7 tips om je motivatie om te sparen hoog te houden

Deel deze blog:

Sparen is op zich niet ingewikkeld, want het enige wat je moet doen is minder geld uitgeven dan er binnenkomt en dat apart zetten. Dat betekent niet dat het makkelijk is om vol te houden! Vaak gaat sparen een paar maanden goed, maar raak je daarna je motivatie kwijt. Ik geef je 7 tips over hoe je jezelf kunt motiveren om te gaan sparen en hoe je die motivatie vast kunt houden. 

1. Stel een spaardoel

Als je een doel stelt, kan je ergens naar toe werken. Dat geeft toch wat extra motivatie, dan wanneer je voor je gevoel “voor niks” aan het sparen bent.  Probeer spaardoelen te stellen die haalbaar zijn, maar je wel uitdagen doordat ze bijvoorbeeld net buiten je comfortzone liggen.

2. Maak een motivatie collage

Deze tip vind ik zelf heel leuk, namelijk maak een collage op Pinterest of gewoon op papier met allemaal plaatjes van jouw spaardoel. Spaar jij voor een auto, zet er dan plaatjes op van de auto die je graag wilt. Zet in het midden het bedrag wat je voor je spaardoel nodig bent. Voor extra motivatie kan je er ook een spaartracker bij zetten, zodat je weet hoeveel je al hebt gespaard en hoeveel je nog moet sparen tot je je spaardoel hebt behaald. Zet deze collage op een plek waar je hem vaak ziet, of stel het Pinterest bord in als achtergrond op je telefoon. Doordat je er vaak naar kijkt, denk je vaker aan je spaardoel en blijf je gemotiveerder om te sparen.

3. Maandelijks op een vast moment sparen

Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rijtje en kijk hoeveel je kan sparen elke maand. Om het makkelijker te maken om te sparen, kan je een automatische incasso instellen, zodat dat bedrag maandelijks automatisch naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Of je kan, zoals ik doe, elke maand op een vast moment juist handmatig het geld overmaken naar je spaarrekening. Daardoor zie je elke maand bewust je spaarrekening groeien. Voor mij werkt dat extra motiverend! Dit is voor iedereen anders, dus kies de methode die voor jou het beste werkt.

Lees ook: Money mindset, wat is het en wat heb je er aan?

4. Hoelang ga je erover doen?

Reken uit hoe lang je, met je huidige maandelijkse spaarbedrag, erover gaat doen om je spaardoel te halen. Kan je over twee maanden al je grote wens kopen? Of misschien duurt het je wel veel te lang? In dat laatste geval is het slim om te kijken of je je maandelijkse spaarbedrag kan verhogen, bijvoorbeeld door meer geld bij te verdienen of door te bezuinigen op andere uitgaven zodat je sneller klaar bent. Het werkt voor mij ook motiverend om er een challenge voor mezelf van te maken door mijn spaardoel eerder te behalen dan ik van te voren dacht. 

5. Bedenk hoe het is als je je doel hebt behaald

Een goede manier om je motivatie hoog te houden is door te denken aan het moment dat je je spaardoel hebt gehaald. Waarschijnlijk voel je je dan heel vrolijk en blij en ben je trots dat het je is gelukt. Hoe voel je je op dat moment en wat ga je doen? Zie je jezelf al rondjes door de kamer springen? Doordat je dit gaat visualiseren weet je beter wat het bereiken van je spaardoel voor jou betekent en zal het makkelijker zijn om je motivatie om te sparen vast te houden.

6. Bekijk je resultaten

Maak een spaartracker of Excel bestand waar je maandelijks invult hoeveel je hebt gespaard en hoeveel je nog moet. Je ziet dan ook dat je (als het goed is) elke maand dichter bij je spaardoel komt!

7. Spaar samen

Spaar samen met een vriend(in) en doe een wedstrijd wie het snelste zijn/haar spaardoel heeft bereikt. Houd elkaar op de hoogte en moedig elkaar aan. Op deze manier kan je elkaar accountable houden en wordt het echt een spelletje om je spaardoel zo snel mogelijk te bereiken. Daarnaast is het gewoon heel leuk en leerzaam om samen over geld te praten.

Dus in het kort: stel een spaardoel, vind een manier hoe jij je spaardoel het snelste en leukste haalt, houd je resultaten bij en doe het samen!

Met wie en voor wat ga jij sparen?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken