Beleggen met een kleine portemonnee, hoe doe je dat?

Dat beleggen slim is, vooral als je nog jong bent, weet je waarschijnlijk wel: Je kan daardoor immers maximaal profiteren van het rente-op-rente effect. Maar in de praktijk kan het nog wel eens lastig zijn, want als student of jongere zijnde heb je vaak een kleine portemonnee. Dus hoe doe je dat dan, beleggen met een kleine portemonnee?

Deel deze blog:

Dat beleggen slim is, vooral als je nog jong bent, weet je waarschijnlijk wel: Je kan daardoor immers maximaal profiteren van het rente-op-rente effect. Maar in de praktijk kan het nog wel eens lastig zijn, want als student of jongere zijnde heb je vaak een kleine portemonnee. Dus hoe doe je dat dan, beleggen met een kleine portemonnee? De Passieve Student vertelt het je in deze blog.

“Beleggen is niet aan mij besteedt. Ik ben student en heb er geen geld voor. Ik heb nog geen vaste baan, dus het kan niet.”

Dit zijn allemaal argumenten die ik om mij heen al meerdere keren heb gehoord. Vaak zijn dat mensen die niet beleggen, maar vervolgens wel ieder weekend op stap gaan. Op zich is er natuurlijk niks mis mee om elk weekend uit te gaan, maar als je eigenlijk wel zou willen beleggen, is het natuurlijk zonde als je denkt dat je er geen geld voor hebt, terwijl je dat wel hebt!

Inkomsten > Uitgaven

Je hoeft namelijk geen €5.000,- per maand te verdienen om te kunnen investeren. Je kostenplaatje op orde krijgen is het belangrijkst: Weten wat er maandelijks binnenkomt en weer uitgaat. Daardoor kan je bepalen waar je onnodig geld aan uitgeeft en dus kan besparen, om vervolgens dat geld te gebruiken om te beleggen! Zorg dat je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, beleg het verschil en je gaat al snel de goede kant op.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Maar hoe pak je dat dan aan, grip krijgen op je inkomsten en uitgaven? Als eerste kan je kijken naar je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand. Schrijf alles op en verdeel het in categorieën zoals boodschappen, huur, kleding, hobby’s, horeca, bijbaan, collegegeld etc. Van die informatie kan je al heel wat leren! Gaf je bijvoorbeeld die maand veel geld uit aan etentjes, terwijl je eigenlijk juist vaker wilde gaan koken om kosten te besparen? Neem jezelf dan voor om volgende maand helemaal niet buiten de deur te eten!

Je gemiddelde inkomsten en uitgaven van de afgelopen 6 maanden

Uiteraard is een overzicht van je inkomsten en uitgaven van één maand niet echt een goede weerspiegeling van je doorsnee uitgaven en inkomsten. Daarom kan je daarna ook je uitgaven en inkomsten van de afgelopen 6 maanden berekenen. Door daar dan de gemiddelden van te nemen, krijg je al een aardig goed overzicht van jouw inkomsten en uitgaven en zul je een patroon kunnen herkennen. Uiteindelijk kan je een budget maken waarin je voor jezelf bepaalt hoeveel je maandelijks wil uitgeven aan bepaalde categorieën. Vergelijk deze gegevens met je exacte uitgaven en je zult erachter komen of je beoogde uitgaven overeenkomen met de werkelijke cijfers. Aan de hand van dit resultaat kan je aan de slag gaan met jouw financiën!  

Mijn inkomsten en uitgaven

Zelf ben ik 23 en betaal ik mijn eigen studie, huur, zorgkosten, boodschappen en leefgeld. Daarnaast investeer ik elke maand kleine bedragen waarmee ik mooie rendementen kan behalen. Maandelijks investeer ik ongeveer €150,- en daarnaast beleg ik mijn wisselgeld via Peaks

Betalen in termijnen of juist niet?

Om mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven wat overzichtelijker te maken en mijn uitgaven per maand te beperken, heb ik er voor gekozen om bijvoorbeeld mijn collegegeld per schooljaar vooruit te betalen in plaats van in termijnen. Dat scheelt me €173,50 per maand aan vaste lasten! Dat is zeker een luxe positie en niet iedereen heeft zomaar €2000,- om dit vooruit te kunnen betalen maar met goed sparen is het mij gelukt. Hierdoor houd ik op maandelijkse basis meer geld over en gebruik ik (sinds kort) een deel daarvan om te investeren in aandelen, crypto en indexfondsen via Peaks. Iets wat anderhalf jaar geleden voor mij ondenkbaar was door allerlei onnodige kosten!

In onderstaand schema geef ik je een voorbeeld van mijn inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd. Daarnaast heb ik gekeken naar hoeveel ik zou willen uitgeven aan bepaalde zaken en hoeveel ik zou willen verdienen met bepaalde dingen. In groen gemarkeerd betekent dat ik dat momenteel haal en in rood gemarkeerd betekent dat ik dat nog niet heb gehaald.

InkomstenUitgaven
Werk€350
Blog€200
Huur€450
Zorgverzekering€120
Telefoon€20
Boodschappen€150

Zoals je ziet zijn er nog een aantal punten waar ik aan moet werken om mijn budget doelen te behalen!

Voordat ik op mezelf ging wonen zagen mijn uitgaven en inkomsten er heel anders uit. Ik werkte fulltime in de horeca waarmee ik ongeveer  €1200,- (incl. fooi) verdiende per maand. Daarnaast lette ik wel op mijn uitgaven, maar ik was snel geneigd om goedkope abonnement te nemen. Netflix, Spotify, de Staatsloterij, de sportschool, lenzen, telefoon etc. Noem het allemaal maar op, ik was lid. Door mijn money mindset te veranderen besefte ik hoe zonde al die abonnementen waren. Al met al heb ik ruim €150,- per maand weten te besparen op (voor mij) overbodige dingen.

De beste beleggingsstrategie voor mensen met een kleine portemonnee

Naar mijn mening kan iemand met een kleine portemonnee het beste beleggen in indexfondsen. Hierdoor spreid je je risico en beleg je in meerdere sectoren die in meerdere delen van de wereld actief zijn. Als je een kleine portemonnee hebt, is het niet rendabel om bijvoorbeeld losse aandelen te kopen door de hoge prijzen van losse aandelen en de transactie kosten. Bij Peaks kan je bijvoorbeeld al vanaf €1 per transactie beleggen! Door jong te beginnen maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente effect en kan je al jong ervaring opdoen met beleggen. Ze zeggen niet voor niets: Jong geleerd is oud gedaan!

Met beleggen maak je een commitment aan jezelf

Beleggen is in mijn ogen een lifestyle. Het is een keuze die je maakt waarmee je een “commitment” met jezelf aangaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen kan leren beleggen en prachtige resultaten kan bereiken, mits je bereid bent om er hier en daar wat voor te laten. “Geen geld” is het meest gebruikte excuus om niet te beleggen, terwijl beleggen goed mogelijk is als je slimmer omgaat met je geld, ook als je een kleine portemonnee hebt!

Deze blog is geschreven door De Passieve Student. Op zijn blog schrijft hij over een passief inkomen genereren en zijn weg naar FIRE, oftewel financiële onafhankelijkheid.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Beleggen met een kleine portemonnee, hoe doe je dat?”

  1. Hi zelf ontvang ik een bijstand van de gemeente den haag.
    Ben altijd geinterreseerd in beleggen geweest zal je ebook lezen als het leest als een jip en janneke taal dan moet het lukken om de materie te gebruiken, bij vragen hoe stel ik die, heb je bv een direct email adres.

    1. Hoi!
      Voor zover ik weet mag je niet beginnen met beleggen zolang je bijstand ontvangt. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar ik zou het even navragen als ik jou was. Lees je in ieder geval goed in voordat je wil beginnen! Mijn ebook is inderdaad een prima begin waarin ik alles zo makkelijk mogelijk uitleg 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken