BUX Zero review: Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Ik gebruik de BUX Zero app al bijna 3 jaar om mee te beleggen. Eerst had ik een eigen portefeuille op de app en sinds januari 2020 gebruik ik het als Pick my Porto portefeuille. In die jaren is er van alles veranderd binnen de app en de gebruikerservaring en gebruiksvriendelijkheid wordt alleen maar beter. Hoog tijd voor een review dus!

Deel deze blog:

In het kort:

✅ Laagdrempelig en overzichtelijke app
✅ Veel analysemogelijkheden in de app zelf
✅ Groot aanbod van (fractionele) aandelen, (fractionele) ETF’s en crypto

❌ Geen desktop versie
❌ Aandelen worden uitgeleend (securities lending)
❌ Erg duur

Over BUX Zero

BUX Zero is een app-only online broker die in september 2019 gelanceerd is in Nederland. Ondertussen is de app ook in allerlei andere Europese landen beschikbaar, maar hun hoofdkantoor staat nog altijd in Amsterdam. BUX Zero heeft ook een AFM-vergunning en valt daarmee dus ook onder het toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast hebben ze een bindende registratie bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) voor het behandelen van klachten. Met de app van BUX Zero kan je beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s. BUX Zero wordt gebackt door grote namen zoals Prosus Ventures, Tencent, HV Capital en Velocity Capital Fintech Ventures en werkt daarnaast nauw samen met ABN AMRO voor het uitvoeren van orders.

Mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero

Zelf beleg ik al bijna 4 jaar bij BUX Zero, maar daaraan is onlangs een einde gekomen. Aan het begin werd ik gelokt door hun gratis aandeel actie (daarover later meer), maar daarna ben ik blijven plakken vanwege de super lage kosten en de gebruiksvriendelijkheid van de app. Ze hebben een uitgebreid aanbod van fractionele en hele aandelen, crypto’s en ETF’s, en als je iets mist in hun aanbod kan je dat aangeven en is de kans aanwezig dat ze deze zullen toevoegen aan hun assortiment. Echter heeft BUX Zero net voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd aangekondigd dat ze hun prijzen voor transacties gaan verhogen, waardoor de prijzen voor bepaalde transacties twee keer zo duur worden ten opzichte van twee jaar geleden. Ook wordt er vanaf 1 april 2023 een maandelijkse service fee van €2,99 gerekend, waardoor het voor mij niet meer zo interessant is. Ik heb daarom besloten om mijn account op te zeggen. Of het voor jou nog interessant is om de app aan te houden hangt voornamelijk af van je totale belegde vermogen in de app. Zelf mik ik voor execution-only brokers (waaronder BUX Zero) altijd op totale jaarlijkse kosten van 1% of minder van mijn belegde vermogen bij die broker.

Gebruiksvriendelijkheid van de app

In alle tijd dat ik de BUX Zero app gebruikt heb, heb ik nog nooit een bug of storing meegemaakt, en na een slechte ervaring met een andere broker kan ik die betrouwbaarheid enorm waarderen. Storingen zijn gewoon super irritant en als je snel wil handelen terwijl dat niet kan, kan een storing je ook nog eens (heel veel) geld kosten. Verder is de app heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk ingedeeld met vier tabbladen: eentje met je portefeuille (wat ook meteen het beginscherm is), eentje met je watchlist, een ontdekkings- en zoektabblad en een tabblad met meldingen.

Analysemogelijkheden in de app

De app van BUX Zero is in de afgelopen paar maanden flink uitgebreid met een aantal nieuwe functies. Een daarvan is dat ze sinds kort in de app best wel veel informatie aanbieden over het aandeel dat je bekijkt: je kunt de koers bekijken in een (fullscreen) grafiek, een korte uitleg over het bedrijf lezen en allerlei belangrijke statistieken bestuderen. Ook staat er bij elk aandeel bij in welke sector het bedrijf actief is en in welk land het bedrijf beursgenoteerd is. Daardoor is het een stuk makkelijker geworden om te zorgen voor een gediversifieerde portefeuille! Met de statistieken die er in de BUX Zero app beschikbaar zijn kan je een fundamentele analyse doen. Een technische analyse is met de huidige grafieken in de app helaas niet echt mogelijk, maar wellicht komt dat nog.

Handelsmogelijkheden in de app en kosten

BUX Zero heeft allerlei verschillende ordertypes. Zelf vond ik dat aan het begin een beetje verwarrend, omdat het me niet helemaal duidelijk was wat elk ordertype inhield, wanneer je het beste welk ordertype kon gebruiken en wat de kosten waren. Gelukkig hebben ze dat op een gegeven moment veranderd en verduidelijkt in de app! Hieronder een overzicht met de vier ordertypes die ze momenteel hebben en de kosten voor ETF’s en Europese en Amerikaanse aandelen. Lees deze blog voor meer informatie over de ordertypes van BUX Zero en wanneer je het beste welk ordertype kan gebruiken.

Transactiekosten bij BUX ZeroETF’sEuropese aandelenAmerikaanse aandelenCrypto’s
Marktorder€1 per order€1 per order€0 per order*€0 per order
Limietorder€1 per order€1 per order€0 per order*Niet beschikbaar
Zero order€0 per order€0 per orderNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Beleggingsplan€1 per planNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Fractionele orders€1 per orderNiet beschikbaar€0 per order*Niet beschikbaar

* Wanneer je handelt in Amerikaanse aandelen worden er geen transactiekosten in rekening gebracht door BUX Zero, maar wel een FX toeslag van 0,25% voor het omwisselen van euro’s naar dollars of andersom. Deze toeslag betaal je dus ook over het dividend dat je ontvangt van Amerikaanse aandelen.

Is beleggen bij BUX Zero gratis?

In sommige gevallen is beleggen bij BUX Zero gratis, in sommige gevallen kost het €1 per order (onafhankelijk van hoe groot je order is), en in sommige gevallen kost het je 0,25% aan FX toeslag voor de valutawisselkoers. Qua kosten is beleggen via BUX Zero dus heel erg interessant! Zelfs aanbieders zoals DeGiro die erom “bekend” staan dat ze heel goedkoop zijn kunnen hier niet tegenop! Maar let op, als je met kleine bedragen (bijvoorbeeld €10 of minder) gaat handelen en kiest voor een betaalde order zijn je kosten relatief hoog.

“Dat klinkt te goed(koop) om waar te zijn?!”

Ik snap je helemaal, dat dacht ik eerst ook. BUX Zero moet uiteindelijk natuurlijk ook gewoon geld verdienen! Het addertje onder het gras dat ik heb ontdekt is dat BUX Zero zich in eerste instantie vooral richt op de beginnende belegger die vaak een kleine portemonnee heeft, maar wel veel transacties doet. Als je bij kleine transacties kiest voor markt- of limietorders kost dat €1 onafhankelijk van hoe groot de transactie is, wat natuurlijk niet zo veel is. Maar, als je meerdere keren per week zo’n order van €1 doet op een transactiebedrag van bijvoorbeeld €100 is dat steeds 1%. Doe je dat meerdere keren per week, dan tikt dat voor BUX Zero lekker aan natuurlijk en wordt jij als gebruiker de dupe van relatief hoge kosten!

De “verborgen” kosten van BUX Zero

Naast de transactiekosten zijn er nog twee “verborgen” kosten waar je als belegger bij BUX Zero rekening mee moet houden: de FX toeslag en de bied/laat spread. De FX toeslag is 0,25% over het transactiebedrag en betaal je voor het omwisselen van euro’s naar dollars en andersom. Deze toeslag moet je dus ook betalen over dividend dat je ontvangt in dollars, aangezien je alleen euro’s op je BUX Zero beleggingsrekening kan aanhouden. 

De bied/laat spread

De bied/laat spreads zijn impliciete kosten van een derde partij en worden volgens BUX Zero niet extra in rekening gebracht op jouw account boven de kosten die je betaalt voor het aanschaffen van een aandeel. De schatting van BUX Zero is dat de kosten van de bied/laat spread voor Europese aandelen 0,08% is en voor Amerikaanse aandelen 0,06% is. Die schatting is gebaseerd op de gemiddelde spread uit het verleden op de aandelen die ze aanbieden, doorgerekend over de laatste 2 jaar. Volgens onderzoek van Finner lijkt dat gemiddelde wel aardig te kloppen, al zijn ze ook uitschieters van 0,4% tegengekomen. Wel iets om rekening mee te houden dus!

Is BUX Zero betrouwbaar?

Ik vind de betrouwbaarheid van een broker super belangrijk. Daarmee bedoel ik niet alleen hoe betrouwbaar het van het platform is (dus dat ze geen storingen en bugs hebben), maar ook de betrouwbaarheid van het bedrijf zelf. BUX Zero is gelukkig heel betrouwbaar – op allebei de manieren. BUX Zero staat namelijk onder toezicht van de AFM en en ze hebben een bindende KIFID registratie voor het afhandelen van klachten. Ook heb ik tijdens de bijna drie jaar dat ik nu gebruik maak van de app ik nog nooit een storing gehad waardoor ik niet kon handelen of beleggen op het moment dat ik dat wilde. Wel plegen ze af en toe onderhoud aan de app in het weekend, waardoor je op dat moment je beleggingen niet kunt bekijken, of orders kunt plaatsen. Dat is soms wel vervelend, omdat ze het niet altijd van tevoren aankondigen.

Extra maatregelen om jouw geld en beleggingen veilig te stellen

Het geld en de beleggingen die je aanhoudt bij BUX Zero worden ondergebracht in een apart bewaarbedrijf, Stichting BUX Custody. Mocht BUX Zero zelf dan failliet gaan, dan kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op jouw geld en beleggingen. Mocht er onverhoopt iets fout gaan bij de BUX Custody Stichting, dan is er nóg een extra zekerheid: het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatie van De Nederlandsche Bank (DNB). Het geld op je rekening wordt daardoor zeker gesteld tot €100.000 en de waarde van je beleggingen wordt tot €20.000 vergoed door DNB bij failissementen van je broker e.d..

Securities lending: het uitlenen van aandelen 

In de algemene voorwaarden en het Securities Lending Handbook van BUX Zero kan je lezen dat je als klant expliciet akkoord bent gegaan met het uitlenen van de effecten die je aanhoudt bij BUX Zero wanneer je een account opent. Op zich is securities lending niet heel spannend of bijzonder, want bijna alle brokers die hun kosten laag willen houden doen dit. Door de aandelen van hun klanten uit te lenen aan andere partijen kunnen brokers als BUX Zero namelijk extra inkomsten werven, waardoor ze bijvoorbeeld geen servicekosten of beheervergoeding hoeven te vragen. Wel wordt je risico als belegger hoger wanneer je effecten worden uitgeleend, want je bent juridisch gezien namelijk geen eigenaar meer van de effecten. 

Is het een probleem als je effecten worden uitgeleend?

In het geval van bijzondere marktomstandigheden, zoals we zagen met GameStop aan het begin van 2021, kan het uitlenen van effecten ingaan tegen jouw belangen als aandeelhouder. Meestal worden aandelen namelijk uitgeleend aan shorters (beleggers die er vanuit gaan dat de koers zal dalen), terwijl jij als aandeelhouder long zit (je gaat er vanuit dat de koers zal stijgen). Dit is een vrij technisch verhaal, maar in normale marktomstandigheden is het uitlenen van effecten niet echt een probleem. Persoonlijk maak ik me hier dus ook geen zorgen over! Daarnaast worden er volgens mij op dit moment nog geen aandelen uitgeleend door BUX Zero, maar willen ze de optie open houden om dit verdienmodel eventueel in de toekomst te gaan gebruiken.

Hoe kan BUX Zero commissievrij beleggen aanbieden?

Bij BUX Zero kan je zonder transactiekosten (oftewel gratis) beleggen in Europese aandelen en ETF’s door een zero order te gebruiken. Alle zero orders worden tegelijkertijd uitgevoerd aan het einde van de dag, 90 minuten voordat de beurs sluit. Aan de ene kant stelt dat BUX Zero in staat om koop- en verkooporders tegen elkaar weg te strepen, waardoor hun kosten voor deze ordersoort lager is. Aan de andere kant wordt het “commissievrij beleggen” natuurlijk ingezet bij de marketing van BUX Zero. Als ze daarmee nieuwe klanten kunnen aantrekken die later ook betaalde orders zullen plaatsen is dat ze het wel waard! Bovendien rekenen ze wel een FX toeslag over de handel in Amerikaanse aandelen en zullen ze in de toekomst waarschijnlijk ook geld gaan verdienen met het uitlenen van effecten.

Voor wie is BUX Zero geschikt?

Zelf vind ik dat absolute beginners het beste kunnen starten met beheerd beleggen, omdat je dan heel goed kan inventariseren of beleggen wel echt iets voor jou is. Als dalingen of stijgingen in de waarde van je portefeuille veel met je doen ben je wellicht iets te emotioneel om zelf te gaan beleggen, en kan je waarschijnlijk beter je geld op een andere manier voor je aan het werk zetten. Hoe belangrijk een goede money mindset bij het beleggen is moet je echt niet onderschatten! Dat gezegd hebbende denk ik dat BUX Zero het meest geschikt is voor beleggers die al wel enige ervaring hebben met beheerd beleggen en de stap willen maken naar zelf beleggen. Door de analysemogelijkheden in de app vind ik BUX Zero ook geschikt voor ervaren beleggers, maar als je veel waarde hecht aan specifieke doorlopende ordertypes of hefboomproducten is BUX Zero niet voor jou, want dat bieden ze (nog) niet aan.

De gratis aandeel actie van BUX Zero

BUX Zero heeft een hele slimme strategie om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken. Iedereen die de app download via een specifieke vriendenlink (bijvoorbeeld de mijne) en daarna een account aanmaakt en geld stort krijgt een gratis aandeel t.w.v. maximaal €200. Het ontvangen van dat gratis aandeel kan soms even duren trouwens, want deze worden alleen op maandag t/m vrijdag tussen 15:45 en 22:00 aan je account toegevoegd vanwege de openingstijden van de Europese en Amerikaanse beurzen. No worries dus als je op zaterdagochtend een account hebt aangemaakt, geld hebt gestort en steeds maar geen aandeel krijgt, dat gratis aandeel komt dan maandagmiddag jouw kant op.

Waarom geeft BUX Zero gratis aandelen weg?

Het idee is natuurlijk dat BUX Zero op deze manier mensen kan verleiden om een account aan te maken, ook al zouden ze dat anders wellicht niet doen. Als hun ervaring in de app vervolgens goed genoeg is, is de kans groot dat deze mensen klant blijven. Dat deze strategie werkt heb ik zelf trouwens ook aan levende lijve ondervonden! Ik was toen ik de BUX Zero app voor het eerst downloadde namelijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe broker! Ik kwam deze actie tegen en kreeg dollartekens in mijn ogen, want “gratis geld” in de vorm van een gratis aandeel haha. Uiteindelijk ben ik dus ondanks dat klant gebleven vanwege de chille app en de lage kosten.

Tip: Download de BUX Zero app via deze link en ontvang een gratis aandeel!

Nieuw: handelen in crypto’s en fractionele aandelen en ETF’s!

Onlangs heeft BUX Zero hun app flink uitgebreid en kan je ook crypto’s en fractionele aandelen en ETF’s kopen! Zelf vind ik dit een hele interessante functie en ik heb ‘m voor crypto’s en fractionele aandelen ook al uitgeprobeerd. Zo handig! Opeens is mede-eigenaar zijn van Adyen (met een huidige koers van €1.615,60 per aandeel) niet meer buiten handbereik. Ik vind het ideaal dat je nu ook crypto’s kan kopen bij BUX Zero en je zo in theorie je hele beleggingsportefeuille bij hun zou kunnen onderbrengen. De fractionele ETF’s optie heb ik nog niet getest, maar vind ik ook ideaal voor beleggers die maandelijks een vast bedrag willen inleggen.

Conclusie

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waar je mee kan beleggen in crypto’s, Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s. In combinatie met de lage kosten is het voor veel beleggers een interessante optie. Door de analysemogelijkheden in de app zelf, het aanbod van aandelen, ETF’s en crypto’s dat regelmatig wordt uitgebreid en de mogelijkheid om te handelen in fractionele aandelen en ETF’s denk ik dat BUX Zero een steeds serieuzere bedreiging wordt voor de gevestigde orde van brokers. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd hoe BUX Zero zich de komende tijd gaat ontwikkelen en blijf er met plezier beleggen!

Vergeet niet de BUX Zero app te downloaden via deze link om dat gratis aandeel te claimen!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “BUX Zero review: Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app”

 1. Voor mij is aandelen kopen via bux afgedaan.
  Via chat etc. diverse keren contact gezocht, geen antwoord.
  Ook gevraagd om mijn gestorte € 500 weer op mijn bankrekening te zetten en geen antwoord.
  Zeer ontevreden met het verloop.
  DUS GESTOPT MET BUX
  HENK

 2. Hoi Emma,

  Ook ik was niet blij met de extra kosten die Bux heeft toegevoegd. Je zegt dat je nu gestopt bent. Ik zou graag weten welk platform je dan nu gebruikt als alternatief?

  Gr Kim

  1. Hi Kim!
   Ik ben voor losse aandelen over gegaan naar Trading212 en TradeRepublic. Ook heb ik een gedeelte van wat ik bij BUX had staan overgezet naar de rekeningen die ik al had bij Semmie en ABN Amro 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken