Wanneer moet je je studiefinanciering stopzetten?

Als je je diploma hebt gehaald van je wo of hbo opleiding, zijn er een aantal dingen die je moet doen. Zo moet je bijvoorbeeld zelf je studiefinanciering stopzetten en jezelf uitschrijven bij je school of universiteit. Maar ook als je wél verder gaat studeren, of juist gaat stoppen voordat je je studie hebt afgerond, moet je in sommige gevallen je studiefinanciering stopzetten en wat dingen regelen. Hoe dat allemaal zit vertel ik je in deze blog!

Deel deze blog:

Diploma gehaald? Dit moet je doen!

Als eerste natuurlijk gefeliciteerd met je diploma! Helaas komt er wel wat bij kijken wanneer je afstudeert, en moet je al die dingen zelf regelen! Deze drie dingen moet je zo snel mogelijk regelen na je afstuderen.

#1 Uitschrijven bij je opleiding

Ten eerste moet je je uitschrijven bij je opleiding. Dat gaat niet automatisch nadat je je diploma hebt gehaald! Uitschrijven doe je via Studielink. De datum die je kiest als uitschrijfdatum en waarop je wordt uitgeschreven wordt meestal bepaald door je opleiding. In dat geval zal deze datum erg dicht bij het afronden van je eindproject (zoals je stageverslag of thesis) liggen. Als je je uitschrijfdatum zelf mag kiezen, wordt vaak aangeraden om een datum te kiezen die dicht bij de datum van het afronden van je studie ligt, maar het kan soms slimmer zijn om een andere datum te kiezen. Hoe dat zit lees je hieronder.

#2 Studiefinanciering stopzetten

Ten tweede moet je je studiefinanciering stopzetten na het behalen van je diploma. Wanneer je dit moet doen wordt bepaald door je uitschrijfdatum. Je uitschrijfdatum is meestal al eerder dan je diploma-uitreiking. Zorg ervoor dat je je studiefinanciering stopzet voor je uitschrijfdatum! Anders kan je gedoe krijgen met DUO, en dat willen we natuurlijk niet. Je studiefinanciering stopzetten kan je doen op de website van DUO.

#3 Studenten-ov stopzetten

Het derde wat je moet doen als je je diploma hebt gehaald, is je studentenreisproduct stop zetten. Dat is voor de meeste studenten je studenten-ov, maar dat kan ook de reisvergoeding zijn. Je studentenreisproduct stopzetten kan je alleen doen bij een OV automaat, en niet online. Als je dit vergeet krijg je een boete van DUO, zelfs als je er niet mee hebt gereisd. Die boete is niet niks: €78,28 per halve kalendermaand in de eerste maand, daarna is de boete zelfs €158,57 per halve maand… Oeps. Als je je ov-kaart kwijt bent en je studentenreisproduct stopzetten daardoor niet kan, moet je contact opnemen met de klantenservice van de ov-chipkaart. Dan kunnen zij het voor je regelen. Hun nummer is 0900-0980.

Dit moet je ook nog doen als je bent afgestudeerd

Als je je hebt uitgeschreven bij je opleiding, je studiefinanciering hebt stopgezet en je studenten-ov hebt stopgezet, ben je al een heel eind, maar er zijn nog wat dingen die je moet doen om je afstuderen goed af te sluiten. Gelukkig heb je voor deze to-do’s iets meer tijd!

#1 Studieschuld (deels) laten kwijtschelden

Als je je diploma hebt gehaald, heeft dat meestal gevolgen voor je studieschuld. Meestal moet je zelf nog regelen dat je schuld wordt verlaagd of helemaal wordt kwijtgescholden. In de meeste gevallen wordt het prestatiebeurs gedeelte van je studieschuld omgezet in een gift als je je diploma binnen 10 jaar hebt gehaald. Ook als je je diploma niet binnen 10 jaar hebt gehaald, of als er speciale omstandigheden zijn, kan je je prestatiebeurs (en soms ook je lening) kwijtgescholden krijgen. In deze blog lees je meer over het deels laten kwijtschelden van je studieschuld. De prestatiebeurs bestaat uit de aanvullende beurs, het studenten-ov en (ten tijden van het oude stelsel) de basisbeurs. De omzetting van je prestatiebeurs naar een gift gebeurt meestal in de eerste maand januari nadat je je studie afrondt. Let op: als de diploma die je hebt behaald een universitaire bachelor is, dan gebeurt deze omzetting niet automatisch, maar pas wanneer je je master hebt gehaald. Als je geen master gaat doen, of je wil om een andere reden je prestatiebeurs na het behalen van je bachelor al eerder laten omzetten in een gift, kan dat door contact op te nemen met DUO.

#2 Studievoucher aanvragen

Als je voor het eerst studiefinanciering kreeg voor een bacheloropleiding tussen september 2015 en augustus 2019 en daardoor onder het leenstelsel viel, heb je recht op een studievoucher ter waarde van ongeveer €2.100. Het precieze bedrag is afhankelijk van het bedrag dat je moet betalen aan collegegeld en wanneer je de voucher inzet. Er zitten heel veel vereisten aan het inzetten van de studievoucher, waardoor de meeste studenten er weinig tot niks aan hebben. Daarom is het kabinet van plan om de studievoucher vanaf studiejaar 2023-2024 aan te passen. Het bedrag van de studievoucher zou dan automatisch in mindering worden gebracht op je studieschuld als je afstudeert, en als je geen studieschuld hebt wordt het bedrag van de studievoucher uitbetaald. Wel wordt het bedrag dan waarschijnlijk verlaagd naar ongeveer €1.800, “omdat er dan meer studenten gebruik van kunnen maken”. Eyeroll, want dat vind ik natuurlijk super oneerlijk en nergens op slaan, maar daar heb ik het op TikTok en Instagram al genoeg over haha. Deze blog houd ik even puur informatief 🙂

#3 Nieuwe woonruimte zoeken

Een ander belangrijk punt dat studenten vaak vergeten, is dat wanneer zij afstuderen, zij waarschijnlijk hun woonruimte moeten verlaten. De meeste studenten huren namelijk een woonruimte met een zogenaamd campuscontract. Dat betekent dat je alleen in die woonruimte mag blijven wonen zolang je bent ingeschreven als student. Hoe snel je na je afstuderen je kamer, studio of appartement uit moet hangt af van je huurcontract, daar staat het namelijk in. In de meeste gevallen heb je na je afstuderen nog een jaar de tijd om iets anders te vinden, maar in sommige gevallen heb je minder tijd. Check dit dus goed zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan!

Doorstuderen na het behalen van je diploma

Ga je na je afstuderen een andere opleiding doen? Dan moet je – tenzij je (universitaire) opleiding direct aansluit – ook je uitschrijving bij je afgeronde opleiding goed regelen en niet vergeten je studenten-ov en studiefinanciering stop te zetten. Gelukkig hoef je in dat geval nog niet je studieschuld (deels) laten kwijtschelden en hoef je je studievoucher ook nog niet aan te vragen. Nieuwe woonruimte zoeken is in de meeste gevallen niet nodig, maar dat hangt ook af van hoeveel tijd er tussen je twee opleidingen zit en de precieze opzegtermijn van het campuscontract van jouw huurcontract. Check dat dus even om er zeker van te zijn!

Stoppen met je studie

Als je vroegtijdig stopt met je studie, dus voordat je je diploma hebt gehaald, zit het allemaal weer nét iets anders. In dat geval kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met de 1-februariregeling.

1-februariregeling

De 1-februariregeling houdt in dat als je je in het eerste jaar van je mbo 3, mbo 4, hbo of wo opleiding voor 1 februari uitschrijft en je studiefinanciering stop zet, je je beurs en reisproduct niet hoeft terug te betalen, zelfs als je nooit een diploma behaalt. Ook kan je dan in sommige gevallen een deel van het lesgeld terugkrijgen. Als je na 1 februari in het eerste jaar van je opleiding, of in een ander jaar van je opleiding stopt, kan je geen gebruik maken van de 1-februariregeling.

Conclusie

De datum waarop je officieel geen student meer bent en uitgeschreven wordt van je opleiding, heeft veel effect op allerlei andere dingen. Daarom is het belangrijk om goed over je uitschrijfdatum na te denken als je die zelf kan of mag bepalen! Zorg ervoor dat je alles goed hebt geregeld, dan ben je daarna helemaal klaar om op een relaxte manier te beginnen aan het werkende leven – of aan een andere opleiding natuurlijk!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

5 gedachten over “Wanneer moet je je studiefinanciering stopzetten?”

  1. Wat als je einddatum later is dan dat je je diploma ontvang mag ej dan je studiefinanciering laten doorlopen tot je einddatum?

  2. Wat als je in januari afstudeert? Is het dan handiger om je studiefinanciering (lening) dan alvast in december op te zeggen, zodat je in 2024 niet meer leent en je het rentepercentage van 2023 houdt? Of werkt het niet zo?
    let me know!

    1. Hee Steyn!
      Je hebt het over de rente truc denk ik? Die kan je inderdaad dit jaar toepassen, maar je hebt dan niet meer het rentepercentage van 2023. Er is op dit moment niks meer wat je kunt doen om de rente vast te zetten op de rente van 2023. Als je dat had willen doen, dan had je dat vorig jaar december moeten doen helaas. Je kunt wel de rentetruc uitvoeren dit jaar, om alles vast te zetten op de rente van 2024. Als je dat niet doet en je studeert in 2024 af, dan wordt de rente in januari 2025 vastgezet op de rente die dan geldt. Die kan hoger zijn, maar ook lager. Dat is helaas ook wat het zo lastig maakt om te beoordelen of de rentetruc nut heeft!

  3. Hoe zit het als je langer over je studie doet en daardoor dit jaar wel stufi zou kunnen krijgen maar mijn eigenlijke bachelor prestatiebeurs maanden zijn wel op. Mag ik dan alsnog die resterende 24 maanden ervoor gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken