Boekreview: ‘Rich Dad, Poor Dad’ van Robert Kiyosaki

Voor veel studenten is het lezen van Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki (in het Nederlands vertaald als Rijke Pa, Arme Pa) hét startschot om anders te gaan kijken naar werk, geld en vermogen. Zelf las ik Rijke Pa, Arme Pa pas nadat ik al een hele tijd bezig was met mijn financiën, en dus niet helemaal aan het begin van mijn reis door de wereld van personal finance. Wellicht dat dat mijn mening enigszins heeft beïnvloed, want die is volgens mij wel wat anders dan die van andere mensen!

Deel deze blog:

Voor veel studenten is het lezen van Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki (in het Nederlands vertaald als Rijke Pa, Arme Pa) hét startschot om anders te gaan kijken naar werk, geld en vermogen. Zelf las ik Rijke Pa, Arme Pa pas nadat ik al een hele tijd bezig was met mijn financiën, en niet (zoals de meeste mensen) helemaal aan het begin van mijn reis door de wereld van personal finance. Wellicht dat dat mijn mening enigszins heeft beïnvloed, want die is volgens mij wel wat anders dan die van andere mensen!

Rollercoaster

Als ik het lezen van Rich Dad, Poor Dad moet samenvatten in één woord dan is het: rollercoaster. Er staan namelijk ontzettend veel hele goede en slimme adviezen in, maar ook een heleboel dingen waarvan ik dacht hmm, daar ben ik het écht niet mee eens. Ook vind ik Robert Kiyosaki als persoon niet helemaal top, maar dat doet op zich niks af aan zijn boek. Hoge pieken en diepe dalen dus wat mij betreft! 

Belasting betalen?

Een van de dingen waar ik het bijvoorbeeld totaal niet mee eens ben, is Robert Kiyosaki’s advies om altijd zo min mogelijk belasting te betalen. Zelf zie ik belasting betalen namelijk als iets goeds, want dat betekent dat je genoeg verdient of genoeg bezit hebt om een gedeelte daarvan af te dragen! Dit sterke staaltje money mindset heb ik mezelf laatst aangeleerd nadat ik Charlotte van ‘t Wout hierover hoorde praten in haar stories (@celinecharlotte). Zeker een volgtip als je haar nog niet kent! 

Een morele plicht

Daarnaast ben ik sinds het lezen van Moneyland van Oliver Bullough ook nog eens overtuigd van de morele plicht van het betalen van belasting. In Moneyland lees je namelijk precies wat er gebeurt of kan gebeuren als rijke inwoners en/of multinationals dat niet meer doen, en (spoiler alert) dat is niet fijn! Geo-arbitrage is bijvoorbeeld heel populair onder FIRE-enthousiasten, maar dat zal ik zelf niet meer zo snel overwegen om te doen.

Lees ook: Boekreview ‘Moneyland’ van Oliver Bullough

Cursussen versus traditioneel onderwijs

Iets anders waar ik zo mijn bedenkingen bij heb, is Robert Kiyosaki’s overtuiging dat je meer leert van random cursussen dan van naar school gaan nadat je je middelbare school hebt afgerond. Zelf denk ik dat dat echt te kort door de bocht is! Het hele studentenleven met verenigingen en commissies en dergelijke dat zich afspeelt rondom je studie is namelijk ook ontzettend waardevol en leerzaam, en ook van je opleiding zelf leer je natuurlijk veel als het goed is! 

Iedereen moet ondernemen

Ook is Robert Kiyosaki er van overtuigd dat iedereen een eigen business zou moeten hebben, omdat dat dé manier om rijk te worden zou zijn. Zelf denk ik daar anders over! Ik denk dat ondernemen niet voor iedereen een goed idee is, en dat ondernemen niet de enige manier is om “rijk” te worden. Met minder uitgeven dan je verdient, het verschil investeren in een indexfonds en vervolgens het rente-op-rente effect voor je laten werken kom je ook al heel erg ver! Daarnaast is ondernemen echt een skill die (naar mijn idee) niet iedereen heeft of wil/kan ontwikkelen, en daar is niks mis mee!

Werken om te leren

Gelukkig staan er ook heel veel dingen in Rijke Pa, Arme Pa waar ik het wel mee eens ben en die me ook echt aan het denken hebben gezet. Een daarvan is zijn uitspraak dat je niet moet werken voor geld maar om ervaring op te doen. Hier had ik zelf nog nooit over nagedacht, maar vond ik echt een eye-opener! Persoonlijke ontwikkeling is super belangrijk en de skills die je ontwikkelt tijdens het werken voor een slecht betaald maar leerzaam baantje zijn uiteindelijk waarschijnlijk veel meer waard dan het geld dat je “misloopt” door een goed betaald maar niet-leerzaam baantje niet aan te nemen.

Een topsalaris, maar toch alles uitgeven

Een andere heel veelzeggende en leerzame quote uit Rich Dad, Poor Dad vond ik dit:

“It’s not how much money you make. It’s how much money you keep”

Zou je liever €100.000 verdienen elk jaar en daarvan €99.000 uitgeven, of €50.000 verdienen en de ene helft investeren en de andere helft uitgeven? Ik weet het wel! Toevallig had ik hier laatst ook nog een discussie over met iemand. Hij zei dat hij wel miljonair wilde worden, maar niet op mijn manier. Volgens hem was mijn manier om rijk te worden elk dubbeltje omdraaien en zo veel mogelijk investeren. Een veel betere manier om rijk te worden volgens hem, was om gewoon een hele goedbetaalde baan te vinden. Ik vond dit een heel interessant standpunt, vooral omdat ik het er totaal niet mee eens ben!

Leven van je assets of leven van je inkomen?

Ik geef zelf alleen geld uit aan dingen die ik écht belangrijk vind, en op dit moment vind ik maar weinig dingen belangrijker dan beleggen en het rente-op-rente effect lekker voor mij te laten werken. Van een kalfsleren portemonnee van €400 wordt ik bijvoorbeeld echt niet 8x zo gelukkig als een gewone leren portemonnee van €50. Het voordeel hiervan is dat ik op termijn helemaal geen baan meer nodig heb en ik niet meer afhankelijk ben van een hele goedbetaalde baan om mijn levensstijl te financieren! Hoe kijk jij daar tegen aan?

Schrijfstijl

Rijke Pa, Arme Pa wordt gepromoot als een non-fictie boek, maar in werkelijkheid heeft de “Rich Dad” van Robert Kiyosaki waarschijnlijk niet bestaan. Ook de schrijfstijl is wat apart. Vooral het eerste gedeelte van het boek lijkt meer op een verhaal met een sterke moraal, dan dat het overkomt als waargebeurd. Zelf was ik hier van tevoren al van op de hoogte, dus stoorde het me niet heel erg.

Opbouw

Het boek is verdeeld in 9 hoofdstukken waarin één les centraal staat. In de 20th anniversary versie van Rich Dad, Poor Dad die ik las (uit 2017) wordt elk hoofdstuk afgesloten met een samenvatting van dat hoofdstuk, een lijstje met quotes en wat vragen om over na te denken of met elkaar te bespreken. Zelf vond ik dit laatste een hele leuke toevoeging en nodigt het ook echt uit om mensen te zoeken om dit mee te bespreken! Wellicht een leuk idee om een Skere Student boekenclub te beginnen en die vragen met elkaar te bespreken?

Lees ook: Zo pas je de 6 beste lessen uit ‘Rijke Pa, Arme Pa’ toe in de praktijk

Mijn mening

Al met al vind ik Rijke Pa, Arme Pa vooral een heel goed boek als je geprikkeld wil worden om op een andere manier over dingen na te denken. Voor mij waren veel dingen al bekend, maar qua mindset heb ik er wel echt wat van geleerd! Toch kan ik ook niet al te enthousiast zijn, omdat er ook wel wat dingen in Rich Dad, Poor Dad staan waar ik het écht niet mee eens ben. Neem het verhaal en zijn adviezen dus met een korreltje zout en probeer vooral open te staan voor een andere manier van denken – daarvoor hoef je het niet met hem eens te zijn!

In werk format las ik Rijke Pa, Arme Pa?

Ik las het Engelstalige paperback (à €14,99). Die is ook een stuk goedkoper dan de Nederlandse paperback (à €30). Als je Engels goed genoeg is zou ik gewoon voor de Engelstalige paperback gaan, of voor het Engelstalige ebook (à €3,82) kiezen als je geen fysiek boek hoeft, maar wel de beste deal wil.

In het kort:

✅ Biedt een interessant perspectief op werk, geld en vermogen
✅ Motiverend en inspirerend

❌ Niet elk advies is “goed”
❌ Wordt gepromoot als non-fictie terwijl dat hoogstwaarschijnlijk niet zo is

Heb jij Rich Dad, Poor Dad al gelezen? Wat vond je ervan?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken