“Waar is mijn geld nu weer gebleven?!” Een kasboekje geeft je het antwoord! Zo houd je er een bij

Als student ben je natuurlijk mega druk met studeren, een bijbaantje en niet te vergeten het sociale studentenleven. Het beheren van je financiën heeft dan misschien niet direct prioriteit, terwijl het leven behoorlijk duur is, en je inkomen waarschijnlijk nog niet zo hoog. Voordat je het weet is je geld op, terwijl het eind van de maand nog lang niet in zicht is. Herkenbaar? Dan zou een kasboek je wel eens heel veel op kunnen leveren. In deze blog lees je meer over het bijhouden van een kasboek, hoe je dat het beste kunt doen én je krijgt tips om het vol te houden.

Deel deze blog:

Als student heb je vaak te maken met beperkte financiële middelen – aka je bent skeer. Collegegeld, boeken, huisvesting en biertjes op de vereniging of gewoon in de kroeg nemen behoorlijke hap uit het toch al weinige geld dat je elke maand te besteden hebt. Als je voor het eerst begint met het bijhouden van een kasboek kan het best wel even schrikken zijn. Het kan namelijk best confronterend zijn! Dus, waarom zou je dan een kasboek bijhouden…? Ik heb even een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

Je krijgt een beter inzicht in je inkomsten en uitgaven

Door een kasboek bij te houden zie je precies waar je geld naartoe gaat. Of het nu gaat om een koffie-to-go tussen de colleges door, avondmaaltijden buiten de deur of online shoppen, niets gaat nog ongemerkt. Dat kan confronterend zijn, maar remember: alleen jijzelf ziet jouw kasboekje! Het is echt alleen voor jezelf – tenzij je ‘m zelf graag wil delen natuurlijk. Juist doordat je al je uitgaven opschrijft, krijg je enorm veel inzicht in je geldzaken. En met dat inzicht, kan je ook weer een heleboel. 

Je gaat patronen herkennen

Als je al je uitgaven nauwkeurig bijhoudt, zul je patronen en gewoonten in je bestedingsgedrag gaan herkennen. Misschien ontdek je dat je altijd als je ongesteld bent, je voor veel geld online kleren koopt waar je dan later niet meer zo blij mee bent. Of ga je, elke keer als er een stressvolle tentamenperiode aan komt, elke dag eten bestellen. Als je je meer bewust bent van dit soort patronen, kan dit je helpen om je gedrag aan te passen. 

Zo zou je in deze twee gevallen bijvoorbeeld kunnen besluiten om je kledingaankopen van die maand uit te stellen totdat je ongesteld bent. Dan heb je wel die satisfaction van iets nieuws, maar hopelijk niet die teleurstelling achteraf, omdat je deze kleding al langer wilde hebben. In het tweede geval kan je ervoor zorgen dat je altijd wat pizza’s, mealpreps of kant-en-klaar maaltijden in de diepvries hebt liggen (ik ben zelf fan van Freasy). Dan kan je altijd even snel iets eten, maar hoef je er geen tientallen euro’s per maaltijd aan uit te geven.

Je kunt realistisch schatten wat je toekomstige uitgaven worden

Een kasboek fungeert eigenlijk als je financiële kompas. Daardoor helpt het je ook bij het realistisch inschatten wat je toekomstige uitgaven ongeveer zullen worden. Resultaten uit het verleden bieden officieel natuurlijk geen zekerheid voor de toekomst, maar het geeft in dit geval wel een goede indicatie. Weten hoeveel geld je ongeveer nodig hebt, en waar je dat aan uit geeft, zorgt voor ontzettend veel rust. En mocht je uiteindelijk willen beginnen met budgetteren, dan kan je met deze informatie ook een realistisch budget opstellen.

Je kan doelgericht besparen

Als je eenmaal weet wat er elke maand binnenkomt en uitgaat, kun je doelgericht geld gaan besparen. Dat geld kun je vervolgens weer apart zetten voor een mooie afstudeerreis, uitgeven aan een extra avondje stappen elke maand (als je daar waarde aan hecht), of gewoon om beter rond te komen.

Hoe begin je met het bijhouden van een kasboek?

Ben je al overtuigd van de voordelen van een kasboekje? Maar heb je geen idee hoe of waar te beginnen? Volg dan onderstaand stappenplan en het bijhouden van een kasboek wordt een eitje voor jou!

Stap 1: Selecteer je medium

Kies om te beginnen een medium dat bij je past en dat voor jou goed werkt. De één vindt het fijn om een kasboek bij te houden in een fysiek notitieboekje, de ander geeft de voorkeur aan een digitale spreadsheet of een speciale app. Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot je gekozen medium, zodat je op elk moment informatie kunt invoeren, je er niet tegenop gaat zien om transacties bij te houden én geen transacties vergeet.

Stap 2: Noteer elke uitgave

Noteer consequent elke uitgave, hoe klein deze ook is. Van je wekelijkse boodschappen tot een onverwachte lunchdate, of die euro die je aan een straatmuzikant hebt gegeven – elke uitgave telt. Zorg ervoor dat je de datum, het bedrag en de categorie van de uitgave vermeldt in je kasboek. Dit helpt je namelijk ontzettend bij het creëren van overzicht. 

Stap 3: Plan regelmatige updates in

Plan genoeg tijd in om regelmatig je kasboek bij te werken. Dit kan dagelijks of wekelijks op een vast moment zijn. Kies wat voor jou het beste werkt. Hoe regelmatiger je je kasboek bijwerkt, hoe kleiner de kans dat je iets vergeet en hoe nauwkeuriger je inzicht zal zijn.

Stap 4: Analyseer en pas aan

Neem regelmatig de tijd om je kasboek te analyseren en je uitgaven aan te passen waar nodig. Probeer patronen en trends in je uitgaven te herkennen. Zijn er categorieën waarin je consequent meer geld uitgeeft dan je had verwacht en dan je eigenlijk aan deze categorieën uit zou willen geven? Dan is dit hét moment om je gedrag aan te passen!

Stap 5: Stel realistische doelen

Gebruik de inzichten uit je kasboek om realistische doelen te stellen. Dit kunnen korte- en langetermijndoelen zijn, zoals het beperken van bepaalde uitgaven in een categorie die jij eigenlijk onzin vind, het opbouwen van een buffer, of het sparen voor een mooie verre reis.

Tips voor succes

Natuurlijk wil je dat het bijhouden van een kasboek slaagt en dat je het vol kunt blijven houden. Daarom volgen hieronder wat tips om jouw kasboek tot een succes te maken: 

  • Wees volledig: noteer écht elke uitgave, hoe klein ook. Het zijn vaak de kleine uitgaven die zich ongemerkt opstapelen, maar onderaan de streep dus wel een groot verschil maken.
  • Wees geduldig: het bijhouden van een kasboek kan in het begin nog wat onwennig aanvoelen. Geef jezelf de tijd om aan deze nieuwe gewoonte te wennen en geef niet te snel op. 
  • Beloon jezelf: stel beloningen in voor het behalen van bepaalde doelen. Dit motiveert je om je doelen te bereiken en maakt het proces een stuk leuker.
  • Wees flexibel: je financiële situatie kan en zal veranderen. Sta jezelf toe om je uitgavenpatroon en doelen aan te passen als je leven verandert.

Het lange termijn effect van een kasboekje bijhouden

Als student kun je nu al het verschil maken voor de rest van je leven door een kasboek bij te houden en inzicht te krijgen in je financiën. Als je het jezelf tijdens je studentenleven al aanleert om je geldzaken bij te houden, zul je hier de rest van je leven plezier van hebben. Een kasboek bijhouden zal je inzicht geven in je uitgaven, zodat je bewuste(re) keuzes kunt maken, en uiteindelijk meer geld overhoud voor de dingen die jij écht belangrijk vindt!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken