Zo doe je dat: Je eigen webshop openen op bol.com!

Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is zakelijk spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan bol.com ook gebruiken om je eigen webshop te beginnen! Thom van Geldcreatie heeft flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via zijn eigen bol.com webshop, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een nieuw idee voor een side-hustle! 

Hoe werkt verkopen op bol.com?

Kort gezegd werkt een webshop onderhouden via bol.com zo: jij koopt producten in, maakt deze aantrekkelijk voor de klant en verkoopt deze producten vervolgens via het platform van bol.com. Je creëert dus eigenlijk je eigen online webshop op bol.com. Het voordeel van verkopen via een platform zoals bol.com, is dat je producten automatisch aan potentiële klanten worden getoond wanneer zij bijvoorbeeld op de naam van jouw product zoeken. Zelf hoef je dus niet perse je eigen marketing te doen, al kan het wel helpen. Ook hoef je niet zelf een eigen website en webshop te bouwen. Daarnaast is bol.com sinds kort ook actief in Belgie.

Wat kun je verkopen op bol.com? 

Goed, je weet nu globaal wat het inhoudt om een verkoper op bol.com te zijn. Maar wat kan je nou eigenlijk verkopen in je bol.com webshop? Ik zet het even kort op een rijtje.

 • Kinderspeelgoed zoals knuffels of spelletjes;
 • Kantoorartikelen zoals etuis of planners;
 • Huishoudelijke hulpjes zoals plastic bakjes of opbergdoosjes;
 • Accessoires voor in huis of voor jezelf

Eigenlijk kan je van alles verkopen! Je kunt naar de verschillende categorieën op bol.com kijken om nog meer inspiratie op te doen. Let er wel op dat er het hele jaar door genoeg vraag is naar het product wat jij wil gaan verkopen. Een tandenborstel is dus een beter idee dan slippers (een zomerproduct) bijvoorbeeld!

Wat kun je niet verkopen op bol.com? 

Er zijn ook een paar soorten items die je niet mag verkopen op bol.com, zoals merkproducten, muziek of videogames. Ook zijn er bepaalde items die ik je niet aan zou raden om te verkopen. Zelf vind ik houdbare producten bijvoorbeeld heel onhandig. Stel het verkoopt niet zo goed als je van tevoren had verwacht, dan is de kans groot dat je straks met een partij producten zit die niet meer goed zijn. Ook hype-items zou ik niet aanraden, je weet immers nooit wanneer de hype voorbij is en dan zit jij met een voorraad waar je niet vanaf komt.

Daarnaast is alles met een maat ook lastig, omdat je daarbij relatief veel meer retouren zal ontvangen. Ten slotte zou ik elektronische producten en persoonlijke beschermingsproducten (zoals kniebeschermers bijvoorbeeld) ook afraden aan beginners. Voor deze producten geldt namelijk dat ze een extra uitgebreide garantie hebben ten opzichte van andere producten. Mocht er toch iets verkeerd blijken te zijn met zo’n product dat jij hebt verkocht, dan kan het zijn dat je een schadevergoeding moet betalen en dat wil je natuurlijk niet.

Hoe open je een webshop op bol.com? 

Om je eigen webshop te beginnen op bol.com is het ten eerste nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld als eenmanszaak. Hierna kan je je als zakelijke verkoper aanmelden bij bol.com. Zonder zakelijk account kan je geen eigen webshop beginnen, maar enkel als particulier tweedehands items aanbieden. Nadat je je hebt aangemeld is het tijd om te bepalen welke producten je wil gaan verkopen.

Hoe kies je welke producten je wil gaan verkopen?

De strategie die ik zelf aanhoud om te bepalen welke producten ik ga verkopen is als volgt: Ik kijk wat de bestverkochte producten zijn op bol.com. Ook kijk ik op sites als Amazon en Aliexpress om inspiratie op te doen. Zodra ik zie dat een bepaald product populair is en goed wordt verkocht, ga ik een leverancier zoeken die dat product (of iets soortgelijks) kan leveren. Hierbij is het goed om te onthouden dat je product wel een verkoopprijs van minimaal €12 zou moeten hebben, anders wordt het heel lastig om daadwerkelijk winst te maken. Ook mag de inkoopprijs niet te hoog zijn, want je wil wel een redelijke marge aanhouden. Als je grotere hoeveelheden, of meerdere producten tegelijk besteld, worden de verzendkosten per stuk lager, waardoor je winstmarge omhoog gaat. Ik adviseer je om een winstmarge van minimaal 25% aan te houden. 

Verder is het onverstandig om producten in te kopen dat al door tientallen andere verkopers aangeboden wordt, omdat je dan veel concurrentie hebt. Echter is hier geen duidelijke scheidslijn voor, want naar het ene product is nou eenmaal meer vraag dan naar het product. Kijk vooral naar de concurrentie, en bedenk of jij het product beter, mooier, en aantrekkelijker kan aanbieden? Zo ja, dan is het misschien wel het proberen waard.

Waar vind je een leverancier? 

Een leverancier vind je meestal via Alibaba. Vaak zijn er meerdere leveranciers die hetzelfde product leveren. Neem contact op met meerdere leveranciers om hun prijzen en diensten te vergelijken. Het is namelijk belangrijk je met een betrouwbare leverancier in zee gaat, zodat je hopelijk een lange termijn relatie met diegene kan aangaan zonder problemen.

Hoeveel producten bestel je?

Zelf begin ik meestal met een kleine bestelling van ongeveer 30 producten of ter waarde van maximaal €150. Voordat je een grote bestelling plaatst wil je natuurlijk wel zeker weten dat de kwaliteit hetzelfde is als de leverancier heeft beloofd. Ook kan het zo zijn dat je product, ondanks je vooronderzoek, toch niet zo goed loopt als je had verwacht. Het is fijn als je dan niet met een hele grote partij producten blijft zitten. Houd ook rekening met de verzendkosten en levertijd. De goedkoopste (en vaak ook langzaamste) verzending via boottransport is dus niet altijd de beste optie. 

Je bol.com webwinkel inrichten

Goed, je weet nu waar je producten kunt gaan inkopen. Nu kan je beginnen met het inrichten van jouw bol.com webwinkel. Vraag goede foto’s aan je leverancier en maak een duidelijke productomschrijving. Daarmee voorkom je teleurstellingen en retourzendingen, en zorg je dat de klant jouw product niet kan laten liggen! 

Tijd om sales te maken

Zodra je winkel is ingericht en je producten binnen zijn is het tijd om je eerste sales te maken. Soms zul je daar wat geduld voor moeten hebben, maar misschien heb je het juiste product en verkoop je op de eerste dag al goed. Zodra je merkt dat de voorraad snel begint op te raken, kan je besluiten om opnieuw in te kopen, maar dan een grotere hoeveelheid. Mochten er juist zelden sales zijn, dan kan je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een nieuw product! 

Eigen logo?

Loopt je product goed en wil je je eigen logo op het product of de verpakking zetten om een merk te creëren? Dat kan je bijvoorbeeld doen via BOIP. Door je eigen merknaam op producten te plaatsen kan je meer voor de producten vragen, maar er komen ook wel wat extra kosten bij kijken. Daarom zou ik dit pas doen nadat je een product hebt gevonden wat heel goed loopt en waar je achter staat. 

Laatste tip

Zorg dat je, als je wil gaan beginnen met het verkopen van items via bol.com, je hier als skere student wat geld voor vrij maakt. Ik zou je aanraden om minimaal €300 te gebruiken als startkapitaal. Hoe meer geld je tot je beschikking hebt, hoe makkelijker het wordt. Als je meer geld hebt kan je namelijk meer producten ‘testen’ en zal je sneller tot een winstgevende bol.com webshop komen!

Ben of ken jij iemand die zakelijk producten verkoopt via bol.com? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan bol.com ook gebruiken om een hele eigen webshop te beginnen! Thom van Geldcreatie heeft wel flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via bol.com, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een nieuw idee voor een side-hustle!
Voor studenten is het altijd chill om op een makkelijke of leuke manier een extra zakcentje te verdienen. Het internet heeft hier tegenwoordig interessante mogelijkheden voor, in deze blog geef ik bijvoorbeeld al 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis. Iets wat ik in die blog niet heb behandeld, is spullen verkopen via een platform zoals Amazon, Etsy of bol.com. Zelf heb ik bol.com tot nu toe alleen gebruikt om spullen te verkopen tijdens mijn #2ehandschallenge, maar je kan bol.com ook gebruiken om een hele eigen webshop te beginnen! Thom van Geldcreatie heeft wel flink wat ervaring met (zakelijk) verkopen via bol.com, dus vroeg ik hem om daar een artikel over te schrijven voor Skere Student. Wie weet brengt het jou op een nieuw idee voor een side-hustle!

Dit artikel is geschreven door masterstudent Work & Organizational Psychology Thom Langeveld (21). Hij is werkzaam als verkoper op Bol  en daarnaast is hij eigenaar van de blog Geldcreatie, ook te vinden op Instagram @Geldcreatie. Daar deelt hij allerlei tips & tricks over verkopen op bol.com, maar ook over andere vormen van online geld verdienen en ondernemen. Daarnaast helpt hij jou bij het verbeteren van jouw studenten mindset!

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij er wel enorm mee! Alvast bedankt dus! ? Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Vond jij dit een interessant artikel? Laat het weten in de comments!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

4 reacties op “Zo doe je dat: Je eigen webshop openen op bol.com!”

 1. Jo-Ann Belt- van Dams

  Goedenavond Emma

  Ik ben nog zo nieuw met dit alles. Weet niet eens hoe ik moet beginnen. Heb al een kvk nummer dus ben aan t uitzoeken. Is er een website die jou stapvoets uitlegt hoe jij deze weg kunt bewandelen? Ik heb een paar mensen benaderd en ze vragen 7000 euro en meer.

  gr Jo

  1. Hoi Jo,

   Wat leuk dat je wil gaan beginnen met verkopen via bol! Ik kan de website van Thom, geldcreatie.nl, zeker aanbevelen. Hij deelt daar veel tips om succesvol spullen te verkopen op bol.

   Heel veel succes 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *