Zo doe je dat: Je eigen webshop openen op bol.com!

Deel deze blog:

Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is zakelijk spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan ook een eigen bol.com webshop beginnen! Thom van Geldcreatie heeft flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via bol.com, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een idee voor een nieuwe side-hustle!

Hoe werkt verkopen via bol.com en wat zijn de voordelen?

Kort gezegd werkt verkopen op bol.com zo: jij koopt producten in, maakt deze aantrekkelijk voor de klant en verkoopt jouw producten vervolgens via bol.com. Je creëert dus eigenlijk je eigen online webshop op bol.com. Het voordeel van verkopen via bol.com, is dat je producten automatisch aan potentiële klanten worden getoond wanneer zij bijvoorbeeld op de naam van jouw product zoeken. Zelf hoef je dus niet perse je eigen marketing te doen, al kan het wel helpen. Ook hoef je niet zelf een eigen website en webshop te bouwen. Daarnaast is bol.com onlangs uitgebreid en zijn ze nu actief in Nederland en België.

Wat kost verkopen via bol.com?

Helaas is het niet gratis om jouw producten te verkopen via bol.com. Er zijn geen vaste kosten om je producten aan te bieden op hun website, maar voor elke verkoop moet je wel een vast bedrag afstaan als commissie, én een percentage van je verkoopprijs. Hoeveel dat is verschilt per categorie, maar in de meeste gevallen ligt het vaste bedrag tussen de €0,20 en €0,83 met hier en daar een uitschieter naar €2,48. Daar bovenop betaal je nog 4% à 13% van de verkoopprijs. Dit percentage is ook weer afhankelijk van de categorie. Naast deze commisie die je aan bol.com moet betalen in ruil voor gebruik van hun platform heb je ook nog kosten die je bij een eigen webshop ook zou hebben, namelijk verzend- en retourkosten. Goed nieuws: doordat bol.com deals heeft gemaakt met allerlei verzendbedrijven is verzenden via bol.com vaak goedkoper dan als je dat zelf zou regelen.

Welke producten kun je verkopen op bol.com? 

Goed, je weet nu globaal wat het inhoudt en hoeveel het kost om een verkoper op bol.com te zijn. Maar wat kan je nou eigenlijk verkopen in je bol.com webshop? Ik zet het even kort op een rijtje.

 • Kinderspeelgoed zoals knuffels of spelletjes;
 • Kantoorartikelen zoals etuis of planners;
 • Huishoudelijke hulpjes zoals plastic bakjes of opbergdoosjes;
 • Accessoires voor in huis of voor jezelf

Eigenlijk kan je van alles verkopen op bol.com! Je kunt naar de verschillende categorieën op de website kijken om nog meer inspiratie op te doen. Let er wel op dat er het hele jaar door genoeg vraag is naar het product wat jij wil gaan verkopen. Een tandenborstel is dus een beter idee dan slippers bijvoorbeeld, omdat daar vooral in de lente en zomer vraag naar zal zijn.

Welke producten kun je (beter) niet verkopen op bol.com? 

Er zijn ook bepaalde producten die je niet mag verkopen op bol.com, zoals merkproducten, muziek of videogames. Ook zijn er bepaalde producten die ik zou afraden om te verkopen op bol.com. Zelf vind ik houdbare producten bijvoorbeeld heel onhandig. Stel het verkoopt niet zo goed als je van tevoren had verwacht, dan is de kans groot dat je straks met een partij producten zit die over de datum zijn. Ook hype-items zou ik niet aanraden, je weet immers nooit wanneer de hype voorbij is en dan zit jij met een voorraad waar je niet vanaf komt.

Let op met maten en uitgebreide garanties

Daarnaast is alles met een maat ook lastig te verkopen, omdat je daarbij relatief veel meer retouren zal ontvangen. De kans is immers dat jouw klant het item niet goed past. Ten slotte zou ik elektronische producten en persoonlijke beschermingsproducten (zoals kniebeschermers bijvoorbeeld) ook afraden aan beginnende verkopers. Voor deze producten geldt namelijk dat ze een extra uitgebreide garantie hebben ten opzichte van andere producten. Mocht er toch iets verkeerd blijken te zijn met zo’n product dat jij hebt verkocht, dan kan het zijn dat je een schadevergoeding moet betalen en dat wil je natuurlijk niet.

Starten met verkopen op bol.com 

Om je eigen webshop te beginnen op bol.com is het ten eerste nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld als eenmanszaak. Alleen ondernemers kunnen zich namelijk als zakelijke verkoper aanmelden bij bol.com om een verkoopaccount aan te maken. Nadat je bent ingeschreven bij de KvK en een verkoopaccount hebt bij bol.com is het tijd om te bepalen welke producten je wil gaan verkopen.

Hoe kies je welke producten je wil gaan verkopen?

De strategie die ik zelf aanhoud om te bepalen welke producten ik ga verkopen is als volgt: ik kijk op mijn verkoopaccount wat de best verkochte producten zijn binnen bepaalde categorieën op bol.com. Ook kijk ik op sites als Amazon en Aliexpress om inspiratie op te doen. Zodra ik zie dat een bepaald product populair is en er niet te veel concurrentie is, ga ik een leverancier zoeken die dat product of iets soortgelijks kan leveren. 

Vermijd producten met te veel concurrenten

Wanneer er te veel concurrentie is, is trouwens lastig te beoordelen. Bij sommige producten is er veel vraag en kunnen er dus ook veel verschillende aanbieders zijn van dat product die allemaal goed verkopen. Bij andere producten is er veel minder vraag en is er al sprake van veel concurrentie wanneer er drie aanbieders actief zijn. Kijk daarom vooral ook naar je concurrenten en hoe zij het product aan de man proberen te brengen. Kan jij hetzelfde product beter, mooier, of goedkoper aanbieden? Zo ja, dan is het misschien wel het proberen waard.

Welke winstmarge en prijs moeten jouw producten hebben?

Het product dat je uitzoekt moet een verkoopprijs van minimaal €12 hebben en een winstmarge van minimaal 25%, anders wordt het heel lastig om daadwerkelijk winst te maken in verband met de kosten die je nog moet maken. Als je grotere hoeveelheden, of meerdere producten tegelijk besteld, worden de verzendkosten per stuk lager, waardoor je winstmarge omhoog gaat, maar het is ook niet slim om meteen grote hoeveelheden van jouw product te kopen als je de markt nog niet hebt getest.

Waar vind je een leverancier? 

Een leverancier vind je meestal via Alibaba. Vaak zijn er meerdere leveranciers die hetzelfde product leveren, maar verschilt de prijs en het niveau van service dat ze bieden. Neem daarom contact op met meerdere leveranciers om hun prijzen en diensten te vergelijken. Onderschat de waarde van goede service zoals bijvoorbeeld snelle en duidelijke communicatie daarbij niet! Het is namelijk heel belangrijk dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat, zodat je zonder problemen een lange termijn relatie met diegene kan aangaan als je product goed blijkt te verkopen op bol.com.

Hoeveel producten bestel je?

Zelf begin ik meestal met een kleine bestelling van ongeveer 30 producten of ter waarde van maximaal €150 ex. BTW. Voordat je een grote bestelling plaatst wil je natuurlijk wel zeker weten dat de kwaliteit hetzelfde is als de leverancier heeft beloofd. Ook kan het zo zijn dat je product, ondanks je vooronderzoek, toch niet zo goed verkoopt als je had verwacht. Het is fijn als je dan niet met een hele grote partij producten blijft zitten. Houd ook rekening met de verzendkosten en levertijd. De goedkoopste (en vaak ook langzaamste) verzending via boottransport is echt niet altijd de beste optie. 

Je bol.com webwinkel inrichten

Goed, je weet nu waar je producten kunt gaan inkopen. Nu kan je beginnen met het inrichten van jouw bol.com webwinkel. Vraag goede foto’s aan je leverancier en maak een duidelijke productomschrijving. Daarmee voorkom je teleurstellingen en retourzendingen, en zorg je dat de klant jouw product niet kan laten liggen! Om jouw product te onderscheiden van de andere producten die op bol.com worden aangeboden kan je ook zelf productfoto’s (laten) maken. Dit kan even wat tijd of geld kosten, maar als dat betekent dat je een hogere prijs kan vragen voor hetzelfde product doordat klanten jouw foto’s aantrekkelijker vinden is dat de moeite wel waard.

Je product testen

Zodra je winkel is ingericht en je producten binnen zijn is het tijd om je eerste sales te maken en te testen of je product net zo goed verkoopt als je van tevoren had verwacht op basis van je vooronderzoek. Soms zul je daar wat geduld voor moeten hebben, maar als je geluk hebt heb je het juiste product uitgezocht en verkoop je op de eerste dag al goed. Zodra je merkt dat je voorraad op begint te raken kan je besluiten om opnieuw in te kopen, maar dan een grotere hoeveelheid. Mochten er juist zelden sales zijn, dan kan je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een nieuw product om te testen, totdat je er een hebt gevonden die goed verkoopt, weinig retouren heeft en veel winst oplevert! 

Naar het volgende level: je eigen merk opzetten

Loopt je product goed en wil je je bol.com webshop naar het volgende niveau brengen? Dan kan je je eigen logo op het product of de verpakking zetten om een merk te creëren. Vergeet dan niet je merk te registreren via BOIP zodat je je intellectuele eigendom veilig kan stellen. Door je eigen merknaam op producten te plaatsen kan je veel meer voor de producten vragen, maar er komen natuurlijk ook wat extra kosten bij kijken. Daarom zou ik dit pas doen nadat je een product hebt gevonden wat heel goed loopt en waar je helemaal achter staat. 

Laatste tip

Zorg dat je, als je wil gaan beginnen met het verkopen van items via bol.com, je hier als skere student wat geld voor vrij maakt. Ik zou je aanraden om minimaal €300 te gebruiken als startkapitaal. Hoe meer geld je tot je beschikking hebt, hoe makkelijker het wordt om geld te verdienen met verkopen via bol.com. Als je meer geld hebt kan je namelijk meer producten testen en zal je sneller een winstgevend product vinden dat goed in de markt ligt!

Ben of ken jij iemand die zakelijk producten verkoopt via bol.com? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen en heb je toevallig nog tips voor beginners? Laat het hieronder weten!

Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan bol.com ook gebruiken om een hele eigen webshop te beginnen! Thom van Geldcreatie heeft wel flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via bol.com, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een nieuw idee voor een side-hustle!
Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan bol.com ook gebruiken om een hele eigen webshop te beginnen! Thom van Geldcreatie heeft wel flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via bol.com, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een nieuw idee voor een side-hustle!

Dit artikel is geschreven door masterstudent Work & Organizational Psychology Thom Langeveld (21). Hij is werkzaam als verkoper op Bol  en daarnaast is hij eigenaar van de blog Geldcreatie, ook te vinden op Instagram @Geldcreatie. Daar deelt hij allerlei tips & tricks over verkopen op bol.com, maar ook over andere vormen van online geld verdienen en ondernemen. Daarnaast helpt hij jou bij het verbeteren van jouw studenten mindset!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Zo doe je dat: Je eigen webshop openen op bol.com!”

 1. Jo-Ann Belt- van Dams

  Goedenavond Emma

  Ik ben nog zo nieuw met dit alles. Weet niet eens hoe ik moet beginnen. Heb al een kvk nummer dus ben aan t uitzoeken. Is er een website die jou stapvoets uitlegt hoe jij deze weg kunt bewandelen? Ik heb een paar mensen benaderd en ze vragen 7000 euro en meer.

  gr Jo

  1. Hoi Jo,

   Wat leuk dat je wil gaan beginnen met verkopen via bol! Ik kan de website van Thom, geldcreatie.nl, zeker aanbevelen. Hij deelt daar veel tips om succesvol spullen te verkopen op bol.

   Heel veel succes 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken