slotte kan je natuurlijk ook muziekles geven om anderen te leren hoe ze jouw instrument kunnen bespelen!

DIY-en

Als je houdt van knutselen en DIY-en, zijn er volop mogelijkheden om er geld mee te verdienen! Je kunt je creaties online verkopen op Etsy, Marktplaats of Vinted, maar ook offline in winkels, op markten of via vrienden en familie. Je kunt ook een eigen webshop beginnen waarin je je handwerk verkoop. Daarnaast kan je ook dingen in opdracht maken, bijvoorbeeld ge-upcyclede meubels, gepimpte schilderijen uit de kringloopwinkel, of zelfgemaakte sieraden. Als je voor jouw knutselhobby veel gereedschap nodig hebt, kan je er ook voor kiezen om je DIY gereedschap van tijd tot tijd te verhuren. Nog een optie om geld te verdienen met deze hobby is om anderen te leren DIY-en!

Lees ook: Zo verdien je het meeste met je kleding verkopen op Vinted!

Jezelf opmaken

Is jezelf opmaken en bezig zijn met make-up jouw favoriete hobby? Ook dan zijn er veel mogelijkheden om daar geld mee te verdienen! Recenseer bijvoorbeeld nieuwe make-up producten op sociale media zoals Instagram en plaats daar affiliate links bij. Een andere optie is om je te laten inhuren om de visagie voor vrienden of familie te doen op speciale gelegenheden. Of schmink kinderen op verjaardagsfeestjes! Het kan ook heel leuk zijn om tegen betaling make-up workshops te organiseren waarbij je anderen leert hoe ze zichzelf op kunnen maken.

Fotograferen

Fotograferen is waarschijnlijk een van de bekendste hobby’s waarmee je geld kunt verdienen! Er zijn dan ook veel opties om geld te verdienen met fotografie en heel veel mensen vinden foto’s maken leuk! Verdien geld door je bestaande foto’s online te verkopen via stockfoto sites zoals Shutterstock of iStockphoto. Je kunt je foto’s ook als kunst laten afdrukken en de afdrukken verkopen. Of maak foto’s in opdracht, bijvoorbeeld van bruiloften, feesten of fotoshoots. Je kunt ook anderen leren om mooiere of betere foto’s te maken. Of verhuur je camera wanneer je die niet gebruikt. Niet iedereen kan natuurlijk in een goede camera investeren!

Bakken of koken

Breng je je vrije tijd graag in de keuken door? Die hobby kan op veel verschillende manieren geld opleveren! Je kunt je eten bijvoorbeeld online of offline verkopen via een (eet)blog of website, of op markten. Je kunt ook de catering verzorgen voor evenementen of in opdracht eten maken. Het is ook mogelijk om anderen te leren hoe ze betere koks of bakkers kunnen worden. Je kan ook kant-en-klare bakmixen maken en die online of offline verkopen.

Wandelen, hiken of hardlopen

Als je in je vrije tijd vaak gaat wandelen, hiken of hardlopen, kan je ook daar geld mee verdienen! Je kunt bijvoorbeeld gids worden en tegen betaling mensen meenemen op mooie routes. Of organiseer (hard)loopevenementen en zorg voor sponsoring van bedrijven. Je kunt deze hobby ook heel goed combineren met (tegen betaling) andermans honden uitlaten! Ten slotte kan je ook een app gebruiken om punten te verdienen voor toegang tot je locatie tijdens het wandelen, hiken of hardlopen.

Tekenen of schilderen

Het idee dat kunstenaars altijd arm zijn is een beetje achterhaald, want als je graag schildert of tekent in je vrije tijd kan je daar ook gewoon geld aan verdienen! Je kunt je schilderijen of tekeningen bijvoorbeeld verkopen, bijvoorbeeld op Etsy, op markten of via galerieën. Of laat je kunstwerken afdrukken op allerlei producten zoals t-shirts en verkoop die producten in plaats van je kunstwerk zelf. Je kunt ook schilderijen of tekeningen in opdracht maken. Anderen leren om kunst te maken is ook nog een optie! Als je vooral online kunst maakt, kan je kunstwerk als NFT verkopen ook erg lucratief zijn. Hierbij kan je zelfs instellen dat je bij elke verkoop een kleine commissie krijgt, waardoor het ook nog eens een passieve inkomstenbron zou kunnen zijn als je kunstwerk regelmatig van hand veranderd.

Gamen

Veel mensen houden van gamen, maar niet iedereen weet dat het geld kan opleveren! Je kunt bijvoorbeeld walkthroughs of recensies van videospellen maken en plaatsen op YouTube en geld verdienen met advertentie inkomsten. Je kunt ook je gameplay livestreamen op platforms als Twitch, waarbij kijkers geld aan je kunnen doneren terwijl je aan het spelen bent. Als je heel goed bent in een bepaald spel, kan je ook meedoen aan (online) wedstrijden waar je prijzengeld kan winnen! Je kunt ook videospelletjes testen voor spelontwikkelaars en daar betaald voor krijgen. Zelf nieuwe spellen maken of bedenken en verkopen kan natuurlijk ook nog!

Schrijven

Ben je goed met woorden? Dan kan schrijven een geweldige bijverdienste zijn! Je kunt bijvoorbeeld een blog beginnen en geld verdienen met advertenties of affiliate marketing. Of schrijf als freelancer artikelen voor bedrijven, online tijdschriften of websites. Je kunt ook e-books schrijven en die verkopen op platforms als Amazon Kindle Direct Publishing. Of geef een fysiek boek uit in eigen beheer en verkoop het via je eigen website of via bol.com. En tenslotte kun je ook gedichten, (motivatie)brieven of andere teksten op maat schrijven voor mensen!

Lees ook: Zo kun je als student bijverdienen met affiliate marketing

Nagels lakken

Heb je een passie voor nagellak? Je kunt dan thuis een bedrijfje opzetten of in een salon gaan werken om andermans nagels te lakken! Of bied je diensten aan als mobiele nagelstyliste, bijvoorbeeld door op bruiloften of andere evenementen nagels te gaan lakken. Je kunt ook press-on nails ontwerpen, lakken en verkopen. Als je wat extra geld wilt verdienen en je bent erg goed, kun je ook anderen leren hoe ze mooie nail-art kunnen maken, bijvoorbeeld via online cursussen of je eigen blog.

Lezen

Als je van lezen houdt, kun je er op verschillende manieren iets aan verdienen! Je kunt bijvoorbeeld boekrecensent worden voor kranten, tijdschriften of websites. Of begin een blog of YouTube kanaal waar je vertelt over de boeken die je gelezen hebt. Je kunt dan geld verdienen met affiliate links of advertentie inkomsten. Je kunt ook een mini-bibliotheek beginnen en je boeken uitlenen tegen betaling, of in ruil voor een boek dat je zelf graag wil lezen. Als je houdt van nieuwe auteurs ontdekken kan je ook proofreader bij een uitgeverij worden. Je moet dan alle manuscripten die worden opgestuurd lezen en beoordelen of het wellicht de moeite waard is voor de uitgeverij om dat boek uit te geven.

Shoppen

Wie houdt er nou niet van shoppen?! Geloof het of niet, maar als je het slim aanpakt kan je geld verdienen met deze hobby die eigenlijk juist draait om geld uitgeven! Je kunt bijvoorbeeld mystery shopper worden voor bedrijven, o.a. via Roamler. Of ga op zoek naar de beste koopjes en verkoop die producten met winst door voor de gewone prijs. Je kan ook anderen leren hoe ze bijvoorbeeld nooit meer miskopen doen of zelf de beste koopjes kunnen vinden met een online cursus.

Memes, comedy en grappen maken

Als je creatief bent en een goed gevoel voor humor hebt kun je geld verdienen met memes, comedy of grappen maken! Je kunt bijvoorbeeld een meme verzamelpagina beginnen op Instagram en geld verdienen met advertenties. Of word stand-up comedian en treed op voor een publiek bij je locale comedy club. Je kunt ook events presenteren of je sketches delen op YouTube. Mensen houden van humor, dus als jij ze aan het lachen kunt maken, kun je dat verkopen!

Fietsen of wielrennen

Ook met fietsen kun je geld verdienen! Je kunt bijvoorbeeld fietskoerier worden en pakjes, boodschappen of maaltijden bezorgen in je stad. Je kunt ook je fiets gebruiken om rondleidingen door de stad te geven aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb Experiences. Of maak van je fiets een fietstaxi en laat mensen betalen voor een ritje achterop. Je kunt ook lid worden van een fietsclub en groepsritten organiseren, waar mensen een toegangsprijs betalen om deel te nemen. Of verkoop advertentieruimte op je fiets aan lokale bedrijven! Genoeg opties dus.

(Moes)tuinieren

Heb je groene vingers? Dan kan je ook daar geld mee verdienen! Je kunt bijvoorbeeld je zelfgekweekte stekjes verkopen. Je kunt ook je diensten als tuinman of -vrouw aanbieden en de tuinen van anderen verzorgen. Of help mensen bij het plannen en ontwerpen van hun droomtuin als tuinarchitect. Je kunt ook de opbrengsten van je moestuin verkopen op een markt of aan mensen uit je omgeving. Of organiseer tuinierworkshops om mensen te leren hoe ze hun planten beter kunnen verzorgen. Een andere optie is om je tuingereedschap tegen betaling uit te lenen aan mensen uit de buurt, zodat zij het gereedschap zelf niet hoeven aan te schaffen.

Pokeren

Als je goed bent in poker, kun je daar een mooi zakcentje aan overhouden! De meest logische manier om geld te verdienen met poker is natuurlijk door wedstrijden en toernooien te winnen, maar je kunt ook pokerles geven aan beginners die het spel willen leren spelen. Of stream je wedstrijden via een online platform zoals Twitch en verdien geld met advertenties en donaties van kijkers. Let op: pokeren blijft natuurlijk gokken, dus je kan hier ook veel geld mee verliezen als je niet goed (genoeg) bent!

Auto’s

Ben jij gek op auto’s? Dat hoeft geen dure hobby te zijn. Integendeel, je kan ook geld verdienen met je liefde voor auto’s! Voorbeelden hiervan zijn je auto te verhuren, of voor Uber, Lyft of Bla-Bla Car te gaan rijden. Je kunt ook bus-, vrachtwagen- of privéchauffeur worden. En als je veel ervaring hebt met auto’s opknappen en repareren kan je dat tegen betaling natuurlijk ook voor andere mensen doen! Je zou deze skill zelfs aan anderen kunnen leren zodat ze het voortaan zelf kunnen doen.

Hoe verdien je geld met je hobby?

Hierboven heb ik al 20 populaire hobby’s gegeven waar je op meerdere manieren geld mee kan verdienen. Stond jouw hobby niet in het lijstje? Niet getreurd, want minimaal één van deze zes manieren om geld te verdienen met je hobby is op elke hobby van toepassing:

 1. Verkoop je creaties of diensten
 2. Maak creaties of doe jouw hobby in opdracht van anderen
 3. Leer anderen hoe je jouw hobby doet
 4. Amuseer anderen door jouw hobby te laten zien
 5. Verhuur het materiaal wat je nodig hebt voor je hobby
 6. Word zo goed in je hobby dat je wedstrijden met prijzengeld wint

Is het makkelijk om geld te verdienen met je hobby?

Sommige hobby’s zijn een stuk makkelijker te monetizen dan andere hobby’s. Dat hangt af van de hobby, hoe goed je bent in je hobby en hoeveel mensen er überhaupt interesse in die specifieke hobby hebben. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om via het internet andere mensen te vinden die interesse hebben in jouw specifieke niche hobby! Zo kan je dus ook vrij makkelijk in contact komen met gelijkgestemden die jou willen betalen voor het doen van je hobby. Uiteindelijk is het goed om te beseffen dat jouw kennis, vaardigheden en ervaring met een bepaalde hobby sowieso geld waard is, maar dat het soms lastig kan zijn om mensen te vinden die dat ook zien. Daarom is het qua geld verdienen een voordeel als je je hobby online kunt doen.

Moet je met elke hobby geld verdienen?

Natuurlijk hoef je niet met elke hobby geld te verdienen! Een hobby doen voor de ontspanning, omdat het goed voor je is, of gewoon omdat je het leuk vindt is ook helemaal prima. Soms kan de druk van geld “moeten” verdienen met je hobby er zelfs voor zorgen dat je de hobby niet meer zo leuk vindt om te doen! Van je hobby je beroep maken kan hetzelfde effect hebben. Dit gebeurde bij mij een beetje met mijn receptenblog That Healthy Kitchen. Een (online) inkomen genereren met je interesses is dus niet altijd een goed idee. Aan de andere kant, als je een dure hobby hebt kan het fijn zijn om er ook af en toe wat mee te verdienen zodat de kosten wat lager worden of gewoon zodat je wat extra geld hebt om uit te geven aan andere dingen, of om toe te werken naar financiële vrijheid.

Conclusie

Geld verdienen met hobby ‘s is dus lang niet zo moeilijk als je misschien had gedacht! Je hoeft van je hobby niet meteen je fulltime job te maken, maar online geld verdienen is met alle hobby’s makkelijk mogelijk. De meeste mensen monetizen hun hobby nog niet, dus doe er dus je voordeel mee als jij een van de weinig beoefenaars van jouw hobby bent die dat wel doet! Je kunt het op z’n minst overwegen 😉

Heb jij een hobby waar je geld mee verdient? Zo ja, wat doe je dan? Deel het hieronder in de comments!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “20 populaire hobby’s waar je geld mee kan verdienen”

 1. Ik verdien geld met bloggen en ben fulltime blogger. Daarnaast verdien ik elke maand 20 euro aan bol.com cadeaubonnen met hardlopen in combinatie met de asr app : )

  1. Hee Tom!
   Goede vraag 🙂 Als je geld verdient met je hobby moet je dit opgeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ wanneer je de aangifte inkomstenbelasting doet. Afhankelijk van hoe hoog je inkomen is moet je daar dan belasting over betalen. Dat zal maximaal 49,5% zijn, maar als student is je inkomen waarschijnlijk laag en is de kans groot dat je maar weinig, of misschien zelfs helemaal geen belasting zal hoeven te betalen, vanwege allerlei aftrekposten en doordat ons belastingstelsel progressief is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken