Wat zijn de nadelen van geld lenen?
Er zitten flink wat nadelen aan geld lenen, vooral als je het geld dat je leent gebruikt voor uitgaven die je eigenlijk gewoon simpelweg niet kan betalen! Een van de belangrijkste dingen om niet in de financiële problemen te raken, is om niet boven je stand te leven. In termen van geld betekent dat dat je minder uitgeeft dan je verdient. Juist mensen die een doorlopend krediet afsluiten, wat betekent dat ze structureel geld (kunnen) lenen vallen vaak in deze valkuil van leven boven hun stand.
Geld lenen kost geld
In principe kost geld lenen altijd geld. Zelfs bij een relatief lage rente van bijvoorbeeld 4% per jaar, kunnen die kosten kunnen flink oplopen gedurende de termijn van je lening! Dat komt door het rente-op-rente effect. Het rente-op-rente effect kan natuurlijk vóór je werken, zoals in het geval van beleggen, maar het kan ook flink tegen je werken! Een bekend gezegde over het rente-op-rente effect is:
“Zij die het [rente-op-rente effect] begrijpen, verdienen het. Zij die het [rente-op-rente effect] niet begrijpen, betalen het.”
Geld lenen heeft impact
Geld lenen en schulden hebben heeft een flinke impact op je leven en op je financiële mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld veel moeilijker om met een (flinke) studieschuld een hypotheek te krijgen. Ook je (bij)baan opzeggen als je er ongelukkig van wordt is een lastige keuze als je ondertussen ook elke maand verplicht je schuld moet afbetalen. Je schuld niet terugbetalen is natuurlijk ook geen optie! Ten eerste dupeer je daarmee anderen, maar ten tweede is de schuldsanering ingaan ook écht geen fijn traject.
Lees ook: Alles wat je moet weten over beleggen met je studieschuld
Wanneer is het misschien wél slim om geld te lenen?
Er zijn ook uitzonderingen. In sommige gevallen is het financieel juist slimmer om geld te lenen, dan om je eigen geld te gebruiken. Hierbij kan je denken aan investeringen in je eigen bedrijf die je later weer terug zal verdienen, bijvoorbeeld nieuwe machines die een deel van je werk makkelijker of sneller maken zodat je meer werk kan verrichten. Een ander voorbeeld zijn investeringen in je huis die ervoor zorgen dat je bespaart op je energierekening, bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen of extra isolatie.
Soms is geld lenen de enige mogelijkheid
Ook is geld lenen in sommige gevallen niet per se financieel slim, maar wel nodig om een bepaalde aankoop te doen. In de meeste gevallen zou ik zeggen dat als je iets niet kan betalen, je het niet zou moeten kopen, maar er is één hele grote uitzondering: je eigen huis. Aangezien de gemiddelde woningwaarde tegenwoordig boven de €400.000 ligt, is het zo goed als onmogelijk om als starter je huis cash te betalen. Als je dat zou willen, zou je jarenlang een enorm groot gedeelte van je inkomen opzij moeten zetten, zodat je wellicht op je 40e een huis cash zou kunnen kopen. Dat is natuurlijk niet echt realistisch!
Lees ook: Studieschuld (deels) laten kwijtschelden? Dit zijn je opties
Uiteindelijk is het wat mij betreft het allerbelangrijkste dat je je bewust bent van de gevolgen van geld lenen, en dat je weet hoe je financiële plaatje er over een paar jaar uitziet als je besluit om wel of juist niet te gaan lenen. Pas als je alle informatie hebt kan je een goede keuze maken!
Heb jij wel eens geld geleend? Zo ja, zou je de keuze om geld te lenen opnieuw maken met de informatie die je nu hebt?