Wat zijn de kosten van BUX Zero en welke ordertypes hebben ze?

Je hebt besloten te gaan investeren in aandelen van je favoriete bedrijf of in een ETF. Nadat je verschillende brokers hebt onderzocht en recensies hebt gelezen, kwam je bij BUX Zero uit - toch wel de fijnste broker voor beginnende beleggers. Met hun eenvoudige lay-out is BUX Zero erg gebruiksvriendelijk. Maar ja, met welk order type ga je nu dat aandeel of die ETF die je op het oog hebt kopen? Als je op ‘kopen’ klikt komt er van alles in beeld en je snapt er even niks meer van. Daarom gaan we in dit artikel de verschillende ordertypes die BUX Zero aanbiedt en de kosten van BUX Zero bespreken, zodat jij ook weet hoe je een aandeel of ETF het goedkoopst kan kopen.

Deel deze blog:

De basics van beleggen

Voor we gaan beginnen zijn er een paar basic begrippen die je moet weten. Als je het gratis ebook over beginnen met beleggen hebt gelezen, dan weet je dat natuurlijk allemaal al. Nog niet gelezen? Ook geen probleem, maar neem dan onderstaand lijstje even goed door. 

Aandeel: Bewijs dat jij mede-eigenaar bent van een bedrijf
Effect: Verzamelnaam voor financiële producten die op de beurs verhandeld kunnen worden, zoals aandelen, obligaties en ETF’s
ETF: Een mandje met heel veel verschillende assets, zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties
Order: Een opdracht die je geeft aan je broker (in dit geval BUX Zero) om iets te kopen of verkopen
Portfolio: Alle effecten die je bezit

Onderzoek doen

Voor je begint met het kopen van losse aandelen moet je goed onderzoek doen naar het bedrijf waar je aandelen van wil kopen, bijvoorbeeld door een fundamentele analyse of een technische analyse te maken. Bij een fundamentele analyse bereken je de onderliggende waarde van het bedrijf waarvan je aandelen wil kopen. Bij een technische analyse kijk je voor welke prijs het aandeel het interessants is om te kopen op basis van statistieken en kansberekening. Persoonlijk kijk ik ook naar wat het bedrijf doet, hoe duurzaam het bedrijf is, of er grote schandalen zijn geweest en of het bedrijf niet wordt aangeklaagd, dit kan namelijk veel invloed hebben op de prijs van het aandeel. Ten slotte is het ook belangrijk dat het aandeel past in jouw portefeuille als geheel. Als je bijvoorbeeld al de helft van jouw portefeuille hebt geïnvesteerd in techbedrijven, kan je beter een aandeel kopen van een bedrijf dat in een andere sector actief is, zodat je je portefeuille diversificeert en je niet te afhankelijk bent van een specifieke sector.

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

De vier verschillende ordertypes van BUX Zero

Als je eenmaal goed onderzoek hebt gedaan en bepaald hebt welke aandelen of ETF’s je wil toevoegen aan je portefeuille kunnen we tot kopen overgaan! BUX Zero biedt momenteel vier verschillende ordertypes aan die je kan gebruiken om een effect te kopen of verkopen, namelijk:

  1. Marktorder (ook wel market order genoemd)
  2. Limietorder (ook wel limit order genoemd)
  3. Zero order
  4. Beleggingsplan

Elk ordertype werkt op een andere manier, en ook de kosten die eraan zijn verbonden verschillen. 

1. Marktorder

Een marktorder is een order die meteen wordt uitgevoerd tegen de dan geldende uitvoeringsprijs, oftewel wat de markt er op dat moment voor over heeft. Let wel op met dit ordertype, want de uitgevoerde prijs kan veel hoger of lager zijn dan de koers je zag bij het plaatsen van de order. Zeker als het effect erg volatiel is, kan een marktorder heel anders uitpakken dan je had verwacht. 

Hoeveel kost een marktorder?

Hoeveel een marktorder kost hangt af van het effect dat je wil kopen. Voor Europese aandelen en ETF’s kost een marktorder €1, onafhankelijk van hoeveel stuks je koopt. Voor Amerikaanse aandelen is dit ordertype €0 en betaal je 0.25% FX toeslag om je euro’s om te zetten in dollars (of andersom) en daarmee het aandeel te (ver)kopen in dollars. Deze toeslag betaal je ook als je dividend van een Amerikaans aandeel ontvangt!

Wanneer kies je voor een marktorder? 

Je kiest voor een marktorder als je het effect zo snel mogelijk wil hebben en de prijs die je betaalt niet (of minder) belangrijk is, of als je het effect juist zo snel mogelijk wil verkopen. Ik gebruik dit ordertype meestal als ik verwacht dat een aandeel op korte termijn zal stijgen of dalen en ik daar snel op wil inspelen. Daarnaast gebruik ik marktorders vooral voor Amerikaanse aandelen.

2. Limietorder

Bij een limietorder is de prijs het belangrijkste: je wil je effect voor een maximale prijs kopen of voor een minimale prijs verkopen. Als je een limietorder plaatst om een effect te kopen zal je nooit meer betalen dan de prijs die je hebt ingevoerd. Als je een limietorder plaatst om een effect te verkopen zul je nooit minder er voor krijgen dan de prijs die je hebt ingevoerd. Maar let op, bij een limietorder heb je kans dat je order niet wordt uitgevoerd! Deze order zal namelijk alleen worden uitgevoerd als de koers gelijk is aan de prijs die je hebt ingevuld, of als de koers hoger is in het geval van een verkooporder, of als de koers lager is in het geval van een kooporder. Check dus de volgende dag of je limietorder is uitgevoerd. Zo niet, dan moet je de order opnieuw invoeren en misschien je prijs bijstellen. 

Hoeveel kost een limietorder?

Hoeveel een limietorder kost hangt af van het effect dat je wil kopen. Voor Europese aandelen en ETF’s kost een limietorder €1 per transactie, onafhankelijk van hoeveel stuks je koopt. Voor Amerikaanse aandelen is dit ordertype €0 en betaal je 0.25% FX toeslag.

Wanneer kies je voor een limietorder?

Je kiest voor een limietorder als de prijs van het effect dat je wil kopen of verkopen belangrijker is dan het snel uitvoeren van de order. Ik gebruik een limietorder meestal als ik mijn aandelen wil verkopen voor een minimale prijs. Of als ik het aandeel wil kopen en ik wil niet meer betalen dan een bepaald bedrag en de huidige koers van het aandeel zit er net boven. Ik gebruik ook deze vooral voor Amerikaanse aandelen. 

3. Zero order

Een zero order is een order die wordt uitgevoerd na de cut-off tijd, in het geval van BUX Zero is dat 90 minuten voordat de beurs sluit. De prijs waarvoor jouw zero order wordt uitgevoerd is afhankelijk van de koers van het aandeel of de ETF op het moment van uitvoeren. Er is dus een kans dat je meer betaalt, maar ook een kans dat je minder betaalt dan de koers die je ziet wanneer je een zero order plaatst. Let op, een zero order moet je altijd plaatsen vóór de cut-off tijd als je wilt dat de order vandaag nog wordt uitgevoerd. Ook kun je deze order alleen cancelen voor de cut-off tijd en als markt nog open is. Wanneer je een zero order plaatst wordt er een bedrag gereserveerd op je rekening dat net wat hoger is dan de koers op dat moment, zodat de zero order ook bij een prijsstijging van het effect dat je wilde kopen nog kan worden uitgevoerd.

Hoeveel kost een zero order?

Een Zero order kost €0 voor Europese aandelen en ETF’s, maar is niet beschikbaar voor Amerikaanse aandelen, aangezien markt- en limietorders ook al gratis zijn voor Amerikaanse aandelen.

Wanneer kies je voor een zero order?

Je kiest voor een zero order als je je Europese aandelen en ETF’s zonder kosten wil kopen en de precieze prijs waartegen de order wordt uitgevoerd je niet heel erg veel uitmaakt. Ik gebruik deze order altijd bij Europese aandelen en ETF’s , dit omdat je bij marktorders en limietorders voor deze categorieën daar €1,- voor betaalt. Aangezien ik aandelen vaak voor lange termijn wil houden, maakt de precieze prijs niet heel veel uit, maar bespaar ik wel op de kosten. Skere tip: log 10 minuutjes voor de cut-off tijd in op BUX Zero en bekijk de koers van het effect dat je wil kopen of verkopen. Als je dat een goede prijs vindt kan je een zero order plaatsen en is de kans kleiner dat de prijs waartegen de order uiteindelijk wordt uitgevoerd veel afwijkt van de koers op het moment dat je de zero order plaatste.

4. Beleggingsplan

Het nieuwste ordertype dat wordt aangeboden bij BUX Zero is het beleggingsplan. Dit is eigenlijk een zero order, maar wordt elke maand automatisch herhaald op de dag die jij zelf instelt. Ideaal als je houdt van indexbeleggen en daar zo min mogelijk bij wil nadenken. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat er op de dag van uitvoeren genoeg geld op je BUX Zero rekening staat, anders wordt de order niet uitgevoerd. Ook dit kan je automatiseren door een terugkomende overboeking naar je BUX Zero rekening in te stellen via de app van je bank.

Hoeveel kost een beleggingsplan?

Een beleggingsplan kost €1 per order, onafhankelijk van hoeveel ETF’s je koopt. Dit ordertype is alleen beschikbaar voor ETF’s.

Wanneer kies je voor een beleggingsplan?

Je kiest voor een beleggingsplan als je elke maand ETF’s wil aankopen, en je dit zo veel mogelijk automatisch wil laten doen.

En dan?

Je weet hoe je je aandelen of ETF’s kan kopen op BUX Zero, dus nu is het alleen nog een kwestie van doen! Voeg je aandeel of ETF ook toe aan je Yahoo Finance app om meldingen te krijgen van grote koersschommelingen of belangrijk nieuws. Nu is het tijd om lekker toe te kijken hoe jouw geld steeds harder voor je aan het werk gaat dankzij het rente-op-rente effect!

Hoe ontvang je een gratis aandeel?

Ontvang een gratis aandeel! Heb je nog geen beleggingsrekening bij BUX Zero? Download de app via deze link, even een account aanmaken, €0.01 of meer storten en je ontvangt een gratis aandeel van maximaal €200, bijvoorbeeld van Apple, Palantir of Coinbase. Als je je account aanmaakt buiten beurstijden, bijvoorbeeld ‘s avonds laat of in het weekend, dan ontvang je het aandeel wanneer de beurzen weer geopend zijn. Het kan dus soms eventjes duren voordat je je gratis aandeel ontvangt.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken