Duurzaamheid hoeft niet duur! 8 duurzame bespaartips waar je portemonnee én de aarde blij van worden

Deel deze blog:

Plastic-vrije verpakkingen, fairphones, boter zonder palmolie, bamboe-tandenborstels, tweedehands kleding, gerecyclede tassen, groene energie, het veganistische schap in de supermarkt, de conscious lijn bij de H&M en de biologische supermarkt op de hoek van de straat. Duurzaamheid is inmiddels overal. Sommige mensen zien duurzaamheid als luxeproduct, iets wat alleen mensen met veel geld zich kunnen veroorloven. Echter zijn er ook talloze voorbeelden waarbij duurzaamheid hand in hand gaat met besparen. Daarom laat ik zien waarom duurzaamheid niet duur hoeft te zijn, je hoeft alleen maar een beetje om te denken.

Duurzaamheid als luxeproduct

Duurzaamheid is volgens sommigen een luxeproduct, want alleen de elite zou het zich kunnen veroorloven om duurzaam te leven. Ze hebben de tijd, de ruimte en vooral ook het geld om groenere keuzes te maken. Niet iedereen kan makkelijk meegaan op de groene stroom. Als je geldzorgen hebt, gezondheidsproblemen of het gewoon onwijs druk hebt, kan ik me voorstellen dat nadenken over duurzaamheid niet direct voor de hand ligt. In mijn groene studenten bubbel valt ook mij oogkleppen te verwijten. Toch zou ik willen pleiten voor een stukje omdenken. Duurzaamheid kost echt niet altijd meer geld!

Wanneer is iets duurzaam?

Om nog even terug te grijpen op de definitie van duurzaamheid: duurzaamheid betekent ofwel dat iets heel lang in goede staat mee gaat ofwel dat het een hernieuwbaar product is dat de aarde minder schade toebrengt dan dat het waarde oplevert. Het leegtrekken van natuurlijke hulpbronnen is dus een heel slecht voorbeeld van duurzaamheid. Het geven van een tweede leven aan een kledingstuk dat anders weggegooid wordt is een heel goed voorbeeld van duurzaamheid, aangezien er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden maar je het bestaande product ‘hergebruikt’. Misschien nog wel beter dus dan een nieuw geproduceerd ‘duurzaam’ shirt, maar dat terzijde. Laten we doorgaan naar de duurzame bespaartips!

1. Put inspiratie uit hoe ze het vroeger deden

Mijn moeder leerde me geen eten weg te gooien. Bij haar thuis waren ze hartstikke zuinig en dat was heel normaal, juist bij de gewone man (of mens, nog beter). Ze stopten eten in weckpotten om het lang te kunnen bewaren en hadden een grote moestuin voor hun groente. Kleding werd doorgegeven van generatie op generatie en nieuwe schoenen werden pas gekocht als zelfs de schoenmaker er geen raad meer mee wist.  Dat deden ze toentertijd niet vanuit duurzaamheidsoverwegingen, maar vanuit financiële overwegingen. Daar inspiratie uit halen is voor mij als skere student weer erg interessant.

2. Probeer eens een menstruatiecup of menstruatieondergoed

Duurzaamheid hoeft ook vandaag de dag niet veel geld te kosten. Juist voor de gewone mens zonder eindeloze knaken (ik denk aan mezelf als skere student zonder basisbeurs) is duurzaamheid een geweldige manier om je portemonnee én de wereld te sparen. Ik zal een paar voorbeelden geven. Al een tijdje ben ik vrolijk gebruiker van een menstruatie cup. “Wat duur”, dacht ik eerst, tot ik me bedacht hoeveel geld ik normaal gesproken aan tampons en maandverband. Gemiddeld ben je zo’n €7 tot €13 per maand kwijt aan menstruatieproducten. Een menstruatiecup kost gemiddeld €20 en daar kan je 2 tot 4 jaar mee doen. Tel uit je winst! Een menstruatiecup is even wennen, het is even omdenken en het is even wroeten (letterlijk en figuurlijk wederom), maar dan bespaart het je een hoop geld en bespaart het de wereld een hoop afvalverwerking. Speciaal menstruatieondergoed kan trouwens ook nog!

3. Kies voor herbruikbare wattenschijfjes en -staafjes

Voor iedereen die niet menstrueert, heb geduld, er komen meer voorbeelden aan. Wel blijven we nog éven in de verzorgende sferen. Neem uitwasbare wattenschijfjes of herbruikbare wattenstaafjes. Die kosten vaak zo’n €5 tot €20 per set. Dit is ongeveer hetzelfde bedrag dat je uitgeeft in een jaar of twee aan ‘gewone’ wattenschijfjes en -staafjes, alleen gaan de herbruikbare versies natuurlijk véél langer mee. En ik hoor velen van jullie denken: ‘joh, die paar tientjes, wat maakt dat nou uit’. Maar zoals elke skere student of belegger weet: iedere cent telt.

4. Maak je eigen schoonmaakmiddel 

We hebben een schoon gezicht en schone kleding, nu nog een schoon huis. Wat veel mensen niet weten, is dat veel schoonmaakproducten dezelfde basisingrediënten hebben, maar in een ander jasje gestoken zijn. Op deze manier denk je misschien dat je wel twintig verschillende flessen, sprays en flaconnetjes nodig hebt in plaats van twee of drie. Als je één keer de tijd neemt om je eigen schoonmaakmiddel te maken met bijvoorbeeld groene zeep scheelt dat je een hoop geld en ook een hoop onnodige plastic verpakkingen. In het boek ‘Leven zonder afval’ van Emily-Jane Townley komen dit soort huis-tuin-en-keuken tips ook goed aan bod, een echte aanrader. 

5. Koop je kleding tweedehands

Tweedehands kleding: nog zo’n duurzame bespaarparel. Vinted is sky-high aan het gaan en tweedehands kledingwinkels zijn hipper dan ooit. De uitspraak ‘via Vinted’ is onder mijn vriendinnen inmiddels vaker te horen dan ‘van de Zara’. En ja, het is ook bijna altijd goedkoper. Helaas is het niet altijd beter voor het milieu. Check dus goed waar je je kleding vandaan haalt. Aangezien Vinted een internationaal platform is kan het zomaar zijn dat je nieuwe tweedehandse hippe shirtje een hele lange weg af moest leggen om op jouw deurmat terecht te komen. Wel goedkoop, maar niet zo duurzaam dus. Laat je tweedehands kleding dus niet vanuit heel Europa naar jou toe vliegen, maar zoek vooral naar andere Nederlandse skere studenten die hun kleding verkopen.

6. Doe je boodschappen op een duurzame manier

Waar geven we verreweg het meeste aan uit naast de vaste lasten? Je raadt het al, aan ons geliefde eten. Ook tijdens je wekelijkse boodschappen kunnen mevrouw duurzaamheid en meneer spaarpot prima hand in hand gaan. Naast de welbekende ‘neem-zelf-je-hippe-linnen-tas-mee’-adviezen zijn er ook andere bespaartips die zowel lief zijn voor je portemonnee als het milieu, zoals eten kopen in bulk om geld én verpakkingsmateriaal te besparen. Ook het zelf maken van je favoriete gerechten kan je veel geld en verpakkingsmateriaal schelen. Stel je hebt basilicum nodig voor je favoriete pasta. Bij de Appie kost een plantje in plastic pot en met plastic beschermmateriaal zo’n €1,50. Een plastic bakje uit de koeling kost zo’n €1,15. Ga je naar het tuincentrum oid, dan ben je maar €2 kwijt voor een zakje met heel veel basilicum zaadjes waar je wel 10 potten mee kan kweken. Je raadt het al: als je één keer de tijd neemt om die zaadjes op het juiste moment te planten kan je daar een heel eind mee vooruit. Portemonnee blij, wereld blij. Scheelt weer een hoop plastic potten of bakjes en jij kan weer een extra biertje laten tappen. 

7. Eet vaker vegetarisch of veganistisch 

Ook een veganistisch dieet kan je een hoop geld besparen. Toegeven, veganistische vleesvervangers zijn vaak erg duur. Gelukkig heb je ze niet per se nodig voor een gebalanceerd veganistisch dieet. Wat je wel nodig hebt zijn sojaproducten, linzen, kikkererwten, bonen en andere natuurlijke bronnen van eiwit. Inmiddels zijn er talloze veganistische recepten te vinden die erg lekker zijn en die je gemakkelijk kunt maken, zoals deze rode linzensoep bijvoorbeeld. Als je dierlijke producten en vis-, vlees-, en kaasvervangers skipt en wat vaker vervangt door groente en plantaardige eiwitbronnen doe je de wereld en je bankrekening een groot plezier.  Nog niet om? Kijk dan eens de docu Seaspiracy, Cowspiracy of The Gamechangers. Het is in werkelijkheid wellicht wat genuanceerder dan het daar wordt geportretteerd (het blijft Netflix natuurlijk), maar het laat je wel twee keer nadenken de volgende keer dat je een stuk zalm of een duur biefstukje in je winkelwagen gooit. 

8. Zeg vaker nee

Cliché maar waar: less is more. De beste manier om een duurzame aankoop te doen is door geen aankoop te doen. Aan het rijtje reduce, re-use, recycle zijn recentelijk refuse en rot toegevoegd. Refuse gaat, suprisingly, over nee zeggen. Het simpele maar doeltreffende niet kopen van dingen die je niet echt nodig hebt en het weigeren van producten die afval opleveren. Voordat je het weet heb je weer een gratis pen, flyer of lelijk tasje in je handen gedrukt gekregen van een gladde verkoper. Grote kans dat die linea recta weer de prullenbak in verdwijnen. Zeg dus gewoon eens nee. En hoe lastig het ook is, zeg ook eens nee tegen jezelf als je iets wilt kopen dat je niet echt nodig hebt of waar je niet echt gelukkiger van wordt. Niet alleen je portemonnee en het milieu, maar ook je mood zal positief worden beïnvloed als je je minder richt op het constant aankopen van nieuwe dingen. Zo houd je niet alleen geld, maar ook headspace over voor veel waardevollere dingen (die dus geen dingen zijn).  

Het hoeft niet allemaal in een keer

Ik hoor het je al denken. Hee Puck, wat was dan het laatste woord in het rijtje? Nee, ik was het niet vergeten. Rot gaat over het composteren van organisch afval, best leuk voor op je studentenbalkon. Ik noem maar wat. Echter is dat voor veel mensen (en ook voor mij) nu nog een brug te ver. Uiteindelijk gaat duurzamer leven stap voor stap en helpen alle kleine beetjes. 

Over clichés gesproken, laten we in ieder geval afstappen van het cliché dat duurzaamheid altijd duur is. Duurzaamheid en besparen gaan in veel gevallen onwijs goed samen: zowel de aarde als je portemonnee zullen er blij van worden.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Duurzaamheid hoeft niet duur! 8 duurzame bespaartips waar je portemonnee én de aarde blij van worden”

  1. Creatieve insteek heeft dit artikel! Leuke en super handige tips die niet te veel moeite kosten maar een groot verschil kunnen maken. Ik ga dat schoonmaakmiddel eens uitproberen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken