Alles wat je moet weten over de zorgtoeslag

Ben jij (bijna) 18+? Vergeet dan niet je zorgtoeslag aan te vragen! Zelf baalde ik erg toen ik hoorde dat ik vanaf mijn achttiende moest gaan betalen voor een zorgverzekering. Gelukkig kwam ik er achter dat je zorgtoeslag van de overheid krijgt en je zorgverzekering eigenlijk gratis is. Als je het slim aanpakt, kan je er zelfs geld mee verdienen! In deze blog leg ik je uit wat zorgtoeslag is, hoe je het aanvraagt en hoe je net als ik slapend rijk kan worden van de zorgtoeslag.

Deel deze blog:

Zorgtoeslag, wat is dat?

Vanaf je 18de moet je een zorgverzekering hebben, en dat is niet goedkoop. Gelukkig is er daarom zorgtoeslag: een bijdrage van de overheid voor iedereen vanaf 18 jaar met een laag inkomen om je zorgverzekering betaalbaar te houden. Je krijgt het geld gratis en hoeft het niet terug te geven. Of en hoeveel je het krijgt hangt af van je inkomen. Ook krijg je het niet automatisch en moet je zelf aanvragen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag

Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet ouder dan acttien zijn, en je inkomen mag niet te hoog zijn. In 2023 mag je inkomen niet hoger zijn € 38.520 per jaar en samen met een toeslagpartner (vaak je echtgenoot of geregistreerd partner) mag je inkomen niet hoger zijn dan € 48.224 per jaar. Ook mag je niet te veel vermogen hebben. Op 1 januari 2023 mag je niet meer vermogen hebben dan € 127.582. Heb je een toeslagpartner? Samen mag jullie vermogen niet hoger zijn dan € 161.329. Als je een basisverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar afsluit, heb je recht op zorgtoeslag. Iedere basisverzekering is goed en je hebt geen aanvullende verzekering nodig. Een basisverzekering dekt de kosten voor bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis.

Hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Je krijgt zorgtoeslag niet automatisch en je moet deze zelf aanvragen bij de Dienst Toeslagen. Dat doe je door in te loggen op Mijn Toeslagen en dan zorgtoeslag te kiezen. Pas op: er zijn websites die de aanvragen tegen betaling voor je indienen. Die zie je bovenaan staan als je googelt op zorgtoeslag. Gebruik deze niet en doe het gratis op de site van de belastingdienst via Mijn Toeslagen.

Wanneer vraag je zorgtoeslag aan?

Wil je snel je geld krijgen? Vraag je zorgtoeslag dan uiterlijk aan op de eerste dag van de maand waarin je 18 wordt. Vraag je de toeslag later aan? De bedragen van de gemiste maanden krijg je dan in één keer uitbetaald. Het maakt dus niet uit als je iets te laat bent. Zorgtoeslag voor 2023 kun je aanvragen tot en met 1 september 2024. Zorgtoeslag hoef je maar één keer aan te vragen en dan loopt het automatisch door. Als je salaris lager of hoger wordt, wijzig dan je inkomen via Mijn Toeslagen. Anders loop je het risico dat je te veel zorgtoeslag krijgt en je dat later terug moet betalen.

Hoeveel zorgtoeslag krijg je?

Dit jaar zijn zorgverzekeringen duurder geworden, maar ook de zorgtoeslag is omhoog gegaan. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen en verschilt dus per persoon. Het makkelijkst is om een proefberekening te doen en zo te zien hoeveel je krijgt. De maximale zorgtoeslag in 2023 is €155 per maand voor alleenstaanden en €265 per maand voor partners. Al mijn vrienden die net als ik een studentenbaantje hebben, krijgen €155 per maand. In 2024 gaat de zorgtoeslag helaas wat omlaag, waardoor de maximale zorgtoeslag nog maar €123 per maand is voor alleenstaanden en €218 per maand voor partners. Let op: In de miljoenennota stond eerst dat de maximale zorgtoeslag €127 per maand zou zijn voor alleenstaanden en €236 voor toeslagpartners. Dit blijkt uiteindelijk dus helaas minder te zijn.

Hoe kan je geld verdienen met je zorgtoeslag?

Als je het slim aanpakt, kan je zelfs geld verdienen met je zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt namelijk niet af van de hoogte van je zorgverzekering. Zelf heb ik bijvoorbeeld een zorgverzekering die €148 per maand kost, maar ik krijg €155 per maand zorgtoeslag. Het lijkt niet veel, maar die €7 is zelfs genoeg om mee te beleggen! Zo lang je zorgverzekering goedkoper is dan je zorgtoeslag, ga je er dus op vooruit!

Favoriete cadeautje van de maand

Je zorgtoeslag kan je rond de twintigste van elke maand op je bankrekening verwachten. Een van m’n favoriete cadeautjes elke maand! Een zorgverzekering is verplicht, maar zorgtoeslag moet je zelf aanvragen. Vergeet dit dus niet te doen, want vaak dekt het de hele premie van je zorgverzekering, en soms hou je zelfs nog wat geld over – net als ik dus!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Alles wat je moet weten over de zorgtoeslag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken