Tweedehands kleding kopen op Vinted

Tweedehands shoppen: een trend, een duurzame keuze en beter voor je portemonnee! Dit kan tegenwoordig op heel veel plekken, en het online platform Vinted is daar één van. Oorspronkelijk alleen bedoeld voor kleding, nu vind je er nog veel meer, zoals boeken en servies, maar ook hondenriemen en telefoonhoesjes! Het platform is wel nog steeds voornamelijk gericht op kleding. Hoe scoor je de mooiste vintage parels voor een zacht prijsje? Hoe voorkom je een miskoop? En hoe maak je duurzame keuzes tijdens het shoppen? Je leest het in dit artikel.

Deel deze blog:

Voordat je gaat shoppen (lees: scrollen)

Bedenk van tevoren goed waar je naar op zoek bent. Ga dus niet zomaar scrollen, maar zoek echt uit welk kledingstuk er nog mist in jouw kledingkast en wat goed bij je lijf en stijl past. Verdiep je bijvoorbeeld in de kleuren die matchen met je oogkleur en huidtint, de juiste pasvorm en welk materiaal je prettig vindt zitten. Pastelkleuren vind ik bijvoorbeeld heel mooi, maar staan heel flets bij mijn lichte huidskleur. Dan kan ik bijvoorbeeld beter voor legergroen gaan; de kleur van mijn ogen.

Lees ook: Zo verdien je het meeste met je kleding verkopen op Vinted!

Wat is Vinted?

Vinted is een online internationale marktplaats om kleding en andere items te kopen en te verkopen. Ze zijn nu actief in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. In Nederland hebben ze hun concurrent United Wardrobe overgenomen, dus die bestaat nu helaas niet meer. Iedereen kan zijn of haar items te koop aanbieden op Vinted en die kan jij dus weer kopen! Het leuke aan Vinted ten opzichte van bijvoorbeeld Marktplaats, is dat het aanbod veel groter is doordat ze actief zijn in meer landen.

Hoe gebruik je Vinted om tweedehands kleding te kopen?

Tweedehands kleding kopen op Vinted bestaat eigenlijk uit drie stappen: kleding vinden, de kleding in kwestie kopen, en daarna het kledingstuk ontvangen en een review achterlaten voor de verkoper – of je geld terug vragen, later meer daar over. De uitdaging zit ‘m er eigenlijk vooral in om in het enorme aanbod precies datgene te vinden waar jij naar op zoek bent. Het aanbod doorspitten kan je op meerdere manieren doen:

Optie 1: Filteren

Lekker filteren, heerlijk! Wat Vinted zo gebruiksvriendelijk maakt, zijn de vele filters die je kunt toepassen. Filter bijvoorbeeld op ‘Goed’ en ‘Heel goed’. Dan weet je ten eerste zeker dat je echt tweedehands koopt (en dus niet alsnog nieuw, maar dan via iemand anders). Daarnaast zorg je dat alleen kleding in goede staat naar voren komt, zodat alle vodjes van je beeldscherm verdwijnen. Wanneer je eenmaal weet waar je precies naar op zoek bent, kun je ook gaan filteren op soort kledingstuk, kleur, maat en merk.

Filteren op maat

Door jouw maten al in te vullen bij het aanmaken van jouw Vinted account, worden deze automatisch ingevuld wanneer je naar kleding gaat zoeken. Dit kun je later ook aanpassen via Personalisatie in je account.

Pas wel op met filteren op maat, want de ene Large is de andere Large niet. Dit kan verschillen per merk, dus het is goed om uit te zoeken hoe de maten per merk vallen. Stel dus liever een range in van een aantal maten. Zo voorkom je dat je advertenties mist van items die jou juist zouden passen. Wanneer je wat langer op Vinted zit, zullen jouw wensen, zoals je maat, steeds vaker terugkomen in de items op de homepagina (en zo begint de verslaving 😉 ).

Filteren op merk

Weet je niet welk merk bij jouw kledingstijl past? Kijk eens of je meerdere items van een merk in je eigen kast hebt hangen! Of zoek eens in de online warenhuizen, zoals Zalando en Wehkamp. Ook kun je op Vinted merken volgen. Klik in een advertentie naast het merk op de drie puntjes en klik op ‘volgen’. 

Dan krijg je een melding wanneer er kleding van dit merk geüpload is. Bovendien krijg je meer kledingstukken van dit merk op je startpagina te zien. Scoren maar!

Hoe vind je een specifiek item?

Gebruik naast de filters ook eens de zoekfunctie van Vinted!

Zoek op model

Zoek bijvoorbeeld op Vinted naar het specifieke model dat je gevonden hebt in een webshop of fysieke winkel. Of zoek naar een kledingstuk dat je zelf al eerder hebt gehad en nu versleten is, bijvoorbeeld ‘Monki black straight fit jeans’. Bedenk wel dat niet elke verkoper de specifieke naam van het model in de advertentie genoemd heeft. Varieer dus in zoektermen, bijvoorbeeld ‘zwarte spijkerbroek (Monki)’ en ‘zwarte denim broek (Monki)’.

Zoekopdrachten kun je vervolgens opslaan, zodat je een melding krijgt wanneer er een nieuwe advertentie met deze zoektermen online is gekomen. Dan kun jij je slag slaan!

Zoeken op materiaal

Je kunt ook zoeken op materiaal. Als je een duurzame keuze wilt maken, kun je bijvoorbeeld zoeken op natuurlijke materialen als linnen, katoen en tencel. Om er zeker van te zijn dat het geen mix is met andere stoffen, zoek je op ‘100% linnen’ of ‘100% katoen’ of ‘100% tencel’.

Zoeken op locatie

Je kunt helaas niet filteren op locatie, maar je kunt er wel op zoeken in de omschrijving van items! Handig als je bijvoorbeeld een item in de buurt wilt vinden om zelf op te halen. Typ dan de woonplaats + ‘ophalen’ met eventueel extra zoektermen in. Je kunt de zoekopdracht verder combineren met filters. Helaas kun je niet zoeken op land. Vanuit duurzame overweging kies je natuurlijk liever niet voor een pakketje helemaal uit Spanje, als er ook iets vergelijkbaars in Nederland te koop is.

Als het niet anders kan om uit het buitenland te shoppen, heb ik wel een handige tip: met de vertaalknop in de chat kun je je berichten vertalen naar de taal van de verkoper. Handig!

Zoeken naar leden en forumpagina’s

Verder kun je met de zoekfunctie ook zoeken naar leden en pagina’s van het forum. Bijvoorbeeld een influencer die jij tof vindt en die zelf ook verkoopt op Vinted, of iemand die fair fashion kleding verkoopt, kun je op die manier opzoeken en volgen. En als je iets niet begrijpt op Vinted of andere (ver)kooptips nodig hebt, kun je dat opzoeken via het forum.

Advertenties opslaan voor later

We kennen allemaal die koopdrang wanneer je iets leuks op het oog hebt. Om een miskoop te voorkomen, is het wel verstandig om er nog een nachtje over te slapen. Dan kun je weer met een frisse en kritische blik kijken of je het nog steeds echt nodig hebt en bij je past. Een fijne tool daarvoor is om het item op te slaan als favoriet. Dan vind je het makkelijk terug. Bovendien kun je zo een item makkelijker voor een lagere prijs scoren! De verkoper krijgt namelijk een melding wanneer jij op het hartje klikt, zodat hij het voor jou aantrekkelijker kan maken door te zakken in prijs. De verkoper wil immers ook graag van het kledingstuk af en zorgen dat jij het koopt! De verkoper kan jou een bod sturen, die je in je berichtenbox ontvangt. Hier kun je op in gaan, maar je kunt ook een nieuw bod sturen. Het onderhandelen is begonnen!

Contact

Als je nog niet helemaal zeker bent van je vondst, kun je gebruikmaken van de chatfunctie. Je kunt een item namelijk alleen retour sturen, als er echt iets niet klopt. Vraag in de chat bijvoorbeeld door naar het materiaal, gebruikssporen, de exacte maat en de reden van verkoop. Je kunt ook om foto’s of specifieke afmetingen vragen of vragen hoe lang de verkoper zelf is. Zo kun je vergelijken met je eigen maten en afmetingen van jouw eigen kleren. Bij een flared broek waarbij de lengte extra belangrijk is, vraag ik bijvoorbeeld vaak naar de binnenbeenlengte: de lengte van het kruis tot de onderkant van de broekspijp. Bij een bovenstuk kun je vragen naar de lengte van schouder tot schouder of van oksel tot oksel, om een indruk te krijgen of het in de breedte goed past.

Bieden

Zodra je zeker weet dat je het item wilt hebben, kun je het gelijk kopen, maar je kunt ook een bod doen. Er is namelijk vrijwel altijd ruimte voor onderhandeling. Je moet op Vinted minstens 60% van de vraagprijs bieden. Zoek eventueel de originele nieuwprijs op van het item. Wacht alleen niet te lang wanneer er veel mensen geïnteresseerd zijn. Dat kan je zien aan het aantal hartjes dat een item heeft. Het gewilde item kan namelijk zo onder je neus vandaan verkocht worden!

Bundelen

Als je meerdere items wilt kopen van een verkoper, kun je een bundel maken. Dat scheelt verzendkosten, verpakkingsmateriaal en een extra ritje van de bezorgdienst. Hoe meer items je in de bundel stopt, hoe hoger de korting. Je kunt tot 30% korting krijgen op de bundel. Je maakt een bundel via het account van de verkoper. Maar je kunt ook via de chat proberen een lager bod te doen voor meerdere items. Proberen kan altijd! Wees ook hier wel kritisch en koop alleen wat je echt nodig hebt.

Betrouwbaarheid en veiligheid

De chatfunctie is ook een handig middel om erachter te komen of de verkoper betrouwbaar is. Voor alles geldt: doe het niet als het te mooi is om waar te zijn. Let daarnaast op de reviews en hoe lang iemand actief is. Als je geen reactie krijgt op een bericht, of iemand heel lang niet actief is geweest op Vinted, kun je beter overslaan. Om te voorkomen dat je alleen items vindt van inactieve verkopers, kun je sorteren op ‘nieuwste items eerst’. Een andere veiligheidstip is om nooit zomaar je contactgegevens te sturen of in te gaan op de vraag om je gegevens te verifiëren. Deze hoef je namelijk helemaal niet in de chat te sturen, omdat de verkoper jouw adresgegevens automatisch van Vinted krijgt wanneer jij betaald hebt.

Verzending

Verzenden naar een afhaalpunt

Whoohoo, je hebt een tweedehands item gescoord, gefeliciteerd! Voor de verzending kun je kiezen voor een afhaalpunt of je eigen adres. De duurzame optie is natuurlijk het afhaalpunt, zodat de bezorgbus niet extra ritjes door de straten hoeft te rijden. Check van tevoren wel goed waar het afhaalpunt precies is, want het komt nog wel eens voor dat deze 10 km verderop zit.

Duurzame bezorgdienst

Ook kun je kiezen voor een bepaalde bezorgdienst. Homerr is in dat geval de duurzame keuze.  Die werkt namelijk van buurtpunt naar buurtpunt en rijdt alleen wanneer de bus vol zit. De verzending duurt dan wel wat langer, maar meestal niet meer dan 1,5 week.

Ophalen bij de verkoper thuis

Ophalen bij de verkoper thuis is natuurlijk nog milieubewuster (natuurlijk wel alleen als je met de benenwagen of de fiets gaat!), maar de kans is niet heel groot dat je een specifiek item in jouw maat in jouw woonplaats vindt. Als je minder kritisch bent, kun je daarvoor via de zoekbalk zoeken op plaatsnamen bij jou in de buurt.

De plus- en minpunten van kleding kopen op Vinted

Makkelijk filteren

Vinted werkt heel fijn als je goed weet waar je naar op zoek bent. Je kunt makkelijk gebruik maken van de filters om te zoeken op soort kledingstuk, maat, merk, kleur en staat. De functie om te zoeken op locatie en de optie ophalen/verzenden zou beter ontwikkeld kunnen worden. Het ‘op je gemakje shoppen’ kun je nog steeds beter in een fysieke winkel doen, bijvoorbeeld een tweedehands winkel, een ruil- of rommelmarkt of de kringloopwinkel.

Kopersbeschermingvergoeding

Je betaalt daarnaast niet alleen voor het item, maar ook voor de verzendkosten, vergoeding voor de kopersbescherming (daardoor wel veiliger) en servicekosten. Via ‘kopen’ vind je wel alvast de opbouw van de kosten en zie je de totaalprijs. Je kunt dan gewoon terugklikken; je zit op dat moment nog niet aan je koop vast.

Verslavend

Verder kan Vinted best verslavend werken. Het werkt net als bijvoorbeeld Instagram en Youtube met een algoritme. Hierdoor staan alle items die je waarschijnlijk leuk zult vinden, bovenaan. Om die verslaving tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld de meldingen uitzetten, alleen de website gebruiken of simpelweg de app verwijderen als je dat ene item hebt gevonden.

Een duurzame keuze?

Tot slot wil ik je meegeven dat het kiezen voor tweedehands kleding an sich natuurlijk een duurzamere keuze is dan nieuwe kleding, maar dat je uiteindelijk zelf in de hand hebt hoe duurzaam jouw aankoop eigenlijk écht is. Een item kan nog zo ‘natuurlijk’, ‘fair’ of ‘gerecycled’ zijn, maar als jij het niet draagt, wordt de kleding alsnog niet goed benut. Zonde! Hoe vaker jij een kledingstuk draagt, hoe duurzamer jouw keuze wordt. Slaap er dus dat ene nachtje extra over, vraag nog even door naar de afmetingen en doe research naar de kleuren die bij jouw lijf passen voordat je iets koopt. En ga er dan in shinen en koester jouw vintage parel!

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, krijgen wij een (klein) bedrag. Dat kost jou niks extra! Je helpt daarmee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken