Je studieschuld aflossen door een ruilspel? Max Koedijk van Stufi Strijder doet het!

Als je geconfronteerd wordt met een hoge studieschuld kan dat best even schrikken zijn. Zo ook voor Max Koedijk (30) van het Instagram account Stufi Strijder. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, of zichzelf de komende jaren helemaal af te beulen om zijn studieschuld van €60.000 af te betalen, bedacht hij een andere manier om zo snel mogelijk van zijn studieschuld af te komen: een ruilspel! En dan net zo lang spullen ruilen tot hij iets ter waarde van €60.000 heeft dat hij kan verkopen en waarmee hij zijn studieschuld kan aflossen. Hij blij, DUO blij, en wij ook blij, want als het zo ver is geeft hij een groot feest voor iedereen met een studieschuld! Voor Skere Student heb ik hem geïnterviewd en vroeg ik hem naar zijn studententijd, zijn studieschuld en natuurlijk hoe hij dit ruilspel heeft bedacht!

Deel deze blog:

Hoe zag je studententijd er uit?

“Ik was net achttien toen ik naar Amsterdam ging, en ik wist niet zo goed wat ik wilde doen, dus had ik me ingeschreven voor Media en Cultuur aan de UvA. Dat heb ik drie jaar gedaan, maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Toen had ik me ingeschreven voor de Rockacademie omdat ik muziek maakte, maar werd ik afgewezen. Toen nam ik een tussenjaar en heb ik als kok gewerkt. Ik vond media nog steeds interessant, dus toen ben ik het jaar daarna Media Management gaan doen, maar dan op HBO niveau, en na iets meer dan 4 jaar was ik klaar! Maar dat alles maakt dus wel dat ik heel lang heb gestudeerd. Tijdens die jaren heb ik ook altijd maximaal geleend, waardoor mijn uiteindelijke studieschuld meer dan €60.000 euro was.”

Waarom ben je maximaal gaan lenen?

“Toen ik op kamers ging in Amsterdam had ik meteen hele hoge kosten, en ik was helemaal niet ervaren met geld of financiële dingen regelen. Als ik dan ouderejaars sprak, zeiden zij allemaal dat iedereen gewoon maximaal leende en dat je je studieschuld daarna bijna zonder rente kon terugbetalen. Dat was dus eigenlijk mijn enige referentiekader, dus ging ik zelf ook maar maximaal lenen. Na een paar jaar realiseerde ik me wel dat mijn studieschuld behoorlijk aan het oplopen was, maar wist ik ook niet echt wat ik kon doen behalve zo snel mogelijk afstuderen en daarna verder kijken.”

Hoe gaat de rest van jouw vriendengroep om met hun studieschuld? 

“Ondanks dat veel van hun ook maximaal hebben geleend, is hun studieschuld vaak toch lager doordat ze korter hebben gestudeerd dan ik. En zij dealen er eigenlijk gewoon op de klassieke manier mee: werken en aflossen! Veel van mijn vrienden verzwijgen hun studieschuld ook bij de hypotheekaanvraag weet ik, maar eigenlijk is praten over omgaan met je studieschuld zelfs nu nog een beetje een taboe onderwerp. Maar ja, er zijn ook niet zo heel veel opties natuurlijk. Als je eenmaal een hoge studieschuld hebt, dan dan moet je aflossen. Of je daar dan heel lang of heel kort over praat, de situatie blijft hetzelfde.”

Lees ook: Hoe ga je om met de mentale last van een hoge studieschuld?

Ben je momenteel ook aan het aflossen? Waarom wel/niet?

“Nee, ik ga gewoon ruilen totdat ik het hele bedrag heb en dan betaal ik het in een keer af. Nu staat mijn aflossen op pauze. Volgens mij heb ik een paar honderd euro terugbetaald aan DUO toen ik net was afgestudeerd, maar dat is te verwaarlozen.”

Hoe kwam je op het idee om dingen te gaan ruilen en zo je studieschuld af te gaan betalen?

“Ik had in het verleden wel eens mensen gezien die zo’n ruil spel gingen doen, dus dat is niet perse nieuw. Toen ik weer eens die schuld zat te bekijken dacht ik shit, hoe kom ik hier snel vanaf zonder keihard te werken en elke maand iets af te betalen? Ik bedacht me dat ik iets moest hebben dat vermeerderd in waarde totdat het 60.000 euro waard zou zijn en ruilen is dat de meest voor de hand liggende manier om dat voor elkaar te krijgen, maar dan wel ook met het idee dat ik alles zou gaan vastleggen en filmpjes erbij zou gaan maken. Dat was op een donderdag of vrijdag, en de maandag daarna ben ik gewoon begonnen met een random knuffeltje dat in mijn vensterbank stond als eerste ruil item.”

Wanneer denk je dat je klaar bent met ruilen?

“Mijn doel was om eerst binnen een jaar klaar te zijn, ook om een beetje een stok achter de deur te hebben. Ik ben nu ongeveer een jaar bezig en ik zit nu op de helft ongeveer, maar als ik kijk naar de laatste ruilen is er steeds best veel waarde bijgekomen, bij de laatste zelfs 10.000 euro. Die ruil opzetten duurde ongeveer een maand, dus als ik dat de komende tijd drie keer kan herhalen ben ik eind deze zomer klaar!”

Welk item dat je tot nu toe hebt geruild had je zelf wel willen houden?

“Ik denk toch die filmrol in Costa! Ik vond dat gewoon heel leuk, omdat het echt iets unieks was. Ik dacht ja, je moet het eigenlijk nu wel bij mij halen, want er is geen andere manier om in die film te komen. Tenzij je acteur bent natuurlijk! Nadat ik die filmrol had doorgeruild tegen een reclamecampagne van RUMAG, zei ik tegen de regisseur dat ik het toch wel heel erg jammer vond, omdat ik vroeger acteur wilde worden. Al heel lang ambieer ik dat niet meer, maar toen kwam het opeens toch heel dichtbij. En toen heeft hij mij een andere rol gegeven! Aan die ruil heb ik dus heel veel gehad, maar eigenlijk vind ik elke ruil leuk. Je leert steeds weer nieuwe mensen kennen en met de meeste onderhoud ik ook contact.”

Hoe werken de ruilen die je doet? Wat moet je er allemaal voor regelen?

“Veel mensen denken dat deze ruilen me allemaal komen aanwaaien, maar er gaat veel tijd in zitten. Je moet er natuurlijk veel voor regelen en dat wordt ook steeds meer naarmate de waarde van het item dat ik ga ruilen groter wordt. Ik moet de transactie goed regelen met een overeenkomst en ik moet de juiste mensen vinden die mijn item willen ruilen voor iets dat net wat meer waard is. Doordat de waarde van de items nu zo hoog is [zijn laatste item is een Indian Chieftain Limited 2021 motor ter waarde van €30.000, red.], is de drempel voor mensen om te ruilen ook steeds hoger geworden, waardoor nieuwe deals sluiten nu een stuk lastiger is dan aan het begin. Ik ben dus de meeste tijd kwijt aan mensen benaderen voor een ruil. Wekelijks ben ik er wel meer dan 10 uur mee bezig gok ik.”

Ben je ook daadwerkelijk van plan om je studieschuld in één keer af te lossen als je 60k hebt?

“Yes, dat is wel het plan! Ik wil na de laatste ruil ter waarde van €60.000 nog één keer door ruilen en dan dat item verkopen. Met dat geld dat ik met die laatste ruil heb verdiend wil ik een feest organiseren met artiesten op een locatie ergens in Amsterdam voor iedereen met een studieschuld. Aan het begin van de avond ga ik dan live mijn studieschuld afbetalen op een groot beeldscherm. Even inloggen, mn studieschuld bij ome DUO aflossen en dan feesten!”

Is deze ruilactie niet gewoon een verkapte manier van bedelen? Waarom wel of juist niet?

“Nee, totaal niet! Iedereen met wie ik ruil heeft er zelf ook heel veel aan en is er blij mee. Denk bijvoorbeeld aan de ruil die ik deed met LiteBit. Ik had een RUMAG reclamecampagne ter waarde van €15.000 geruild tegen €16.500 aan Bitcoin en een jaar lang begeleiding van iemand van LiteBit. Maar tegelijkertijd krijgt LiteBit ook veel exposure doordat ik bij talkshows zit en over alle ruilen die ik al heb gedaan praat. Eigenlijk is het vanuit hun dus juist slimme marketing, en hebben ze een stuk exposure gekocht voor de extra waarde die ze aan hun deal hebben toegevoegd. Ik vind het juist chill dat iedereen in zo’n ruil het idee heeft dat ze er iets mee gewonnen hebben.”

Is zo’n ruilactie ook een oplossing voor andere studenten met een hoge studieschuld?

“Dat denk ik niet. Als iedereen zo’n ruil actie gaat doen, dan gaat dat op een gegeven moment niet meer werken. Er zijn wel een paar mensen geweest die mij hebben benaderd en die dat ook zijn gaan doen, maar daar heb ik niet heel veel meer van gehoord. Ik wil met deze actie natuurlijk mijn eigen studieschuld afbetalen, maar ik hoop ook dat de media aandacht voor mijn ruilactie zorgt voor meer aandacht voor de studieschulden van studenten, ook onder studenten zelf. Dat begint bij je verdiepen in het studiefinancieringsstelsel en gewoon voor jezelf op papier zetten wat de impact is van de keuzes die je nu maakt op je financiën later. Ik wist dat toentertijd simpelweg niet – en een heleboel andere mensen ook niet.”

Wat kunnen andere studenten dan doen om snel van hun studieschuld af te komen?

“Ga eens na wat je talenten zijn. Waar ben je goed in en hoe zou je daar geld mee kunnen verdienen? Iets waarmee je snel veel geld kunt verdienen is voor iedereen anders, omdat we allemaal andere talenten hebben en het je wel een beetje moet liggen.”

Wil je op de hoogte blijven van Max’ ruilspel waarmee hij zijn studieschuld af gaat betalen? Volg hem dan op Instagram (@stufi_strijder). En ben of ken jij toevallig iemand die wel iets zou willen ruilen tegen zijn Indian Chieftain Limited 2021 motor? Stuur hem dan een DM!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken