‘Een side hustle blijkt bijna altijd uit een bepaalde passie te ontstaan en niet eens uit noodzaak’
Ondernemerschap is niet eng
Ben je helemaal enthousiast geworden van de intro? Super, dan ben ik onwijs benieuwd welke side hustle er uit jouw vingers gaat komen! Ben je afgeschrikt door het woord ‘ondernemen’? Geen zorgen, ook ik vond ondernemerschap in eerste instantie spannend. Veel mensen associëren ondernemen met risico, onzekerheid en instabiliteit. Helaas denken we bij ‘ondernemers’ ook vooral aan mannen. Ondanks dat mijn ouders beiden ondernemers zijn, gold voor mij lang hetzelfde. Graag neem ik je mee in hoe ik van gedachten ben veranderd, en waarom ondernemerschap misschien ook wel wat voor jou is!
Hoe ik van gedachte ben veranderd
Tijdens mijn bestuursjaar bij studentenorganisatie Enactus Utrecht ben ik voor het eerst echt in aanraking gekomen met mensen van mijn leeftijd (23) die ondernemen naast hun studie. Sociaal en duurzaam ondernemen om precies te zijn. Van het maken van hippe rugzakken van festivalbanners tot het verzorgen van optredens voor eenzame ouderen, alles is mogelijk. Positieve impact maken en geld verdienen sluit elkaar verre van uit, en het kan zelfs naast je studie of baan. Dat was voor mij een verademing, en een frisse tegenhanger van het idee dat ondernemen alleen maar gaat om winst maken. Ook in mijn werk bij SHS, een succesvolle en missie gedreven start-up opgericht door Enactus alumni, zie ik hoe gaaf en impactvol ondernemerschap kan zijn.
Fulltime ondernemen ≠ Side hustle
Voordat ik een aantal voorbeelden en tips and tricks ga geven, moet ik jullie op het hart drukken dat fulltime ondernemen en een side hustle niet hetzelfde is. Een side hustle gaat echt om het verdienen van geld naast je studie of baan. Wat ik hiermee bedoel te zeggen: wees realistisch en kijk kritisch naar je ideeën. Je hebt niet oneindig veel tijd en energie naast je studie of baan, dus zorg dat je side hustle vooral uitvoerbaar en behapbaar is. Zo. Nu heb je meteen je eerste tip op zak.
Waarom een side hustle?
Bedenk ten eerste waarom je een side hustle wil. Wil je wat extra geld verdienen? Wil je wat goeds doen voor de maatschappij, maar er wel wat aan overhouden? Of wil je vooral je passie volgen en vind je het nóg vetter als dat op den duur ook wat oplevert? Houd dit doel goed in je achterhoofd bij het doorlopen van de volgende stappen. Het is uiteindelijk ook niet voor iedereen de juiste keuze, wellicht wordt je veel gelukkiger van je vaste bijbaan of heb je er gewoonweg te weinig tijd voor.
Stap 1: ontdek je passie
Bedenk wat je leuk vindt en wat je graag doet in je vrije tijd. Je side hustle zal een aanzienlijk deel van je vrije tijd in beslag nemen. Het is dus belangrijk dat je het écht leuk vindt om te doen, zo voelt het niet als extra werk! Begin bijvoorbeeld eens met vijf hobby’s, onderwerpen of thema’s op te schrijven waar je graag mee bezig bent. Nog geen idee? Doe dan eerst wat inspiratie op. Verderop zal ik een aantal toffe voorbeelden geven, maar natuurlijk is een insta stalk of google search ook een goede bron van inspiratie!
Stap 2: bedenk je verdienmodel
Kan je een verdienmodel bedenken rondom een of meerdere dingen die je hebt opgeschreven? Schrik niet, dit hoeft nog niet heel uitgebreid te zijn. Bedenk vooral hoe je inkomsten gaat genereren. Verkoop je een product of dienst, je kennis, of een ervaring? Of kom je op een hele andere manier aan geld? Zonder verdienmodel kan je namelijk geen inkomsten genereren met je side hustle.
Ook voor je verdienmodel kan je op zoek naar inspiratie op het internet. Waar ik wel voor zou oppassen is het zoeken naar opties waar je snel geld mee kan verdienen, maar waar je niet gelukkig van wordt. Tegenwoordig zijn er heel veel manieren om online geld te verdienen die stiekem ook best veel tijd kosten en niet zo heel leuk zijn: vraag je jezelf dan vooral af of je er tijd aan wilt besteden. Wat mij betreft is de beste side hustle er een die je doet omdat je het graag doet, en als je er een hoop extra inkomsten mee genereert is dat de kers op de taart van je harde werk!
Stap 3: check je concurrentie
Check je concurrentie. Zijn er al veel vergelijkbare bedrijven op de markt? Wat doen ze, en hoe kan je jezelf hiervan onderscheiden? Veel mensen gaan op zoek naar een niche, een ‘plek’ in de markt waar je uniek en gespecialiseerd bent, en met weinig concurrentie aan veel vraag kan voldoen. Vergeet niet dat veel concurrentie niet per definitie slecht is, want blijkbaar werkt dit businessmodel en is er waaschijnlijk veel vraag naar! Daarnaast is weinig concurrentie ook niet per definitie goed, wellicht is er op dit moment te weinig vraag naar. Check voor het doen van marktonderzoek, concurrentieanalyse of behoefteonderzoek vooral de KvK, hét belangrijkste platform waar je als ondernemer veel tips en tricks vandaan kan halen.
Stap 4: stel een begroting op
Maak een grove begroting van de kosten van je side hustle. Dit zal je helpen inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, en zal je helpen visualiseren wat er allemaal bij jouw side hustle komt kijken. Wat heb je nodig, zoals materialen? Een website? Een videocamera? Of een doek, verf en kwasten? En welke kosten zitten daaraan verbonden? Bepaal daarna wat de prijs van je product zal zijn. Er is veel op het internet te vinden over een gezonde winstmarge in jouw branche, doe daar dan ook goed onderzoek naar.
Stap 5: maak een inschatting van je tijd
Maak een inschatting van de tijd die je kwijt bent aan je side hustle. Pak een papier erbij en schrijf op hoeveel tijd je per week kwijt bent aan studie, werk, vrienden, sport en andere vaste dingen. Kijk hoeveel tijd er nog over is en hoeveel van die tijd je daadwerkelijk aan je side hustle wil besteden. Bedenk ook goed of je het alleen kan of dat je er anderen bij nodig hebt. Het liefste is een side hustle iets wat je in je uppie kan doen. Is het niet haalbaar qua tijd of menskracht? Ga dan terug naar de tekentafel en kijk welke ideeën wél een realistische, haalbare en behapbare side hustle opleveren!
Stap 6: wat voor impact maak je?
Een hele persoonlijke, maar voor mij in ieder geval een hele belangrijke: wat voor impact maak je? Maak je met jouw side hustle een positieve impact, negatieve impact of neutrale impact op de wereld en mensen om je heen? Als je graag sieraden maakt, van welk materiaal maak je ze dan en wat voor impact heeft dat op het milieu? Als je producten doorverkoopt, waar haal je ze dan vandaan en hoe zijn de arbeidsomstandigheden van de makers? Niet voor iedereen staat verantwoord ondernemen hoog op het lijstje, maar voor mij is het cruciaal. Je hoeft zeker niet de wereld te redden met je side hustle, als jij en anderen er gelukkig van worden is dat al een prachtig doel op zich. Als jouw geluk maar niet ten koste gaat van het geluk van een ander 😉
Stap 7: gewoon doen
Tot slot: ga het gewoon doen! Spread the word, praat er over. Zo worden je ideeën langzaam werkelijkheid en ontmoet je gelijkgestemden, mensen die je verder kunnen helpen of potentiële klanten. Maak een Instagram, bouw een website, pak die telefoon op en ga in Canva aan de slag met het design van je logo. Ondernemen is vallen en opstaan, proberen en leren. Niemand is zonder kleerscheuren succesvol geworden. Het hoeft niet in één keer perfect, en er is altijd ruimte voor verbetering, aanpassingen en groei. Makkelijker gezegd dan gedaan ofcourse, maar toch!
Voorbeelden
Om je alvast een idee te geven van hoe een side hustle er uit zou kunnen zien, heb ik hieronder vijf side hustles op een rijtje gezet die mij op verschillende manieren hebben geïnspireerd. Doe er vooral inspiratie uit op, en begin ondertussen met dromen over jouw eigen side hustle concept!
- The Side Hustle: Hét platform voor ondernemen naast je baan. Wil je meer leren over het starten van je eigen side hustle? Dan verwijs ik je graag naar The Side Hustle. De bevlogen Kim Reinders is het brein achter The Side Hustle, de onderneming die ze, je raadt het al, gestart is naast haar vaste baan. Een side hustle over side hustles! Side hustle inception right there. Ik had de eer om één van haar cursussen te volgen. Ik heb er onwijs veel van geleerd, zoals je wellicht in dit stuk hebt kunnen merken, en zou het iedereen aanraden!
- About Framing: About Framing is duidelijk een onderneming met een missie. Drie studenten startten About Framing naast hun studie vanuit een gedeelde interesse in de effecten van sociale media. Het doel van About Faming is het creëren van bewustwording omtrent sociale media gebruik door middel van verschillende werkvormen zoals trainingen, lesmateriaal en podcasts. Als je de tips goed hebt gelezen weet je dat dit voorbeeld wellicht niet de meest haalbare side hustle is om in je eentje te starten, maar wie weet haal je er wel inspiratie uit!
- My Happy Kitchen: Anne-Marie Otter startte een Food & Lifestyle Blog naast haar vaste baan. Het leven gaat niet altijd over rozen: pas na vier jaar verdiende ze er daadwerkelijk geld mee. Dat leverde haar wel zo’n 500 euro extra op in de maand! Het is hard werken, maar dan heb je ook wat. Ze schreef er ook een boek over, wie weet loop jij met behulp van haar kennis wel wat sneller binnen.
- Rondje Koken: Charlotte zag om haar heen dat veel mensen wel eens wat extra steun kunnen gebruiken maar er niet altijd om durven vragen. Na een bevalling, ziekte of operatie bijvoorbeeld. Ze startte ‘rondjekoken’ om dat stukje extra steun te bieden door middel van heerlijk eten! Liefde gaat door de maag, nietwaar? Ook dit is een side hustle met een missie die niet alleen wat oplevert, maar vooral ook wat terug doet voor de maatschappij.
Jouw eerste side hustle
Ik hoop dat je geïnspireerd bent na het lezen van dit stuk. Ik ben in ieder geval weer helemaal gemotiveerd om verder te gaan bouwen aan mijn eigen creatieve side hustle: PuckPoem. Zijn jouw handen inmiddels ook gaan jeuken om te starten met jouw eerste echte side hustle? Reageer dan in de comments met welke side hustle jij zou willen starten en waarom!