Wat is multi-level marketing? En wat is een MLM?
MLM staat voor multi-level marketing. Dit is een verdienmodel waarbij je producten of diensten verkoopt, maar dan met een twist. Als lid verdien je niet alleen geld door dingen te verkopen, maar ook door andere mensen te rekruteren die hetzelfde product verkopen. Wanneer zij ook lid worden van de MLM en dezelfde producten als jij gaan verkopen, krijg jij een percentage van de opbrengst van hun verkopen. Een aantal bekende MLM bedrijven die ook in Nederland actief zijn, zijn DoTerra, Amway, Mary Kay, IPL Oils, Young Living, Healy World, Amare (Happy Juice) en LuLaRoe.
Waarom heet het multi-level marketing?
Nadat je lid bent geworden van een MLM kun je zelf de producten of diensten van het bedrijf gaan verkopen, maar je kan ook andere mensen werven of rekruteren. Als zij zich ook aansluiten bij de MLM en dit product ook gaan verkopen, krijg jij weer een extra vergoeding. Dit kan doorgaan tot heel veel niveaus, vandaar de term “multi-levelmarketing”. Hoe harder jij je best doet om producten te verkopen, andere verkopers binnen te halen en op te schalen, hoe meer jij verdient. Het bedrijf zet dus in feite haar eigen verkopers in als marketingtool. In theorie een win-win-win voor jou, het bedrijf, en de mensen die jij weer aanbrengt. Maar in de praktijk verdient vooral het bedrijf geld, en niet jij en/of de andere verkopers die je rekruteert.
Multi-level marketing voorbeeld
Klinkt dit wat ingewikkeld? Hier een simpel voorbeeld van een MLM: stel je voor dat je lid wordt van een bedrijf dat gezonde sapjes verkoopt. Je koopt deze sapjes in bij het bedrijf, en vervolgens verkoop je ze voor een hogere prijs door aan vrienden, familie en medestudenten. Hoe meer sapjes je verkoopt, hoe meer je verdient. Maar je kunt ook anderen overtuigen om zich bij jouw team aan te sluiten. Om te beginnen met hun sapjes business moeten zij eerst ook sapjes inkopen bij het bedrijf, en daarna kunnen ze hun sapjes pas weer doorverkopen. Maar, wanneer zij inkopen doen bij het sapjes bedrijf, verdien jij ook een klein percentage daarvan! Jij hebt er dus baat bij dat zo veel mogelijk mensen via jou ook sapjesverkoper worden en hun inkopen bij het sapjes bedrijf doen. Of deze sapjesverkoper hun sapjes daarna ook echt kunnen verkopen of niet, maakt voor jouw inkomen niet uit: jij wordt al betaald wanneer ze hun inkopen doen!
Klinkt best aantrekkelijk, toch? Sommige bekende merken, zoals Tupperware en Herbalife, werken op deze manier en bieden kwalitatief prima producten aan. Maar hoe werkt dat dan precies en wat zijn de risico’s?
De risico’s van een MLM
Als je het voorbeeld doorleest klinkt een MLM misschien best aantrekkelijk. En sommige bekende merken, zoals Tupperware en Herbalife, werken ook op deze manier en bieden kwalitatief prima producten aan. Maar, waarschijnlijk heb je ook al gelezen dat er heel makkelijk belangenverstrengeling op kan treden. Daarnaast word je ook vaak gevraagd om een startpakket te kopen wanneer je je aanmeld voor een MLM. De kosten hiervan kunnen variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s, afhankelijk van het bedrijf en het product. Het idee is dat je dit startpakket gebruikt om zelf producten te kunnen demonstreren en daarna natuurlijk te verkopen. Vaak ontvang je ook training en ondersteuning van het bedrijf of de persoon die je heeft aangebracht. Maar, de kans dat je dit geld terugverdient is miniscuul. Uit onderzoek van de FTC blijkt dat 99,7% van alle mensen die zich aansluiten bij een MLM al het geld verliezen dat ze hierin hadden geïnvesteerd. En dat terwijl er veel betere manieren zijn om je geld te investeren!
Waarom willen mensen tóch meedoen aan een MLM?
De belangrijkste reden waarom mensen meedoen aan een MLM, is omdat ze niet weten dat het een MLM is en wat de gevaren zijn. Vaak wordt een MLM namelijk juist heel positief neergezet:
- Flexibel: je kunt je eigen werktijden bepalen en eventueel vanuit huis werken. Voor studenten wordt er dan gezegd dat dit de ideale manier is om gelt te verdienen, zonder dat het ten koste gaat van je studie.
- Potentie om veel geld te verdienen: als je een groot team van verkopers opbouwt, zou je serieus geld kunnen verdienen. Want als je eenmaal zo’n netwerk hebt opgebouwd, hoef je zelf niet veel meer te verkopen. Je verdient immers ook geld wanner de mensen die jij hebt aangebracht spullen inkopen om te verkopen.
- Goede training en ondersteuning: veel MLM-bedrijven zeggen dat ze je uitgebreid gaan trainen en hulp zullen geven om succesvol te worden. Deels is dat ook zo, want deze bedrijven worden er ook beter van als jij goed bent in het werk dat je voor hen doet. Maar, zolang jij je inkopen maar doet, zal het voor het bedrijf niet zoveel uitmaken of je die producten daarna ook echt verkoopt of niet.
- Je eigen onderneming: een ander argument dat vaak wordt gegeven, is dat je aansluiten bij een MLM en op die manier gaan ondernemen is alsof je je eigen kleine bedrijf hebt, maar dan zonder de enorme opstartkosten. Toch zijn volgens de FTC de opstartkosten onderaan de streep altijd een stuk hoger dan van tevoren wordt gecommuniceerd, en zijn er een heleboel andere bedrijven die je ook kunt opzetten met nog veel lagere opstartkosten.
Waarom moet je voorzichtig zijn met een MLM?
Hoewel multi-level marketing legaal is, is het belangrijk om je te beseffen dat niet alle bedrijven eerlijk en transparant zijn. Sommige bedrijven lijken meer op piramidespelen dan op legitieme MLM-ondernemingen. Wat een piramidespel precies is zullen we je later uitleggen. Er zijn dan ook een aantal ‘red flags’ waar je op kunt letten:
- Te veel focus op werving: als het bedrijf je vooral aanmoedigt om nieuwe mensen te rekruteren in plaats van om producten te verkopen, dan is dit verdacht. Het zou er uiteindelijk om moeten draaien zoveel mogelijk producten te verkopen, niet om alleen nieuwe verkopers te werven, want als een bedrijf geen producten verkoopt, waar bestaat dat bedrijf dan uit?
- Hoge kosten om te beginnen: sommige MLM-bedrijven vereisen dat nieuwe verkopers dure startpakketten kopen of grote hoeveelheden producten afnemen voordat ze kunnen beginnen met verkopen. Dit brengt natuurlijk grote risico’s met zich mee, want wat als je die grote voorraden niet verkoopt? In dat geval krijg je vaak geen geld terug.
- Valse beloften: als het bedrijf beweert dat je snel rijk kunt worden zonder daar veel moeite voor te doen, is het te mooi om waar te zijn. Succes in elke business kost tijd, inzet en hard werken – ook als je bij een MLM zit.
- Gebrek aan transparantie: eerlijke MLM-bedrijven verstrekken duidelijke informatie over hun verdienmodel, producten en bedrijfsstructuur. Als een bedrijf geheimzinnig doet over deze zaken, ben dan op je hoede.
Het is dus van cruciaal belang om kritisch te zijn en grondig onderzoek te doen voordat je lid wordt van een MLM, producten in gaat kopen, of deelneemt aan wat voor financieel programma dan ook. Zo voorkom je teleurstellingen en financiële problemen. Geld verdienen is goed, maar het moet wel eerlijk en legaal gebeuren. Het is jouw toekomst, en het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen dubieuze ondernemingen.
MLM vs piramidespel – wat is het verschil?
Een piramidespel heeft wel iets weg van MLM, maar het is niet hetzelfde. Piramidespelen zijn illegaal in veel landen, ook in Nederland, en wordt gezien als oplichting. Het is dan ook belangrijk dat je een piramidespel en MLM van elkaar kunt onderscheiden.
Wat is een piramidespel?
Een piramidespel of ponzi scheme begint met één persoon of een kleine groep mensen, de initiatiefnemers. Zij trekken investeerders aan door hoge rendementen te beloven. Wanneer de investeerders overtuigd zijn, brengen zij geld in. Dit geld wordt gebruikt om rendement uit te betalen aan dezelfde of eerdere investeerders, waardoor de investeerders denken enorme winst te hebben gemaakt. Deze investeerders zullen hun geld er dus niet uit willen halen, en misschien zelfs juist meer geld willen investeren doordat deze belegging het zo goed doet. Al het geld dat wordt ingebracht door investeerders en niet nodig is om rendement van andere investeerders mee te betalen, wordt door de initiatiefnemers in eigen zak gestoken. De deelnemers aan het piramidespel hebben dat helaas niet door, doordat hun rendement wel gewoon wordt uitbetaald. Dit proces gaat door totdat er geen nieuwe investeerders meer bij komen.
Wanneer gaat een piramidespel fout?
Een piramidespel lijkt dus heel aantrekkelijk, omdat mensen hoge rendementen lijken te maken, maar dit is een illusie. Het probleem is dat er geen echte investeringen of inkomstenstromen zijn om deze beloften waar te maken. Uiteindelijk komt er een moment waarop er aan de nieuwe investeerders niet meer genoeg geld verdiend wordt om de uitbetalingen van het rendement aan de eerdere investeerders te dekken. Het gevolg hiervan is dat het hele systeem (de hele piramide, vandaar de naam) instort en iedereen zich dan pas beseft dat zij meededen aan een piramidespel en zij hun inleg kwijt zijn. Voordat een piramidespel instort, kan het jarenlang “goed” zijn gegaan. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Bernie Madoff. Andere recente voorbeelden zijn BitConnect en Grinta Invest.
Hoe herken je een piramidespel?
Piramidespelen hebben een aantal duidelijke kenmerken:
- Gegarandeerde hoge rendementen: als iemand je een hoog rendement garandeert, en zegt dat je snel rijk kunt worden zonder risico’s, is dat altijd verdacht. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.
- Noodzaak om nieuwe investeerders te werven: in een piramidespel word je aangemoedigd om nieuwe investeerders aan te dragen en zo je winst te vergroten. De nadruk van het bedrijf lijkt meer te liggen op het aantrekken van nieuwe deelnemers en minder op het doen echte investeringen.
- Gebrek aan transparantie: piramidespelen zijn vaak niet open over hoe ze geld verdienen en waar het geld naartoe gaat. Ook wordt er soms gewoon keihard gelogen. Als je geen duidelijk beeld hebt van hoe de investering werkt, of je hebt het idee dat iets niet klopt, dan is dat een duidelijke ‘red flag’.
Ben dus op je hoede voor piramidespelen, want uiteindelijk leiden ze tot verlies voor de meeste deelnemers die betrokken zijn. Ook zijn piramidespelen hartstikke illegaal in Nederland en kan het serieuze juridische gevolgen hebben voor degenen die erbij betrokken zijn, en daar wil jij natuurlijk niet bij horen.
MLM vs franchise – wat is het verschil?
Op het eerste gezicht kan een MLM ook erg lijken op het franchise-model, maar ook hier zijn er een aantal belangrijke verschillen. Het grootste verschil is dat je bij een MLM niet wordt beschermd tegen andere verkopers die in jouw vaarwater zitten. Bij een franchise is dat wel zo: wanneer er een aanvraag voor een nieuwe franchise binnenkomt, wordt er in de meeste gevallen overlegd met de bestaande franchisenemers of ze de nieuwe aanvraag willen goedkeuren. Verwachten de bestaande franchisenemers dat de nieuwe franchise ervoor zou kunnen zorgen dat hun inkomsten dalen? Dan keuren ze de aanvraag af. Bij een MLM is deze concurrentie bescherming er niet. In tegendeel juist, doordat je wordt aangemoedigd om nieuwe verkopers in jouw netwerk ook aan te laten sluiten. Wanneer er meer verkopers zijn van hetzelfde product, neemt de concurrentie toe en verkoop jij dus minder.
MLM vs affiliate marketing – wat is het verschil?
Ondanks dat multi-level marketing en affiliate marketing allebei een vorm van marketing zijn, is er toch een groot verschil tussen hoe het in de praktijk werkt. Affiliate marketing is een manier van verkopen waarbij iemand (een affiliate) een product of dienst van een ander bedrijf promoot. Elke keer wanneer er een verkoop plaatsvind bij het bedrijf, ontvangt de affiliate een klein bedrag, oftewel commissie. Er is dus een een-op-een relatie tussen de affiliate en het bedrijf, en de affiliate is niet betrokken bij de daadwerkelijke verkoop van het product of de dienst. Ook hoeft de affiliate zich niet in te kopen of zelf direct producten of diensten te verkopen. Zoals je eerder in deze blog hebt kunnen lezen, is dat bij een MLM echt anders: daarbij ben je wel zelf verantwoordelijk voor het verkopen van producten of diensten, en moet je ook jezelf inkopen. Daarnaast wordt je ook aangemoedigd om andere verkopers te werven en zo een verkoopteam op te bouwen, waardoor je uiteindelijk een hiërarchisch netwerk van verkopers hebt.
Conclusie
MLMs lijken misschien een makkelijke manier om snel veel geld mee te verdienen, maar dit is in de praktijk helaas niet zo. Ook lijkt een MLM veel op een pyramidespel, ponzi scheme, franchise of affiliate marketing model, maar is dit echt anders. Zeker franchises en affiliate marketing zijn veelgebruikte manieren van legitieme businesses om hun bedrijf uit te breiden, waarbij er écht een win-win-win situatie wordt gecreëerd voor het bedrijf, de klant, en jou als franchisenemer of affiliate.
2 gedachten over ““Makkelijk” geld verdienen? Pas op met MLMs!”
Een belangrijk punt is ook dat het je relaties met anderen behoorlijk onder druk kan zetten en je goede naam kan aantasten.
Als ik een berichtje van iemand krijg die ik al een tijdje niet heb gesproken en daarna blijkt dat ze me een MLM product willen aansmeren, heeft die persoon direct voor me afgedaan. Het positieve gevoel van: “Heeee, wat leuk, hoe zou het met die zijn?” buigt zich om in een heel negatief gevoel. Als het iemand is waar ik close mee ben, of nog erger, familie die je niet kunt ontwijken, dan vind ik het helemaal vervelend. Ik ben echt niet de enige. Dus, je zet je toekomst/vriendschappen ook op het spel. Want als daarna over zo iemand mijn mening wordt gevraagd (bv. als aanbeveling/referentie bij een baan oid) dan zal ik ze ook negatief beoordelen. En omdat ze me in feite ‘gebruiken’, is een oprechte vriendschap ook niet meer aan de orde.
Hee Jennifer,
Yes dat is ook een hele goede toevoeging inderdaad. Helaas zetten MLMs en netwerkmarketing vaak relaties onder druk 🙁 Heb je hier zelf ook veel ervaring mee met mensen in jouw omgeving?