Geld verdienen met je blog? Zo doe je dat!

Geld verdienen met bloggen is heel leuk, maar je hebt er wel wat doorzettingsvermogen en kennis voor nodig. In principe zijn er vijf manieren om geld te verdienen met je blog, al kan het zijn dat er voor jouw specifieke niche nog veel meer manieren zijn om je website te monetizen. Mijn ervaring met geld verdienen met bloggen en vijf manieren om dat te doen vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

Mijn ervaring met geld verdienen als blogger

Zelf blog ik al sinds mijn 14e voor de lol: ik heb al een fashion blog gehad, een taarten blog, en een receptenblog (That Healthy Kitchen), en sinds een paar jaar natuurlijk Skere Student. Geld verdienen met bloggen was voor mij niet de reden waarom ik begon met bloggen, dus was ik tot voor kort ook niet zo bezig met geld verdienen met mijn blog. Terugkijkend had ik bijvoorbeeld veel meer geld kunnen verdienen met mijn receptenblog door naast gesponsorde content (die ook nog eens veel te goedkoop was haha) ook de andere vier manieren om geld te verdienen met bloggen in te zetten.

Hoeveel verdiende ik met mijn eerste drie blogs?

Met mijn fashion blog heb ik niks verdiend of gratis gekregen, maar ik heb er ook niet echt specifiek grote uitgaven voor gedaan. Met mijn taarten blog heb ik ook niks verdiend of gratis gekregen, maar wel veel geld aan uitgegeven. Ik was toentertijd veel bezig met het decoreren van taarten en daar heb je behoorlijk wat prijzige tools voor nodig! Met That Healthy Kitchen begon ik voor het eerst echt iets te verdienen met mijn blog, zo’n €100 per gesponsorde blog inclusief promotie op social media. Echt een schijntje gezien mijn bereik, maar het was mooi meegenomen. Ook heb ik een paar food fotografie opdrachten binnen gekregen via mijn blog en ontving ik wel eens uitnodigingen voor events of kreeg ik gratis eten toegestuurd, maar dit weegt opnieuw niet op tegen de kosten die ik maakte. 

Hoeveel verdien ik met Skere Student?

Pas met Skere Student begon ik echt iets te verdienen. Momenteel kan ik mezelf consistent €300 per maand uitkeren na aftrek van de kosten, dus het is geen vetpot, maar elke euro is welkom natuurlijk! In eerste instantie verdiende ik dat geld vooral via affiliate marketing, daarna ook met gesponsorde content en het verkopen van eigen producten. De nieuwste toevoeging aan het verdienmodel van Skere Student is een lidmaatschap. Als je supporter wordt ondersteun je mij (en Skere Student natuurlijk) bij het maken van gratis content, maar ontvang je als bedankje ook extra content.

Wat je moet weten als je ook een blog wil starten

Voor mij was geld verdienen nooit de reden om te gaan bloggen, maar bij mijn laatste blog, Skere Student, is mijn hobby ondertussen wel veranderd in een bedrijf. Als ik elke van mijn vier blogs was begonnen met het idee dat ik er geld mee zou gaan verdienen had ik het niet jarenlang volgehouden denk ik. Pas na een blog carrière van zo’n 5 jaar begon ik mondjesmaat geld te verdienen (met That Healthy Kitchen dus) en pas na 10 jaar was het echt winstgevend (met Skere Student). Iets wat ik jou dan ook wil meegeven als je overweegt om een blog te beginnen om er geld mee te verdienen: kies een onderwerp uit dat je heel leuk vind! De kans is namelijk heel erg groot dat je blog niets of niet zo veel geld oplevert als je wellicht hoopt, waardoor je er na een paar maanden alweer mee ophoudt, terwijl de meeste blogs jaren de tijd nodig hebben om geld op te leveren!

Lees ook: 20 populaire hobby’s waar je geld mee kan verdienen

Vijf manieren om geld te verdienen met je blog

Alright, genoeg over mijn blog journey, tijd om vijf manieren waarop je geld kan verdienen met bloggen te delen! Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om geld te verdienen met je blog, maar deze vijf zijn het meest gebruikelijk.

1. Eigen producten verkopen

De eerste manier om geld te verdienen met bloggen is door je blog te gebruiken om je eigen producten te verkopen, bijvoorbeeld e-books, online cursussen of iets anders dat aansluit bij het onderwerp van je blog. Zelf verkoop ik geen e-book (mijne is gratis als je je inschrijft voor mijn e-maillijst), maar een cursus heb ik in het verleden wel verkocht. Het voordeel van je eigen producten verkopen is dat je dit al vanaf het prille begin van je blog kan doen – er is niemand die jou kan vertellen dat je bij 100 maandelijkse bezoekers nog niks mag (proberen) te verkopen!

2. Affiliate marketing

Je kunt ook geld verdienen met bloggen door affiliate marketing in te zetten. Hiervoor moet je je aansluiten bij affiliate programma’s zoals Daisycon, Linkpizza en TradeTracker, waarna je producten van anderen kunt promoten. Wanneer er vervolgens iemand via een affiliate link op die website komt en iets koopt ontvang jij een commissie. Hoe veel dat is verschilt sterk, bij bol.com krijg je bijvoorbeeld maar een paar procent van de verkoopprijs als commissie, maar bij online producten kan het flink oplopen. Wel zijn er vaak bepaalde eisen waar je blog aan moet voldoen om je bij een affiliate programma te kunnen aansluiten.

Lees ook: Geld verdienen met affiliate marketing

3. Banner advertenties

Geld verdienen met bloggen kan je ook doen door banner advertenties te plaatsen op je blog. Vaak gaat dit via een tussenpersoon zoals Google Adsense, maar je hebt ook nog een heleboel andere programma’s waar je je bij kan aansluiten. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, omdat ik persoonlijk banner advertenties erg storend vind. Daarom is Skere Student ook helemaal banner advertentie vrij! Helaas betekent dat wel dat ik meer afhankelijk ben van de andere manieren om geld te verdienen met bloggen die ik in deze blog bespreek.

4. Lidmaatschappen

Oke, deze manier van geld verdienen met je blog lijkt misschien een beetje op de eerste, maar hear me out – dit is echt iets anders! Denk bijvoorbeeld aan Patreon of Petje Af. Dat zijn websites waar je voor een klein, maandelijks bedrag je favoriete artiesten, podcasters, bloggers, etc kunt supporten. Voor veel online creators zijn inkomsten uit lidmaatschappen iets waar ze op kunnen bouwen en wat er voor zorgt dat ze minder afhankelijk zijn van de andere streams of income zijn die ze genereren via hun platform. Soms staat er voor zo’n lidmaatschap extra content tegenover, soms is het echt een donatie om de maker te supporten. Zelf ben ik onlangs ook gestart met het supporter lidmaatschap en dat is een combinatie van de twee: je krijgt een beetje extra content, maar het is ook om mij en Skere Student te ondersteunen.

Wordt supporter van Skere Student!

5. Gesponsorde content

De laatste manier om geld te verdienen met bloggen is om gesponsorde content te plaatsen, zoals gesponsorde artikelen, gesponsorde e-mails of gesponsorde video’s of foto’s op social media. Een gesponsorde post gaat over een bepaald product of merk, maar de inhoud schrijf je helemaal zelf. Zelf doe ik dit ook, meestal direct via bedrijven, maar soms ook via platformen die weer worden ingehuurd door bedrijven om hun te helpen hun online vindbaarheid, bekendheid en betrouwbaarheid te verbeteren. Dat soort platformen brengen bloggers en bedrijven met elkaar in contact zodat beide partijen van de samenwerking kunnen profiteren: de blogger krijgt betaalt voor de content, en het bedrijf krijgt meer naamsbekendheid!

Conclusie

Er zijn dus meer dan genoeg manieren om geld te verdienen met je blog, maar makkelijk is het niet. Zelf heb ik ook jarenlang geblogd zonder er geld mee te verdienen – mijn blogs kostten toen alleen maar geld, maar de meeste blogs hebben juist tijd nodig om winstgevend te kunnen worden. Ga dus vooral bloggen omdat je het leuk vindt en niet omdat je geld wil verdienen, daarvoor kan je beter een van deze dingen proberen.

Mist deze lijst nog een manier om geld te verdienen met je blog? Laat het weten in een reactie onder deze post, dan voeg ik hem toe!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken