Heb je het idee dat je hoge vaste lasten hebt omdat je te veel huur betaalt, of geeft je huisbaas niet thuis als je vraagt om onderhoud aan de woning? Dat is heel vervelend en kan je soms een gevoel van machteloosheid geven. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen als je in zo’n situatie terechtkomt. Wat kan je doen?
Achterstallig onderhoud?
Woon je in een studentenkamer waar de kraan lekt, de verwarming het niet doet of je raam niet goed sluit? Er zijn veel huisbazen die onderhoud van hun woningen niet hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Je moet er vaak zelf achteraan om iets te laten repareren. Meld het probleem in ieder geval bij de huisbaas en vraag wanneer het gerepareerd wordt. Onderneemt je huurbaas geen actie? Dan kan je hem of haar een brief sturen en daarin aangeven dat het onderhoud binnen 6 weken gedaan moet worden. Voor grote onderhoudsproblemen zoals lekkage of een niet-werkend toilet kan je herstel eisen binnen één dag.
Gebeurt er niets met je meldingen? Dan kan je een klacht indienen bij de Huurcommissie of juridische hulp inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het Juridisch Loket of rechtsbijstand. Als student ben je meestal nog meeverzekerd met de rechtsbijstandverzekering van je ouders, dus hier kan je in dat geval gebruik van maken. Anders is een rechtsbijstandverzekering afsluiten geen slecht idee als je je huurbaas niet vertrouwt.
De experts weten goed wat jouw rechten zijn: wellicht stellen ze voor dat je het onderhoud zelf doet en dit van je huurkosten aftrekt. Soms is het achterstallig onderhoud zo drastisch dat je zelfs werkzaamheden kan afdwingen door tijdelijk je huur niet te betalen. Maar het is verstandig om zulke stappen pas te ondernemen als je juridisch advies hebt ingewonnen.
Betaal je te veel huur?
Is jouw maandelijkse huur voor je gevoel erg hoog? Dan is het handig om te checken of dit ook echt zo is, bijvoorbeeld met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. In deze tool vul je allerlei kenmerken van je studentenkamer in, zoals het formaat van je kamer en welke ruimtes je deelt en met hoeveel huisgenoten je samenwoont. Op deze manier krijgt je huis een aantal punten waarmee een eerlijke huurprijs berekend wordt. Hier lees je meer over in ons gratis ebook ‘Geldhacks voor Skere Studenten’.
Maximale huurprijsverhoging
Waar je ook concreet bezwaar tegen kan maken, is een te grote huurprijsverhoging. Wettelijk mag een verhuurder per 1 juli 2024 de huur met maximaal 5,8% verhogen. Gaat je huurbaas hier overheen, dan kan je bezwaar indienen.
Op kamers zonder issues
Als je op kamers gaat, zie je waarschijnlijk vooral voor je hoe je gezellig samenwoont met huisgenoten. Maar soms gooit een nare huisbaas roet in het eten. Door zelf actie te ondernemen kom je hier weer zo snel mogelijk van af en kan je weer optimaal genieten van je studentenleven!
Dit artikel wordt aangeboden door Centraal Beheer.
2 gedachten over “Welke stappen kan je nemen bij problemen met je huurbaas?”
Goedenavond,
Ik kreeg altijd huurtoeslag, maar nu bericht dat ik hiervoor niet meer in aanmerking kom, dat ik zelfs terug moet betalen vanaf 01 jan.2024, terwijl er niks is verandert,alleen een huisgenootje zich heeft uitgeschreven en 1 ander zich daarvoor heeft ingeschreven?
Dus ik snap er niks meer van, al gegoogeld, maar wordt niks wijzer helaas!
Hoi Anja, wat vervelend van de huurtoeslag zeg! Het kan zijn dat het voor de Dienst Toeslagen niet duidelijk is dat jullie huisgenoten zijn, en dat ze denken dat jullie een “gezin” vormen. In dat geval wordt er rekening gehouden met het inkomen van alle “gezinsleden” waardoor ze kunnen denken dat je geen recht meer hebt op huurtoeslag. Het beste kan je even contact zoeken met de Dienst Toeslagen om te kijken hoe je dit moet oplossen. Heel veel succes!!