Van bankroet naar bankrijk: Zo spaar ik voor een nieuwe bank voor mijn kamer

Sparen vind ik lastig. Ik ben een skere student, maar door alle leuke dingen die het studentenleven te bieden heeft, geef ik vaak meer uit dan ik wil. Ik heb een gat in mijn hand, maar tegelijkertijd weinig geld te besteden… Of misschien wel juist daardoor. De laatste tijd probeer ik daar meer op te letten. Er zijn namelijk een aantal dingen waarvoor ik aan het sparen ben. Dit is hoe ik dat aanpak!

Deel deze blog:

Een van de dingen waar ik op dit moment voor spaar, is een bank. Ik weet namelijk dat ik over vijf maanden naar een nieuwe kamer in mijn studentenhuis kan doorschuiven, en het liefst wil ik daar dan een leuke bank hebben. Ik heb er ook al een op het oog. Het is, heel origineel, een bank van de Ikea en hij kost ongeveer 500 euro. Dat geld heb ik natuurlijk niet achter de hand. Daarom ga ik er nu al voor sparen, want anders komt er helemaal niks van terecht. 

Zo kom ik aan die bank

Ondanks dat ik geen spaarexpert ben en ook nog geen strak plan heb, zijn er wel manieren waarop ik meer geld kan overhouden. Een aantal tips die ik heb gelezen in deze blog ga ik zelf proberen toe te passen. Zo kan ik hopelijk over een aantal maanden mijn nieuwe bank bemachtigen.  

Lees ook: In 10 stappen je studentenkamer budgetproof inrichten

1. Minder geld uitgeven

Er zijn een aantal manieren waarop ik de komende maanden minder geld wil uitgeven. Ten eerste heb ik besloten om geen nieuwe winterkleding meer aan te schaffen. Mijn kledingkast zit al bomvol, en naast het feit dat ik geen ruimte meer heb, realiseer ik me ook dat ik geen extra winterkleding nodig heb. Ook wil ik graag wat duurzamer leven. Vaak heb ik ‘s ochtends haast en denk ik dat ik niets geschikts heb om aan te trekken, hoewel mijn kast vol zit met kleding. Daarom kies ik nu de avond van tevoren mijn outfit al uit, zodat ik rustig kan bedenken welke combinaties leuk zijn. Op die manier besefte ik me dat ik eigenlijk helemaal geen nieuwe kleding nodig heb. Tot nu toe werkt dit erg goed voor mij. Naast dat het me rust geeft, zie ik er de afgelopen tijd leuker uit, want ik kies niet meer haastig met een vermoeide kop mijn kleding uit. Bovendien ontdek ik allemaal leuke setjes die ik allang was vergeten. 

Ook ben ik van plan minder buiten de deur te eten. In de middag of op een brakke zondag koop ik toch snel een vers broodje, terwijl ik thuis gewoon brood heb liggen. Erg onnodig en zonde van mijn geld. Vanaf nu wil ik dat maximaal 1 keer per week doen. En het liefst helemaal niet. Ik smeer daarom de laatste tijd altijd in de ochtend twee broodjes met pindakaas en neem dat mee als lunch. 

Lees ook: Goedkoper boodschappen doen? Dit zijn de 15 allerbeste tips om geld te besparen

Als laatste wil ik ook meer letten op mijn boodschappen. Ik koop altijd de goedkoopste merken, maar wil nu echt zorgen dat ik maximaal 5 euro per avondmaal betaal. Zo heb ik laatst een recept van Skere Student voor een kip poké bowl gemaakt, en eet ik vaker met huisgenootjes samen zodat we ook de kosten kunnen delen.

2. Meer geld naar binnen

Ik wil ook zorgen dat er meer geld binnenkomt. Met de feestdagen voor de deur, zijn er veel mensen op zoek naar feestelijke kleding. Ook heb ik te weinig ruimte in mijn kast. Daarom ga ik een aantal van mijn kledingstukken verkopen. Kleding wegdoen vind ik altijd erg lastig, want “wat nou als ik een feestje heb waar ik verkleed moet als zebra en ik precies dat ene gestreepte shirtje nodig heb?” Op die manier doe je natuurlijk niks weg, dus daar heb ik nu een nieuwe tactiek voor! Alles wat ik in 2023 niet aan heb gedaan, ga ik waarschijnlijk nooit aandoen en ga ik verkopen op Vinted. Hopelijk kan ik er zo iemand anders blij mee maken en verdien ik weer wat geld voor mijn bank.

3. Geld apart zetten

Als laatste ga ik automatisch 15% van mijn loon elke maand in een spaarpotje stoppen. Tegenwoordig kan je via de app van je bank heel gemakkelijk online potjes maken, zoals bij ABN Amro. Ik heb een spaarpotje genaamd ‘Nieuwe bank!’ met als spaardoel 500 euro en elke maand gaat daar automatisch 15% van mijn loon heen. Het geld dat ik verdien met Vinted en dat ik bespaar, stop ik ook in mijn spaarpotje. 

Van intentie naar uitvoering

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Het schrijven van deze blog heeft me al geholpen om een concreter plan te hebben om straks die nieuwe bank te bemachtigen. Schrijf daarom voor jezelf op waarop je wilt gaan besparen en hoe je dat gaat doen. Een stappenplan hebben helpt ook heel erg. Ik hoop dat mijn uitvoering net zo goed is als mijn voorbereiding. Ik heb namelijk vorige week tijdens mijn studie psychologie geleerd dat de stap van intentie naar uitvoering altijd het lastigst is voor mensen. Hopelijk kan ik het tegendeel bewijzen. Heb jij nog tips voor mij?

Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken