Indexfondsen vs ETF’s: Dit zijn de belangrijkste verschillen

De termen ETF (exchange traded fund) en indexfonds worden vaak door elkaar gebruikt aangezien hun functie binnen je beleggingsportefeuille hetzelfde is, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee! Indexfondsen en de meeste ETF’s zijn trackers, wat betekent dat ze een bepaalde benchmark zo goed mogelijk proberen te tracken - vandaar ook de naam. In het geval van trackers is die benchmark een index. De belangrijkste verschillen tussen indexfondsen en ETF’s bespreken we in deze blog.

Deel deze blog:

Verschil in beschikbaarheid 

Een ETF is eenvoudig aan te schaffen bij je broker of bank, terwijl een indexfonds enkel bij een speciale aanbieder of je bank aan te kopen is. De populaire indexfondsen van Northern Trust zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar bij brokers zoals BUX Zero, maar wel bij een bank zoals ABN AMRO of speciale aanbieder zoals Brand New Day. Als je een account hebt bij een broker heb je dus niet de mogelijkheid om te beleggen in indexfondsen en ben je automatisch aangewezen op de ETF’s die jouw broker in het assortiment heeft. Andersom hebben veel banken naast indexfondsen ook ETF’s, aandelen en obligaties in hun assortiment.

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Verschil in verhandelbaarheid 

Naast het verschil in aanbieders en daardoor de beschikbaarheid van indexfondsen en ETF’s is ook de verhandelbaarheid een groot verschil. Een ETF is gedurende de hele handelsdag verhandelbaar. Een indexfonds in tegenstelling wordt in de meeste gevallen maar eens per dag verhandeld, aan het eind van de beursdag. Daardoor heb je met een ETF iets meer flexibiliteit dan met een indexfonds, maar dit kan ook een bepaalde mate van onrust met zich meebrengen: Het is namelijk heel makkelijk om verleid te worden om meerdere keren per dag de koers van je ETF te checken. Daar heb je als lange termijn belegger in principe niks aan, maar mocht de koers naar beneden gaan kan je er wel door in paniek raken en bijvoorbeeld de fout maken om je beleggingen te verkopen zonder dat daar echt een goede reden voor was.

Verschil in mogelijkheid tot fractionele stukken

Een ander belangrijk verschil tussen ETF’s en indexfondsen is dat je indexfondsen gefractioneerd kan aankopen en een ETF niet – tenzij je broker fractionele ETF’s en aandelen aanbiedt, maar dat gebeurt niet veel. Dit is erg voordelig, vooral als je maandelijks een klein bedrag belegt, of als jouw favoriete ETF per stuk erg duur is. Als jouw inleg namelijk niet uitkomt met de koers van een ETF staat dat gedeelte van jouw geld te niksen totdat je meer geld beschikbaar hebt om een order te plaatsen. Bij een indexfonds wordt al het geld dat beschikbaar is altijd helemaal belegd doordat je participaties fractioneel kunt kopen. Daardoor is het ook een stuk makkelijker om je beleggingen in een indexfonds te automatiseren dan als je geautomatiseerd een ETF zou willen kopen.

Voorbeeld

Stel je hebt elke maand €50 beschikbaar om te beleggen in een wereldwijd gespreide ETF die €80 is. In dat geval kan je niet elke maand een ETF kopen, maar moet je eerst twee maanden sparen totdat je die €80 bij elkaar hebt. Vervolgens kan je een stuk aanschaffen van de ETF en heb je weer €20 die je moet laten staan tot de volgende maand. Bij een indexfonds heb je dit probleem niet, doordat je daar deelparticipaties kan kopen. Stel dat een participatie van het indexfonds €80 kost en je maar €50 in wil leggen, dan kan dat gewoon. In plaats van een hele participatie krijg je dan 0.625 participatie. 

Verschil in totstandkoming van de koers

Het laatste grote verschil tussen ETF’s en indexfondsen is hoe de koers bepaald wordt. Zoals je las kan een ETF de hele dag door verhandeld worden, zolang de beurs geopend is, net als bij een aandeel. De koers van een ETF wordt daardoor bepaald door de bied- en laatkoers op de markt, die op hun beurt weer beïnvloed worden door de intrinsieke waarde van de effecten die in de ETF zitten. De koers van een indexfonds wordt niet beïnvloed door vraag en aanbod, maar door de net asset value (NAV), de beurskoers van de onderliggende effecten. Bij een ETF heb je daardoor kans op flash crashes, terwijl dat bij indexfondsen alleen kan gebeuren als de onderliggende effecten daarmee te maken krijgen op het moment dat het indexfonds zelf verhandeld wordt.

De overeenkomsten zijn groter dan de verschillen

Het lijkt nu misschien alsof er heel veel verschillen zijn tussen ETF’s en indexfondsen, maar in de praktijk valt dat heel erg mee! Of je nu een tracker in de vorm van een ETF of een indexfonds toevoegt aan je portefeuille, ze hebben hetzelfde effect als ze dezelfde index volgen: met één aankoop voeg je een grote diversiteit aan effecten toe aan je beleggingsportefeuille. Zowel indexfondsen als ETF’s die een index volgen profiteren daarnaast van lagere kosten dan actief beheerde beleggingsfondsen. Wanneer de gevolgde index wereldwijd gespreid is, kan je op de lange termijn ook nog eens rekenen op een jaarlijks rendement van 7%.

Dus, kies je voor een ETF of een indexfonds?

Of je je beleggingsportefeuille beter kunt diversificeren met een ETF of een indexfonds hangt volledig af van jouw voorkeur en persoonlijke situatie. Wanneer je tevreden bent over je broker hoef je echt geen tweede account aan te maken bij een bank zoals ABN AMRO of een speciale aanbieder zoals Brand New Day puur en alleen zodat je in een indexfonds kunt beleggen. Maar, wordt je snel afgeleid door koersen die de hele dag door geupdate worden, dan ben je wellicht beter af door te beleggen in indexfondsen bij bijvoorbeeld ABN AMRO of Brand New Day. Storen die koersveranderingen je niet en hecht je veel waarde aan flexibiliteit, dan ben je waarschijnlijk beter af als je belegt in ETF’s bij een broker zoals BUX Zero

Of je nu kiest voor ETF’s of indexfondsen, beide producten zijn heel geschikt voor beginnende beleggers en beleggers die geen zin of tijd hebben om zich te verdiepen in allerlei bedrijven om zelf een gediversificeerde beleggingsportefeuille samen te stellen, maar wel een mooi rendement willen behalen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken