FIRE: Een alternatief voor werken tot je 69e?

Voor veel mensen die een beetje bekend zijn met FIRE is financieel onafhankelijk zijn dé ultieme droom. Je kan dan leven van het rendement op je vermogen en werken voor je geld is niet meer nodig: je geld werkt juist voor jou! In deze blog vertelt Nick van dominiquewillem.nl precies wat FIRE is, waarom veel mensen dat nastreven en hoe je zelf ook FIRE kunt worden!

Deel deze blog:

De standaard

Je levensplan is eigenlijk al zo goed als uitgestippeld wanneer je wordt geboren. Je groeit op, je gaat naar school, zoekt uit “wat je later wilt worden” of waar je wilt gaan werken en gaat vervolgens doorstuderen in een studierichting die daarbij aansluit. Ben je eenmaal afgestudeerd, dan blijf je werken bij dat bedrijf of in die sector tot je met pensioen mag. Ben je nu 20, dan is je verwachte AOW leeftijd nu al 69 jaar en 6 maanden! De kans is groot dat in de jaren die je nog te gaan hebt, de pensioengerechtigde leeftijd alleen maar hoger zal worden.

Het kan ook anders!

Voor 90% van de mensen die geboren zijn in Nederland, is leren, werken en daarna met pensioen hun levensloop. Klinkt dit voor jou ook herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Nu ik bijna klaar ben met mijn bachelor, begint deze korte samenvatting van “de standaard levensloop” voor mij ook steeds realistischer te worden. Het kan toch ook anders? En ja hoor, daar vond ik mijn antwoord: FIRE!

Wat is FIRE?

FIRE. Dat is de vertaling voor “vuur” in het Engels, toch?! Haha ja klopt! Maar het is ook een afkorting voor een hard groeiende, uit Amerika overgewaaide beweging. In dat geval staat de afkorting FIRE voor Financial Independence, Retire Early. In het Nederlands wordt dit ook wel financieel onafhankelijk of vroegpensioen genoemd. Let wel op, want met de termen financieel onafhankelijk of vroegpensioen wordt niet altijd FIRE bedoeld.

Financieel onafhankelijk zijn

Het hele idee van FIRE is dat je kan leven van het rendement op je investeringen. Je bent dus niet afhankelijk van een salaris of van iemand anders om jouw maandelijkse kosten te betalen. Je bent dan als het ware “vrij” of “onafhankelijk”. Op het moment dat je FIRE bent, kan je stoppen met werken en gaan reizen, beginnen met vrijwilligerswerk of gewoon simpelweg de hele dag doen wat je leuk vindt. Werken voor je geld is niet meer nodig, want je geld werkt voor jou. Dat is radicaal anders dan “de standaard” dus! Klinkt best aantrekkelijk toch? 

FIRE ≠ alleen maar luieren

Financieel onafhankelijk zijn is veel meer dan de hele dag een beetje bankhangen, Netflix kijken en niks doen! Sinds ik deze beweging heb leren kennen ben ik ontzettend enthousiast geworden en streef ik ook FIRE na. Vooral het financieel onafhankelijk gedeelte van deze beweging spreekt mij heel erg aan. Ik ben namelijk niet van plan om helemaal te stoppen met werken mocht ik ooit de FIRE-status bereiken. Voor mij draait het om de keuze te hebben om te gaan werken, in plaats van dat het moet: dat ik de keuze heb om dingen te doen die ik leuk vind, of deze nou veel geld opleveren of helemaal niks. 

Waarom wil je FIRE worden?

Waarschijnlijk heb je nu, net zoals ik destijds, ontzettend veel vragen. De vraag of het allemaal anders kan heb ik al beantwoord. Maar nu kan ik begrijpen dat je nog veel meer andere vragen hebt! Bijvoorbeeld waarom je dit graag zou willen? Hoe je FIRE zou kunnen worden/bereiken? Of het überhaupt wel haalbaar is als je een modaal inkomen hebt? Deze vragen zal ik hieronder vanuit mijn eigen beleving zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. 

Je waarom zorg dat het je lukt

De waarom-vraag is in mijn optiek heel belangrijk. Vraag jezelf af waarom jij graag financieel vrij zou willen zijn. Wat zou dat voor jou betekenen en hoe ziet je leven er dan uit? De weg naar FIRE is namelijk ontzettend lastig en vereist veel discipline en een sterke wilskracht. FIRE is daardoor helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar, als je iets écht wilt, dan zal je er alles aan doen om datgene te bereiken en dan zal het je zeker lukken!

Wat is jouw waarom?

Voorbeelden van jouw “waarom” zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat je meer tijd met vrienden of familie door wil brengen, of dat je meer vrije tijd wil voor hobby’s of andere activiteiten waar jij veel waarde aan hecht. Ook kan het puur gevoelsmatige aspect van financiële vrijheid een grote rol spelen. Dat is voor mijzelf echt de drijfveer: dat je opties hebt en keuzes kan maken zonder dat geld daarin een (te) grote rol speelt.

Hoe bereik je FIRE?

Eigenlijk is het bereiken van FIRE heel simpel: geef minder uit dan je verdient en investeer wat er overblijft. Dit blijf je herhalen, totdat je kan leven van het rendement dat je jaarlijks maakt op je vermogen. Op dat moment heb je je FIRE nummer bereikt en kan je stoppen met werken mocht je dat willen. Dat het simpel is, betekent echter niet dat het makkelijk is in de praktijk!

Savings rate

Hoe hoog je savings rate is (het percentage van je inkomen dat je investeert) heeft veel invloed op hoe lang het duurt voordat je je FIRE nummer hebt bereikt. Hoe hoger je savings rate, hoe sneller je er bent! De meest enthousiaste FIRE-adepten lukt het om te leven van 30% van hun inkomen en gebruiken de rest om te beleggen, maar dit zijn vaak Amerikanen met zeer hoge inkomens (denk $100.000 of nog meer). Met de lagere inkomens in Nederland is een savings rate van 50% al erg bewonderenswaardig.

Je FIRE nummer en de 4% regel

Hoeveel geld heb je nodig om FIRE te zijn? Dat hangt compleet af van jouw levensstijl en hoeveel dat kost! Daarom is het super belangrijk om na te gaan hoeveel geld je jaarlijks nodig hebt om van te leven. Vermenigvuldig dat getal met 25. Dit is (grof berekend) jouw FIRE nummer! Deze berekening is gebaseerd op de 4% regel. Het idee daarachter is dat als jouw vermogen bestaat uit breed gespreide beleggingen, bijvoorbeeld in een indexfonds, je daar een gemiddeld jaarrendement van 7 à 8% op zal kunnen behalen. In dat geval kan je jaarlijks 4% van jouw vermogen afromen en heb je ook nog 3 à 4% over om jezelf in te dekken tegen inflatie en beurscrashes. 

Voorbeeld

Stel dat je jaarlijks ongeveer €40.000 nodig hebt om van te leven. €40.000 is in dit geval dus de 4% die je jaarlijks wil kunnen onttrekken van jouw vermogen. Dat betekent dat je FIRE nummer €40.000 x 25 = €1.000.000 is! Zelf hoop ik van €2.000 per maand (€24.000 per jaar) rond te kunnen komen. Mijn eigen FIRE nummer is dus €24.000 x 25 = €600.000 en dat hoop ik vóór mijn dertigste te behalen.

Is FIRE worden haalbaar?

“Is dit dan wel haalbaar voor de gewone man? Het zijn namelijk echt serieuze bedragen die je hierboven noemt…” Dat vroeg ik mezelf ook af en het antwoord is: zeker weten! FIRE worden vergt echter wel een hele andere visie en mindset met betrekking tot geld. Zoals ik al zei, FIRE worden vergt echt een hoop discipline en wilskracht. Je moet bewust bezig zijn met je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld door een kasboek bij te houden of te budgetteren. Daarnaast moet je lifestyle inflatie proberen te vermijden en jezelf lastige vragen durven stellen, bijvoorbeeld of die nieuwe iPhone wel nodig is, of weer een nieuw paar sneakers.

Ook jij kan FIRE worden!

Mocht jij, net zoals ik, ook opzoek zijn naar een alternatieven voor “de standaard levensloop”, dan is FIRE wellicht ook iets voor jou! Als je maar vroeg genoeg begint, het rente-op-rente effect voor je laat werken en bewust omgaat met je geld (waar Emma je trouwens ook graag mee helpt met haar Skere Student cursus), dan is FIRE voor zo goed als iedereen haalbaar. Ook jij kunt financieel onafhankelijk worden en vervroegd met pensioen als je dat écht zou willen!

Wat zou FIRE voor jou betekenen? Of wat is jouw reden om FIRE te worden? 

“Dit artikel is geschreven door Nick (21), op sociale media ook wel bekend als Dominique Willem. Hij studeert aan de Universiteit van Amsterdam en zit momenteel in het laatste jaar van zijn bachelor Economics & Business Economics. Op zijn persoonlijke blog dominiquewillem.nl en Instagram @dominiquewillem.nl deelt hij zijn eigen ervaringen, tips en inzichten met betrekking tot persoonlijke financiën, beleggen in aandelen en zijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid.”

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “FIRE: Een alternatief voor werken tot je 69e?”

  1. Interessant om te lezen, zeker in Amerika werkt dit goed. Veel mensen met hoge inkomens daar leven er ook naar met een groot huis en meerdere auto’s. Neem je met een stuk minder genoegen dan kun je al snel veel opbouwen. Ik ben wel benieuwd hoe je die 600k wilt realiseren voor je 30e. Ik weet je leeftijd niet, maar stel je hebt nog 10 jaar. Dan moet je echt serieus rond de 4000-4.500 euro inleggen per maand met nog een goed rendement ook om op die leeftijd rond de 600k te komen. Een bedrag dat gemiddeld Nederland niet eens netto verdient. Ik denk dat 15-20 jaar al realistischer is en dan heb je al een goed inkomen nodig.

    1. Hi Tiny, bedankt voor je comment! Ik ben momenteel 21, dus ik heb inderdaad nog ongeveer 10 jaartjes te gaan :). Het doel is inderdaad heel ambitieus maar ik ben van mening dat het zeker haalbaar is. Ik heb een geweldige vriendin die samen met mij hier ook voor wilt gaan waardoor we hopelijk later op 1 salaris kunnen leven als we beiden afgestudeerd zijn. Is inderdaad een luxe positie, waar ik uiteraard heel dankbaar voor ben dat ik haar heb gevonden! Genoeg ruimte later dus hopelijk om een hele hoop te investeren/beleggen! Daarnaast heb ik ook plannen om met de hefboomwerking van het investeren in vastgoed mijn (/ons) vermogen sneller te laten groeien, probeer ik side-hustles (zoals mijn blog) op te starten & maak ik maximaal gebruik van de kansen die mij worden aangeboden nu ik daar nog de tijd voor heb. Je hebt gelijk, misschien heb ik 15 jaar nodig i.p.v. 10 om mijn doel te behalen, wat het (vind ik) nog steeds een hele mooie prestatie zou maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken