De spaardeposito: een interessant alternatief voor de spaarrekening?

Deel deze blog:

Inmiddels weet (hoop ik) iedereen wel dat de rente op je spaarrekening niet zoveel voorstelt. In de meeste gevallen krijg je 0% rente, en in de slechtste gevallen moet je zelfs een negatieve rente betalen bovenop je gebruikelijke bankkosten. Iets wat ik daardoor steeds vaker voorbij zie komen is spaardeposito’s. Sommige mensen zijn er lyrisch over, andere mensen wat minder. Wat is zo’n spaardeposito? En kan het een goed alternatief zijn voor sparen op je spaarrekening? Ik vertel het je in deze blog!

Wat is een spaardeposito?

Met een spaardeposito (ook wel gewoon deposito genoemd) zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde rente. Deze rente is over het algemeen hoger dan de rente die je zou krijgen op een normale spaarrekening. Ook is de rente die je krijgt hoger naarmate je het bedrag langer vast zet. Het nadeel van een spaardeposito is dat het geld dat je vastzet  niet vrij opneembaar is. In sommige gevallen kan je überhaupt niet bij je geld totdat de periode voorbij is, en in sommige gevallen kan je er alleen bij als je een boete betaalt. Dit is dan ook meteen het grote nadeel aan spaardeposito’s.

Is een spaardeposito een goed alternatief voor een spaarrekening?

Persoonlijk denk ik dat een spaardeposito nooit je volledige spaarrekening kan vervangen, maar in sommige gevallen kan het een aanvulling zijn. Een gedeelte van je spaarrekening is als het goed is jouw emergency fund of buffer. Dit is geld waar je ten alle tijde bij wil kunnen zodat je in noodgevallen niet naar een creditcard hoeft te grijpen of vrienden en familie om geld hoeft te vragen, maar terug kan vallen op je eigen vermogen. Een spaardeposito is niet vrij opneembaar, dus een spaardeposito zal nooit jouw spaarrekening met je emergency fund kunnen vervangen.

Wanneer kan een spaardeposito wél interessant zijn?

Een spaardeposito kan in sommige gevallen jouw spaarrekening of beleggingsrekening vervangen! Wil je bijvoorbeeld binnen 3 jaar een huis kopen, dan is het niet zo handig om dat te gaan beleggen vanwege de koersfluctuaties die je op de korte termijn hebt op de beurs. Dit bedrag kan je natuurlijk sparen op een vrij opneembare spaarrekening, maar als je dit vastzet op een spaardeposito rekening levert het nog een piepklein beetje rente op. Ook kan een spaardeposito jouw beleggingsrekening vervangen als je erg risicomijdend bent. Bij een spaardeposito heb je nooit te maken met een daling van de monetaire waarde van je deposito. Wel kan je te maken krijgen met inflatie waardoor de valuta zelf minder waard kan worden.

Mijn mening over spaardeposito’s

Persoonlijk gebruik ik geen spaardeposito’s. Ik ben totaal niet risicomijdend, dus in dat opzicht beleg ik liever dan dat ik spaar. Voor korte-termijn doelen spaar ik natuurlijk wel, maar dat doe ik op gewone spaarrekeningen en niet met spaardeposito’s. Doordat ik veel waarde hecht aan mijn vrijheid (en indirect dus ook aan de vrije opneembaarheid van mijn geld) weegt de ietwat hogere rente die je bij spaardeposito’s krijgt niet op tegen de flexibiliteit die een gewone spaarrekening me biedt. Dat is natuurlijk gewoon een persoonlijke keuze! Ik denk dat spaardeposito’s voor bepaalde mensen een uitkomst kan bieden als ze beleggen in obligaties te spannend vinden en investeren in vastgoed te veel werk vinden. Met een deposito kan je dan in ieder geval nog iets doen met je geld, en iets is altijd beter dan niets natuurlijk.

Deze blog is geschreven in samenwerking met spaarrente.nl.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken