Zo ga je verantwoordelijk om met je creditcard

Tegenwoordig kan je bij steeds meer winkels betalen met een creditcard. In het buitenland is het vaak het enige geaccepteerde betalingsmiddel, dus ga ik nooit meer op vakantie zonder. Daarnaast betaal ik grote aankopen ook met mijn creditcard, zodat ze verzekerd zijn. Heel erg handig dus, zo’n creditcard, maar het aanvragen van een creditcard kan ook spannend zijn. Een creditcard werkt namelijk net iets anders dan een pinpas. En je moet er verantwoordelijk mee omgaan! Hoe je dat doet en waar je op moet letten, vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard kun je onmiddellijk iets kopen, maar hoef je het bedrag pas aan het einde van de maand terug te betalen. Je leent dus als het ware tijdelijk geld van je bank. Dat is een groot verschil met een pinpas, waarbij het bedrag meteen van je bankrekening wordt afgeschreven. Het maximale bedrag dat je kan uitgeven met een creditcard hangt niet af van je saldo, maar van je bestedingslimiet. De bestedingslimiet bij een creditcard is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, des te meer je kunt uitgeven. Maar, hoe meer je uitgeeft met je creditcard, hoe meer je ook moet terugbetalen aan het eind van de maand. Om een creditcard te gebruiken hoef je meestal geen pincode in te voeren, maar alleen een handtekening te zetten of de CVC-code (op de achterkant van je creditcard) te geven. Daardoor is een creditcard makkelijk in gebruik, maar ook fraudegevoelig.

Kun je als student ook een creditcard aanvragen?

Je hoeft meestal geen super hoog inkomen te hebben om een creditcard aan te kunnen vragen. Bij ABN Amro kan dat al met een netto inkomen van 500 euro per maand. Je studiefinanciering telt ook mee, dus als je de basisbeurs krijgt en recht hebt op een (gedeeltelijke) aanvullende beurs, dan heb je dat al. Als je inkomen tussen de €500 en €1.150 per maand is, is je bestedingslimiet €500 per maand. Is je inkomen hoger, dan kun je ook een creditcard met een hogere bestedingslimiet aanvragen.

Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt?

Een creditcard lijkt misschien op een pinpas, maar het is wel echt anders. Bij een creditcard hoef je bijvoorbeeld op het moment dat je betaalt niet over het geld te beschikken dat je uitgeeft: dat hoeft pas aan het eind van de maand. Als je daardoor geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt, kun je een creditcardschuld opbouwen. Dat kost enorm veel geld, maar zorgt natuurlijk ook voor veel financiële stress. Ook komt er soms creditcardfraude voor, aangezien je online meestal geen pincode hoeft in te vullen tijdens een aankoop. Het is daarom heel belangrijk dat je goed omgaat met je creditcard. 

1. Koop alleen dingen die je kan betalen

Met een creditcard kan het lijken alsof je elke maand extra geld hebt om te besteden, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is. Dat kan ervoor zorgen dat je meer gaat uitgeven dan je kunt betalen. Pas daar mee op, want je wil niet in de schulden komen! Hoe langer je schuld open blijft staan, hoe hoger de boete wordt die je moet betalen. Dit moet je dus echt vermijden!

2. Vermijd onbekende (web)shops

Om oplichting te voorkomen, is het verstandig om je creditcard alleen bij vertrouwde webshops te gebruiken, aangezien zij meestal beter omgaan met betaalgegevens. Zorg er ook altijd voor dat de website een veilige HTTPS-verbinding heeft en check de recensies als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van een website. In het buitenland moet je hier natuurlijk ook op letten. Vertrouw je de situatie niet helemaal? Betaal dan met contant geld. Geef je creditcard in het buitenland ook niet zomaar mee aan medewerkers. Doe je dat wel? Houd je creditcard dan altijd in het oog zodat deze niet geskimd kan worden.

3. Voorzichtig met je pincode

Het is belangrijk dat je je pincode veilig bewaart. Bewaar je pincode nooit bij je creditcard, zoals in je portemonnee. Het handigst is als je deze ergens veilig opbergt thuis. Ook kan je je pincode beter niet versturen via het internet, zoals Whatsapp of e-mail. Hackers kunnen dat makkelijk onderscheppen. Check bij het intoetsen van je pincode het numpads op overlays en scherm je pincode af als je deze intoetst. 

4. Check je afschriften

Kijk regelmatig naar wat er van je bankrekening afgaat, en of alle transacties wel kloppen. Vooral in periodes waarin je veel uitgeeft, zoals op reis, kan het minder snel opvallen als er transacties met je creditcard worden gedaan die niet van jou zijn. Zie je transacties die niet van jou zijn? Neem dan contact op met je bank. Zij blokkeren je creditcard, annuleren de frauduleuze transacties, en helpen je verder. 

Conclusie

Een creditcard kan enorm handig zijn doordat ze overal geaccepteerd worden, en bijna al je aankopen tot 180 dagen verzekerd zijn tegen schade en diefstal. Maar je moet dus wel verantwoordelijk met je creditcard omgaan. Geef je meer geld uit dan je op je bankrekening hebt staan, waardoor je rente moet betalen? Dan is een creditcard voor jou misschien niet geschikt. Maar, zolang je wel goed omgaat met je creditcard, is het heel erg handig om er een te hebben. Mijn creditcard geeft me in ieder geval veel rust als ik op vakantie ga, omdat ik weet dat deze bijna overal geaccepteerd wordt, en dat gun ik iedereen! In het buitenland zitten zonder betaalmogelijkheden is namelijk écht heel erg vervelend

Wat vind jij van creditcards?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

2 gedachten over “Zo ga je verantwoordelijk om met je creditcard”

  1. Wat hier dan weer niet bij staat is dat je voor een credit card moet betalen (Bij ABN 1 euro 70 per maand minimaal) , dat het maximale bedrag bij BKR geregistreerd wordt omdat het gezien wordt als een lening, dat het drukt op je hypotheekruimte etc.
    Je betaalt geen boete over het uit staande geleende bedrag maar rente, en dat is op dit moment 6.8%, die rente wordt berekend vanaf dag 1, maar als je binnen 21 dagen het volledige openstaande bedrag betaald wordt deze rente kwijt gescholden.

    1. Hoi Danielle,
      Er zitten inderdaad kosten verbonden aan de meeste creditcards. Hoeveel dat is verschilt, maar voor studenten is dit bijvoorbeeld €1,16 per maand bij ABN Amro. Ook wordt je creditcard niet meteen geregisteerd bij het BKR, dat gebeurt pas wanneer de looptijd langer is dan een maand en het bedrag hoger is dan €250. Als je dus je credit card elke maand afbetaald, zorgt dat dus niet voor een BKR registratie. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook meerdere creditcards, en die zijn ook niet geregistreerd bij het BKR. Welke BKR registraties jij op je naam hebt staan kun je zelf ook checken door in te loggen bij het BKR!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken