Hoe je als (top)sporter gratis kan studeren in Amerika met een sportbeurs

Sinds jongs af aan is het mijn droom om naar school in Amerika te gaan. In films zag ik scholen met enorme sportvelden en een cultuur die was verweven met sport. Ik werd verliefd op Troye Sivan in High School Musical, maar was vooral benieuwd hoe het kon dat hij mocht basketballen tijdens schooltijd. Zo werd ik gefascineerd door het land met dezelfde liefde voor sport als ik. Maar studeren in Amerika is super duur… Tenminste dat dacht ik! Want, als je een sportbeurs kunt bemachtigen kan je (bijna) gratis studeren in Amerika. Dat heb ik ook gedaan en zo heb ik nu een Amerikaanse bachelor op zak voor een prikkie. In deze blog lees je hoe ik dat voor elkaar heb gekregen!

Deel deze blog:

Sinds ik kan lopen spendeer ik mijn tijd het liefst sportend. Ik heb op turnen, judo, tennis en voetbal gezeten. Mijn allergrootste passie bleek toch voetbal en tijdens de middelbare school deed ik dat vier keer per week. Mijn droom was om na de middelbare school naar Amerika te gaan voor een tussenjaar op een Amerikaanse highschool, zodat ik daar die echte sportcultuur mee kon maken. Dat bleek helaas niet te kunnen, want na mijn vwo zou ik al 18 zijn, en dat was te oud om naar een high school te mogen. Erg teleurgesteld ging ik op zoek naar een andere invulling voor mijn tussenjaar. Totdat ik via via hoorde dat iemand van mijn voetbalclub in Amerika ging studeren. “Dat is toch super duur?!” is wat ik meteen dacht, totdat ik erachter kwam dat ze een sportbeurs kreeg en zo gratis kon studeren in het buitenland.

Waarom geven Amerikaanse scholen sportbeurzen? 

Misschien vraag je je (net zoals ik destijds) af waarom scholen zoveel geld besteden aan sportbeurzen en student-athletes. De reden daarvoor is dat de sportresultaten van scholen in Amerika heel belangrijk zijn. Amerikaanse scholen willen de beste zijn, zowel academisch als sportief. Door een topsporter over te halen om bij hun school te komen studeren (en dus sporten) halen zij het niveau van hun school omhoog, en kan jij gratis of met een flinke korting studeren. Win-win! Daarom investeren Amerikaanse colleges maar al te graag in jou als topsporter. Met een sportbeurs dekken ze je studiekosten voor een groot deel, en soms zelfs helemaal. 

Hoeveel kost studeren in Amerika normaal? 

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoeveel het kost om in Amerika te studeren met én zonder sportbeurs. Over het algemeen is studeren aan een Amerikaanse universiteit of college namelijk een stuk duurder dan studeren in Nederland. De totale kosten (‘cost of attendance’) liggen tussen de $25.000 en $70.000 per jaar. Dat is inclusief collegegeld, wonen op campus, eten/drinken (‘full board’), verzekeringen, etc. De precieze kosten zijn afhankelijk van de school en de studie die je kiest. Met een sportbeurs (‘athletic scholarship’) en/of een academische beurs (‘academic scholarship’) kunnen de kosten voor jou als student-athlete een stuk lager uitpakken of zelfs gereduceerd worden tot (bijna) $0. De school in de VS betaalt dan geheel of gedeeltelijk je ‘cost of attendance’. 

Welk academisch niveau heb je nodig?

Om een sportbeurs te bemachtigen moet je natuurlijk een beetje kunnen sporten, maar je hebt ook een bepaald academisch niveau nodig. Om in Amerika te studeren heb je ongeveer dezelfde diploma’s nodig als je in Nederland naar het HBO zou gaan. Dat is dus een MBO, HAVO of VWO diploma. Ook kan je voor een master naar Amerika, of zelfs halverwege een opleiding instromen als je in Nederland al bent begonnen aan een vergelijkbare studie. Daarnaast mogen Amerikaanse scholen zelf extra academische toelatingseisen bepalen en deze zijn dus per school verschillend. Een veelvoorkomende eis is dat je de TOEFL-, IELTS-, SAT- en/of ACT-test goed hebt gemaakt. Dit laat zien dat je het academische niveau aankan en je hebt deze testen soms nodig om speelgerechtigd te zijn voor sporten in bepaalde college leagues. Ik heb zelf de TOEFL- en IELTS test gedaan. 

Hoe goed moet je kunnen sporten?

Het niveau van sport in Amerika is per sport, sportbond, competitie en school zeer verschillend. Het sportniveau varieert van absolute top (dicht tegen of op profniveau) naar amateurniveau. Je hoeft dus niet altijd extreem goed te kunnen sporten om in aanmerking te komen voor een sportbeurs. Er zijn ook scholen die op een lager niveau sporten, maar alsnog veel geld uitgeven aan sportbeurzen. Een vriendin van mij gaat haar master doen in Amerika en voetbalt eerste klasse. Ikzelf voetbalde in de MO19 op het hoogste amateurniveau, topklasse. En ik ken voetballers die in hun jeugd bij een professionele club speelden en vervolgens naar Amerika gegaan zijn. 

Wie bepaalt of je een beurs krijgt?

Uiteindelijk speelt de coach een doorslaggevende rol in het verkrijgen van een sportbeurs. Amerikaanse college coaches mogen helemaal zelf bepalen aan wie zij een beurs geven. Coaches willen daarom vooral weten hoe goed je in hun sport bent. Daar komen ze achter door een highlight-video met al je acties te bekijken. Ook worden er soms in Nederland oefenwedstrijden, oftewel ‘showcases’, georganiseerd waar Amerikaanse coaches kunnen komen kijken. Zo kan je jezelf in de kijker spelen en kennismaken met de coaches. 

Wie bepaalt hoe hoog een sportbeurs is?

Hoe hoog de sportbeurs is die je wordt aangeboden, wordt bepaald door je coach. De hoogte ligt aan hoe graag een coach je wilt hebben voor het team, hoeveel budget de coach nog heeft en hoe hoog de cost of attendance is bij de desbetreffende school. De coach heeft namelijk een bepaald bedrag gekregen om uit te geven aan alle spelers. Ook wordt er soms onderhandeld over de hoogte van de beurs. Als jij bijvoorbeeld echt niet het geld hebt om op een gedeeltelijke beurs te komen studeren en sporten bij de school van de coach, dan kan de coach je een hogere of zelfs volledige beurs geven zodat je wél komt. 

Hoe regel je een sportbeurs?

Om een sportbeurs te krijgen moet je een coach vinden die jou er eentje wil geven. Er zijn grofweg twee manieren om in contact te komen met coaches. Je kan coaches zelf benaderen, of je kan gebruik maken van een agency als tussenpersoon. Zelf coaches benaderen kost een stuk minder geld en je hebt zelf de regie in handen. Maar, het kost veel meer tijd doordat je bijvoorbeeld zelf een highlight video moet maken en uit moet zoeken welke coaches je het beste kunt benaderen en op welke manier. Ikzelf heb het via een agency gedaan, want zij helpen je bij het hele proces en hebben een groot netwerk aan coaches. Zij maken een highlight video, nemen contact op met coaches, helpen je met al het papierwerk en bereiden je voor op de testen die je moet doen. 

Hoe ik het kon betalen om te studeren in Amerika

Zelf had ik een gedeeltelijke sportbeurs en werd 90% van de cost of attendance door mijn school betaald. Dit betekende gratis housing en elke dag gratis eten en drinken. Ook kreeg ik alles wat sportgerelateerd was gratis, zoals sportkleding, vervoer van en naar wedstrijden en trainingsbenodigdheden. Vliegtickets van en naar huis zaten helaas niet inbegrepen bij mijn beurs, en de overige 10% van de cost of attendance moest ik ook nog zelf betalen. Ik heb dit kunnen financieren door veel te werken in een restaurant in mijn dorp. Tijdens mijn middelbare school heb ik geprobeerd om zo weinig mogelijk geld uit te geven en zo veel mogelijk apart te zetten op een spaarrekening. Daarnaast sprongen mijn ouders bij wanneer ik het zelf niet kon betalen. Toen ik eenmaal in Amerika was, was het lastig om nog veel extra geld bij te verdienen. Je mag als internationale student namelijk alleen op je eigen school werken, bijvoorbeeld als tutor. Daar verdien je een aardig zakcentje mee, maar de kosten lopen toch behoorlijk snel op als je in het buitenland studeert. Begin daarom (net als ik) op tijd met sparen! 

Is studeren in Amerika het geld waard?

In één woord: JA! De voornaamste reden dat ik heel graag naar Amerika wilde, was omdat ik daar het leven kon ervaren als professioneel sporter, en dat is gelukt. Ik voetbalde vijf keer per week en alles draaide erom dat ik en het team zo goed mogelijk presteerden. Mijn studie werd bijvoorbeeld zo veel mogelijk om mijn sportschema’s heen gepland en mijn docenten hielden rekening met mijn wedstrijden. Ook had ik in Nederland nog nooit zulke goede sportfaciliteiten, begeleiding en accommodatie gehad als daar.

Daarnaast ontwikkelde ik me heel erg als persoon tijdens mijn studie in de VS. Ik was hiervoor nog nooit in Amerika geweest en nu ging ik helemaal in mijn eentje naar een plek waar ik nog niemand kende. Ook ging ik voor het eerst uit huis en heb ik vriendschappen voor het leven gemaakt met mensen van over de hele wereld. Mijn team was erg internationaal, maar niemand kwam uit Nederland. Daardoor sprak ik elke dag Engels, waardoor ik de Engelse taal nu aardig goed beheers. Ook heb ik een bachelor business administration behaald en dat is natuurlijk nooit slecht voor je loopbaan. 

Aanrader! 

Een sportbeurs bemachtigen zodat je gratis of met flinke korting kan studeren in Amerika is een ingewikkeld proces, maar het is het wel waard! Sporten en studeren in de VS lijkt in eerste instantie erg duur, maar het is een onvergetelijke ervaring, en een sportbeurs kan een heel groot verschil maken in de kosten. Het is ook heel goed voor je Engels, persoonlijke ontwikkeling, netwerk en cv. Als je ook een sportbeurs wil om in Amerika te kunnen studeren, is mijn tip om echt zo snel mogelijk met het proces te starten. Het papierwerk en je wedstrijden filmen voor een highlight video kost namelijk echt super veel tijd!

Laat me vooral weten als je vragen hebt! Of nog beter: als jij ook het avontuur aangaat!

Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Hoe je als (top)sporter gratis kan studeren in Amerika met een sportbeurs”

  1. Dag,
    Is het mogelijk om de Nederlandse basisbeurs te ontvangen in Amerika als je de opleiding business administration doet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken