Hoe ik als student verzeild raakte in de wereld van persoonlijke financiën

Hoe ik als 24-jarige student verzeild raakte in de wereld van persoonlijke financiën, sparen, besparen, beleggen en investeren. Je leest het op SkereStudent.com
Hoi! Mijn naam is Emma en ik run SkereStudent.com. Tijdens mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in persoonlijke financiën, sparen, besparen en beleggen. Vraag je je af hoe dat kwam? In deze post vertel ik je meer over hoe het allemaal begon.

Deel deze blog:

Bachelor studietijd

Mijn verhaal begint rooskleurig. Mijn bachelor studietijd was heerlijk. Ik kreeg een bescheiden maandelijkse bijdrage van mijn ouders, had een bijbaantje en leende maximaal bij DUO. Dit zorgde ervoor dat ik niet echt na hoefde te denken over geld. Ik wist natuurlijk wel dat ik maximaal bijleende, maar wat dat dan zou betekenen aan het eind van mijn studie, dat mijn studieschuld ook maximaal zou zijn, dat realiseerde ik me absoluut niet. Daarnaast – zo redeneerde ik – stond er ook iets tegenover: Een geweldige opleiding aan het University College Utrecht en een hele leuke en fijne studententijd. Ik spaarde wel wat, maar alleen als het toevallig over bleef aan het einde van de maand en beleggen deed ik al helemaal niet. Niks voor mij dacht ik, dat komt later wel!

Master studietijd

Toen ik aan mijn master begon, verhuisde ik naar Wageningen en werd mijn uitgavenpatroon een stuk verantwoordelijker. Geen extreem dure kamer meer, geen dubbel collegegeld en opeens hield ik veel meer geld over elke maand. Ik stortte het op mijn spaarrekening en keek er verder niet naar om, totdat ik in 2018 RSI kreeg. 

RSI diagnose

Opeens stortte mijn wereld in. Door mijn RSI moest ik stoppen met mijn studie, kon ik nog maar nauwelijks mijn huishoudelijke taken doen en doorgaan met commissiewerk en mijn bijbaantje werd onmogelijk. Bovendien had ik ontzettend veel pijn. In eerste instantie dacht de studentenarts dat ik met rust binnen een maand of twee wel weer verder zou kunnen gaan met mijn thesis. Dat bleek helaas niet zo te zijn en uiteindelijk heb ik ruim een jaar niet kunnen studeren, laat staan werken…

Oplopende studieschuld

Ondanks dat ik in die tijd niks aan mijn studie kon doen, bleef ik toch ingeschreven staan als student. Ik kon geen (extra) bijbaantje nemen door mijn RSI en mijn ouders en vriend woonden allemaal ver weg. Een andere oplossing dan door blijven lenen bij DUO om mijn rekeningen te betalen en mijn gratis studenten-OV te kunnen blijven gebruiken, zag ik op dat moment niet. Op een gegeven moment boden mijn ouders aan om hun maandelijkse bijdrage tijdelijk te verhogen, zodat ik minder kon lenen. Ik accepteerde dankbaar.

De grote eye-opener

Om dat te regelen, moest ik natuurlijk inloggen op DUO. Ik had al niet meer ingelogd sinds ik op mijn 18e mijn lening, collegegeldkrediet en studenten OV had aangevraagd. Helaas stond me daar op de DUO website een heel onaangename verrassing te wachten. Ik kwam er achter dat mijn studieschuld op dat moment bijna €70.000 was.

Ik viel zowat van mijn stoel! HUH! Zo veel had ik nou toch ook niet geleend?! Op dat moment besefte ik me pas hoe duur mijn gewoontes al die jaren waren geweest. Voor grote uitgaven spaarde ik misschien wel met het geld dat ik verdiende met mijn bijbaantje, maar dat geld had ik waarschijnlijk beter kunnen gebruiken voor mijn studiekosten zodat ik minder hoefde te lenen! Oef, wat voelde ik me dom. Hoe kon ik het zó uit de hand hebben laten lopen?! Ik wilde beginnen met geld (be)sparen, en wel NU.

Lees ook: Dit is waar ik mijn studieschuld van €70.000+ aan heb uitgegeven

De wereld van persoonlijke financiën

Na flink wat uren te hebben doorgebracht op Google, Reddit, Youtube en allerlei andere websites, ging er een wereld voor me open. Er waren blijkbaar gewoon mensen die op hun 49e al konden leven van het rendement op hun vermogen! Ook las ik verhalen over slimme studenten die thuis bleven wonen, en hun maximale DUO lening in beleggingen stopten. Maar het belangrijkste wat ik leerde, was dat ik eigenlijk helemaal niet meer geld zou moeten sparen, maar dat ik meer zou moeten beleggen! Ik was verbijsterd. Hoe kon ik dit hebben gemist?! En beleggen, dat was toch hartstikke risicovol?

Beleggen?

Ik wist dat ik familieleden had die bezig waren met beleggen, maar zij hadden mij nooit verteld dat er zo’n groot verschil zit tussen sparen en beleggen. Noch had ik er ooit iets over gehoord tijdens mijn economie lessen op de middelbare school of had ik medestudenten er over horen praten. Beleggen was iets waar ik totaal niet mee bezig was. Het was iets waarvan ik me niet eens bewust was dat het een reële optie was voor een student van mijn leeftijd!

Beleg, spaar en bespaar succes

Ik begon meteen: Ik inventariseerde wat mijn inkomsten en uitgaven waren, waar ik op kon besparen en wat de beste manier van beleggen voor beginners zoals ik was. Nadat ik ontdekte hoe goed het sparen, besparen en beleggen mij af ging, vertelde ik trots vrienden en familieleden over mijn succes. Ik was bekeerd en wilde naast mijn directe omgeving ook anderen vertellen over beleggen, besparen en het 8e wereldwonder: rente-op-rente. 

Tip: Download mijn gratis ebook over beginnen met beleggen

Taboe op praten over geld

Helaas bleek niet iedereen zo enthousiast over personal finance te zijn als ik. Ik stuitte op veel geslotenheid, op mensen die over geldzaken praten als een taboe zien. Naar mijn mening is geld echter té belangrijk om niet over te praten. Dat is dan ook één van de redenen dat ik met SkereStudent.com ben begonnen: Zodat we samen ongegeneerd over geld kunnen praten. Zodat we het taboe op praten over geld doorbreken. En zodat ook jij weet dat beleggen een reële optie voor jou is om vermogen op te bouwen!

Wat is jouw geldverhaal? Heb je ook een schokkende ontdekking gedaan waardoor je opeens anders met geld om bent gegaan? Of ben je juist opgegroeid met zuinigheid terwijl dat misschien helemaal niet nodig was?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Hoe ik als student verzeild raakte in de wereld van persoonlijke financiën”

  1. Wat een mooi openhartig verhaal Emma.
    Je hebt wel een lening van 70K weg te werken, maar het voordeel is dat je op jonge leeftijd al financieel bewust bent. Beleggen is een goede strategie, zolang beleggers onthouden dat snelle winsten niet bestaan. Door de tijd zijn werk te laten doen, bouwt vermogen zich vanzelf op.
    Succes!

    1. Dankjewel! Ja die 70K is een flink bedrag, maar gelukkig ben ik inderdaad nog jong. Tijd genoeg om het recht te trekken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken