VWCE: Dit moet je weten over het kleine zusje van VWRL

Als je je al eens hebt verdiept in indexbeleggen of beleggen in ETF’s, heb je misschien al weleens gehoord van VWCE. Deze populaire, wereldwijde ETF van Vanguard is in feite een variant op zijn nóg bekendere broertje, VWRL. Hier lees je alles wat je moet weten over VWCE en wat de verschillen zijn met VWRL, zodat jij precies weet welke van deze twee ETF’s het beste bij jou past.

Deel deze blog:

Wat is VWCE?

VWCE is de afkorting, oftewel ticker, van een van de wereldwijde Exchange Traded Funds (oftewel ETF’s) van Vanguard. De volledige naam van deze ETF is: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc. ‘Acc’, geeft aan dat VWCE een zogenaamde accumulerende ETF is. Dat betekent dat het dividend automatisch herbelegd wordt, in plaats van dat het dividend wordt uitgekeerd. Op dit moment schommelt de koers van VWCE rond de 100 euro.

Wat is het verschil tussen VWCE en VWRL?

Eigenlijk beleg je bij VWRL en VWCE in exact dezelfde bedrijven. Het verschil tussen deze twee ETF’s zit in de dividenduitkeringen. Bij VWRL krijg je het dividend uitbetaald, terwijl bij VWCE het dividend steeds direct voor je herbelegd wordt. Dit kan een voordeel zijn, zeker als je van plan bent nog een flinke tijd te beleggen en je dus een lange beleggingshorizon hebt. Want, als je dan toch al van plan bent om het dividend dat je ontvangt meteen weer te herbeleggen, dan is het wel zo handig als dat automatisch voor je gedaan wordt. Dat scheelt je dus tijd én moeite! Maar wil je het dividend liever voor andere dingen gebruiken, of wil je je dividend gebruiken als passief inkomen om van te leven? Dan is het natuurlijk helemaal niet zo handig als je dividend automatisch herbelegd wordt. In dat geval kun je waarschijnlijk beter kiezen voor VWRL, waar je je dividend gewoon gestort krijgt, waarna je zelf kunt beslissen wat je ermee gaat doen. 

Hoe zit het met dividendlekkage bij VWCE en VWRL?

Een groot misverstand wat betreft de verschillen tussen VWCE en VWRL, is dat er soms wordt gedacht dat VWCE geen dividendlekkage zou hebben doordat er geen dividend wordt uitgekeerd. Dat klopt helaas niet helemaal. Ondanks dat jij geen dividend ontvangt op je rekening als je belegt in VWCE, wordt er namelijk wel degelijk dividend aan je uitgekeerd! Jij ziet dit alleen niet op je rekening verschijnen, doordat Vanguard dit dividend meteen opnieuw voor je herinvesteert in VWCE. Wil je dividendlekkage vermijden, dan helpt het dus niet om voor VWCE te kiezen in plaats van VWRL. Hoe je een dividendlek wél kan vermijden lees je in deze blog.

Welke bedrijven zitten in VWCE?

VWCE bestaat op dit moment uit meer dan 3.500 bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren, van techbedrijven tot bedrijven uit de financiële sector en van farmaceuten tot energiebedrijven. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als Google (Alphabet), Johnson & Johnson, NVIDIA, Tesla, Facebook en Amazon. Bovendien zitten er in deze ETF bedrijven uit bijna 50 verschillende landen, verspreid over de hele wereld. Door in deze ETF te beleggen, wordt je risico dus automatisch goed gespreid over heel veel verschillende bedrijven, verschillende sectoren en verschillende landen. Die spreiding is ook meteen een van de belangrijkste redenen waarom indexbeleggen zo interessant is.

Hoe vaak wordt VWCE geherbalanceerd?

De ETF wordt twee keer per jaar geherbalanceerd. Op dat moment worden bedrijven die niet goed genoeg presteren uit de index verwijderd en komen daar nieuwe bedrijven voor terug. Dit is een ander groot voordeel van beleggen in indexfondsen en ETF’s: je hebt automatisch een goede spreiding en je hoeft zelf niet te onderzoeken welke bedrijven wel of niet goed presteren. Voor dit gemak betaal je wel wat, want als uitgever van ETF’s wil Vanguard hier natuurlijk ook iets aan verdienen. 

Wat kost beleggen in VWCE?

Als je in VWCE wil gaan beleggen, krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Om te beginnen betaal je kosten specifiek voor het beheer van VWCE. Deze kosten bedragen 0,22% per jaar en worden verrekend in de koers van de ETF. Dit houdt in dat je van deze kosten helemaal niets merkt, omdat ze automatisch geïnd worden via de koers van VWCE. De beheerkosten van VWCE worden dus niet van je rekening afgeschreven. 

Daarnaast heb je de kosten voor het beleggen bij de broker waarbij je bent aangesloten. Zonder broker kun je VWCE namelijk niet kopen, en een broker kan allerlei kosten in rekening brengen. Denk bijvoorbeeld aan servicekosten, aansluitkosten, beheerkosten en transactiekosten. Hoeveel dit precies is verschilt enorm per broker, maar een paar betaalbare opties waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld Scalable en TradeRepublic.

Hoeveel dividendbelasting betaal je als je belegt in VWCE?

In Nederland betaal je 15% dividendbelasting over ontvangen dividend, maar niet in alle landen wordt dividend even zwaar belast als hier: in sommige landen betaal je minder, en in andere landen juist veel meer. Doordat het tarief hier in Nederland 15% is, ontkomt je er niet aan om minimaal 15% dividendbelasting te betalen. Maar, doordat het tarief in sommige landen hoger is, wordt er soms meer dividend ingehouden dan die 15% die je in Nederland verschuldigd bent. Vaak kun je dit te veel betaalde dividend terugvragen of verrekenen, maar als dat niet kan, is er sprake van een dividendlek. Doordat VWCE als ETF geregistreerd is in Ierland, en de bedrijven in VWCE verspreid zitten over heel de wereld, loop je als Nederlander ook bij VWCE wat dividend mis. Dit noem je ook wel dividendlekkage. Sommige brokers, zoals DeGiro bijvoorbeeld, houden de dividendbelasting alvast voor je in wanneer je dividend ontvangt, zodat je bij je belastingaangifte niet in de knel komt. Je ziet deze ingehouden dividendbelasting voor de overzichtelijkheid wel gewoon terug bij je transacties.

Is VWCE een duurzame ETF?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook onder beleggers. Je wil natuurlijk graag een leuk rendement behalen, maar je wil waarschijnlijk liever niet dat jouw geld wordt gebruikt voor de productie van controversiële wapens, in sectoren waar gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid en waarin andere mensenrechten worden geschonden en het liefst wil je misschien ook wel je steentje bijdragen aan verduurzaming en een beter klimaat. Echt duurzaam is VWCE helaas niet, want bedrijven die niet-duurzaam zijn, worden niet geweerd uit deze ETF. Er wordt bij de selectie vooral gekeken naar de economische prestaties van bedrijven, en niet naar wat zij doen om bij te dragen aan een betere wereld en een beter klimaat. Dus vind je duurzaamheid belangrijk? Dan kun je misschien beter investeren in een andere ETF, bijvoorbeeld eentje met SDG-screening. 

Waar kun je beleggen in VWCE?

In tegenstelling tot wat mensen denken, kan je niet zomaar bij elke broker beleggen in elke ETF. Hetzelfde geldt voor VWCE, want ondanks dat deze ETF best wel populair is – en zelfs elk jaar populairder wordt – kun je niet via elke broker beleggen in VWCE. Bij Scalable, TradeRepublic, en Saxo kan je in ieder geval sowieso wél investeren in VWCE. Zoek bij deze brokers op VWCE of op de volledige naam, Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc, en je zou de ETF moeten kunnen vinden. 

Welke ETF is beter: VWCE of VWRL?

Er is geen simpel antwoord te geven op de vraag welke ETF beter is, VWCE of VWRL. Het is logisch dat VWCE en VWRL vaak met elkaar vergeleken worden, want ze bevatten dezelfde bedrijven. Maar welke van deze twee de beste keuze is, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hopelijk kun je na het lezen van deze blog voor jezelf bepalen welke van de twee het beste bij je past!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken