Studeren in België of Nederland? Dit zijn de verschillen!

Een studie zoeken die bij je past is niet makkelijk. Ik zit zelf in het laatste jaar van mijn MBO opleiding Mediaredactie en ik wil hierna journalistiek gaan studeren aan een hogeschool. Na veel open dagen te hebben bezocht, kwam ik uit in België. En in deze blog vertel ik waarom ik heb gekozen om te gaan studeren in België en wat de verschillen zijn tussen studeren in Nederland en in België.

Deel deze blog:

Ik heb zelf gekozen om in België te gaan studeren, omdat het toevallig op mijn pad kwam. Pas nadat ik me er in ging verdiepen bleek dat studeren in België voor mij ook heel veel voordelen had! Ik kwam tijdens mijn stage bij Dansmagazine namelijk terecht op de site van AP Hogeschool in Antwerpen, want ik moest open dag datums verzamelen van verschillende dansopleidingen. Uit eigen interesse ben ik verder gaan kijken en zag ik dat ze daar ook journalistiek hadden. Na veel onderzoek te doen naar de verschillen tussen andere journalistiek opleidingen en open dagen te hebben bezocht, kwam ik uit in Antwerpen. Pas daarna kwam ik erachter dat er allemaal verschillen zijn tussen studeren in België en Nederland die in mijn voordeel bleken te werken. Zoals studieduur, kosten, kamers en nog veel meer. 

Verschil #1 – Aanmelden en studieduur

Aanmelden voor een studie hier in Nederland kan best stressvol zijn met de aanmeldingsdeadline en lotingen. In België bestaat dat niet. Een lotingsysteem is zelfs verboden in Vlaanderen door de overheid. Nog een groot verschil is de studieduur. In Nederland ben je 4 jaar bezig met een HBO bachelor, maar in België duurt dezelfde studie maar 3 jaar, en je hebt aan het einde hetzelfde diploma! Alleen de opleiding verpleegkunde is 4 jaar in België.

Verschil #2 –  Lesgeld & basisbeurs

De grootste reden waarom veel Nederlanders in Vlaanderen gaan studeren is omdat het goedkoper is. De gemiddelde opleiding kost hier in Nederland ongeveer 2000 euro per jaar aan collegegeld. In België is het net onder de 1000 euro per jaar. De basisbeurs die vanaf volgend jaar ingaat krijg je ook gewoon als je in België een studie gaat doen van 60 studiepunten. 

Verschil #3 –  Kamers

Naast dat het lesgeld goedkoper is, zijn de kamers dat ook. De gemiddelde studentenkamer in steden als Utrecht en Amsterdam kost nu 700 euro per maand. In België is dat tussen de 350 en 450 euro per maand. Een enorm verschil! Een nog groter verschil is de manier waarop je aan een studentenkamer komt. In Nederland kennen wij het welbekende hospiteren. In België is dat geen ding en is het wie er als eerste komt het eerst maalt. Dus als je een kamer hebt gevonden die bij je behoeftes en budget past, dan hoef je alleen het contract te ondertekenen en je kan erin. Bij de open dag in Antwerpen kreeg ik uitleg over de site kotweb.be. Dat is een website waarop verschillende soorten kamers (of kot zoals ze het daar noemen) worden aangeboden en is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en alle hogescholen en universiteiten in Antwerpen. Alle kamers die daar op staan zijn goedgekeurd door de stad Antwerpen op grootte (minimaal 12 vierkante meter), brandveiligheid, voorzieningen en huurbaas. Als je via die site je studentenkamer regelt zit je sowieso goed. Daar kan Nederland nog van leren!

Verschil #4 –  Bijbaan en minimumloon

De meeste studenten in Nederland hebben naast hun studie een bijbaan. Als Nederlandse student in België kan je niet zomaar een bijbaantje nemen. Als je in België gaat studeren, heb je de keuze om je in te schrijven als student of inwoner. Alleen als je je inschrijft als inwoner kan je een bijbaan nemen in België. Maar daar komt veel administratief gedoe bij kijken, zoals je uitschrijven bij je gemeente in Nederland en een zorgverzekering afsluiten in België. Een bijbaan in België levert wel een stuk meer op: Het minimumloon in Nederland is bij een werkweek van 38 uur voor een 18 jarige €5,88 en in Vlaanderen €9,38. Dat is €3,50 verschil per uur. Een zorgverzekering is ook een stuk voordeliger in België: in Nederland ben je nu gemiddeld €138,11 kwijt per maand, waar je in Vlaanderen een €10 per maand betaalt voor een zorgverzekering. Het is een keuze om je hele leven te gaan verplaatsen naar België, of alleen je studentenleven. Zelf wil ik me eerst laten inschrijven als student. Als er later in mijn studie de behoefte ontstaat om te gaan werken in België, dan kan ik het alsnog omzetten.

Verschil #5 –  Studenten OV

Als je in België gaat studeren en regelmatig weer terug naar Nederland wilt reizen, ontkom je niet aan het openbaar vervoer. Als student heb je het studentenreisproduct waarmee je gratis met het OV kan reizen door Nederland. Buiten Nederland geldt je studenten-OV niet, maar je kan in plaats van het reisproduct op je OV chipkaart een reisvergoeding aanvragen bij DUO. Dan krijg je ongeveer 90 euro per maand. Afhankelijk van waar je in België woont, waar je in Nederland naar toe reist, en hoe vaak je dat doet, kan het slimmer zijn om een studenten-OV te hebben, of een reisvergoeding aan te vragen. Voor mij kost het bijvoorbeeld tussen de 4 en 6 euro per keer om van Antwerpen naar Nederland te reizen. Tip: Je kan een abonnement nemen bij de NS voor 35 euro per maand waarmee je in het weekend onbeperkt gratis kan reizen en je doordeweeks korting krijgt. 

Verschil #6 –  Taal

De Vlaamse en Nederlandse taal lijken heel veel op elkaar. Maar er zijn ook heel veel dingen die anders zijn, waardoor je echt merkt dat je in een ander land bent. Als je zegt: ‘We gaan even lopen’, zal je veel verbaasde ogen zien bij de Vlamingen. Lopen betekent daar namelijk rennen en wandelen is lopen. Zo zijn er nog veel meer woorden die net iets anders betekenen. Naast dat je de Vlaamse taal hebt, is er natuurlijk ook de Franse taal. Omdat België een meertalig land is, wordt er ook Franse les gegeven bij de opleidingen in Vlaanderen. Bij mij werd er bij de infodag op gehamerd dat ik mijn Frans moet oefenen, omdat de Franse lessen volledig in het Frans worden gegeven. Je wordt er niet op afgerekend bij de aanmelding als je geen of weinig Frans kan, maar er wordt wel een toets gedaan zodat de docent weet op welk niveau je zit. 

Er zijn dus veel verschillen tussen het studeren in België en Nederland! Heb jij wel eens overwogen om in België te gaan studeren?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

1 gedachte over “Studeren in België of Nederland? Dit zijn de verschillen!”

  1. Hi! Kan je basisbeurs dus gewoon gebruiken als je in België studeert en je daar ook ingeschreven bent?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken