4 dingen waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering uitzoekt

Een nieuwe zorgverzekering uitzoeken kan best wel lastig zijn, zeker als je al jarenlang bij dezelfde verzekeraar zit! Daarom vertel ik je in deze blog 5 dingen waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering gaat uitzoeken! Overstappen kan je jaarlijks tientallen tot honderden euro’s besparen, dus het is zeker de moeite waard om wat aandacht te besteden aan het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering.
Een nieuwe zorgverzekering uitzoeken kan best wel lastig zijn, zeker als je al jarenlang bij dezelfde verzekeraar zit! Daarom vertel ik je in deze blog 5 dingen waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering gaat uitzoeken! Overstappen kan je jaarlijks tientallen tot honderden euro’s besparen, dus het is zeker de moeite waard om wat aandacht te besteden aan het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering.

Deel deze blog:

1. Wat voor soort zorgverzekering kies je?

De twee bekendste zorgverzekeringsvormen zijn een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je bij elke zorgverlener terecht, ook als je zorgverzekeraar geen contract heeft met deze zorgverlener. Wil jij dus altijd perse naar één specifieke fysiotherapeut, dan kan dat gewoon.

Bij een naturapolis is dat anders. Bij een naturapolis wordt de zorg alleen vergoed als je zorgverzekeraar een contract heeft met de desbetreffende zorgverlener. Is jouw favoriete fysiotherapeut niet aangesloten bij jouw zorgverzekeraar, maar je gaat daar toch heen, dan moet je die kosten helemaal of voor een gedeelte zelf betalen, in plaats van dat je verzekeraar het vergoed.

Over het algemeen is een naturapolis (veel) goedkoper dan een restitutiepolis. Daardoor kan het het heel aantrekkelijk zijn om voor een naturapolis te kiezen. Als je dit overweegt, kan je voordat je overstapt kijken welke zorgverleners aangesloten zijn bij de naturapolis die je op het oog hebt. Misschien zijn dat wel de zorgverleners waar je zelf ook voor zou kiezen als je vrije zorgkeuze zou hebben gehad!

Lees ook: Met zorgtoeslag is je zorgverzekering (bijna) gratis! Dit moet je er over weten

2. Wil je een aanvullende zorgverzekering?

Het tweede waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering uitzoekt, is of je een aanvullende verzekering wil afsluiten of niet. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel zorg je nodig denkt te hebben, maar hangt ook af van wat er allemaal gedekt wordt door de aanvullende zorgverzekering. Het basispakket wordt door de overheid bepaald, dus bij elke zorgverzekeraar wordt dezelfde zorg vanuit het basispakket vergoed. Maar, bij aanvullende verzekeringen is dat niet het geval! Daardoor zitten er enorm veel verschillen in de kosten en in de dekking van aanvullende verzekeringen van verschillende aanbieders. Kijk bij het vergelijken goed naar wat je nodig hebt, hoeveel dat kost bij alle verschillende aanbieders, en of het misschien voordeliger is om géén aanvullende verzekering te nemen en zelf te sparen voor de extra kosten van die zorg.

3. Hoeveel eigen risico wil je lopen?

Tot en met 2026 is het verplichte eigen risico €385 per persoon per jaar, maar je kan bij het afsluiten van je zorgverzekering aangeven dat je een hoger eigen risico wil, tot maximaal €885. Bij een hoger eigen risico krijg je korting op je zorgverzekeringspremie, maar dat is vaak maar zo’n €10 tot €20 per maand. Dat is dus minder dan het verschil in eigen risico! Verwacht je komend jaar (veel) zorg nodig te hebben, dan is het dus slimmer om een minimaal eigen risico in te stellen. Hoeveel je precies bespaart door een hoger eigen risico te kiezen verschilt per zorgverzekering, dus ook daar zal je even goed moeten vergelijken wat je het meeste oplevert als je een hoger eigen risico overweegt.

4. Hoe en wanneer ga je betalen?

Het vierde waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe zorgverzekering gaat uitzoeken, is of je maandelijks of in één keer gaat betalen. Bij veel zorgverzekeringen krijg je namelijk 1 tot 2% korting op de poliskosten als je je poliskosten in één keer betaalt. Maar, aangezien je momenteel op bepaalde spaarrekeningen meer dan 2% rente krijgt, is het waarschijnlijk slimmer om je zorgverzekering gewoon maandelijks te betalen, en het bedrag dat je voor je zorgverzekering hebt gereserveerd in de tussentijd op een spaarrekening te zetten met meer dan 2% rente. Dat levert je meer op dan de korting die je zou krijgen door je zorgverzekering vooruit te betalen!

Vergelijken en overstappen!

Nu je weet waar je allemaal op moet letten, is het een kwestie van zorgverzekeringen vergelijken met elkaar en ook daadwerkelijk overstappen van verzekeraar! Mocht je niet helemaal weten hoe je dat het beste kan aanpakken, bekijk dan dit stappenplan. Zelf heb ik meerdere vergelijkingstools gebruikt om de beste zorgverzekering voor mij te vinden voor volgend jaar. Niet elke vergelijkingswebsite en -tool neemt namelijk alle zorgverzekeringen van alle aanbieders mee in hun vergelijking. Kijk zelf dus ook zeker naar meerdere vergelijkingswebsites voordat je zelf een keuze maakt!

Heb jij al een nieuwe zorgverzekering uitgezocht voor dit jaar? Zo ja, welke is het geworden en vond je het lastig om er een te kiezen?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken