Help! Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Misschien zit je nu in het jaar van je studie waar je op stage gaat. Daarvoor moet je solliciteren. Naast je curriculum vitae (CV) bestaat je sollicitatie meestal ook uit een (korte) motivatiebrief. Maar wat moet er allemaal in een motivatiebrief staan? Geloof mij, ik herken de zweetdruppels die nu op je voorhoofd staan. Ik val gelijk met de deur in huis: in deze blog vertel ik je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, zodat je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, en daarna hopelijk wordt aangenomen. Doordat ik als schrijver van deze blog gelijk mijn punt maak, weet jij als lezer meteen waar je aan toe bent. Mijn allereerste tip voor het schrijven van een overtuigende motivatiebrief is om ook op zo’n manier je motivatiebrief beginnen, want je toekomstige werkgever zit er niet op te wachten om een lange brief te lezen!

Deel deze blog:

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatie is de reden waarom je iets graag wil doen. Je onderbouwt met je motivatiebrief waarom jij de functie waarnaar je solliciteert graag zou willen hebben. Door een persoonlijke motivatiebrief laat je zien dat je honderd procent voor die baan wil gaan. Voordat je een motivatiebrief schrijft, lees je je in in het bedrijf. Inlezen in het bedrijf is niet alleen belangrijk voor het schrijven van je motivatiebrief, maar ook tijdens je sollicitatiegesprek, zodat je goed weet waar je over praat. Je hoeft in een motivatiebrief niet je hele CV toe te lichten – juist liever niet! Gebruik de motivatiebrief in plaats daarvan om dingen uit te lichten die je niet (duidelijk) op je CV ziet, zoals bepaalde hobby’s, ervaringen of interesses die goed zouden aansluiten op de functie en/of het bedrijf waar je solliciteert.

Wat maakt een motivatiebrief goed?

Een goede motivatiebrief is eigenlijk vooral een overtuigende motivatiebrief. Ook helpt het als je brief zo kort en bondig mogelijk is: beschrijf alleen wat nodig is en maximaal een A4-tje aan te houden (ongeveer 500 woorden). Probeer jezelf in je brief te onderscheiden van andere kandidaten: wat maakt jou nou zo geschikt voor deze functie, en niet de spreekwoordelijke Marie of Jantje? Maar let op: benoem dit niet expliciet! Laat dit in plaats daarvan subtiel blijken uit de ervaringen die je hebt, je persoonlijke interesses, en je vaardigheden. Verder is van tevoren onderzoek doen naar het bedrijf en de functie waar je op solliciteert ontzettend belangrijk, want dan kan je je meest relevante ervaringen, persoonlijke interesses en vaardigheden naar voren laten komen in de brief. 

Waarom is onderzoek doen naar het bedrijf zo belangrijk?

Als je goed weet wat de missie van het bedrijf is en het soort kandidaat waar ze naar op zoek zijn, kan je dat subtiel laten merken in je sollicitatiebrief. Stel dat je bijvoorbeeld gaat solliciteren naar een bedrijf waar ze duurzaamheid heel belangrijk vinden, en ze zijn op zoek naar iemand die teksten kan schrijven. In dat geval is het slim om iets in je motivatiebrief te zetten over je profielwerkstuk (PWS) als dat bijvoorbeeld over klimaatverandering ging. Zo geef je aan dat je persoonlijke interesse hebt in duurzaamheid, en dat je daar ook al eens eerder over hebt geschreven. Maar, stel dat daarnaast fan bent van de Formule 1 en je het liefst elk weekend honderden kilometers gaat autorijden, dan kan je dat beter niet benoemen als je solliciteert op diezelfde functie, omdat dat minder goed past bij het bedrijf.

Wat moet er in een motivatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief schrijven kan voelen als een grote opgave, maar het valt echt reuze mee! In de basis bestaat een motivatiebrief uit drie onderdelen: Een begin met nette aanhef, een kern en een afsluiting. Je start een motivatiebrief altijd met je eigen naam, adres en contact gegevens. Daarna voeg je een witregel in en verwijs je naar het bedrijf: benoem het bedrijf, de persoon aan wie je de brief adresseert, en de adres- en contactgegevens van het bedrijf. Belangrijk: Als je het adres niet weet, kun je gerust alleen het emailadres van het bedrijf in de aanhef gebruiken. Schrijf altijd de naam van het bedrijf goed. Het is een grote afknapper als er spelfouten in de naam, je brief en in je CV staan. Voeg nog een witregel in en schrijf je woonplaats op, gevolgd door een komma en de datum waarop je de brief schrijft. Voeg opnieuw een witregel in en geef het onderwerp van de brief aan, bijvoorbeeld ‘Betreft: Sollicitatie functie cultuurverslaggever bij het AD’. Na nog een witregel is het tijd voor de daadwerkelijke aanhef, bijvoorbeeld ‘Beste mevrouw Huizen’.

Hoe begin je een motivatiebrief?

Na de aanhef komt de inleiding van je motivatiebrief zelf. Begin je motivatiebrief met een knallende openingszin. Zo trek je de aandacht van je lezer en blijft je motivatie beter hangen bij de lezer. Zo vergroot een originele brief de kans dat je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek!

De kern van je motivatiebrief

Wat altijd super belangrijk is, en wat je ook naar voren moet brengen in je motivatiebrief, is waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf – en dan niet de cliché zinnen! Iedereen die een motivatiebrief schrijft, benoemt dat het zijn of haar droom is om die functie te doen. Iedereen noemt zichzelf een teamplayer. Daar heeft het bedrijf echt niks! Wat maakt jou speciaal? Wat trekt je aan in deze specifieke functie? En wat triggerde jou om te solliciteren? Vertel ook waar je interesse vandaan komt en welke van jouw eigenschappen goed van pas zouden komen in de functie en/of bij het bedrijf waar je solliciteert. Dit vormt het hart van je motivatiebrief.

Hoe sluit je een motivatiebrief af?

Met een mooie slotzin maak je je motivatiebrief af. Je kan bijvoorbeeld afsluiten met de zinnen: ‘Graag zou ik mijn motivatiebrief en CV in een persoonlijk gesprek verder willen toelichten. Ik kijk uit naar uw reactie.’ Zo laat je zien dat je graag uitgenodigd wordt voor een gesprek en een reactie terug wil. Daarna sluit je af met bijvoorbeeld ‘Met vriendelijke groet, Voornaam Achternaam’. Vergeet een passende afsluiting niet, want dat kan hét verschil maken in de beoordeling wie de beste kandidaat voor de functie is en wie uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Motivatiebrief voorbeeld

Als je alle tips uit deze blog meeneemt, kan een goede motivatiebrief er bijvoorbeeld zo uitzien:

Jouw eigen naam
Je eigen adres
[email protected] 

Bedrijfsnaam
T.a.v. Naam contactpersoon
Adres van het bedrijf
[email protected]

Plaatsnaam, 25 april 2022

Betreft: Open sollicitatie functie cultuurverslaggever bij het AD 

Geachte mevrouw Huizen, 

De eerste keer dat ik met mijn potlood ‘maan, roos, vis’ op het papier kraste, ging er een gevoel door mij heen dat met geen pen te beschrijven is. Die passie voor woorden werd versterkt toen ik voor het eerst boeken ging lezen. Dat gevoel dat je met een pen alles kan bereiken wat je wil, heeft me daarna nooit meer losgelaten. Dat is de reden dat ik nu op de functie van cultuurverslaggever solliciteer.

[In deze alinea kan je iets vertellen over je ervaring als journalist voor de schoolkrant bijvoorbeeld, iets over je nieuwsgierige karakter, iets over je persoonlijke interesse in het AD (ten opzichte van andere kranten), of iets anders dat aan zou sluiten op de specifieke functie en/of bedrijf waar je solliciteert.]

Graag zou ik deze spontane sollicitatiebrief willen toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Voornaam Achternaam

Hoe schrijf je een korte motivatie?

Soms wordt er niet om een sollicitatiebrief gevraagd, maar om een korte motivatie of korte motivatiebrief. In een korte motivatiebrief vertel je zo kort en bondig mogelijk waarom jij de beste persoon voor die functie bent, meestal in maximaal 250 woorden. Dat kan bijvoorbeeld in briefvorm, maar als er wordt gevraagd om een “korte motivatie”, kan dat ook in de begeleidende email die je meestuurt als je je CV indient.  

3 extra tips om de beste motivatiebrief ooit te schrijven

  1. Val niet in herhaling en houd het kort maar krachtig: Vertel wie je bent, waarom je solliciteert op deze specifieke functie bij dit specifieke bedrijf, en vraag om een afspraak. Wel op een creatieve manier natuurlijk! Dan val je op en word je hopelijk uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.
  2. Gebruik korte en actieve zinnen. ‘Ik schrijf veel’ leest bijvoorbeeld lekkerder dan ‘Ik heb veel geschreven’. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je zo ook beter gebruik maakt van het beperkt aantal woorden die je tot je beschikking hebt.
  3. Laat je brief voor het versturen door een vriend(in) of familielid lezen! Wellicht zitten er toch nog wat spelfouten in de tekst die je zelf hebt gemist, of vindt diegene bepaalde passages toch nog niet helemaal duidelijk genoeg. Een fris paar ogen en wat eerlijke feedback zal je brief enorm ten goede komen!

Dus hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

De belangrijkste tips voor een overtuigende motivatiebrief nog even op een rijtje:

  • Wees kort en bondig
  • Vertel waarom je interesse hebt in deze specifieke functie bij dit specifieke bedrijf
  • Schrijf overtuigend (niet: ‘Ik zou misschien bij deze functie passen, omdat …’, néé je schrijft: ‘Ik pas bij deze functie, omdat …’)
  • Gebruik een aanhef, kern en afsluiter
  • En vooral belangrijk: wees jezelf!

Deze tips gaan je helpen om de beste motivatiebrief ooit te schrijven (zie de overtuigingskracht van deze zin) zodat jij je droomstage of (bij)baan bemachtigt. You can do it!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Help! Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?”

  1. Ik zit inmiddels bij mijn derde werkgever en ben momenteel bezig met nummer 4. Nog nooit heb ik een motivatiebrief geschreven. Stuur alleen mijn CV op met als toelichting dat ik mijn motivatie graag bespreek in een persoonlijk gesprek. Ik ben vaker aangenomen dan afgewezen dus daar zit het hem ook niet in.

    Persoonlijk vind ik de motivatiebrief onnodig en ‘overrated’.

    1. Hoi DW,
      Fijn dat het voor jou altijd zo goed heeft uitgepakt! Helaas is een motivatiebrief soms wel echt een strenge vereiste. Als er specifiek om gevraagd wordt zou ik ‘m zelf in ieder geval altijd maken en meesturen. Beter het zekere voor het onzekere 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken