Thomas: ‘Ik weet hoe verstandig pensioenbeleggen is, maar toch benut ik mijn jaarruimte niet volledig’

Deel deze blog:

Thomas van der Heijden (33) begon in 2011 als student met een bijbaantje bij Brand New Day. Na een pauze om af te studeren, te reizen en twee keer een eigen bedrijf op te zetten belandde hij 2,5 jaar geleden toch weer bij Brand New Day, deze keer als manager van de Informatieservice. Thomas vertelt je in dit interview hoe hij bij Brand New Day terecht kwam, hoe hij belegt en waarom financiële educatie zo belangrijk is!

Hoe krijgt een student een bijbaan bij een bank zoals Brand New Day?

Ik werkte altijd al in de horeca, maar was dat vele nachtwerken wel een beetje zat. Ik stond achter de bar in kroegen en clubs (en heb dat vervolgens overigens wel nog jaren volgehouden), maar ik wilde iets voor overdag erbij waar ik ook nog iets van kon leren. Mijn cv, met als rode draad hospitality en sales, stond toen op een soort Monsterboard voor studenten. De toenmalige manager heeft me daar toen vanaf geplukt en zo ben ik bij toeval en zonder al te veel voorbedachte rade als Junior bij de Informatieservice van Brand New Day terecht gekomen. Van de dik 11 jaar die Brand New Day nu bestaat heb ik er zo’n 8 à 9 jaar gewerkt.

Heb je altijd al interesse gehad in de financiële wereld?

Ik heb van jongs af aan altijd mijn best gedaan om mijn eigen centjes te verdienen, zodat ik kon doen wat ik wilde en ik niet gehinderd zou worden door het hebben van te weinig geld. Dan ga je jezelf uiteindelijk ook verdiepen in wat de slimste manieren zijn om geld te sparen en te verdienen. Door bij Brand New Day te gaan werken is dat in een stroomversnelling geraakt. Ik heb hier heel veel geleerd over de branche en hoe belangrijk je financiën zijn, en om het op z’n minst te begrijpen. Of je het dan ook allemaal even goed regelt is een tweede. Persoonlijke financiën is zo wel echt een interesse van mij geworden.

Wat is volgens jou het grootste misverstand over beleggen?

Het merendeel van de mensen denkt bij beleggen alleen aan actief beleggen, oftewel geld investeren in aandelen zoals Shell, Heineken, Tesla, Alibaba, noem maar op. Dat is een relatief ingewikkelde en risicovolle manier van je geld wegzetten. Er zijn ook andere manieren om dezelfde of zelfs hogere rendementen te halen op langere termijn, zonder dat je er veel verstand van hoeft te hebben. Je zou zelfs kunnen stellen dat je helemaal geen verstand van beleggen hoeft te hebben als je kiest voor passief beleggen in indexfondsen of ETF’s. Als je je maar goed hebt ingelezen in de risico’s en deze begrijpt.

Hoe ben jij begonnen met beleggen?

Nadat ik aan de slag ging bij Brand New Day en meer leerde over indexbeleggen ben ik er ook direct mee begonnen. Dat was echt tientjes werk, maar ik ben nog steeds heel blij dat ik daar toen op jonge leeftijd mee ben begonnen. Natuurlijk had ik achteraf nog eerder willen beginnen, omdat indexbeleggen zo’n simpele en prettige manier is van vermogen opbouwen.

Ben je ook al bezig met je pensioen?

Mijn interesse in pensioenen is nog steeds eigenlijk vooral beroepsmatig moet ik eerlijk toegeven. Mijn pensioen is, net als voor veel andere twintigers en dertigers, echt een ver van mijn bed show. Als twintiger was ik gewoon niet bezig met mijn pensioen en ik ben er nu als begin dertiger ook nog maar heel beperkt mee bezig voor mezelf. Het is dat ik er vanuit mijn werk genoeg van weet om te snappen dat de pensioenregeling die wij hier bij Brand New Day hebben, voor mijn leeftijd nu prima is. Middels jaarruimte kan ik extra geld inleggen bij mijn pensioen en dat doe ik ook wel, maar ik benut dat niet volledig. 

Oh vertel, waarom benut je je jaarruimte niet volledig?

Op dit moment liggen mijn inkomsten nog best dicht bij mijn uitgaven. Ik houd dus wel wat geld over op jaarbasis, maar ik wil graag flexibel blijven in wat ik met dat geld kan doen. Ik beleg niet met al mijn spaargeld, niet eens met de helft trouwens, en dat heeft toch wel te maken met dat beleggen altijd met risico’s gepaard gaat. Dat wil je niet met al je spaargeld. Ik heb het zo opgebouwd dat ik een vast bedrag als buffer heb, wat op een hele suffe saaie spaarrekening staat waar precies niks mee gebeurt, want daar krijg je geen rente over. Van de rest gaat het overgrote deel naar een gewone beleggingsrekening en een klein deel gaat met fiscaal voordeel naar een speciale pensioenbeleggingsrekening. Dat laatste stukje pensioenbeleggen doe ik eerlijk gezegd vooral omdat ik weet hoe verstandig dat is. Je gaat jezelf gewoon dankbaar zijn als je vroeg start met het opbouwen van geld voor later. En je pensioen is wel het ultieme ‘geld voor later’. Kleine bonus is dan nog dat je inkomstenbelasting terug krijgt over dat wat je voor je eigen pensioen opzij zet. 

Heb je wel eens moeite met de keuze tussen nu leuke dingen doen met je geld of het opzij zetten voor je pensioen?

Voor wat jongere mensen is extra pensioen opbouwen sowieso een ingewikkelde keuze, want je kan het geld dat je overhoudt natuurlijk voor heel veel andere dingen gebruiken, zoals het kopen van een huis, het aflossen van je studieschuld of gewoon een mooie vakantie. Wanneer je geld inlegt bij je pensioen door het gebruiken van je jaar- of reserveringsruimte, zet je het vast tot je AOW-leeftijd en kan je er in de tussentijd dus niet bij. Aan de andere kant is het écht een stuk makkelijker om een fatsoenlijke pensioenpot op te bouwen als je daar vroeg mee begint: door je lange horizon heeft het rente-op-rente effect veel meer tijd om je vermogen te laten groeien. Bovendien biedt pensioenbeleggen dus ook hele interessante fiscale voordelen ten opzichte van gewoon sparen of beleggen in box 3. 

Is flexibiliteit van pensioenbeleggen dan ook iets wat je zou veranderen aan het pensioenstelsel als jij het voor het zeggen zou hebben?

Ik zou niet zo heel veel veranderen aan het pensioenstelsel of het pensioenakkoord. Ik zou vooral graag willen dat we in Nederland veel bewuster met onze pensioenopbouw omgaan en ons veel meer gaan realiseren dat je je pensioen in eerste instantie echt zelf moet regelen. Nu heerst er nog een consensus onder werkend Nederland dat pensioen iets is wat iemand anders voor je regelt, of dat dat iets is wat later wel komt. Voor veel mensen is dat deels waar, aangezien de overheid voor AOW zorgt en veel werkgevers een pensioenregeling hebben voor hun werknemers, maar er zijn ook steeds meer werknemers die niet automatisch pensioen opbouwen, en ZZP’ers moeten hun pensioen natuurlijk helemaal zelf regelen. 

Zou het verplichten van het opbouwen van een pensioen dan de oplossing zijn?

De oplossing is denk ik niet zozeer om pensioenopbouw verplicht te stellen, maar wel dat er vanuit de overheid op dat gebied meer wordt gedaan aan informatieverstrekking. We zijn in Nederland de afgelopen jaren steeds meer op onszelf aangewezen aangezien de overheid zich steeds iets minder bemoeit met veel dingen. Daar is op zich niet per se iets mis mee, maar het helpt een hoop mensen niet vooruit. Pensioenopbouw hoeft dus niet verplicht te zijn, maar het verschaffen van kennis of het inzicht in hoe deze zaken geregeld moeten worden wel. 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Het kantoor van Brand New Day is ingericht door ÈMCÉ interior architecture en gefotografeerd door Wouter van der Sar.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Thomas: ‘Ik weet hoe verstandig pensioenbeleggen is, maar toch benut ik mijn jaarruimte niet volledig’”

 1. Ik ben nu 59 en heb ook aan mijn pensioen gewerkt (lijfrente) . ik mag er pas gebruik van maken als ik de AOW leeftijd heb bereikt. Eerder mag maar de boete is zo hoog dat , dat geen optie is. Persoonlijk had ik nu over het bedrag willen beschikken om bijvoorbeeld wat minder te gaan werken.
  Ik weet niet wat je AOW leeftijd wordt, maar nu zet je, je geld voor een lange termijn vast en kun je er tot die tijd niets meedoen. Mijn lijfrente kan niet in het buitenland worden uitgekeerd.
  Bij vrij beleggen bepaal je zelf wanneer en waar en kun je in 1 x over al je geld beschikken ipv termijnen.
  Is pensioen beleggen dat wel waard de horizon is wel heel ver weg, en de regels verander ook met de jaren?

  1. Hee Bert,
   Hele goede vraag inderdaad. Voor mij is het uberhaupt nog niet mogelijk om te gaan pensioenbeleggen omdat ik natuurlijk nog studeer en geen vaste baan heb, maar zelfs als ik wel jaarruimte zou kunnen gebruiken weet ik niet of ik die volledig zou benutten. Jij kiest er nu dus voor om volledig in box 3 te beleggen en niks zelf te beleggen in box 1 als ik het goed begrijp?

 2. Als je jong bent en je hebt een baan en jaarruimte, zou ik juist wél maximaal pensioenbeleggen. Een aantal redenen:

  1. Wat je nu inlegt, kan nog heel lang groeien.
  2. Je hebt waarschijnlijk nog bijna geen pensioen (omdat je nog maar net begonnen bent met werken), en het is goed om iets op te bouwen. Je hoeft niet per se om te komen in het geld na officiële pensioenleeftijd, maar gewoon een leefbaar inkomen is tegen die tijd heel welkom
  3. Nu kan het (nog), je weet maar nooit hoe je inkomen of je uitgaven of de pensioenregels veranderen… Dus doe het nu het kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken