In deze gemeenten kan je de energietoeslag (à €1300) over 2022 nog steeds aanvragen!

In 2022 kon je bij je gemeente een aanvraag indienen voor de eenmalige energietoeslag. Dit kon bij de meeste gemeenten tot en met 31 december 2022, maar er zijn een paar gemeenten waar je ook nu nog een aanvraag kunt indienen. Aangezien de energietoeslag in de meeste gemeenten €1300 is, is deze aanvragen (wanneer je daar recht op hebt) dus absoluut de moeite waard! In deze blog vertel ik je meer over de eenmalige energietoeslag en vertel ik je in welke gemeenten je de energietoeslag van 2022 nu nog kunt aanvragen.

Deel deze blog:

In welke gemeenten kan je de energietoeslag van 2022 nu nog aanvragen?

Op dit moment kan je de energietoeslag van 2022 aanvragen bij gemeente Leeuwarden en gemeente Nijmegen. Bij beiden kan je de energietoeslag nog aanvragen tot en met 30 juni 2023. Ben je benieuwd of je bij jouw gemeente de energietoeslag over 2022 nog kunt aanvragen? Google dan op ‘energietoeslag 2022 + naam van je gemeente’. Kan je bij jouw gemeente de energietoeslag ook nog aanvragen? Laat het dan weten in een reactie onder deze blog, dan voeg ik die gemeenten toe aan deze pagina! Er zijn helaas iets te veel gemeenten in Nederland voor mij om dit allemaal zelf uit te zoeken helaas.

Wat is de eenmalige energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalige toeslag die uitgekeerd wordt door gemeenten aan mensen met een laag inkomen. Zo wordt het voor hen makkelijker om hun hogere energierekening te betalen. In de meeste gemeenten is de eenmalige energietoeslag €1300, in een enkele gemeente is deze €800. Voor zover ik weet zijn er geen gemeenten waar de energietoeslag lager is dan €800.

Wie heeft recht op de eenmalige energietoeslag?

In de meeste gevallen heb je recht op de energietoeslag als je inkomen lager is dan 120% van het sociaal minimum. Hoeveel het sociaal minimum precies is, kun je opzoeken in de tabel hieronder. 

Gezinssituatie120% van het sociaal minimum in 2022120% van het sociaal minimum in 2023
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.310,05€ 1.434,79
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.871,50€ 2.049,70
Alleenstaand en pensioenleeftijd bereikt€ 1.455,67€ 1.596,80
Gehuwd of samenwonend en pensioenleeftijd bereikt€ 1.971,05€ 2.168,64

Naast je inkomen kunnen gemeenten nog andere eisen stellen. Welke eisen dit zijn, verschilt helaas per gemeente. Veel voorkomende extra eisen hebben te maken met o.a. 

  • De periode wanneer je inkomen aan de inkomenseis moet voldoen (bijvoorbeeld een specifieke maand in 2022 of het gehele jaar 2021);
  • De manier waarop wordt gekeken naar je inkomen (bijvoorbeeld met een loonstrookje, je bankrekeningafschriften, of je aangifte inkomstenbelasting);
  • Je vermogen (soms wordt hier wel naar gekeken, soms niet);
  • Je leeftijd (in sommige gemeente worden jongeren onder de 21 uitgesloten);
  • Je woonsituatie (soms wordt de energietoeslag alleen toegekend wanneer je een eigen voordeur hebt, geen huisgenoten, of wordt deze alleen aan eigenaren of verhuurders van woningen uitgekeerd en dus niet aan huurders);
  • Je energiecontract (in sommige gemeenten moet je een eigen elektra- en/of gasrekening hebben om in aanmerking te komen).

Wordt je DUO lening meerekend als inkomen?

Ook zijn er bepaalde gemeenten die je leenmogelijkheden bij DUO meenemen als inkomen. Dit is helaas zo geregeld door de participatiewet, maar dit betekent niet dat je geen aanvraag kunt doen voor de eenmalige energietoeslag. Wel is het belangrijk om bij je aanvraag duidelijk aan te geven dat leenmogelijkheden geen inkomen is, en dat zelfs als je gebruik zou maken van deze leenmogelijkheden, die niet zou moeten worden meegeteld als inkomen. Een lening is namelijk geen echt inkomen, maar een schuld, en meestal ga je die schuld juist aan omdat je inkomen te laag is. Het is dus mega krom om je leenmogelijkheden bij DUO mee te tellen bij je inkomen, maar in sommige gemeenten gebeurt het helaas wel.

Hebben jongeren onder de 21 jaar ook recht op de eenmalige energietoeslag?

In sommige gemeenten worden jongeren onder de 21 jaar uitgesloten van het aanvragen van de eenmalige energietoeslag. Dit kan helaas, omdat je wettelijk gezien nog onder de verantwoordelijkheid van je ouders valt. Maar, je kunt nog steeds proberen om de energietoeslag aan te vragen, want het kan dat je gemeente in jouw situatie een uitzondering maakt. Niet elke gemeente hanteert namelijk de leeftijdseis van 21 jaar of ouder.  Het is belangrijk om bij je aanvraag duidelijk te maken dat ook jij als 21-minner in de financiële problemen kunt of bent (ge)komen door de stijgende energieprijzen. 

Waarom verschillen de eisen omtrent de eenmalige energietoeslag per gemeente?

Ondanks dat de eenmalige energietoeslag een landelijke maatregel is, wordt deze gemeentelijk uitgevoerd. Vanuit het kabinet zijn er landelijke richtlijnen opgesteld over o.a. de eisen waar aanvragers aan moeten voldoen om recht te hebben op de eenmalige energietoeslag, en de hoogte van de energietoeslag. Echter hebben gemeenten zelf de mogelijkheid om voor de inwoners van hun gemeente andere eisen te stellen en een andere vergoeding aan te bieden in het kader van de eenmalige energietoeslag. Wat de specifieke regels zijn in jouw gemeente kun je vinden door op de website van jouw gemeente te kijken, of te Googlen op ‘energietoeslag + naam van jouw gemeente’. 

Hoe vraag je de energietoeslag aan?

De energietoeslag vraag je aan bij je eigen gemeente. Dit kan meestal gewoon online op de website van je gemeente. Mocht je bij het aanvragen van je energietoeslag bij voorbaat al worden afgewezen omdat je student bent, dien je aanvraag dan per post of via email in. Deze afwijzing op basis van je inschrijving als student is namelijk onrechtmatig en houdt geen stand in de rechtszaal. Wordt je aanvraag afgewezen op basis van je status als student? Dien dan een bezwaar in. In deze blog ga ik daar dieper op in.

Heeft de energietoeslag gevolgen voor andere toeslagen of uitkeringen?

Goed om te weten: de energietoeslag heeft geen gevolgen voor je andere toeslagen of uitkeringen. De energietoeslag heeft geen effect op andere inkomensafhankelijke regelingen. Je huurtoeslag kan bijvoorbeeld dus niet naar beneden gaan, wanneer je inkomen door de energietoeslag hoger is. 

Moet je belasting betalen over de energietoeslag?

De eenmalige energietoeslag wordt belastingvrij uitgekeerd. Je hoeft er dus geen belasting over te betalen. Dat betekent ook dat de energietoeslag geen effect heeft op andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag.

Wat als je de energietoeslag van 2022 niet meer kunt aanvragen?

Als je de energietoeslag van 2022 niet meer kunt aanvragen bij jouw gemeente is dat natuurlijk balen. Maar er is ook goed nieuws, want in 2023 komt er waarschijnlijk ook weer een energietoeslag. Waarschijnlijk is die in de meeste gemeenten aan te vragen vanaf juni of juli 2023.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

2 gedachten over “In deze gemeenten kan je de energietoeslag (à €1300) over 2022 nog steeds aanvragen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken